Je to normálne?
Dobrý, deň, chcem sa opýtať ako by ste reagovali na takúto situáciu? Sestra ma 15 ročnú dcéru, ktorá mala narodeniny. Od každého dostala k narodeninám peniaze. 50,100€...kazdy kolko mal. Teraz sme sa stretli a babka sa jej pytala že čo si kúpila za peniaze k narodeninám tak ze nič, lebo jej mama povedala, že si za peniaze kúpi do detskej izby posteľ a vstavanú skrinu. Tak sa môj muž a babka strašne nahnevali, že to sú peniaze určené jej aby si kúpila niečo čo ju poteší a nie zariadenie izby. Ze naposledy od nás dostala takéto niečo. Ako by ste na toto reagovali vy?
@sissy27 lenže darkyna dala možno 10e..sama píše kto kolko mal tolko dal..ona nepíše,kolko dala osobne..možno dala najmenej a robí z toho najvačší cirkus a zbytočnych rečí ma okolo toho,ako koza bobkov
@sissy27 pozri, ja nevravim, ze matka ma schmatnut dcerine prachy a rozflakat ich na nezmysly. ale... nic o nich nevieme, preto nevidim dovod cudziu zenu obvinovat z kradeze penazi svojho dietata na vlastne chlastacky, ... dieta je este stale neplnolete a nie je nic nerozumne na tom, ked rodic usmerni tok vacsieho obnosu penazi nielen do jeho snov o novej bunde alebo parfume a investuje do niecoho uzitocneho (z novej izby bude mat uzitok v prvom rade aj tak dcera).
mne by prislo ako "kradez", keby dostala 60 eur a tie jej matka zhrabne. ale dostala par stovak, a o tom by uz mala byt nejaka rozumna rec alebo konzultacia aj s rodicmi, ktori by ju mali spravne usmernit alebo sa dohodnut, na co by bolo najlepsie to minut.
Ja by som sa nehnevala na to, že sa takto rozhodli, je to celkom dobrá investícia, skrášliť, vynoviť si izbu, hlavne ak to aj tá 15-ročná dcéra chce. Je to skoro jedno, čo si za darované peniaze kúpia, aj tak jej rodičia dávajú peniaze na ďalšie veci, príp. dovolenku.
No a? ... je to snad ich vec ci? ak potebuje postel a nove zariadenie, tak nech jej kupia, ma len 15r este za nu rozhoduju rodicia, tak ak sa tak dohodli a predpokladam, ze si vyberie ten nabytok spolocne s nimi aky sa jej paci
Vy tu všetky máte 15 ročné za detičky bez finančnej gramotnosti? To už nie sú malé deti.Nasmerovať to áno, ale rozhodovať za nich vo všetkom? Veď o 3 roky budú dospelé a zmýšľanie sa veľmi nemení.
Ak s tým dievča súhlasilo tak je to v poriadku, ale ak nie tak to v poriadku nie je.
Tieto veci majú zabezpečiť rodičia.
Nikdy by rodičom nenapadlo zobrať mi peniaze ktoré som dostala.Kúpila som si oblečenie, šminky, topánky.Všetko čo som chcela a potrebovala a nepýtala som si potom od rodičov žiadne vreckové pokiaľ som mala svoje peniaze.Vždy som si opýtala max 3€.Nikdy by mi ani nenapadlo pýtať si viac od rodičov pretože som mala prehľad čo koľko stojí a koľko ľudia zarábajú.
V 19 som mala výživné a z toho som si platila úplne všetko aj bývanie.V 18 som si zarobila na elektroniku a vodičák.
Ja by som v 15 veľmi nechcela investovať zo svojho do nábytku.Od rodičov som postupne odchádzala v 20tke kedže to s prácou bolo ťažšie v 21 som už žila sama.Nikto ma z domu nevyháňal samozrejme a nábytok bol prispôsobený od malička tak aby to nepôsobilo ako nábytok 5 ročnej.
Rodic hospodari s peniazmi dietata. Ak ich pouzije na cokolvek, co je pre to dieta, je to v poriadku. Aj v zivote to tak mas - najskor zaplatis to co musis, ak ostane, bude na zabavu. Ak dcera potrebovala nabytok, je v poriadku ich pouzit na nabytok. Ak ty chces, aby mala nieco ine, tak jej to kup, nedavaj peniaze.
