icon

Je to otravná svokra, alebo som ja nevďačná?

kacena86
23. jún 2015

Ahojte,
už to nevydržím, musím si vyliať srdce. S mojím manželom sa poznáme 12 rokov, 3 roky spolu bývame vo vlastnom byte, 2 roky sme manželia a máme krásneho 15 mesačného synčeka. Krásna idylka až na to, že svokra býva o ulicu vedľa. Poznám ju 12 rokov, viem čo je zač, mám ju v podstate rada, ale pokiaľ sa vám neustále stará do života, je to katastrofa. Už pri kúpe bytu mala hlavne slovo, nástojila na tom aby sme bývali na tom istom sídlisku, muž sa priklonil na jej stranu, samozrejme na mňa psie oči, že jej to nemôžeme urobiť, že zle psychicky znáša odchod syna z domu, ..... Svokra je u nás každý deň. Hrôza. To som chodila do práce, a tam som sa posťažovala a život šiel ďalej. Ale teraz, keď som doma s malým, mi totálne lezie na nervy. Môj syn jej jej prvý vnúčik, zahŕňa ho láskou, kupuje oblečenie, hračky, jedlo, no proste všetko. Niekedy však vidím za tým len zámienku, že nám prišla len niečo doniesť, a je u nás 3 hod. Manžel chodí domov z práce o cca pol piatej, o trištvrte na päť je u nás svokra, o siedmej odíde, ja sa postarám o malého (večera, kúpanie, uspávanie) a odpadnem totálne unavená. S manželom sme sa úplne odcudzili, nemáme sa kedy ani porozprávať, buď je tu svokra, alebo sa treba venovať synovi, alebo sme obaja unavení.... Neviem, asi si nevážim všetko, čo pre nás robí, ale niekedy je toho až moc. Najhoršie na tom je, že manžel je viacmenej na jej strane, ja sa neodvážim jej niečo povedať, nech sa menej stará. Raz som skúsila a revala nám v kúpelni dovtedy, kým ma manžel nedonútil ospravedlniť sa jej. On je na ňu moc naviazaný, vyrastal ako polosirota, takže mama je svätec. Každú prkotinu rieši s ňou. Volajú si spolu cca 5x denne, aj viac. Vie o mne aj kedy si kýchnem. Strašne mi to prekáža, že jej vešia všetko na nos. A keď sa on sám nepochváli, vyspovedáho ho sama. Keď som si išla kúpiť tehotenský test, vedela to, kým so sa vrátila z lekárne, a to sme sa s mužom dohodli, že ak budem tehotná, tak to hneď nepovieme. No proste katastrofa, nežiť s mužom ale so svokrou. ☹
A o tých najlepším radách do života ani nehovorím. Proste svokra je vševedko.

Strana
z2
gabrielachochulka
23. jún 2015

@pribinak dobrééé, to by mala urobiť

janka6101983
23. jún 2015

@kacena86 a predtým si nevidela, že je to mamičkin synáčik a že uprednostní ju pred tebou? Moja svokra býva tiež na tej istej ulici, tiež mala snahu, ale manžel sa v prvom rade zastane mňa a tak už sa naučila kde má svoje miesto a odkiaľ pokiaľ, tiež ju mám rada, ale každý máme svoj život, svoju domácnosť a predovšetkým svoje súkromie.

