Je svadba až taká dôležitá?
Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.
@lenka2232 pises akoby bolo nutne spolu zit iba v postavenom dome, ja som s priatelom zila sama aj pred postavenym domom.. ved kazdy len pise svoje skusenosti a nazor na tvoju otazku, co si polozila - je jasne, ze si urobite tak ako uznate za vhodne, ale ak si chcela pocut len poznamky o tom, ze robite dobre, tak prepac za opacne nazory.. treba ocakavania napisat asi do otazky.. 🙂
@sardinka335 @natalym píše "V súčasnosti sú všetky hodnoty pošliapané. Najvyššou hodnotou je majetok a peniaze. Obyčajné papieriky."
Podľa tvojho príspevku 9:45 sú výhody manželstva tiež najmä materiálne 😅
@sardinka335 okomentovala som čiste len to vyjadrenie o nejakom vyššom postavení manželky v spoločnosti. To podľa mňa už vôbec nezodpovedá realite.
@marcelatje a moj prispevok o 7:55 citujem : Ja toho človeka milujem, chcem byť s nim v dobrom aj v zlom so všetkých čo k tomu patri...to som ,,tam slubovala,, a to zatial klop klop klop zijem...uvidime samozrejme nikdy nehovorím hop, človek nikdy nevie čo mu ešte osud prichysta. A samozrejme nedajboze by sa niečo stalo tak som aj ako tak pravne kryta atd.
Takze to je prvy dovod, pre ktorý sme sa brali a druhy je, ze sme si to chceli aj pravne poriešiť. Nevidim v tom ziadny problém. Výhody manželstva su aj materiálne a na tom ostatnom treba tvrdo makat. Harmonicky vztah treba budovat a na to papier nestači.
Ostatne vyhody som popisala pre akesi ucelenie...a iste sa tam mnohe najdu ze ani strechu nad hlavou vlastne nemaju...
@lenka2232 určite nie. Ja by som ti to napísala presne naopak - najprv spolu bývajte a ak vám to bude pár rokov klapať, riešte svadbu a stavbu domu. Neviem prečo stále spomínaš bývanie u svokry, ako keby medzi stavbou domu s frajerom a bývaním u frajerovych rodičov už žiadna iná možnosť nebola.
@mima4 Nech si každý žije ako chce, ale často sa stretávam s tými chlapmi, čo nevedia ani predstaviť svoju partnerku normálne.
To je moja spolubývajúca, konkubína, gazdiná a pod. A ona sa len zasmeje ako tupá, ako toto bolo smiešne.
Vtedy sa mám chuť spýtať, že: ,, A vy ste kto?,, Bankomat alebo darca semena?
Fuj.
Jeden pán to minule vyriešil:,, Toto je môj kvietoček.,, To bolo dobré.
@natalym Ja to tak napr. nevnímam. Manželka nie je automaticky viac, ako dlhoročná partnerka, len preto, lebo vlastní sobášny list. Kedysi to tak bolo, uznávam. Dnes to tak už nie je. Poznám manželky, ktoré sú úplné chudery a poznám partnerky/družky/frajerky, ktoré majú vo vzťahu aj v okolí viac úcty, ako je bežný štandard. Ja osobne preferujem usporiadaný vzťah. Ale klásť všetky manželky na nejaký vyšší spoločenský rebríček, mi príde hrozne smiešne 😎
..no dufam, ze si dievča odklada bločky.zo všetkého čo plati ..to je tiez taka logika...najprv budem vražať peniaze do byvania, hypoteky...bez zaruk...a potom ked to nevyjde a on ma pošle kade lahšie tak tie peniaze čo som do toho dala budem ako vymahat naspäť? Resp. kolko rokov a sudov ma to bude stať? Boh vie ako to maju...zase nečudujem sa, ze nechce vražať do podnajmu, to nikdy neni tvoje. Zivot sa neda ziť ,,na skušku,,.
Ja som hlavne nikdy nechapala, ze ked sa dvaja lubia a su presvedceni, ze chcu ostat spolu, beru si spolu hypoteky, co je tiez dost velky zavazok, tak preco je problem vziat sa? Nehovorim, ze sa musia vziat, ak to nepotrebuju, ale preco sa akoby boja ten svadby? Kamos ma frajerku, vzali hypoteku, kupili byt, on ze si mysli, ze je ta prava, ale ze ho zacina tlacit do svadby a on nevie, ci chce. Sme aj s druhou kamoskou sa ho pytali, jak to ze nevie, naco s nou bral hypoteku. Jeho argument bol, ze co ked sa nieco stane a zisti, ze nie je ta prava alebo ze co ked pride nejaka ina... A povodne tvrdil, ze hypoteka je dost velky zavazok, tak predsa je jasne, ze to s nou mysli vazne, ze naco svadbu. Neviem co by na to povedala jeho frajerka, ale tak proste ked toho druheho lubim a viem, ze ho nechcem opustit, ked je to fakt take silne a mne sice papier netreba, ale tomu druhemu na tom zalezi, tak nevidim dovod preco je to taky problem.