Ja dávam krstniatkam tiež peniaze (a maly darček k tomu), ale v živote mi nenapadlo zisťovať následne, na čo to minuli.
@ofzuza Tak nech rodičia z daru rovno zaplatia aj hypotéku 🤦No čo veď aj dieťa tam žije a povedia mu, že dostane zvyšok ak ostane.
Dostať dar nech ho použijú rodičia bez diskusie? Ak chcem rodine pomôcť finančne tak dám automaticky peniaze rodičom a nie deťom za ktoré rozhodnú ajtak rodičia.
Cítila by som sa ako sociálny prípad, že všetko bude keď nám prispejú.Radšej by som sa uskromnila a kúpila si niečo pre radosť ak mi na tej izbe až tak nezáleží.
@littlebubble aj keby zaplatili hypo. Furt to je pre to dieta, ktore raz bude dedit. Je to dieta, zodpovedaju rodicia, staraju sa o financie.
Aký mala na to názor neterka? Nepáčilo sa jej to, alebo naopak, bola rada, že si za svoje peniažky zariad izbu. To je podstatné. Keď rodičia môžno nemajú úspory, len žijú od výplaty do výplaty, tak to mohli brat spolu s ňou ako dobrý nápad.
Ja si pamätám ako som vždy k narodeninám dostala nie peniaze ani nič čo by bolo pre mna v 13,alebo v 15 lákavé vždy iba niečo do izby. Keďže som bývala s rodičmi iba s mamou a otcom, rodinu mame na druhej strane republiky. Tým pádom sme vždy oslavovali iba my doma čiže som od ostatných členov rodiny nedostala nič ale o to nejde. Keď sme išli v ten mesiac čo som mala narodeniny niekam do obchodu s nábytkom tak som na niečo napríklad prejavila že sa mi to páči že to je pekne a mama hneď že mi to zoberie na narodeniny a bolo to napr. Kreslo k stolu. Alebo stolička, skrinka a podobne. Tým že som to ani nechcela a to som jej aj povedala že chcem na narodeniny niečo iné tak ona mi stále hovorila že nech nevymýšľam že toto je užitočnejšie. Čiže viem sa vcítiť do tej slečny mladej. Do 18 som nedostavala nič iné od rodičov iba takéto veci. Aj keď som nechcela, len rodičia sa má spýtali čo chcem a keď som im povedala, tak že to sú blbosti a podobne podľa nich no vtedy som mala taký vek že moje rovesníčky dostali na narodeniny prvé šminky, kabelku, oblečenie peniaze alebo mobil a ja jediná kreslo do izby k stolu ... hrot bol keď som dostala lampu ktorá sa mi absolútne nepáčila 😀😀😀
@ofzuza Majú sa starať o financie ktoré idú z ich vrecka a nie o financie ktoré dostalo dieťa ešte k tomu skoro dospelé.Maximálne dieťaťu vysvetliť, že bude lepšie peniaze odložiť (ak je to veľká suma) našetriť si do budúcna, ale nie manipulovať s cudzím majetkom.Peniaze dostane dieťa a nie rodičia.
Dediť? A tí čo platia za podnájom tak čo to dieťa zdedí? Ty by si zaplatila z daru dietaťa splátku? Tak toto je strašne úbohé.Vlastné neplnoleté dieťa okradnúť nech platí účty 😂🤦 ako keby ti bolo niečo dlžné.Vy chcete deti tak ich máte vedieť finančne zabezpečiť a nie ich ešte okrádať a rozhodovať ako s tým naložíte bez diskusie.15 ročná diskutovať vie.
Prepáč, ale keby mne rodičia zhabali moje peniaze
v 15 ktoré som ja dostala do rúk a mohla by som si kúpiť to čo mi rodičia normálne nekúpia (aj PC som si kúpila zo svojho aj mobil a to som si zarobila na brigáde) a oni by zaplatili nájom z mojich peňazí keď som ešte nepracovala tak fuuu.Asi by sme dnes nemali vôbec dobré vzťahy lebo ja teda zdedím asi prd makový.