cacianka
23. jún 2015

dievčatá ktoré sa vyznajú upresnia výrok z písma v štýle " a opustí muž matku svoju, otca svojho, nasleduje ženu svoju a sú jedno telo " či tak nejako, ja som mimo náboženstva
@jojake dobre navrhla - každý boží deň návštevu, mamu,kamarátky, ked nemôže jedna, príde druhá. celý týždeň sa môžu striedať, zahájiť frontálny útok na svokru a hlavne na muža, nech pocíti na vlastnej koži . a pekne od 16,00 do 19,00, ved ked sa vopred dohodnete, zariadiš si svoje povinnosti a potreby vopred, aby ani tebe nechýbal čas. zvolaj si krízový štáb, vysvetli o čo ide, urobte si strategický plán čo a ako, ktorá kedy a určite zopár dobrých duší ti pomôže.
ja viem že je to naivné, trápne, nedôstojné a nehodné rozumnej ženy, ale bojuje s nerozumným protivníkom... teda s dvomi.
a oboch aj nechajte, nech sa postarajú. ty si sa starala napr. od 7,00 do 16,00, to je 9 hodín, manželík môj ty sa staraj 2-3 hodinky, večera je v rúre, vycikať osprchovať, nakŕmiť a uložiť vieš, a ty s mamou a kamoškou von, niečo potrebuje riešiť, pomôcť, aj slzičku vyroniť môžu - ach ako sú same na všetko, ty máš muža aj svokru, ako ti len pomôžu ?!?!? také divadlo ani v národnom nehrajú ako im môžeš predviesť.
a na návštevy ku svokre by si mohla náročky chodiť hned ako s malý poobede zobudí, už aj o 15,00 alebo o 16,00 - predbehni ju a vlez jej domov ty a trochu jej to tam prevetrajte 😀
ked nevedia pochopiť, nedajú si vysvetliť, treba riešiť podla okolností - buchnúť po stole, v kľude vysvetliť, navrieskať, odísť k mame, alebo divadlo - základných 5 možností.
veľmi ti držím palce.

nair
23. jún 2015

@kacena86 Zlý názov témy, toto je problém s manželom, nie so svokrou..
Aj môjho maminka je typ človeka - vyhodíš dverami, vráti sa oknom.. Ibaže ju vyhadzuje môj manžel.. 😀 Máme ju radi obaja, ale čo je veľa, to je veľa.. 🙂 Kým žil sám, vláčila mu domov jedlo pre 10tich, pol plechu koláča.. Jeho snaha vzdorovať bola márna až kým rovno pred ňou nevyhodil celý koláč (vedela že ho nechce, no nedala si povedať) do koša 😀 (Zlý príklad pre dieťa, dobrý pre matku 😉 ).. Časom však zabudla a stará sa (d)o nás znova, asi jej mm bude musieť občerstviť pamäť.. 🙂
Tým som chcela povedať, že Ty môžeš vzdorovať skutkami ako radia baby tu, keďže slovne je to v Tvojej pozícii asi nemožné.. ale myslím, že by si sa mala otvorene rozprávať Ty s manželom a on s mamou..

natalka13
23. jún 2015

Ufff.
Urcite by som nebola doma v case prichodu manzela a svokruse. nech si klabosia obaja kolko chcu.
Po par dnoch by snad manzel pochopil. Povedz mu na rovinu,ze ti to vadi, Mozno fakt zle,ale daj ultimata.
Ved -
S tym tehu testom,boze sorry,ale on nieje uplne normalny. Toto CHLAP s mamickou neriesi.

zuzulos1
23. jún 2015

Hlavne si nenamyslaj, ze si nevdacna!!! ..nie si na vine ty,ved toto nie je normalne..nevdacnost vyzera uplne inak..asi by som - ako tu spominali niektore - vzdy isla v tom case niekam prec..na vyletiky male..s deckami..manzelovi zacnes chybat,ked tam nebudes a mozno si uvedomi,ze si musi vybrat..ci mama alebo JEHO rodinka..

petulda333
23. jún 2015

V prvom rade by som poriesila manzela,ak nebude na tvojej strane zbalim veci a dovi dopo...ja som u svokrovcov zila tri roky...postupne sa svokra miesala a starala viac a viac...ked som to vtedy este priatelovi povedala hneval sa ze co mam proti jeho mamicke!tak som sa prestala stazovat a zacala mu ukazovat to jej chore spravanie!on sam si uvedomil aka je ale aj tak bol este priputany...po troch rokoch ked urobila par veci ktore prehnala som mu dala na vyber:bud ideme do vlastneho alebo je koniec!tvrde?mozno!ale vybral si mna...takmer rok byvame sami a navstevy su malokedy kedze ja skoro nikdy nie som doma..aka nahoda ze len vtedy ked chce prist?!?! 🙂 lenze ona stale nieco hlada aby sa starala...vecer pred svadbou vyvolala neskutocnu hadku...teraz zas stve lebo sa jej nepaci meno pre dieta...vzdy nieco..nastastie manzel sa uz ozvat vie a mam relativne pokoj..ak muz nestoji pri tebe nestoji zato!!takze to vyriesit s nim a potom dat matke-svokre pokyny kedy ma prist..a ked vies kedy k vam chodi vezmi manzela a chodte von..ak nema zaujem tak chod sama s dietatom!!a k tym telefonatom sanevyjadrujem...obmedzit!

