Je to psychické týranie zo strany priateľa?
Ahojte tak veľa vzťahmi som si teda neprešla iba jedným rozviedli sme sa po 4 rokoch manželstva proste vraj som príliš nudná 🤷♀️ potreboval proste sex v trojke atď to je jedno už. Po pár mesiacoch prišiel do môjho života muž stretli sme sa nečakane na jednej oslave on je zo západu našej krajiny ja z východu prežili sme spolu jeden spoločenský večer vymenili si Facebook a potom si týždeň vkuse písali bolo to krásne bol milý chápavý kľudný. Potom sme spolu prežili celý víkend, vylet, aley restika, kino atď atď a takéto víkendy sme si urobili ešte 2 az prišiel s nápadom bývať spolu. Áno zamilovala som sa áno neviem co som si myslela ale bolo mi s ním tak dobre a nechala som prácu odsťahovala sa s prenájmu a išla som bývať k nemu všetko bolo v poriadku prvý mesiac dve ale potom to začalo. Prišla moja rodina na návštevu venovala som sa im rozprávala som sa s nimi a možno mojou chybou alebo neviem sa urazil odišiel do spálne spať keď som uložila rodinu prišla som do spálne a vtedy to začalo. Hneval sa vraj mam odísť ja si ho nevšímam nemilijem ho všetci su mi prednej si ako om. Snažila som sa mu vysvetliť ze som ich dlho nevidela že aj oni su pre mňa dôležitý. Ale prišlo to aby som teda išla s nimi naspäť na východ on ma naviac on si zaslúži ženu ktorá ho hude milovať. Plakala som a obviňovala sa ze slm sa mu v ten večer mala viac venovať. Ráno prišiel a ospravedlnil sa pre mňa to bol ako balzám na dušu tak veľmi som sa bála ze ho stratím. Ako dní plynuli stále viac som si všimla jeho správanie potreboval neustále počuť aký je úžasný muž ako ho milujem. Ak som mu ta to náhodou nepovedala zopár dlhých hodím už som bola za tu ktorá ho nemiluje. Neskôr prišlo to ze prestal robiť čokoľvek nevyniesol sme tie neumyl riad nepomohol s ničím akaj keď taknkoval platiť som chodila ja nákupy proste všetko. Nevadilo to ibaže akosi keď mal náladu bola som láska života ak nemal a náhodou som povedala niečo čo sa jemu nezdalo mohla som odísť. Po čase som musela ist na východ kvôli súdnym veciam nemohol ísť so mnou nedali mu v práci voľno už bolo zle ze idem sama ze tam určite pôjdem za bývalym a takto. Keď som odišla dohodli sme sa ze sa vrátim na druhý den nemala som vodičak chodila som vlakom súdne pojednávanie sa predĺžilo a ja som nestihla vlak v noci som nechcela ist domov vlakom bala som sa. A tak som napísala ze prídem na druhý den ze ma to mrzí ale nestihla som vlak ale ze súdne pojednávanie som vyhrala. Odpoveď bola gratulujem nemusíš sa vracať ostaň si tam ked ti je lepšie je koniec. Ja znovu slzy v očiach a tak ma par hodín ignoroval a ja som mu písala ako ho milujem ze chcem byt s nim ako sa ospravedlňujem potom napísal ze aj on mňa a čaká ma doma. Znovu úľava keď som prišla domov vedela som ze sa niečo deje a tak jedného večera mi povedal ze nechce byť so mnou navždy a ja ze prečo lebo jednoducho nechce nevie prečo ale nechce ja znovu plač a on mi povedal neplač bude horšie smial sa a ja som plakala po hodinách môjho plaču v spálni prišiel a povedal ako si mi mohla uveriť vieš ze xhcem byť s tebou navždy to bola tvoja skúška. Milujem ho chcem byť s ním a takéto niečo sa už nestalo zopár týždňov ale viem že to môže znovu prísť a viem ze to môže byť časom horšie rodina mi hovorila ze ma psychicky tyra tým co hovorí robí napriek aby som plakala a prosila sa mu. Ale neviem so predstaviť byť bez neho milujem jeho dobrú stránku a aj jeho chyby ale toto ako sa so mnoi začne rozcjadzat pre zmeškaný vlak nezvládam slúNedocenena. Proste keď nemal náladu neexistovala som.