U nás nebolo bežné, že mi kúpili vždy oblečenie, maľovatka.Väčšinou som si toto zabezpečila na narodeniny, meniny a keby mi toto málo čo som mala zobrali tak by som bola strašne nahnevaná.Nikdy som si nekúpila somariny, ale to čo som potrebovala a rodičia nemali na rozhadzovanie aj keď pracovali.Ja si do dnešného dňa nekupejem vždy nové oblečenie a nie, že na to nemám, ale príde mi veľa dať 20€ za jedno tričko.
Nikdy by som vlastnému dieťaťu nebrala jeho peniaze na splátku.Ja budem matka ja sa mám vedieť postarať.Dieťa sa má naučiť hospodáriť aj samé.
@littlebubble ci sa ti to paci ci nie. Stale je rodic zodpovedny a moze s tymi peniazmi narabat.
@ofzuza A potom dieťa dospeje 😊a rodičom už nepomôže lebo ho okrádali.Ja by som to považovala za krádež a som rada, že moji rodičia neboli tak zúfalí.
@littlebubble prilis to posudzujes zo svojho pohladu dietata, ktore bolo nutene si veci zadovazit aj samo. vobec nic o tych ludoch nevieme, tak sa tu fabuluje o zlodejoch, pricom idu pouzit prachy pre vec/izbu, ktoru bude primarne vyuzivat dcera, ktora tie prachy aj dostala. 😉
@littlebubble Citam tvoje prispevky a uvazujem, ze kolko mas rokov. Si schopna to vidiet aj z druhej strany? Keď nie je na nájom, je logické, že sa z toho zaplatí nájom. Keď sú dvaja školáci, ale iba 1 stôl, lepšie kúpiť druhý, aj keď pubertiacka by radšej malovátka. Keď si píšu úlohy bez lampy, tak aj tá lampa dá zmysel ako ochrániť si oči.
@littlebubble ale to nie je kradez. Treba to dietatu vysvetlit. Peniaze boli pouzite na vec pre dieta. Ked dieta zacne zarabat, bude odvadzat statu. Nikdy nedostane vsetko co zarobi. A ako som uz vyssie pisala, vzdy treba zabezpecit zaklad, potom moze ist na zabavu. Je to pre dieta dobra skola.
Ak by ona vyslovene chcela za to to zariadenie do izby tak ok, ale ak by chcela nejaké botasky, oblečenie, knihy, tablet, tak dostala ona tie peniaze, nechala by som ju kúpiť si čo ona chce (samozrejme nie nejaké nejaké napríklad veci na líčenie a takéto s čím by som nesúhlasila), určite by som jej tie peniaze nezobrala a nekúpila za to posteľ
@bmuller Ja som to myslela všeobecne nie len tento konkrétny prípad.
@ofzuza Dobrá škola bola vedieť, že si mám dobre rozmyslieť čo si kúpim a nie to, že mi rodičia kúpia čo oni chcú bez diskusie.
@littlebubble a ty ako vies, ze tam nebola diskusia?
@ofzuza Tak autorka napísala, že dievča odpovedalo na otázku, čo si kúpila za tie peniaze, že nič, lebo mama povedala... Takže z toho ja osobne usudzujem, že diskusia neprebehla. Ale možno sa mýlim, čo by bol ten lepší prípad.
@bluka2 S týmto Tvojím tvrdením prudko nesúhlasím: "Keď nie je na nájom, je logické, že sa z toho zaplatí nájom." To teda vôbec nie je logické. Práve naopak.
@bluka2 Keby som JA dostala tie peniaze, mohla by som si s nimi robiť, čo by som chcela. Ale dostal ich niekto iný. Nemám právo mu ich brať. Takže, keby som nemala na nájom, urobila by som presne to, čo by som urobila, ak by práve vtedy moja dcéra narodeniny nemala a žiadne peniaze by nedostala. Ale čo konkrétne by to bolo, to odo mňa nechci, lebo v takej situácii som nikdy nebola.
@bluka2 Koľko mám rokov? Dosť na to, že mám vlastnú domácnosť a aj ja dávam súrodencom pod stromček nejaký finančný dar.
