icon

Je to spravodlivé?

sisi1111
21. feb 2014

Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.

mariuska1503
21. feb 2014

@sissmiss TU SÚ SLOVÁ Z JEJ PRÍSPEVKU: "Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky...."

Alebo som niečo nesprávne pochopila??????????????????????????????????????????????

mima4
21. feb 2014

@sisi1111

ci je to spravodlive, to je tazko povedat. Kazdopadne nevidim jediny dovod prečo by mal niečo tvoj priatel na teba prepisovat. Si predstav, ze by takto prepisoval nehnutelnosti na vsetky jeho exfrajerky 😉 To ze s nim mas dieta..no to si sa rozhodla dobrovolne... dufam, ze nie pod nasilim... takze isla si dobrovolne do tejto situacie.

Moj manzel bral uver sam, lebo ja som koncila akurat skolu.. byt sme kupovali asi tri mesiace pred svadbou..a dal ma ako spoluvlastnicku. Ale my sme manzelia, takze u nas to bolo automaticke... teraz uz byt takmer bude splateny..a budeme kupovat iny byt, kde aj na uvere budeme obaja 🙂

sissmiss
21. feb 2014

@kaktusik007 no...nadobudlo...a hypo spolocna, lebo som predsa bola poriadna manzelka, v dobrom aj v zlom. Hypo platit prestal, exekucie, dlhy, mala som moznost platit hypo aj zanho a po jej splateni za 30rokov by polovica prepadla exekutorovi ktory by ju predal. Vela mi to pomohlo ze sme boli manzelia... Proste ak je jeden z dvoch debil, niekedy je ovela horsie ked s nim ten druhy nieco vlastni a ci su manzelia alebo nie je uplne jedno

sissmiss
21. feb 2014

@mariuska1503 aha...ja som to pochopila tak ze su spolu v byte tri roky...mas asi pravdu. Ale zda sa mi to potom zvlastne

kaktusik007
21. feb 2014

@sissmiss mi to pripomina toho mojho... akurat teda u nas som hypo ostala platit ja a uz je to ok...

sissmiss
21. feb 2014

@kaktusik007 asi ale nemal na svojej polovici exekucie vo vyske polky hypoteky, resp.ste sa mozno dohodli aj na tom ze hypo bude na teba ale budes aj majitelka. My sme sa dohodnut nevedeli, lebo jeho predstava bola taka ze ja to mam platit a mam byt rada.

kaktusik007
21. feb 2014

@sissmiss dobra predstava... no, tak ti dakujem - uvedomila som si, ze moj ex mal jedno mizive pozitivum - nemal exekucie... ale aj tak - ako nic moc 😀

mariuska1503
21. feb 2014

@sissmiss ja si aj tak myslím, že dieťa nemajú, lebo mi to celé časovo a logicky nevychádza. A zjavne jej ani tak nejde o toho chlapa, ale o ten byt, lebo za jeden deň založiť dve diskusie o tom istom mi je divné a myslieť na rozchod pred plánovaním svadby?????? 😕 Celé divné

sissmiss
21. feb 2014

@kaktusik007 vidis vidis 😀 si bola nespokojna a ono to mohlo byt este ovela horsie 😀 ☹ 😉

katkalubkova
21. feb 2014

@zuzanockamt pisem, len na mimo temu, ked pises, ze keby ste sa nedaj Boze rozviedli, tiez by si bola na tom rovnako a nic by ti neostalo... ked si manzelka, mas pravo na polovicu!

sissy27
21. feb 2014

@zuzanockamt
@sense
@gabrielkaa
ospravedlňujem sa, nepostrehla som nikde, že zakladateľka má dieťa, ale aj tak to nemení môj pohľad na vec... on si bral hypotéku aj celú zodpovednosť za to na seba, byt je jeho, hotovo... ona v podstate má takú istú možnosť - tiež si môže uviazať na krk 30ročnú hypo a dať sa na katastri zapísať ako vlastník nehnuteľnosti... nie je pravda, že sa žena kvôli materstvu a rodine musí vzdať kariéry a lepšieho platu, dá sa to celkom slušne zladiť... samozrejme závisí od vzdelania, šikovnosti, skúseností atď., ale žene matke nikto a nič nebráni ďalej sa vzdelávať a zlepšovať... je mnoho takých, ktoré to zvládli lebo chceli a ešte viac takých, ktoré to zvládli, lebo museli...

