Je svadba až taká dôležitá?
Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.
@lenka2232 myslis, ze tvoji blizky, ktori Ti radia najskor svadbu Ta nemaju radi alebo nechcu aby si bola stastna? Mozno nerozumies ich dovodom a ich vysvetlenia su pre Teba nepochopitelne, je to podobne ako vysvetlovat dietatu preco nestrkat prsty do ohna - najlepsie pochopi, az ked sa popali, no to uz moze byt neskoro.... samozrejme, nie vsetky deticky sa popalia a zas su i take, ktore sa musia popalit viac krat....
Si dospela, svojpravna, zodpovedna za svoje ciny i rozhodnutia, ale moznp by bolo fajn sa aspon zamysliet, ci ozaj v tych dnesnych ranajkach si zjedla vsetku mudrost sveta, alebo ma zmysel si niekedy dat i poradit od skusenejsich...
Neber to v zlom, tiez mi nie je lahko prijimat rady. Netvrdim, ze sa musis nimi riadit, ale skus sa na nich pozriet inou optikou - napr. Co by si Ty poradila svojej dcerke, ked bude na Tvojom mieste?
@lenka2232 nikto nepise ze mas byvat so svokrou 🙂 sobas moze byt aj bez svadby, ale tu ti kazdy napise ze rob tak, aby si bola spokojna. Ale majetok poriesit musite tak ci tak. Otazka bola: je svadba dolezita? NIE. Svadba, ak tym rozumieme hostinu za 5000 eur nie je dolezita. A moj nazor na sobas poznas. Ale nikto ta do nicoho nenuti
@alaguema však aj to beriem - taka je doba. Ale to mam ja na haku - ja som si vybrala ako zijem a pohybujem sa medzi ludmi a takých si za blizkych priatelov aj vyberam ktorí uznavaju priblizne plus minus take hodnoty ako naša rodina.
Aj generácia na vydaj by sa rada ,,vydala,, ale chlapov si zeny naučili ze im ,daju,, - nohy roztiahnut na druhom rande im neni blbe ale hovorit o sobaši a nejakých zaväzkoch je im blbe a tak sa prisposobia ,,milemu,...tam je aj x inych faktorov ze po 30tke uz sa tažšie hlada ,,normalny partner,, atd...
Mame to v rodine...parik, obaja pracujuci, byt maju bez hypo podotykam...kazdy svoje auto...Ale zaväzky?On sa viazat nechce ale full servis j'mu vyhovuje...a ona? Čaka...prisposobila sa, čo ine jej ostava ked s nim chce byť....a maju 30...tak o čom to je? No o pohodlnosti a sebectve.
Moja dcéra má 17 rokov a má problém, že ju nepustíme ku chlapcovi domov spať. Vraj je to normálne. Ja som tak tiež chodila k môjmu mužovi a nepustím ju a viem, že to nie je normálne.
Ja sa cudujem tym zenam co sa nepoberu napriek tomu ze maju s dotycnym dieta a nehnutelnosti, ja by som sa nespoliehala ze ved sa budeme milovat az do smrti, alebo sa moze stat hocijaka tragedia a priatelova rodina nemusi byt voci mne prave velkorisa...ved svatba je najma pre zenu iba plus.
@dai jémine...teraz si tu hádam nebudeme vypisovať, že môjho brata švagra teta je tiež vydatá a tiež aj jej sesternici bratranec sa chce ženiť...Áno, ľudia sa stále berú. Ale vnímaš, že ich je oveľa viac v porovnaní s 10-15 rokov dozadu, ktorí manželstvo odmietajú, nie? Že sa to pomaličky. Generácia 50 plus si bez svadby ani nevedela život predstaviť. Dnes to nie je vôbec tak. Manželstvo je len jedna z možností. S druhou časťou komentu súhlasím. Ono to asi súvisí aj s tým fenoménom, o ktorom píšem. A nemyslím, že to nastúpilo so sociálnymi sieťami. To je západná mentalita, ktorá tam funguje už roky, dávno pred facebookom 😉 Na tom majú veľký podiel masmédia, trhový mechanizmus, reklamy. Predávať sa musí a spotrebiteľ musí byť kvalitne spracovaný, jeho ego musí byť vždy pripravené reagovať na neodolateľné ponuky v reklame, ako byť krajší, lepší, úspešnejší, než všetci ostatní...Egoizmus ako životný štýl.
@natalym no vidiš! pre niektorých si konzerva, nejdeš s dobou, ved dneska je to normalne....ze dievča hlce antkonepciu od 15tich...a reči o tom ,,taka je doba,, Doba je taka aku si ju spravime. Nepojdem podla trendov, ktore sa menia ako kabaty. Temy o tom ako su tehotne v 16tich su tu na beznom poriadku. Je to ťažke...lebo ked pride dcera tehotna tak komu bude ,,na krku,,? No len rodičom...ako je to hnusne povedane, ale som realista.
@sardinka335 Nie, som veľmi liberálna, ale ................ niektoré veci som pochopila až vekom.
pre nas svadba ako taka dolezita nebola, pre nas je dolezitejsie manzelstvo!.....myslela som teraz ten "denD" 😀 .....ale manzelstvo sme s mm povazovali a povazujeme sa prirodzene na vytvorenie rodiny, patri to k nam, nasmu vztahu.......chceli sme si zalozit rodinu so spolocnym priezviskom, citili sme to tak, posunuli sme tak vztah + dalsie spomenute vyhody manzelstva tu uz boli.......proste, nam manzelstvo prislo ako prirodzeny krok v nasom vztahu, ....a k tvojej otazke konkretne....my sme napr. rok pred svadbou kupovali byt spolocne, cizeho mame na polku a az po roku sme sa vzali.....ved majetkove vztahy si mozete osetrit aj predtym.....
