icon

Je to normálne?

5. apr 2021

Dobrý, deň, chcem sa opýtať ako by ste reagovali na takúto situáciu? Sestra ma 15 ročnú dcéru, ktorá mala narodeniny. Od každého dostala k narodeninám peniaze. 50,100€...kazdy kolko mal. Teraz sme sa stretli a babka sa jej pytala že čo si kúpila za peniaze k narodeninám tak ze nič, lebo jej mama povedala, že si za peniaze kúpi do detskej izby posteľ a vstavanú skrinu. Tak sa môj muž a babka strašne nahnevali, že to sú peniaze určené jej aby si kúpila niečo čo ju poteší a nie zariadenie izby. Ze naposledy od nás dostala takéto niečo. Ako by ste na toto reagovali vy?

Strana
z4
littlebubble
6. apr 2021

@ofzuza Ešte raz.Ja píšem všeobecne o situácií keď si rodičia myslia, že dar dostala celá rodina nie konkrétne o tejto situácií.Tu sa kľudne mohli dohodnúť a dcéra súhlasila

zuzkalujza
6. apr 2021

Ak dievča nový nábytok sama chcela, tak je to v poriadku. Ak nie, tak to v poriadku nieje. Peniaze dostalo dievča a nie rodičia na nábytok. Aj naši tak dostávajú a nie malé sumy niekedy, no nikdy by ma nenapadlo im na ne siahnuť. A ak si kúpia blbosť tak čo? Je to ich vec, sú to ich peniaze. Ak si nekúpia nič a radšej si šetria, tak isto je to ich rozhodnutie.

bmuller
6. apr 2021

@littlebubble vseobecne je to, samozrejme, dobra rada ucit dieta financnej gramotnosti, ale tu sa jedna o konkretny pripad (ktory sa autorka neunuva dat na pravu mieru, takze vsetky tu piseme svoje dohady, lebo o situacii a zmyslani danej rodiny nevieme vobec nic) 😀

littlebubble
6. apr 2021

@bmuller Tak buď jej tie peniaze vzali, alebo sa dievča zle vyjadrilo a s rodičmi sa dohodli, že sa kúpi nábytok a tak to vyznelo zle ako keby sa nekúpilo nič pre ňu a teta to zle pochopila.

Mňa len vytáča keď si niekto myslí, že ak je dieťa neplnoleté tak, že peniaze patria automaticky rodičom.Ja by som sa veľmi hnevala keby som ja dala sestre peniažky a niekto by to považoval za financie do rodinného rozpočtu.Nech si pre mňa za mňa kúpi aj lak na nechty.Sú to jej peniaze a keď ich rozfláka tak to bude jej problém, ale ešte sa také nestalo.Obe sme si kúpili topánky keď už nám trebalo alebo oblečenie aby sme odbremenili rodičov.

anickaaa6aaa
6. apr 2021

@littlebubble velmi sa mi paci tvoj nazor. Tiez mi pride cez ze ak nebude na najom tak zoberem decku. Akoze rodic je povinny zabezpečiť základne vecí pre dieťa.. Inak velmi pochybujem ze 15r dievca tužilo po nábytku do izby. Ak ano tak ok. Ale v tomto veku deti setria skor na mobil, novy tablet ci pc..

littlebubble
6. apr 2021

@anickaaa6aaa Tak viem si predstaviť takú situáciu aj keď sme neboli chudobní, ale rodičia už spolu nežili takže to financovanie bolo zložitejšie.Začať od začiatku nebolo ľahké a niekedy sa stalo, že trebalo niečo zaplatiť naraz a nevychádzalo to pretože potom som už nebola jedináčik.Aj napriek tomu, že všetci živitelia rodiny pracovali tak nikto si nemohol dovoliť vyhodiť len tak 800€ za počítač alebo telefón napríklad aj keď každé dieťa dnes PC potrebuje.Alebo aj mohol...len nechcel.Mňa mala v starostlivosti mama.Tiež som niekedy požičala keď som mala z narodenín, ale vždy sa mi to vrátilo.Ja som si pokúpila veci ktoré som potrebovala aby som aspoň trochu pomohla rodičom ( v jednej domácnosti) , ale môj osobný názor je, že základné veci majú zabezpečiť rodičia a keby mi aj to málo niekto zobral tak by som sa strašne hnevala.
Ja som vedela, že mama robí čo môže a ona vedela, že som skromná.Nedovolila by si zaťahovať deti do svojich problémov s tým, že si zoberie peniaze.Áno aj ja som si niektoré veci musela kúpiť a zarobiť si a preto si nemyslím, že je to tak správne, že dieťa si má zabezpečiť veci ktoré sú základné.Hlavne ak by to ten rodič zabezpečiť mohol len jeden robí všetko a druhý sa chce vykrútiť z povinností alebo rodičia radšej siahnu dieťaťu na usporené peniaze ktoré im nepatria len aby sa nemuseli uskromniť.

Ja sa radšej uskromním, ale vreckové bude patriť dieťaťu a nebude si kupovať základné potreby zo svojho.Až keď začne pracovať.

Najnovší model telefónu lebo starý sa mu nepáči okey.Ale nie, že si z daru majú deti kupovať nábytok a podobné veci ak nezarába.Ak chcem deti tak im mám vedieť zabezpečiť všetko aj tú posteľ a aj všetko oblečenie ak vidím, že dieťa rastie.

littlebubble
6. apr 2021

@anickaaa6aaa Tiež si neplánujem viac detí lebo všetko budem vedieť zabezpečiť len jednému.Potom to takto vyzerá keď je lásky plný dom ale financií nie a rodičia poskytnú strechu nad hlavou a myslia si, že tam sa financovanie končí.

elenka.k
8. apr 2021

@sunshine_18 môžem? Koľko máš rokov?

Strana
z4