icon

Je to fér?

linda97
28. sep 2022

Ahojte, chcela som sa opytat na nazor. Zijeme s priatelom v zahranici a mame 4 mes. Babo.
Tu materska konci ked ma dieta 2 mesiace a ide do jasli. To si nedokazem predstavit aby som spravila. Praca mi chyba áe proste nie dieta ma potrebuje, najskor som ochotna tam babo dat ked bude mat rok. No tym padom som teraz bez prijmu. Moj partner zaraba dobre ma 28 na hodinu len casto do roboty aj nejde ci uz je problem na jeho strane( zaspi) alebo na zamestnavatelovi.. no ale stale chce aby sme vsetko (okrem najmu ten mame 30-70%) platili na poli. Ze teda mi tu moju cast bude pisat a potom mu splatim.. nepride mi to fer staram sa o domacnost a babo snad to je nateraz moja najdolezitejsia praca..
fakt nie som nejaka leniva zenska co sa rada necha vydrziavat, rada pracujem a vzdy som si vedela dobre zarobit.
No myslim ze je to nateraz jeho úloha ako uloha chlapa sa o nas postarat.. co si myslite?

mija_ja
30. sep 2022

To snad už nie je pravda čo sa tu človek niekedy dozvie. Dieta mate spolu, či už ste mali svadbu alebo nie. Logicky niekto s nim musi zostat doma a ma nižši prijem , tak nech zostane po tych 2mesiacoch on s nim doma a ty mu to vyučtuj potom . To snad nie je pravda že toto vyplodi nejaky chlap, ved ide aj o jeho dieťa. Určite by som sa s nim o tom porozpravala, či dobre chape o čom je materska. A aj ako to vlastne planuje do buducna, ak by si napr raz prišla o pracu, alebo dlhodobo bola chora, či ta potom planuje nechat na ulici. Držim ti velmi palce, nech sa to u vas vysvetli a zrovna, lebo naozaj toto keby mne zapotil priatel doma, a aj po vysvetleni trval na svojom, važne by som zvažovala či chcem byt cely život s takymto človekom.

srferreira
30. sep 2022

Nic by som mu neplatila, zbalila sa a odisla. Lakomec, lenivy a este bol aj v dlhoch a ty si ho zivila. No ozaj chlap roka!

viky173
30. sep 2022

jemine, teraz som si spomenula na moju znamu, ktorej napadnik po prvom rande poslal spravu s vyuctovanim, kolko mu ma poslat na ucet 😂
ale pozitivne na tom bolo, ze aspon sa po rande ozval 😂 uz s nou nie som v kontakte len viem, ze su stale spolu a maju uz spolu aj dieta, tak snad to nie si ty Romca 😀

mammake
30. sep 2022

@linda97 a kde žijete? My žijeme v Belgicku. A tiež je tu krátko materská

1234321
30. sep 2022

@linda97 autorka, ja len takú otázku mám. PREČO si s takým debilom? A ešte otazka ďalšia. PREČO od neho neodides? To naozaj tu chceš o pár rokov písať aký máš zničený život? Sama si za to môžeš potom keď nič s tým nerobíš 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

slinkaaa
30. sep 2022

Riadny debil, prepac. Mne to pride ze je bud zgrlos alebo ta nelubi. Vypocitavy si vypocital….

mimi3008
30. sep 2022

@linda97 Pripomen mu, ze sa staras o tvoje a JEHO dieta. Alebo mu pivedz, ze OK a ze aj starat o babo sa budede 50% ty a 50% on.

eva233
30. sep 2022

Ako už bolo pred tým písané, mali ste sa dohodnúť skôr... Veď pred tým ako si urobím dieťa by som mala mat takéto veci poriešené.. Ale teda OK nedohodli ste sa. Takze by som mladému mužovi, ktorý teda tak rad spí a chce byť doma povedala, idem ja do roboty a ty buď na "materskej" var, per, vstávaj v noci k dieťaťu staraj sa o domácnosť.. Ja si budem všetko zapisovať a potom mi to niekedy splatíš.... A hneď by zmenil názor.... Alebo zaplatiť doma au-pair, upratovačku : 2 a môžete chodiť obaja do roboty 🤷‍♀️