@narayan
Presne ako píšeš, za chvíľu začnú preplesky. Len najhoršie na tom je, že zase len jej dcérka uvidí dalsi chybný vzor. Čo tak trochu myslieť aj na to dieťa a už používať rozum pri výbere partnera, nech aj ona už zažije niečo normálne a nie zase stále urevanú mamu kvôli psycho ujovi, ktorého našla, pozná ho pár mesiacov a je to zrazu cely jej svet. Ženská, že sa nehanbis, decko by si mala mat na prvom mieste, ono sa raz bude o teba starať na staré kolená a nie nejaký, čo ho poznáš 3 mesiace a už je to koniec sveta, ak by ťa opustil. Spamätaj sa. Doteraz si žila bez neho a bolo ti dobre, teraz žiješ s ním a si ako na ihlách, čo vyvedie, ale bol by to koniec sveta, keby si zrazu žila opäť bez neho ako donedávna. Ach jaaaj.
A mimochodom, chráň si dcerku pred ním, takýto ľudia sa dokazu pretvarovať, nevieš aký je ku nej, keď pri nich nie si. A keď žiarli na tvoju pozornost, verím tomu, že aj dcérka bude prekážka, lebo on si zaslúži tvoje uctievanie a ani trochu nedovolí z toho ukrojiť dcére. Neverím ti v tom, ze majú dobrý vzťah, alebo to iba hra a čoskoro sa prejaví.
A posledná vec. Ako mozes byt s niekym, kto sa ti smeje do ksichtu a povie ti - “A bude ešte horšie”... veď už len toto je čiste psycho, utekala by som v ten deň od takého človeka, bála by som sa ho, čo sa mu môže v tej chorej kotrbe ešte zrodiť.
A jemu by som doporučila psychiatra .. tam nie je nieco v poriadku
Ma poruchu osobnosti a bohvie este ake diagnozy by sa dali najst(psychicke)) od takeho človeka čím skôr tým lepšie ,alebo vôbec s takými luďmi nezakladať vzťahy!
Pokiaľ by mal poruchu osobnosti, t.j. bol by psychopatom, jediným riešením by bol odchod, ukončenie akýchkoľvek kontaktov. Psychopat je človek, ktorý nemá rozvinutú citovú stránku, empatiu. Uvažuje racionálne, logicky, vie byť vtipný, šarmantný, vie na ľudí zapôsobiť. Vie nimi manipulovať za účelom dosahovania vlastných cieľov , túžob, vlastného potešenia. Ale je to citový mrzák. Nad psychopatom sa nedá "vyhrať", nedá sa preučiť, nedá sa s ním normálne žiť, a to z toho dôvodu, že uvažuje a myslí inak, ako bežný človek. T.j. myslí a koná bez ohľadu na city iného človeka. Nie je schopný lásky.
V partnerstvách s psychopatom často práve psychopat pôsobí ako ten normálny. A jeho partner navštevuje psychiatriu, je psychickou troskou. Niektorým žienkam do istej miery vyhovuje pestrejšie partnerstvo - hádky a sladké udobrovanie sa, pocit, že o nich následne partner bojuje, cítia v tom prímes romantiky.. Ale pokiaľ už niektorá natrafí na psychopata, tam už idú srandy bokom. Pamätám sa na príklad správania sa psychopata: manžel s poruchou osobnosti doma vystrájal, že skočí z okna. Manželka volala políciu, záchranku.. Keď policajti zazvonili, manžel zmenil správane, v pokoji otvoril dvere, pokojným a vyrovnaným hlasom sa policajtom ospravedlnil, že manželka je preťažená, niečo sa jej zdalo, zle si vysvetlila situáciu, má teraz ťažké obdobie. Manželka vedľa neho ozaj s nervami v koncoch, na prvý pohľad sa zdalo, že je to zrejme hysterka, možno psychiatrická pacientka (za tie roky naozaj navštevovala psychiatriu..).
Veľký pozor na toto, tu neplatia bežné vzorce správania, bežné očakávania.. Pokiaľ si niektorá nie je istá, na nete isto budú aj odborné publikácie z oblasti patopsychológie (autori chcú byť citovaní), v ktorých sa dá získať info o jednotlivých typoch porúch osobnosti - psychopatie, dá sa objednať na konzultácie k psychológovi, psychiatrovi, poradiť sa s nimi...
Čo sa týka autorky - tvoj partner tebou manipuluje. Ako už bolo písané xy ženami vyššie, postupne ťa pretvára tak,že prestávaš mať reálny pohľad na to, čo je ešte normálne na tvojom správaní a čo je ešte normálne na jeho správaní. Ty si rozklepaná na prášky, on má pocit uspokojenia, s úsmevom ťa pritúli, keď má pocit, že si už dosť vytrestaná. Jeden rozvod je za tebou, teraz je načase aj s ohľadom na dcérku vytvoriť si pokojné zázemie.
Psychika je krehká, daj si na seba pozor. Si zodpovedná za dcéru, na toto mysli predovšetkým.