zuzanockamt
21. feb 2014

@katkalubkova manzel kupil byt v zaciatku vztahu, ked sme este neboli manzelia, takze nemam 🙂 ... majetok sa del napolovicu len vtedy, ak sa nadobudne pocas trvania manzelstva 🙂 😉

sissmiss
21. feb 2014

@mariuska1503 ona zalozila otazku a tam sa neda uz viackrat prispiet, preto zalozila diskusiu. Ja jej na jednej strane rozumiem, ak teda vychadzam z toho ze maju dieta a chcu sa brat, chcu dalsie dieta, tak ak nemaju spravodlive prispievanie na domacnost s tym ze ona plati take tie veci ktore sa v pripade rozchodu delit nedaju a on plati ten svoj byt, tak dokazem pochopit ze sa zacala bat. Bolo tu viac tem, kde baba napisala ze je s manzelom iks rokov, dve deti, vrazila prachy do prerabky jeho bytu ktory nadobudol pred manz. a rozchadzaju sa a on "zabudol" ze ona mu dala nejake peniaze. Vtedy si tu tukali na celo ze bola blba a mala trvat na tom aby polku na nu prepisal. Aj ked si myslim ze by tym nic neziskala...ale to je o inom. Ja si zase myslim ze maju spolu dieta, lebo prave vtedy sa v zene ozvu take pudy a chce zabezpecenie od samceka pre svoje potomstvo. Je jedno ci to je spravne ale o nespravne, deje sa to, je to v nas. Najskor som si myslela ze mrcha, chce sa lahko dostat k bytu, ale ako tak uvazujem dlhsie tak ju aj chapem.

mariuska1503
21. feb 2014

@sissmiss ja neviem, čítala som takmer celú diskusiu aj s jej príspevkami.On jej prispieva v lete pravidelne a v zime ako kedy. Skôr mi to príde, že v lete má zakladateľka témy viac financií ako v zime od neho. Neviem, nevidím do toho, nie som pri nich ani ich nepoznám. Skrátka ja by som vlastný byt ani svojmu synovi neprepísala. Neviem, ako sa zachová v dospelosti a jednoducho ja som zadĺžená na celý život a potom nedajboh ani nebudem vedieť ako a prídem o byt. Nie, to nie. Ani manžel ani syn. Je to môj byt a manžel sa v prípade núdze má kam podieť ale ja ho nepustím 😉 a syn keď bude taký akého ho vychovávame, tak si na vlastný byt zarobí a na môj nech si počká na dedenie. Kruté ale taký je dnes život.

rakywanda
21. feb 2014

popíšem ako to bolo u nás - rodičia mi dali určitú časť financií na pozemok, úplne automaticky som kúpila pozemok a napísala polovicu aj na vtedy priateľa, aj naši s tým súhlasili. potom sme sa zobrali, pozemok predali, kúpili iný, postavili dom a žijeme šťastne v ňom 😀 /tak sa mi to rýmuje/ vôbec som neuvažovala nad nejakými zadnými vrátkami, bol v mojom živote 11 rokov a brala som to akosi prirodzene.
prípad kamošky - s priateľom sú asi tak 17 rokov spolu, každý býval doma, on postavil dom, ona doň nedala ani korunu, ani prácu, teraz sa tam nasťahovali, možno bude svadba...tak som sa jej opýtala ako si to predstavuje...nevie...dom bude treba ešte podokončovať, počas života poopravovať...ale pre ňu to bude cudzie...a potom bude mať dve deti, niečo sa zomelie a ona bude mať holú riť a nebo nad hlavou
ono ťažko radiť, každý človek je iný