arwen88
23. jún 2015

@kacena86 to nemyslis vazne..to je uz iny hardcore

sasa1310
23. jún 2015

@kacena86 za 12 rokov si si nespoznala chlapa? Tvoja svokra je normálna a robí len to, čo je jej dovolené. Chybu hladaj v svojej polovičke a v tebe, že si dovolila ísť bývať tak blízko nej. Sama si za to v podstate môžeš.

tomiholjubavi
23. jún 2015

@kacena86
Ahoj 🙂
Ja ti poradim z trosku iného súdka. Kedysi som tiez mala podobný problém. Mm je polosirota a navyše jedináčik ako z katalógu. Mama mu umrela, ostal svokor – vdovec, čulý, bez koníčkov, ale zato extra milujúci otec svojho synáčka. Byt má od nás tak 15 km, čo vôbec nie je vzdialenost, ktorá by ho odradila od návštev, niekedy aj týzdnovych 😀 a samozrejme, tiez nie je skúpy na rady, odporučania a komentare k nasim rozhodnutiam. Nehovoriac o tom, ze so svokrom mame dost podobnu cholericku, podpichovačnú a neustupcivu povahu (takze ziadne plakanie v zamknutej kupelni nehrozilo ani u jedneho). Ked boj, tak do konca 😀
Jasne, ze ma z toho na zaciatku isiel trafit slak. Dievcata mi s dobrym umyslom radili prerusit kontakt, vymenit zamky, dat chlapovi na vyber, jasne si stanovit hranice...ale ja som to nechcela tak hrotit. Mala som byvaleho, ktory sa neznasal s mojimi rodicmi. Tieto pocity boli viac nez vzajomne. Strasne som kvoli tomu trpela a nechcela som, aby si podobnym niecim presiel mm. Nemala som mu za zle, ze je to oteckov synáček, ved dlhé roky mali len jeden druheho.
Na začiatku sme boli vsetci nervozni. Stary sa bal, ze straca syna – jedineho clena rodiny, ktory mu ostal, ja som sa bala, ze v cudzej krajine, kde mam len manzela, sa budem musiet este aj o neho delit so svokrom a manzel sa bal, ze si bude musiet vyberat medzi mnou a otcom.
Predsa len som sa rozhodla svokra strpiet, nebrat ho ako nepriatela, alebo rusivy element (aj ked to niekedy bolo tazke 😀). Furt, ked ma vytacal, som si na jeho mieste predstavovala svoju mamu. A čuduj sa svete? Pomohlo to...stary, ked pochopil, ze je v synovom zivote stale dolezity, ze ma dvere ku nam furt otvorene a že som ho neprisla nahradit, ale doplnit, postupne sa prestal citit ohrozeny a presli sme k pokojnemu stavu primeria. Uz ma nekritizuje a obcas aj pochvalu zo seba výsuka 😀 Sem tam aj presvedcim muza, aby sme uposluchli svokrovu radu, nech sa neciti odstaveny. Hoci na zaciatku, vsetky jeho navrhy dostali u mna kategoricke nie, po case som prisla na to, ze v niektorych veciach ma aj pravdu a v niecom je aj mudrejsi odo mna. To mu uplne stačilo. Nemusi zas byt vsetko po jeho, ale ked vidi (co naschval zdoraznim, aby to nahodou neprehliadol), ze davame na jeho rady, tak je celkom spokojny.
Tebe tiez odporucam postupit v podobnom duchu. Ak sa budes snazit vysackovat svokru z vasich zivotov, tebe to sice bude pohodlnejsie, ale budu trpiet minimalne dvaja ludia a tym padom aj tvoj vztah. Ved ak je ozaj mamickin milacik, tak ultimata a ine nasilne riesenia budu v konecnom dosledku na skodu tebe. Lebo muz sa bude citit utlacany, nestastny, bude hladat unik... Je velmi malo vztahov, ktore skutočne rozbili svokrovci. Nase doranane a životného priestoru chtivé ega su ovela vacsim iniciatorom. Ak tvoja svokra neni nejaka zakerna, zlomyselna, kliatby-chtiva bosorka a svina, perfekcionistka, ktora ta nenavidi s principu a podobne...ale je to len obycajna, osamotena a trochu otravna žena, odporučam sa k nej spravat ako k tvojej mame...alebo ešte lepsie..vzdy, ked mam neodolatelnu chut poslat svokra do prdele, tak si predstavim seba na jeho mieste – že mam jedine dieta, som uz vdovica a moja nevesta sa ku mne zachova tak, ako sa prave chystam zaspravat ja...obycajne sa potom dokazem ovladnut 😀
Inak tak dlhe navstevy od svokry su teda neni nic moc, ale napr. nas stary...je sam, na fb neni, na pc nevie robit, precital uz vsetky knihy, co ma doma...jasne, ze sa nudi, chce sa vypravat...stari ludia si niekedy neuvedomuju, ze su otravni...sak aj pre nas je tazke byt sebakriticki 🙂 skuste svokricke najst nejake hobby, alebo frajera, nech svoj cas deli na viacere cinnosti.