Ak dám nejaké peniažky sestre tak ich dávam jej a chcem aby si ona kúpila čo chce.Ak budem chcieť finančne pomôcť rodine tak dám peniaze priamo rodičom a nebudem oboznamovať deti s tým, že je to ich dar.
A čo ľudia čakajú na narodeniny lebo inak nájom nezaplatia?Aj odomňa si mamina niekedy požičala z peňazí ktoré som dostala, ale vždy mi to vrátila a ani by jej nenapadlo zobrať naše peniaze a živiť z toho celú rodinu a nič nevrátiť.
Rodič je povinný zabezpečiť svoje deti aj vedieť zaplatiť nájom a nie chodiť decku do šuflíka a oberať vlastné dieťa bez opýtania o dar.Čo ak si na niečo šetrí? Ja nepíšem o totálnom sociálnom prípade kde nemajú ani elektriku, ale o rodinách kde obaja rodičia pracujú.Ja som so svojím nábytkom bola spokojná a neviem si predstaviť, že by rodičia prišli a rozhodovali o tom kde sa investuje môj dar 🤷 pokiaľ by dohoda nebola, že ten nábytok kúpime a ja s tým súhlasím.A tiež sme mali 1 stôl.Niečo sme chceli tak sme sa uskromnili.
Rodič/ nerodič, hanbila by som sa, že mi na základné veci musí prispievať neplnoleté dieťa ktoré si možno šetrilo na niečo čo by mu inak rodičia nikdy nekúpili.A aj posteľ aj oblečenie považujem za základné potreby ktoré má kúpiť rodič.Dieťa sa môže poskladať na nový mobil napríklad lebo ten môže mať aj starý alebo neskôr.To je niečo čo chce a nie čo potrebuje.
Jednoducho zobrať si peniaze bez opýtania je pre mňa úplná strata dôvery k rodičom.Požičať to áno, ale podielať sa na nájme ako dieťa keď obaja pracujú.Tak to môžu vystaviť účet za nájom decku už od narodenia.Veď od narodenia tam býva tak nech platí...keď je to vraj dobrá škola života platiť polovicu už na základke.Jasné decko investuje do toho čo ani z polovice nikdy nebude jeho ak má súrodencov.
Tiež sme niekedy žili od výplaty k výplate, stalo sa a rodičia si tiež nemohli dovoliť kupovať nám veci za stovky € vtedy si rodičia požičali, ale nikdy by si nedovolili povedať, že to sú ich peniaze a poplatia to čo treba a 1,50 vrátia decku.Viem čo je to za situáciu a predsa si to rodičia nedovolili.
Keď ja dám peniaze niekomu tak ich dávám s tým, že ich využije konkrétna osoba a tak ako ona uzná za vhodné.Ja som tie peniaze zarobila ja som seba ukrátila takže ja rozhodujem o tom koho peniaze to budú a nie rodičia.Oni nech si rozhodnú o tom čo zarobia.A veľmi by som sa hnevala keby som sa dozvedela, že niekto si tie peniaze od detí zobral a nevrátil.
Dobrá škola bola v 18 zarábať a platiť nájom, energie, stravu zo svojho zárobku ako študent a nie aby mi niekto bral moje peniaze lebo rodičov oberá štát.Každý normálny rodič je rád ak si dieťa môže kúpiť niečo na čo on nemá a nebude závidieť vlastnému decku.Aspoň u nás bol rešpekt na oboch stranách.

@bmuller ano, bolo. Tie peniaze dostala dcéra, má právo s nimi naložiť ako chce. Tebe keby mama vezme výplatu alebo úspory a minie podľa seba, bolo by to v poriadku? Nebolo. A rovnako to nie je v poriadku voči neplnoletým deťom.
@hettinka od začiatku píšem, že ak to bol mladej sen kúpiť si nábytok do izby je to ok. Ak to bolo ale rozhodnutie rodičov, tak to ok nie je. A autorka jasne píše, že mladá si nič nekúpila, lebo mama rozhodla, že si má kúpiť nábytok. Takže očividne nechápeš vôbec.