gabrielkaa
21. feb 2014

@sissy27 Ano chapem to z nezavisleho pohladu, ze kazdeho je to co si zaplati. Ani ja by som sa nesla delit z tym co je moje...resp. zalezi o tom s kym 🙂. Je tu ale jedno velké ALE. Oni totizto do "spolocneho " odchadzali s tym,ze idu zit ako rodina aj si ju zalozit...to ze ona momentalne vtedy nezarabala on vedel...a aj to ze planuju deti...Vies kolko rodin je takých, kde otec je hlavnym prinosom, a vdaka nemu maju majetky? a kto sa pozera na to, ze zena sa vlastne mozno ani tomu nepricinila? Teda ak sa nerata vychova deti, a jej nejaky maly zanedbadetlny plat, za ktory by si na vilu v ktorej byvaju a na luxusne auto nezarobila ani po 200 rokoch prace?
To je zas druhy pohlad na vec....

moonlight1210
21. feb 2014

@sissmiss
Keby byvala v podnajme, platila by stravu najom energie?
Platila.
Vznikal by je tak narok voci majitelovi na ten byt?
Nevznikal.
Keby s nou majitel rozviazal zmluvu a poslal ju s dietatok prec, co by jej ostalo?
Blocky a paltby v banke.
Rozmyslala by tam o ferovosti?
Ani okom by nemihla. Proste by to bolo tak. Vsak s tym do podnajmu ideme, nie?

U priatela teraz zije na baze podnajmu. Nechapem preco ma pocit ze nie. Lebo s nim spava?
Ale tu si zrazu zaklada pravo na polovicu. Lebo plati na stravu a energie. Lebo ma s nim dieta.lebo jej to brani zarabat viac. Mala by byt za to odmenena.
Ale cim ona na oplatku zabezpeci priatela, ze ak sa raz rozidu, nezacne so svojou polovicou robit prieky resp. Nebude sa snazit z nej vytlct peniaze co do nej v skutocnosti neinvestovala?
Typujem ze ani za dvadsat rokov prispievania na domacnost by ta ciastka nedosiahla vysku jeho hypoteky, aby to bolo aspon dako financne rovnocenne. (treba brat vlastne iba ciastku na najom - ktory mimochodom neplati - lebo aspon do vysky polky v jedle a energiach premrha sama, lebo to spotrebuva. takze je fer ze si to aj zaplati. A co sa tyka ciastky na najom - ked budeme fakt prisni - nech mysli na amortizaciu bytu aj jej pouzivanim a zivotom dietata v nom).

Takze jej argumenty mi pridu take prvoplanove - mysli hlavne na seba a na svoej pseudoprava. Ked uz hovori o "spravodlivosti".
Prosto prvoplanovo vidi ze "investuje" do niecoho co jej nepatri a to sa jej nelubi.
Nevytykam, ale nech teda hlada moznosti ako spravodlivo ziskat polku naroku na byt. Nie si klast otazku ci by jej jednoducho nemala patrit lebo tam zije a plati jedlo. A preto lebo mu porodila dieta.

sharmana
21. feb 2014

@sisi1111 navrhni mu, že budeš platiť hypo s ním a nech napíše polovicu na teba.. to je jedno riešenie.... určite neplat stravu za oboch, lebo potom ta tvoj priatel využíva, nech teda aj on platí výdavky na živobytie a domácnosť na polovicu a nie že on si platí hypo a ty ho máš živiť, to potom je rovnaké, ako by si hypo platila.... inak rozmysli si naozaj, či chceš s takým človekom zostat, aby si neskončila ako moja svokra, ktorá tiež urobila blbosť, pretože takto platila chod domácnosti svojmu mužovi, ktorý si ju doteraz nevzal a na nu nie je nič napísané, takže celý život so svojim partnerom nič nebudovala a nič jej ani nezostane, lebo všetko pôjde jeho synovi z prvého manželstva...
áno, majetkové záležitosti sú velmi dôležité, a ak sa majú ludia radi a skutočne sa považujú za rodinu, či už s papierom alebo bez papiera, tak by sa mali spravodlivo dohodnúť, ako budú budovať spoločný majetok a spravodlivo sa delit o náklady...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sissmiss
22. feb 2014