ettel
23. jún 2015

@tomiholjubavi pekne si to napísala - súhlas, ale niekedy je to sakra ťažké, že...

tomiholjubavi
23. jún 2015

@ettel to je pravda 😀 ale aj s nasimi vlastnymi rodicmi je to niekedy tazke 😀 a tiez si uvedomujem, ze ani ja som neni nedelna laskonka 😀 hlavne, ked mam pms...vtedy sa casto prichytim pri myslienke, ze keby mam zit so svojim klonom, tak si to asi hodim 😀

natalka13
23. jún 2015

@tomiholjubavi no vies, len ona nechce svokru vystvat, ani netvrdi ze je protivna,zla.....iba je u nich kazducky den aj na 3hodky nasackovana, ved oni nemaju ako rodina na seba vobec cas. venovat sa spolocne dietatu,uzivat si tie krasne chvilky s kocikom vonku,hlavne kym je estelen jedno dietatko.
nedokazem si predstavit ze som doma, s muzom nohy cez nohy na sedacke vyvaleni, dieta pri nas s kockami, knizkou a SVOKRA kazducky den. No diky.
V byte v lete vyse 30st, beham len v tricku inak na sebe nic, toto pri svokre asi nehrozi. A kopa inych veci, svokra cuciaca do hrncov,co varim,ako varim.........

tomiholjubavi
23. jún 2015

@natalka13 sak ja nehovorim, ze je to idealna situacia. preto treba najst svokre ine hobby 🙂 ale ju to aj samu prejde, ked uvidi, ze sa jej nechcu zbavit...nebude predsa cely zivot chodit na trojhodinove navstevy 🙂

kadri
23. jún 2015

je to otravna svokra 😒 a ty nie si nevdacna, ale malo asertivna 😉 drzim place 🙂

nair
23. jún 2015

@tomiholjubavi Len aby.. 😉

natalka13
23. jún 2015

@tomiholjubavi mna by zabili aj tie tri roky co uz tak chodi.
A nevyzera zeby sa chystala prestat. Bude chodit dovtedy,dokedy jej to dovolia.