natasha1988
30. sep 2022

@linda97 to nie je normalne 😖 toto ked citam hovorim si ze ludom asi totalne je*e. To pred dietatom ste nerozmyslali ako to budete financovat? to vas prekvapilo ze na dieta treba peniaze? On nie je normalny, to je taky vztah na rozchod, ja by som si toto nenechala takto so sebou zaobchadzat. To rovno mozes byt slobodna matka bez otca. Otec nech rovno ide do haja, ked nechce platit. Stretanie len ako rozhodne sud…

lunademonica
30. sep 2022

@linda97 tak mu to proste nezaplatis, ziaden zakon na to neni, iba ak taky ze on je povinny sa postarat o vas...a hotovo. mu vysvetli ze starostlivist o dieta je praca! inak by za to ucitelky a skolky nebrali peniaze a robili by to zadarmo...Ale teda, ja by som s nim neostala. Extremny kkt.

minutka
30. sep 2022

Myslim ze si si nasla debilka. A este ti aj dieta urobil. Cele zle

Alebo vymyslena tema na ozivenie

janajanok
30. sep 2022

Autorke držím palce v živote, lebo po boku vášho priateľa ho nebudete mať ľahký. Mrzí ma to, že takýto chlapi majú rodin..... naozaj si ich nezaslúžia!
A to nechcem vidieť akú účtovnú knihu bude viesť vášmu dieťaťu. 🤦🏼‍♀️

ropucha6
30. sep 2022

@linda97 no skoda, ze si s nim sla do dietata, ak uz predtym mal dlhy. Ak ak “zaspava” do roboty, to nebude bohvieako spolahlivy partner. Darmo si vydobijes, ze budes rok doma s babom, otazne je, ci sa o vas vobec dokaze postarat.

vecicky1805
30. sep 2022

@linda97 no dpc, neverím 😂

wendika
30. sep 2022

Navar a naúčtuj mu polovicu...

huginko
30. sep 2022

@zoro9836 no to s tým hádam nemá nič spolocne

nikolka1986
30. sep 2022

Ona mala sporiť na to, aby ak pôjde na materskú, mala z čoho platiť polovicu nákladov na domácnosť? 😂 Sme fakt trápne a smiešne a stavím sa, že 80% žien z MK nemalo pred nástupom na materskú nasporené nič, to ako treba čakať, kým si našetrím a potom dieťa? Tak sa nečudujem, že je tu tak veľa tém typu: " Mám 35, počkať ešte s dieťaťom" alebo : " Mám xy rokov, môžem mať ešte dieťa " a pod.

mirush01
30. sep 2022

@linda97 to nemyslis vazne toto...nemam slov,musela som si tvoj prispevok precitat niekolko krat a stale nechapem...kolko ma rokov tvoj priatel ak sa smiem spytat?

zarin
30. sep 2022

@linda97 ved tu nejde o spolocny kseft,ved tu ide o dieta, handrkovat sa o to, kto da don viac penazi,ved dieta predsa nezije len z penazi ako niekoho vyprodukovanej energie,potrebuje lasku a cas aj to je energia,hodnota,aj tu budete merat niecim? Aby to bolo fer?

marisela
30. sep 2022

@linda97 Nič v zlom,ale toto je čo za nezmysel,čo je toto za chlapa? Choré...

nurielka
Autor odpoveď zmazal
aurorastone
30. sep 2022

Stačil mi už len nadpis, prepáč ale je to kokot a utekaj od neho

malinovka333
30. sep 2022

Toto mu daj precitat takze este bude musiet on tebe doplatit Ešte stále nedocenené zeny!
Žena by si za domáce práce zaslúžila 1389 Eur mesačne!

Ešte stále nedocenené! Aj tak by sa mohla cítiť väčšina žien. Opatrovanie detí, žehlenie, upratovanie. Koľko by to stálo, keby ste za tieto služby platili?
Žena toho stíha skutočne veľa. Okrem profesijného života aj starostlivosť o rodinu a chod domácnosti (ilustračné foto).
Autor: shutterstock

Okrem zamestnania, kde si plnia svoje pracovné povinnosti, sa musia naplno realizovať aj doma. Ich druhým povolaním je totiž udržiavanie domácnosti. Varenie, žehlenie a pranie sú takzvané ženské práce, ktoré sú vnímané ako samozrejmosť. Práve z tohto dôvodu sú veľmi často nedocenené. Nový Čas pre vás urobil prehľad cien, za ktoré firmy tieto „ženské práce“ vykonávajú. Spolu je to 1 389 €!