@moonlight1210 docitam ta neskor, teraz len k prvej casti. Viacere tu zrovnavate najom a toto byvanie s partnerom s ktorym ma dieta. Ak by zakladatelka bola v najme, platila by najom, energie, stravu. Ano platila. Ale nebyval by s nou prenajimatel a neplatila by najom, energie a stravu aj jemu a jeho dietatu, to je sakra rozdiel. Zly priklad ste si vybrali 😕

sissmiss
22. feb 2014

@moonlight1210 aha. Zena ktora ma deti, pracu a druhu pracu ako zena v domacnosti sa jednoznacne nemoze venovat tolko zarabaniu penazi. Ano, je par zien ktore pocas 24hod dna stravia 12hodin v praci, 8hodin spia a travia upravovanim seba a cestovanim z a do prace, popritom sa vzdelavaju aspon hodinh denne, travia cas s partnerom...a vychadza im tam cela dvojhodinka na deti...mozno... Ja vychadzam z toho ze mam cit pochopit a zo svojich skusenosti a skusenosti svojich znamych alebo aj neznamych. Viem ze som musela zacat makat velmi skoro pretoze exmanzel mi odmietol davat na plienky a zakl.ludske potreby pre mna ked som prisla z porodnice. Den pred porodom som este bola v praci unho a den po porode som cez tel.uz pracovala prenho. Matersku som nedostala lebo mi zabudol povedat ze ma prepustil aby sa mu este viac oplatila taka pracovna sila akou som bola, ziaden plat a ziadne odvody. Ze som prenho robila 5rokov gratis bolo zanedbatelne. Moja sprostost? Mozno. Ale brala som to ze davam a je to spolocne a ocakavala som ze ked som ja charakter bude aj on. Aj ked som sa sklamala, s dalsim partnerom som sice az po nejakom case ale znova dokazala doverovat a dat vsetko, ale tu je aj zrely partner. Doverovat je otazka rozhodnutia, nie priaznivych okolnosti, nie vypocitavost. Ak on pride o pracu, bude mat uraz, nema poistku, tak bude doma starat sa o domacnost, ona bude musiet zatiahnut zarabanie a on vsetko ostatne. Ale toho ostatneho vobec nie je malo. Niekto musi vodit dieta, deti do skoly, skolky, nam to denne vezme asi dve hodiny casu, no...skor tri. Tazko by to zvladal popri zamestnani jeden. Proste na jej mieste by som si sadla, na jednu stranu napisala co dava financne do domacnosti on, na druhu stranu co dava financne ona a potom dopisat co kto robi pre rodinu, kto vozi dieta, kto vari, kto nakupuje, kto plati ucty, vsetko. Mozno zisti ze ona sa velmi malo podiela a je nerealne chciet aby zohladnil jej prinos, ale na druhej strane, mozno zisti ze dava polovicu toho co on a tam je to potom nefer, ak on vraza do bytu a ona do stravy. To je cele. Len o to ide. Ak by davali rovnako ale on do bytu a ona do energii, stravy, dietata...tak pri deleni je byt jeho a jej su tie blocky. A pritom by davali obaja rovnako. A ano, myslim si ze kedze zena je na sk v praci horsie ocenena ako muz, v reale je to okolo 30% za tu istu pracu, pretoze muz je akoze ten co zivi rodinu, tak by to ten muz mal zohladnit aj doma, ze on je ten co zivi rodinu kym je zena s malym dietatom doma a dostava 200e od statu, alebo ked je na rizikovom tehotenstve... Ale to je o charaktere. Ak sa dvaja rozhodnu spolu zit, verit si, doverovat si, tak so vsetkym, nie odtial potial. Potom je to vzdy o vypocitavosti

