icon

Je to fér?

linda97
28. sep 2022

Ahojte, chcela som sa opytat na nazor. Zijeme s priatelom v zahranici a mame 4 mes. Babo.
Tu materska konci ked ma dieta 2 mesiace a ide do jasli. To si nedokazem predstavit aby som spravila. Praca mi chyba áe proste nie dieta ma potrebuje, najskor som ochotna tam babo dat ked bude mat rok. No tym padom som teraz bez prijmu. Moj partner zaraba dobre ma 28 na hodinu len casto do roboty aj nejde ci uz je problem na jeho strane( zaspi) alebo na zamestnavatelovi.. no ale stale chce aby sme vsetko (okrem najmu ten mame 30-70%) platili na poli. Ze teda mi tu moju cast bude pisat a potom mu splatim.. nepride mi to fer staram sa o domacnost a babo snad to je nateraz moja najdolezitejsia praca..
fakt nie som nejaka leniva zenska co sa rada necha vydrziavat, rada pracujem a vzdy som si vedela dobre zarobit.
No myslim ze je to nateraz jeho úloha ako uloha chlapa sa o nas postarat.. co si myslite?

Strana
z8
babovka2321
28. sep 2022

@linda97 ze ste to mali mat vydiskutovane pred plodenim deti. Alebo ked si si vedela vzdy zarobit, mohla si si aj pred tym nasetrit 🤷

ckocka
28. sep 2022

@linda97 A ako ho donútiš keď to máš tak pekne namyslené?

0silvia0
28. sep 2022

@linda97 mne toto hlava neberie, ale skus mu uctovat upratovanie, pranie, varenie atd.

wig
28. sep 2022

Koľko stoja jasle a upratovačka? Vyučtuj mu polovicu z toho na napíš mu to do vašej "účtovnej knihy".

lily405
28. sep 2022

@linda97 zaspí?to sa ako da pravidelne zaspávať? Napíš to priamo.. nechce sa mu robit, tak naschval nevstane

estrella5
28. sep 2022

Myslím si, že je naozaj divné, aby žena, mama, ktorá sa stará o SPOLOČNÉ dieťa, mala potom svojmu milujúcemu partnerovi (a otcovi dieťaťa) splácať ako keby "dlh" za mesiace, kedy nechodila do práce, a ešte raz STARALA SA POČAS TOHO O SPOLOČNÉ DIEŤA.
Teda... mne by prišlo choré keby mám splácať dlh za obdobie kedy ja nepracujem a muž áno, nech by to bolo z akéhokoľvek dôvodu (choroba, hľadanie si práce, čokoľvek) a nie ešte v prípade starostlivosti o dieťa 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

A platí to u mňa aj v opačnom garde - ak by muž z akéhokoľvek dôvodu nemal dočasne prácu, potiahla by som to ja bez toho, aby mu spisujem, čo mi akože dĺži 🤦‍♀️

anna393
28. sep 2022

@linda97 urcite nech zaraba nespravila ste si ho sama bol pri tom aj on a keby ste boli zosobaseny tiez by to robil? Je to na hlavu ja mam 3 deti manzel v praci a ja s nimi doma a mame najmladsie 7 mes. Tiez mi po pravde na MD strasi lebo kazdodenne a tie iste veci clovek robi je psycho niekedy tiez uz by som sla do prace a keby mi manzel tak zapisoval letel by kade lahsie nieje to fer. Pekny den 😘

bluka2
28. sep 2022

Toto normálny človek nevypoti, takže sa zariad podľa faktu, že to je debil ...

poopsie
28. sep 2022

Je to poriadny pako 🤦‍♀️

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
bagre
28. sep 2022

Toto je asi to, čo počuť nechceš, ale úloha je to pre chlapa - manžela a to vy nie ste. Samozrejme, to čo píšu ženy vyššie je pravda. Môžeš skúsiť vyúčtovať mu varenie, upratovanie, pobyt v jasliach na ktorom takto ušetrí... Ale evidentne on to má nastavené inak /ako blbec/ a ty naňho páku nemáš.
Neviem ako dlho to ustojíte, ale zarazila ma tam ešte vec ohľadom toho, že keď zaspí tak nejde do práce a hotovo?

bluka2
28. sep 2022

Presne, že zaspí do práce, to znie úplne ako človek, na ktorého sa chcem spoľahnúť

luccija
28. sep 2022

@linda97 este to bude vesele hlavne, ked sa rozidete a budes chciet ist na SK.Nie, nie je to fer od neho je to bulo a premysli si co dalej?

viestta
28. sep 2022

Ježkovi oči!!! Kde na takých pripečených "účtovníkov" chodíte? Však toto nie je normálne, kalkulovat a vyuctovat"stratu príjmu" lebo matka jeho dieťaťa sa stará o ich spoločné dieťa a spoločnú domácnosť. Vyučtovať žene náklady na spocne dieťa a domacnost môže len úplný debil.