Žena toho stíha skutočne veľa. Okrem profesijného života aj starostlivosť o rodinu a chod domácnosti. Nový Čas vypočítal, v akej výške by bol druhý plat ženy, keby za túto prácu bola platená. A cifra je poriadne vysoká. ,,Zahraničné odhady hovoria, že keby sa táto neplatená práca zohľadnila vo finančnom vyjadrení, predstavovala by porovnateľnú hodnotu ako je objem HDP v krajine,“ vysvetľuje Oľga Pietruchová, riaditeľka odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí.

To, že by žena dostávala druhý plat je však nereálne. Preto treba pripustiť alternatívu najatia si domácej výpomoci. ,,Pokiaľ si to rodina môže dovoliť, malo by to byť samozrejmosťou bez toho, aby sa na ženu pozeralo ako na neschopnú alebo lenivú,“ objasňuje Pietruchová. Ak si rodina výpomoc nemôže dovoliť, mali by sa práce okolo domácnosti rozdeliť spravodlivo, nie podľa princípu ženské a mužské práce.

Žehlenie: 40,16 €

Detské oblečenie

tričko 0,37 €

nohavice, bunda 0,70 €

šaty detské 1,23 €

Odev dospelého

košeľa pánska 1,46 €

nohavice 1,33 €

sako 2,16 €

Bielizeň

plachta 0,83 €

obliečky 0,93 €

vankúš 0,63 €

uterák 0,40 €

Spolu: 10,04 € - 1x týždenne (4 x mesačne)

Upratovanie: 400 €
Kompletné upratanie bytu stojí 100 € (orientačná cena pri rozlohe 70 m²),
cena je vyrátaná pri upratovaní 4x mesačne
V tom je zahrnuté:

vysávanie

utieranie prachu

umytie podláh, kúpeľne a WC

Varenie: 138 €

hodinová mzda kuchárky 3 €/h

cez pracovný deň žena strávi varením 1,5 hodiny (5 pracovných dní = 7,5 hodiny)

cez víkend 2 hodiny (2 dni = 4 hodiny)

Spolu za týždeň 11,5 hod. (mesačne 46 hodín)

Opatrovanie: 350 €

cena za opatrovanie detí sa pohybuje od 3,50 €/hod.

rátame čas po skončení škôlky alebo vyučovania 5 hodín cez pracovné dni

Spolu 25 hodín týždenne (100 hodín mesačne)

Doučovanie: 240 €

1 hodina súkromného učenia 10 €

rátame 6x do týždňa po 1 hodine (24 hodín mesačne)

Nakupovanie 108 €

hodinová mzda nákupcu v obchode je 6 €

rátame 5 x 0,5hod. na každý deň pracovného týždňa + 2 hod. veľký nákup cez víkend

Spolu 4,5 hod. týždenne (18 hodín mesačne)

Pranie 113,28 €

Nohavice 3 €

Tričko 2,50 €

Sako 4 €

Košeľa / blúzka 2,50 €

Plachta 0,70 €

Obliečka a vankúš 1 €

Uterák 0,46 €

Spolu: 14,16 €, rátame pranie 2 x do týždňa (8 x do mesiaca)

Spravodlivou deľbou práce sa vyhnete rozvoduŠvédsky výskum, ktorý sa uskutočňoval v roku 2012 zistil, že rozdelenie domácich prác je kľúčom k idylickému vzťahu. Je to jedna z ciest, ako muž docieli spolužitie so spokojnou a nevystresovanou partnerkou. V súčasnosti totiž ženy nerovnováhu v deľbe domácich prác vnímajú ako nespravodlivosť. Ak sa muž podieľa na domácich prácach v rovnakej miere ako žena, vníma ho potom ako oveľa väčšiu oporu.