@alaguema jááj podla teba je všetko na dve veci...ale sranda je ze aj si vydata a aj mas ten titul ze? To je tak vzdy...kazdy tvrdi ,,ako netreba,, a potom zistíš ze sám to všetko ma...ale inak to netreba. Ani mne to vo vysledku netreba ale som rada ze to mam. 😀 😀 😀
iba silny clovek nejde s trendami... vacsina ludi chcu byt za "modernych" a realne, dnes su moderni ti, co ziju v usporiadaných manzelstvach a miluju...
rodina je asi storokov za opicami...a predpokladam ze chcu velku svadbu s poriadnou hostinou... 😀 je asi logicke ked si chcete svadbu platit sami ze najprv investujete peniaze do potrebnejsich veci ako je svadba ach
@sardinka335 No veď si nevážim vlastný titul ťažko potom čakať, že si ho budú vážiť iní. Toto je téma, ktorá ma dosť rozčuľuje, lebo za svoju prácu žiadame viac peňazí, ohodnotenia, ale iným nie sme ochotní ho dať. Pche čo taký maliar, pche čo taký elektrikár, pche čo taká predavačka............
Som už od veci.
Idem umývať okno.
Pá.
@mima4 tak ja ososbne pre svoju dceru dufam ze sa da dokopy s chlapom ktory pre nu bude ten najdolezitejsi a ona pre neho - a tym padom nebudu hladat dovody preco nebyt spolu aj oficialne... detto pre syna samozrejme... aj ked ja stale za tu slabsiu v tomto spojeni pokladam prave zenu ( ona je tehotna a vaecsinou naburava svoju karieru kvoli materskej, ona zial stale dostava za tu istu pracu nizsi plat ako jej kolega muz, ona sa v partnerstve s detmi stava zial zavislejsou... )
@natalym neťahajme sem akademické tituly, aj keď aj pri nich si myslím, že iba samotný titul bez obsahu neznamená vôbec nič....vážim si svoje vzdelanie, nie titul, vážim si vzdelaným, múdrych a šikovných ľudí s titulom aj bez a je kopec blbcov s titulom, ktorých si nevážim vôbec. Rovnako ako samotný titul manžel/manželka mi o dotyčnom povie len toľko, že absolvoval nejaký obrad. Nič mi to nepovie o kvalite jeho vzťahu, ani o jeho charaktere, ani o ničom.
@natalym ved dnes je taka doba...všetko ,,načo,,??? Sak to tu čitame furt...Načo svadba, načo papier, načo diplom, načo chodit do školky, načo chodit do školy - načo ulohy, načo robiť niečo navyše, načo sa snažit ved je to obmedzujuce ved sedme na koberci a čakajme či sa ,,nám chce,,. ludia chcu všetko lacno a nič si nevažia - v prvom rade sami seba. Uspokoja sa s málom. v zásadných veciach ..ze ved netreba a potom si to omluvaju...
@sardinka335 nikde nepíšem, že svadbu netreba. Napísala som, že titul ako taký pre mňa neznamená nič. Rozpísala som vyššie, nebudem sa opakovať 😎
@alaguema Však obe aj so @sardinka335 píšeme nie o svadbe ale o manželstve.
@lenka2232 podla mna svadba je dolezita a to hlavne z p[ravneho hladiska. Stavate spolu dom, polka je jeho polka je tvoja, to je suepr, ale co ak sa jemu nieco stane? Ty nedostanes tu polku, dostane ju jeho rodina, nemas pravo dedenia, nie si podla nasich zakonov proste nic. A vyhovorka ze malujem certa na stenu je neadekvatna. bohuzial sa casto stavaju nestastia, svadba su zadne dvierka pre vas oboch, ci uz mate alebo nemate deti (ked mate deti tak je to podla mna uz nevyhnutnost). Ide skor o ochranu vas oboch a vasho majetku ako o zdrap papiera.

@alaguema 🙂 podla tvojej charakteristiky som este stale generacia na vydaj😀 ale teda ja v svojom okoli vidim ze ludia sa chcu brat a vaecsina aj zobrata je a vaecsina to taha spolu uz cez 10 rokov... Moj ml. brat ( je od mna o 4 roky ml. cize ho nepovazujem za nejaku diametralne inu generaciu🙂 ) napr. nie je zobrati ale brat sa chcu, akurat chcu normalnu svadbu aj pre rodinu a tak, tak sporia koruny - keby ich ale mali tak sa beru hned... takze si nemyslim ze pary, kde to obaja spolu aj s tou rodinou myslia realne vazne svadbu neriesia...
ja skor badam ze ml. ludia dnes nechcu zakladat rodiny a chcu mat max. volnost vo vztahu, ziadne zavaezky, ziadne povinnosti, neplnit nikoho ocakavania - normalny trend ktory nastupil spolu s nastupom socialnych sieti - na najvyssom mieste stoji JA a moja Jesitnost a moja Dolezitost a potom dlllllllllllllllllllho nikto, potom tam niekde ten moj spolubyvajuci s ktorym mam dieta, niekedy nieco vlastnim a chodim s nim von.... a teda este aj sex s nim mam🙂