@sardinka335
uz to odkladanie blockov je tak ponizujuce a smutne pre zenu... robi matrac, sluzku, vylevku slobodnému chlapovi...ktori zne vyhody volneho zvazku... a ona si este odklada...
@alaguema kde to tak nie je na SR? Mozno v mestách...čím vychodnejšie na dedinách je stale ,,stara škola,,. To ze ty to tak neberieš neznamena, ze to tak nie je. Ešte stale nevymrela generacia napr. našich rodičov 50 plus, ktorý sobáš beru dost vazne...to uz dajme tomu naša generacia bude tolerantnejšia.
Inak moja mama je velka liberalka...ale ked sa jednalo o ,,jej dceru,, tak veru ma ,,chcela mat na poriadku,,. Tak ale nevydavala som sa koli nej...len viem ze sobáš nikdy nepokladala za dolezity ale ked prišlo na lamanie chleba tak uz mala iny nazor.
@mima4 no šak to si musi viest ,,fascikel,, 😀 😀 😀 ze ,,keby niečo,,.
Ale manzelka ma vyssie postavenie v spol. rebricku ... Neviem mozno trepem odveci, tak ma opravte. Mila moja mas pohlad na veci uplne z opacneho konca. 🙂))
@sardinka335 No to máš pravdu, treba si to predstaviť na deťoch a hlavne dcérach. Dosť by ma sralo, prečo si ju ten jej neberie.
@bestmate netrepeš odveci...to sa len nevydate a liberalky utešuju. 😉
Inak jedna znama tiez vyhlasovla ako nepotrebuje papier a ze svatba nie je dolezita, spolu s priatelom si kupili byt ona zaplatila tretinu, potom mali dve deti a ked mladsie dieta malo 6 mesiacov mlady sa zbalil k frajerke a svoju teraz uz ex vyhana s bytu aj s jeho dvomi detmi, lebo sak dve tretiny bytu platil on a ona nech si ide byvat kam chce.. takze asi tolko ako nie je svatba potrebna, ked uz pre nic ine tak aby zena s dvomi detmi neskoncila ako bezdomovec, ked sa mlademu zunuje.
@lenka2232 ak si poriesite pravnu stranku veci, aby potom jeden z vas neodchadzal osklbany, tak vam sobas zatial netreba.
napríklad si spiste zmluvu o priatelovom predkupnom prave (ak ju nemate) na tu cast pozemku, co je teraz tvoja. uz len preto, aby si bola povinna ho informovat, ked ju budes chciet predat a nemohla ho obist. (a podobne on predkupne pravo na teba na jeho polku.)
casy sa menia. dnes ste zamilovany par, za par rokov mozete byt pohadani nepriatelia a budete si robit naschvaly. ved to poznas. ani za seba ruku do ohna nedas.
inak, neviem, naco sa pytas, ked rozhodnuti uz ste. rodina sice do vas huci, je to neprijemne, ale mate v tom jasno, ci nie?
@natalym no šak to...aj ja mam dcery (aj syna) ....a čo bude? robiť full servis x rokov, potom budu mat deti ale ziadne riadne zaväzky - okrem deti ...ano, kazdy si to vie predstaviť ked sa to netyka jeho deti. Ale keby to nedajboze dcere nevyšlo tak kde pojde?? No len k matke...a ked nebude mat na nič narok no tak to bude o to naročnejšie, dajme tomu roky plati niekde a vraza peniaze a nakoniec moze skončiť ako bezdomovec.
@sardinka335 nie len ja. Je to proste trend. Veď to vidíš okolo seba, vidíš to aj tu na fóre...Zbytočne budeme o tom polemizovať. Od revolúcie sa naša krajina radikálne zmenila. Kedysi bol aj napriek režimu, vplyv náboženstva ani nie väčší, ale ľudia ho brali vážnejšie. Dnes je aj vzťah k náboženstvu oveľa formálnejší. To isté sa týka rozvodov. Ak pred 20 rokmi žila žena aj s tyranom, lebo spoločenské konvencie boli také silné, že ako rozvedená by bola poznačená, dnes sa to rozvádza ako na páse. Aj v tom sa reflektuje skutočný vzťah k manželstvu. Baby sa chcú len vydávať, byť ten jeden deň za princeznú a potom to už hádam len nejak pôjde. Generácia 50 plus možno ešte žije tými inými hodnotami, ale generácia "na vydaj" už nimi nežije. Ty si svoj status považuješ, ale tá generácia ho má...vieš kde. Hlavne mladí muži. A uvidíme, kam to ešte dospeje.
To neznamená, že sa mi to páči, alebo že to schvaľujem. Nemá to s mojim, alebo tvojim názorom nič spoločné. Je to spoločenský jav.
@sardinka335 🙂

@zabkazelena007 tak to brali zle a v tom priapade sa ani brat radšej nemali....jasne ze taketo tupelá sa potom hned rozvadzaju len čo sa nevedia dohodnut na farbe kachličiek do kupelne.