katarinamarkova
23. jún 2015

@kacena86 mamickin manznacik.....takeho nikdy
prvou najzakladnejsou chybou bolo, ze si si uz na zaciatku nedupla ze byvat nebudete par metrov pri svokre
druhozu obrovskou chybou je, ze si jej nikdy nic riadne nepovedala.....ako ona potom ma vediet, ze to co robi ti nevyhovuje? povedz jej to, povedz to manzelovi - normalne slusne s kludom ,ze napr. v stredu si robite rodinny den - rodina - ty manzel dieta. nech pride vo stvrtok
dalsia velka chyba je, ze jej tie dlhocizne navstevy tisko tolerujes......jednoducho ked bude chciet prist jej hned daj vediet ze sa niekam chystas, alebo ze namas cas, lebo este musis to a to a ides tam a tam....ked uz bude u vas dlho dlho dlho sediet, normalne sa po pol hodke postav, ze ides s malym na prechadzku, manzelovi oznam ze on ide s vami, svokre povedz ze ju zajtra rada zas uvidis......povedz jej, ze nemas cas sa jej venovat, lebo to a to....nech pride inokedy.....
svokry su ako deti.....vlastne svokry su ako kazdy iny clovek ci dieta ci dospely - dovolia si k tebe, len tolko kolko im dovolis ty sama! stanov hranice!
a manzelovi s laskou vysvetli, ze ak chce aby vas vztah nebol o polroka kaput KO ze svokra je sice fajn, ale vas vztah musite budovat hlavne vy dvaja samostatne a na to potrebujete byt vy dvaja aj obcas osamote bez mamicky.

veva45
23. jún 2015

Oidipovsky komplex..... toto budes mat tazke, ja to mam tiez doma.... ja som povedala jedneho dna koncime rozvod atd. a zacal sa snazit.... zatial je to ok, dufam ze aj zostane

mickao
23. jún 2015

@sissy27 absolutny suhlas. Mam doma to iste. Manzela, co sa nevie postavit mamicke, bratovi a "svagrinej". Preto mam tiez pocit, ze si ma nevazi.

martina833
23. jún 2015

nemusis s nou 3 hodiny sediet, rob si svoje, alebo jej nechaj synceka a chod si nakupit, zacvicit... vyrazte si s manzelom, vyuzi to...

mendyna
23. jún 2015

Bývali sme u svokrovcov 6 rokov takže viem o tom svoje. Teraz ju mám oproti sebe cez cestu, ale chválabohu dávno pochopila, kde sú hranice. Má doma teraz už 12 rokov ďalšiu nevestu , moju švagrinú , snažila sa jej tiež miešať do všetkého aj radami byť nápomocná , no švagriná to super ustála. 😉 . Ja som už tiež svokra , no ale aby som bola nalepená na synovi tak , aby som mladým znepríjemňovala život ? Tak to nie ! Držím sa toho , že "nerob inému to čo nechceš, aby robili tebe" Nevyvolávam zbytočne s každou somarinou. Keď pozvú na návštevu tak ideme , no a k nám majú dvere otvorené , prísť môžu kedykoľvek. Ak neprídu nehneváme, veď predsa majú svoj život. Nikdy ma nenapadla ani myšlienka , hnevať sa na nevestu, že mi zobrala prvorodeného syna. Veď každá mama by mala rátať s tým, že jej dieťa raz z domu odíde a bude chcieť žiť svoj život.

iskrickaa
23. jún 2015

@kacena86 Ty nemas problem so svokrou, ale s manzelom. Kolko ma ten chlap preboha rokov? Ja som raz takeho kopla do zadku, ale uz po dvoch rokoch. Bohuzial to dobre nevyzera, z teba ostane troska, prides kvoli tomu o nervy. Podla mna to je dobre v keli, ked si uz aj vydata s dietatkom.

zuzanka.zuzu
23. jún 2015

@kacena86 skús SEX. manželovi povedať, že sa blíži leto a máš naňho po celom dni najväčšiu chuť keď príde z práce. dôvod - no veď predsa sa ľúbite a preto lebo ti za tých 9 hodín chýbal 😉 normálne sa na neho vrhi skôr ako príde svokra 😎 a ak by si vedela načasovať tak, aby svokra začala zvoniť nejako tak, aby ste nemohli nič dokončiť, veeeľmi by som sa čudovala, ak by to manželovi po cca troch neúspešných pokusoch nevadilo... ale toto nie je nevyhnutné. no musíš vytrvať a nedokončiť večer alebo ráno - ráno to odôvodni jeho robotou a večer dieťaťom.