kvetinka4
22. feb 2014

@sisi1111 Poviem ti to na rovinu: ak ste sa nezobrali - nie nie ste rodina, teda nie právne a tvoj frajer by bol sprostý, keby byt prepisal na teba. Každý normalny clovek, ktory nie je v zaväzku premysla nad tym tak, ze: tak ja splacam hypo a ona bude spolovlastnik a ked nahodou sa rozideme, tak ja ju budem este musiet vyplatit. Takto sa chovaju ludia, ktori nechcu zaväzok, lebo bud su na to nezreli alebo chcu zadne vratka a je jedno ze sa ti to nepaci. Co svet svetom stoji, tak to bolo vzdy tak. Zacali ste zle, ale vsetko sa da napravit. Ty sa vsak necit ukrivdena. Zoberte sa a potom sa majetkovo dajte do bezpodieloveho a potom ho poziadaj o uvedenie teba ako spoluvlastnika bytu. Ale byt tebou, tak sa o tom porozpravam este pred svadbou, aby si vedela ako to bude. Upozornujem, ze mozu vzniknut rozne vypate situacie. Poznam viacere zeny, ktore ostali na svojom (rozumej na nule) a doteraz nevlastnia byt v ktorom byvaju. Medzi tym si vypoculi, ze im ide iba o majetok. V ich pripade uz bolo v hre dieta, takze si nemohli vyberat. Keby ludia neboli naivni, tak najskor svadba a potom to ostatne.

sense
22. feb 2014

@sissy27 uplne suhlasim s tvojim nazorom....moj je tiez taky ze si narokuje zbytocne....a keby mi to tak strasne vadi neplanujem s nim dalsie dieta ....

svetluska82
22. feb 2014

@sisi1111 no moja. Moj si tiez bral hypo na byt za slobodna 🙂 A tiež si to plati sam, a samozrejme ani ja nie som pisana na byte, a to sme uz manželia dost dlho a pred tým sme zili cca 4 roky spolu ako par. Aj som mu viackrát navrhla nech napise byt aj na mna a ja mu pomozem so splacanim hypo. No nechcel, tak to uz neriesim....A ked tak rozmyslam, tak skoro vsetok majetok je na nom-dokonca ja auto, a to som si na auto brala ja pozicku... 😖

anatalia77
22. feb 2014

@svetluska82 to si pekne na tom...tak hadam ti to nevadi...ved co tam po majetku,hlavne,ze sa mame radi 🙂

kveta
22. feb 2014

@svetluska82 Ries to. Poznam viacere zeny co po takomto doverovani muzovi ohladne majetku nemali ani na pravnika pri rozvode.

svetluska82
22. feb 2014

@anatalia77
@kveta riesila som to , no nejako sme nedospeli k zaveru. Aj ked slubil, ze byt moze prepisat aj na mna, tak nikdy sa k tomu nemal. No konecne some sa dokopali k tomu, že kazdy mame oddeleny ucet a svoj prijem, ale mame aj dispozicne prava na oba ucty. Takze nejake sporenie riesime. No neviem, kvoli tomu sa rozvadzat zase....mi pride blbost. Ale ak chce prerabat nieco v byte, tak to si financuje prevazne zo svojho, to mu jasne poviem, ze je to tvoj byt a ja nebudem vrazat do niecoho co nie je moje.

anatalia77
22. feb 2014

@svetluska82 radsej teraz ako neskoro,tak snad to poriesis dobre.

jabadaba
22. feb 2014

@svetluska82 no to mate "skvele" poriesene....Byt ok, taha on hypoteku, auto na tebe na krk, ale len splacanim...zasnem. To auto ma a malo byt tvoje. Pan sa mohol povozit, ak by si mu dovolila. 🙂

svetluska82
22. feb 2014

@jabadaba no ak by doslo k rozvodu, aby som neskoncila na ulici, z tolkej lasky....Ked chcel byt na seba, tak nech si taha aj prerabku.....Nevrazim peniaze do nicoho, co nie je moje. Auto je 10 rocne, ja nejazdim, takze obcas mi robi " sofera" 😅