@anetkaadamko Este ma sancu. Pozitivne je aj to, ze vobec zalozila tuto diskusiu, teda este nema uplne vymlete z hlavy kriticke myslenie a pochybuje o normalite tohto vztahu. Kym este dokaze uvazovat nezavisle od jeho manipulacii, ma realnu moznost odist. Moze odist k rodine, pracu si najde, zivit jedno dieta nie je az tak hrozne. Moja sestra odisla od muza s 3 detmi a zvlada to sama.
skus si precitat knihu :Velky rozvod" od C.S. Lewisa, je to tenucka knizka, a v nej jeden pribeh rozprava o typkovi ako tvoj.
Utekaj kým môžeš. Nakoniec skončíš zavretá u neho v dome/byte sama, bez rodiny, priateľov. Radšej sa izoluješ, hlavne aby bol doma pokoj a to nieje normálne.
To nie je psychicke tyranie,to je regulerny magor a ty sa konecne uvedom a chod od neho prec lebo zle dopadnes.
Nečítala som ostatné odpovede ale tento chlap má určite minimálne jednu psychiatricku diagnózu. Vraví sa izoluj a panuj. Odstrihne ta od rodiny, priateľov aby si ostala napospas tyranovi. Nikto ťa nebude prehovárať,že ho máš opustiť a postupne začne riadiť celý tvoj život. Nedajbože príde na fyzické týranie. Kým niesi niekde zamknutá utec.
@anile12 nesúhlasím s tebou,ale akurát si mi oživila spomienku....moja kolegyňa mala tiež podobného magora, keď sa pohádali,tak vždy ona mala musela docupitat,vždy ona musela prejavovať city,vyžadoval od nej aby mu hovorila ako ho miluje,lebo iba tak jej dokáže odpustiť (vzniknutú hádku) až to došlo do štádia,že jej raz povedal,keď sa ti nepáči môžeš ísť a ona išla,ale on sa tiež viac neozval. Tým som chcela len vyvrátiť tu teóriu,že ženy si myslia,ako sú na koni,keď dotyčného opustia alebo ignoruju v nádeji,že "veď on sa spamäta a ozve"....nie,neozve...rovnako vás môže mať v paži presne tak ako vy jeho....
@3lenka3 Nie priamo týranie ale teda manipulácia riadna...máš nevyzretého debila, ktorý potrebuje byť stredobodom pozornosti a čosi si dokazovať a teba to len ničí. Neviem koľko máte rokov ale takto so sebou mávať som si nechala do 23 rokov potom som doslova zdrhla....v novom vzťahu ak na mňa priateľ skúsil akože citové vydieranie, tak som mu ukázala kde sú hranice...ja mám len jedny nervy môj milý ak si myslíš že dosiahneš týmto, že sa budem cítiť zle zabudni...ak sa mieniš chovať takto tak sa mi po rozchode akurát tak uľaví....občas to ešte skúsil tak som mu pripomenula kto je pánom mojich vlastných nervov a hotovo....proste človek s tebou bude mávať dovtedy dokedy si necháš....to chceš mať chlapa čo ti vyčíta že sa stýkaš s rodinou? časom zistíš, že žiadny chlap nie je viac ako tvoja rodina, a keď príde správny chlap bude v prítomnosti tvojej rodiny rád a nebude ti dávať na výber poprípade nebudeš mať pocit, že je chyba tráviť čas so svojou rodinou preboha....baba spamätaj sa !
ale úplne sa viem do teba vžiť, pri bývalom som prežívala to isté...čím skôr na to prídeš tým lepšie....buď sa chlapec prispôsobí alebo má smolu....to že ho ľúbiš je jedna vec ale stále žiť v stachu opustí ma neopustí ? len preto že som sa zdržala ? kokos normálny chlap by napísal miláčik si v poriadku ? prídem po teba ? a nie výčitky !!
Gratulujem tvojmu frajerovi, nasiel si dokonalu blbku kyora skace tak ako on piska. Clovek by si myslel, ze jeden rozvod ta nauci co je zivot a ty stupis do rovnakeho ak nie vacsieho hovna.
Autorka, prečítaj si tento článok. Tu nájdeš odpovede na tvoje vnútorne otázky :
https://www.postoj.sk/59531/po-rokoch-s-manipul...
Zakladatelka si zrusila ucet, asi sa jej nepacili nase odpovede... predpokladam, teda skor som si ista, ze s tym magorom zostane nadalej a skor ci neskor pride na nase slova, no "komu niet rady, tomu niet pomoci"... Najhorsie je, ze si to za sprostost svojej matere, odskace aj dcera 😞

@3lenka3 dceru v striedavej
....pochybujem.....to je tyzden v skole na vychode a tyzden na zapade?