jankagulka
30. sep 2022

@linda97 Čítala som to 2x a môžem len krútiť hlavou.... nechcem tu nikoho súdiť, ani predpovedať..... váš priateľ je viac ako majetnícky. Máte s ním dieťa, je vaše a nie moje a tvoje, lebo to sa na polovicu nikdy nedá rozdeliť. Spolu sa máte podieľať na jeho výchove, tak ako ste ho aj spolu splodili. Súhlasím s vami, že tak malé bábo má byť pri mame a nie v jasliach či s opatrovateľkou - navyše si s ním budujete vzťah a ten krásny čas s dieťaťom sa nedá odložiť a už nikdy by sa ani nevrátil. Takže moja odpoveď je asi taká. Obaja sa máte podieľať na domácnosti - ak ju považujete za spoločnú a obaja sa máte podieľať na výchove deti - ak ich chcete vychovávať spolu. A moja odpoveď je PODĽA SVOJICH MOŽNOSTÍ, TAK ABY DOMÁCNOSŤ FUNGOVLA A DETI NETRPELI A MALI VŠETKO ČO POTREBUJÚ. AJ MATERIÁLNE AJ LÁSKU A NETRPELA ANI RODINA AKO CELOK. Takže, na 50:50 rozdeliť to asi nepôjde. Skúste sa spýtať partnera, či by sa vymenil, staral sa o domácnosť a dieťa a zarábala by ste vy a on platil vám, keď chce byť taký rovnoprávny. Skúste sa spýtať ako odhaduje finančne vašu prácu v domácnosti? No mne to vychádza, že je práve z tej skupiny mužov, ktorí tvrdia, že žena doma sedí na materskej na zadku. To, že je o dieťa postarané, navarené, vyžehlené a pod. je samozrejmosť, ktorá nemá žiadnu hodnotu, alebo sa spraví sama. AK to je tak, tak potom sorry, ale to u mňa nie je partner, ale obyčajný sebec, ktorý do vzťahu nič neprináša, ale brať by bral. Skúste, ako vám radia vyššie zistiť cenu opatrovateľky so službami, ktoré by ste bežne robili doma a dajte si to zaplatiť vy u neho. Podotýkam, všetkými službami a pôjdete obaja do práce. To, čo budete robiť po práci, budete robiť spoločne 50:50. Takže nie tak, že ON príde domov a povie, že je unavený a vy nastúpite do druhej zmeny DOMÁCNOSŤ A STAROSTLIVOSŤ O DIEŤA.
Po tom, čo ste napísali, asi s tým súhlasiť nebude, lebo žiaden milujúci partner ani otec by to takto nechcel. Každý, kto ľúbi a chce fungujúcu rodinu, by pre ňu obetoval maximum, tak ako vy práve chcete obetovať svoju kariéru pre svoje dieťaťa.
Hoci som na začiatku povedala, že nebudem súdiť si myslím, že váš vzťah nie je OK. Lebo máte pri sebe obyčajne sebeckého materiálneho človeka, ktorý rád berie ( a asi aj poukazuje, že vy to ako matka musíte pre rodinu spraviť určité činnosti ako navariť, oprať...., lebo je to vaša povinnosť), ale obetovať nechce nič.....
Za mňa - s takým človekom by som nešla ani na kávu.....ospravedlňujem sa, že som to napísala, ale toto nie je partner pre vzťah, ale človek, ktorý sa nechá obsluhovať.

taga
30. sep 2022

Jednorazovo zauctovat porodne, co ja viem,
100 tis, potom kopnut priatela do zadnice a na sud si zadat vyzivne na dieta... 🤣

chillibubble
30. sep 2022

ja len dufam, ze je to slovak. ze ked od neho odides, nebudes musiet ostat zit s dietatom v cudzom state ale budes sa moct vratit domov...

silvia2013
30. sep 2022

Zbalila by som sa preč od takého držgroša, čo ty si nejaká socka, handra, alebo co?

uradnikova
30. sep 2022

@linda97 😲

daniela1911
30. sep 2022

Ja ti poradím len jedno, daj maličké do jaslí, alebo si nájdi opatrovateľku. A chod pracovať. Ak si bola dovtedy sebestačná žena, tak to zvládneš.. debila vyhoď ho z bytu. A žiadaj o výživné.

spratek
Autor odpoveď zmazal