prasiatko30
28. sep 2022

Je to pako - ale byt tebou tak si najdem robotu na ten cas ked je on doma - aby sa mal kto postarat o dieta a budes chodit do roboty a prispievat 50-50 ale to znamena, ze on sa bude pocas tvojej nepritomnosti o dieta starat. Dalsia vec je ked sa nebude mict postarat tak samozrejme naklady za jasle/opatrovatelku idu tiez 50-50 leboto dieta predpokladam nie je len tvoje ale aj jeho a ptoom mozete robit nejake zapisky o tom kto komu co dlzi

mimka2019
28. sep 2022

@linda97 Ja len takú malú poznámku...ak ste si vždy vedela zarobiť a dobre zarobiť, prečo nemáte nejaké úspory? ak ste dieťa plánovali, mali ste sa o tom porozprávať...ak bolo neplánované...tak ste mali 9 mesiacov na to, zistiť ako to váš priateľ bude brať po narodení dieťaťa a mali ste dosť času rozhodnúť sa, čo bude ďalej...po prípade si za tých 9 mesiacov tehotenstva našetriť....ja som tiež otehotnela, keď som žila v zahraničí...tam je síce materská 6 mesiacov...ale...mala som našetrených dosť peňazí na to, aby som zvládla byť doma s dieťaťom aj bez príjmu...hoci môj partner sa k tomu postavil ako hlava rodiny a všetko uhrádzal on...aj peniaze na domácnosť mi dával...nikdy sa nepýtal kde ich miniem...a čo som mala nasporené išlo na dieťa...ale ak by mi povedal to, čo vám...beriem dieťa a idem preč...lebo s takým človekom by som žiť určite nechcela...

lucia147852
28. sep 2022

Vyučuj mu najbližšie polku starostlivosti o dieťa, oprate trencle a uvareny obed. Či on pán tvorstva a ty slúžka? Kks kde si k takému chlapovi prišla?

slavomira236
28. sep 2022

@zoro9836 myslím že aj keby bola manželka pýtal by to od nej je to proste chuj...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
wayway
28. sep 2022

chlap by u mna skoncil v momente, ked by nieco take povedal. ked pri nom chces zostat, uctuj mu bezne ceny za opatrovatelku a upratovacku.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
28. sep 2022

@slavomira236 je úplne jedno či má ci nemá na neho "papiere". Raz je to ich spoločné dieťa o ktoré sa ona stará, preto nemá prijem. Aj ich spoločná domácnosť, o ktoru sa ona stara, takže nechápem prečo by jej u neho vznikal nejaký dlh. Aj keby bol(a) dočasne bez príjmu, raz sú par, tak ten druhy sa ma postarať o financie a nie otvárať excelovsku tabuľku. 🙄
Zaujímavé, že síce takí ako on dokážu okamžite zrátať koľko rožkov taka žena zje, ale akosi nedokážu prerastat clovekohodiny, ktoré žena strávi starostlivosťou o dieťa a domacnost. Predpokladám, že panove clovekohodiny v tychto dvoch oblastiach bude dosť zložité vykázať, nie to ešte vyrat

draik
28. sep 2022

@linda97
Vedeli ste, ako dlho je v danej krajine tzv. materská. Preto ste sa mali vopred dohodnúť s partnerom, že chcete postupovať inak, teda byť s dieťaťom doma. On zrejme počítal s tým, že sa ide podľa všeobecného štandardu. Je to o komunikácii.
To len na napr. na SK je možnosť zostať s dieťaťom tri roky, a to ešte s podporou štátu.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
nurielka
28. sep 2022

Chápem tvoje pocity, chceš byt s babom čo najviac. No chápem tvojho "priateľa", nie manzela. Plánovali ste bábo? Finančná situácia sa rieši predtým. No stalo sa čo sa stalo. Zvolili ste si život v krajine kde to takto funguje. Keď nemáš peniaze, dieťa jasle alebo opatrovateľka a žena do práce. Milióny žien na svete takto fungujú, to len na SK sme 3 rocky doma. Nie ste manželia, mohla by si to kľudne otočiť na úkor neho a o rok požadovať po nezhodách ešte výživné.. áno je to aj jeho dieťa, ale iný kraj, iný mrav. Bohužiaľ. 😏

stanulienkat
28. sep 2022

No bud pojdes do prace, ako zrejme vacsina zien, co su tam, alebo....uz nic. Vedela si s kym si to dieta robis...
Alebo si zrataj kolkokrat ste za posledny rok sulozili a vynasob to urvitou sumou a pozaduj ju od neho+upratovanie,pranie,zehlenie,varenie...Takze si vlastne v pluse. 🙄🤔

ropucha6
28. sep 2022

@linda97 tak zalezi, ako ste sa dohodli predtym, snad ste sa bavili o set-upe po narodeni. On chce dat dieta do jasli? Ak by chcel, aby si bola doma a este aj platila, tak je to samozrejme magor.

lujza123
28. sep 2022

@linda97 jasne povedz mu nech ti to teda pise.
A začni si písať aj ty, polku hodín ktoré sa staráš o dieta nech ti preplatí. Je to jeho dieťa, zo zákona je povinný sa o neho starať alebo zaplatiť niekoho kto sa postará.

Ako sa hovorí, v núdzi poznáš priateľa. Preto je z otca môjho dieťaťa ex. Podobne lakome bezcharakterne hovädo. A to som s nim chodila 8 rokov, len vždy som mala peniaze takže som túto jeho pravú tvár spoznala až keď mi skončila materská a prišiel biedny rodicak.

viestta
28. sep 2022

@draik aj keby sa pred tým dohodli, okolností sa zmenili. Normálny chlap by nemal ani najmenší problém postarať sa o svoje dieťa a jeho matku, ktorá sa o neho stará. Aj za cenu zníženia štandardu by mal brať do úvahy predovšetkým potreby dieťaťa. A áno, sú krajiny, kde je platená materská par týždňov. Ale v tých krajinách sú s týmto uzrejmeni všetci rodičia. A je úplne bežné, že rodina žije z jedného príjmu aj niekoľko rokov. A neverím, že každý jeden otec rodiny si vyrobí zositok a tam zapisuje matke svojho dieťaťa dlh.
A ani u nás todicak nie je mzda matky, je to príspevok štátu pre dieťa. Príspevok, teda nie mzda pre matku. Matka je bez príjmu, otec sa ma postarať aj o ňu a aj o dieťa, pretože všetci vieme, že ten príspevok v žiadnom prípade náklady na dieťa nepokryje.

Strana
z8