ja som takto ešte veeeľmi dávno zrušila každodenné hodinové rozhovory svokry a manžela o tom, čo moja švagriná v ten deň raňajkovala na druhom konci planéty alebo ako veľký zemiačik babka ráno ukopla v záhradke - a najlepšie sa samozrejme telefonovalo vtedy, keď sme mali niečo vybaviť a bolo treba aby bol aj manžel duchom prítomný (však nato sme tam išli spolu a čakali sme sa) alebo keď sme si naplánovali program na ktorý som sa veľmi tešila... síce si asi ešte stále volajú, ale väčšinou asi v práci alebo cestou z práce alebo proste keď s ním nie som ja a už to netrvá hodinu, lebo mne mohol povedať nech ešte chvíľu čakám (aj tak už bol pokazený celý večer tak mi bolo jedno či volajú 50 alebo 60 minút) no šéfovi to povedať nemôže 😎

síce si v inej situácii než ja, ja som si mohla počas ich rozhovoru kedykoľvek kľaknúť a začať s presviedčaním 😀 ale stačí si to trošku upraviť na tvoju situáciu a vysvetliť takým chlapských spôsobom, že dobre bude vám dvom a nie vám trom 😉

maya_zilina
24. jún 2015

@zuzanka.zuzu wow... to je dobry napad... velmi dobry 🙂

stanislavao
24. jún 2015

@kacena86 skuste si precitat svoj prispevok a zistite, ze chyba nieje vo vasej svokre, ale vo vasom manzelovy. svokra sa stara, kupuje, tesi sa z vnucika. jej syn je ten, kto ma problem. jej syn sa nevie a nechce odputat od zivoa s matkou. on by jej mal povedat, ze stacilo, ze nemoze byt u vas 7x v tyzdni, kazdy vecer. on by jej mal povedat, ze ma svoju rodinu a chce byt aj len s nou. naco jej vecne vola, naco jej vsetko hovori? nemate sukromie kvoli nemu a nie kvoli nej.

lujza123
26. jún 2015

@kacena86 myslim ze kocky ti tu uz napisali zopar dobrych rad. Ono takuto opustenu, otravnu staru tetulu celkom neodstavis, to nejde. Musis sa naucit trosku viac taktizovat, nenapadne manipulovat a pomaly posuvat veci smerom akym chces ty. Nie kazdy znesie priamy uprimny rozhovor a nie kazdy vie povedat veci dostatocne jemne a s citom aby druhemu neublizil - tolko k tomu svokrinemu placu v kupelni, asi sposob akym sa viedol ten rozhovor nebol moc stastny

Ked ide k vam vola alebo je to "prepadovka"? Pokial telefonuje tak sa vyhovor ze ides von - je pekne prospeje vam prechadzka. Rozdel si dni, niekedy ju chod navstivit ty (a presne ako bolo spomenute..s topanockami od piesku, drobivym keksikom atd), inokedy povedz ze zrovna nemate cas ale manzel sa s malym za nou zastavi vecer. Pri dalsej navsteve jej strc kocik s malym do ruky a posli ju na vychadzku...Obcas jej zrus navstevu s tym ze jej das nahradny termin kedy by mohla prist, pripadne kedy pridete vy... Dalsi den sa mozes vyhovorit na nejaku surnu pracu a ked napriek tomu pride tak sa tomu venuj a tvar sa zaneprazdnene (umyvaj okna, farby si vlasy, cokolvek)..hlavne jej nevar kavu a nevenuj sa jej

Ide o to aby si ona postupne zvykla ze nie vzdy ste doma a mate cas ale zaroven aby nemala pocit ze je odstrcena...Postupne, pomaly nastavit veci tak ze par x do tyzdna je vitana, vsimate si ju a vazite si jej pozornost ale na druhu stranu ked sa navtiera na navsevu neohlasene, pripadne napriek tomu ze mas nejaku pracu, niekam idete tak aby pocitila ze to nieje moc vhodne a ze je navyse

ifkael
27. jún 2015

Daj jej maleho nech ho zoberie von...

Strana
z2