icon

Je to spravodlivé?

sisi1111
21. feb 2014

Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.

mima4
22. feb 2014

@maminuska
moj nazor: cista psychologia 😉 Vo vacsine vztahov, kde ziju ludia ako druh a druzka je zena aj otvorena manzelstvu, ale sama seba o ruku nemoze poziadat... 😉 a taktiez pre zenu je ponizujuce a frustrujuce priznat si, a toboz priznat pred niekym inym..ze tomu svojmu partnerovi nestoji ani za to, aby si ju vzal za manzelku. Z tohto dovodu sa napr. rozisla moja kamoska so svojim priatelom (8 rocny vztah). Neustale tvrdila, ze ona papier nepotrebuje, po mojej svadbe (fakt po MOJEJ) sa ich vztah vsak zhorsil... Ona totiz ocakavala, ze on sa rozhybe... ale jemu to uz vyhovovalo, vsak ani ona nechcela na zaciatku.
Velka chyba je to, ze obycajne sa zien pytame na manzelstvo, pricom tato otazka by mala byt skor nasmerovana na muzov...

Zit v jednej domacnosti s priatelom, robit mu full servis, porodit mu dieta a uvedomovat si, ze realne sme dvaja slobodni ludia majuci spolu dieta a zijuci v spolocnej domacnosti ..no vacsinou je to velmi frustrujuce pre zeny...a je lepsie "hrat sa" na manzelku, hovorit si, moj priatel je moja rodina... ale vsetko je to len v hlave zien, v ich mysliach a hlavne pomaha im to preniest sa cez tu realitu ktoru ziju.

Z mojho okolia (pisem o beznom okoli,nie krestanskom) nepoznam babu, ktora by chcela s priatelom dieta, ale nechcela sa za neho vydat, alebo neplanovala vydaj urcite pred splodenim dietata. Nechcem tu teraz ludi "triedit" podla vzdelania atd... ale aj sociologicky je dokazane, ze na spoluzitie "na divoko" su skor nachylnejsie a skor to akceptuju menej vzdelane zeny. Hovorim o vztahoch, kde sa planuju alebo uz su deti.

valy
22. feb 2014

@sisi1111 ked na Teba nechce prepisat ten byt (co sa mu nedivim), tak trvaj na tom, aby platil polovicu mesacnych nakladov

katkalubkova
22. feb 2014

@zuzanockamt ale pises, ze je to jednoizbak a, ze ho planujete vymenit... vtedy by si nan narok mala

a ver mi, o tom ci pravo mas, alebo nemas by som mohla rozpisat knihu, ale to je z i ineho sudka, takze nie 🙂 😉

kveta
22. feb 2014

@svetluska82 Jaj tak to je uplne ina situacia nez ako to vyznelo na zaciatku.. Ok.

adeala
22. feb 2014

@sisi1111 je dosť veľký rozdiel podieľať sa na užívaní bytu a na kúpe bytu. Stravu by si platila rovnako aj v podnájme, u rodičov a dokonca aj v krabici pod mostom - to ti nedáva žiaden nárok na vlastníctvo toho bytu. On platí nájom a ty elektrinu a stravu - z toho mi vychádza, že platíš viac, takže max. sa môžeš ohradiť tým, že si to teraz vymeníte, nech sa vám zrovnajú účty, ak teda chceš takto rozrátavať vaše výdaje (každý zvlášť).
Čo sa týka zabezpečenia v prípade rozchodu - vaše dieťa (tzn. ako tvoje, tak aj jeho) tam predsa môže zostať žiť s ním, ono na ten byt nárok má. 😉

zuzanockamt
22. feb 2014

@katkalubkova ked kupime väcsi byt, tak ten bude spolocny, kedze bude nadobudnuty v manzelstve ... na aktualny byt narok nemam a ani si ten narok nerobim 🙂 😉

mima4
22. feb 2014

@zuzanockamt no aj v manezlstve sa da kupit byt tak, ze bude vynaty z BSM, pravnik to zariadit, takze vsetko sa da, ked sa chce 😉
Navrhni manzelovi 🙂

katkalubkova
22. feb 2014

@zuzanockamt ani to netvrdim 🙂 😉

zuzanockamt
22. feb 2014

@mima4 toto vsetko ovladam 🙂 ... novy byt aj tak nepojde 50 na 50 🙂 ... nechapem, preco by novy byt mal byt pisany len na muza, ked do neho investujem aj moje peniaze 🙂

mima4
22. feb 2014

@zuzanockamt .. ja len, aby si si nemyslela, ze v manzelstve to automaticky tak musi byt. Najdite si pravnika, on to zariadi, aby byt bol pisany len na manzela 🙂

sense
22. feb 2014

@mima4 apropo inak takyto model je aj opacne ked sa zena boji zavazku i ked percentualne je to asi menej ako u muzov, ked sa nechcu zenit

mima4
22. feb 2014

@sense môže byť 🙂

maria1989
22. feb 2014

baby, čo sa vám ešte obed nedovaril? 😀 😀 😀

zuzanockamt
22. feb 2014

@maria1989 ja uz mam obed davno za sebou 😀 ... ale je tu sranda, to musis uznat 😀

sense
22. feb 2014

@maria1989 my uz mame davno po obede, u nas vari priatel...my s dcerou len prideme vzdy k prestretemu stolu

afrika
22. feb 2014

@mima4 pozri sa ja ti tvoj názor neberiem 🙂 ak potrebujes mať papier na to, aby si mala vo vzťahu pocit rodiny tak fajn ;) ja to určite nepotrebujem, bola som vydatá - ano je to niečo krasne, no nemyslím si, že som mala viac ako napr.moja sestra..;);)

maminuska
22. feb 2014

@sense ano , su aj také prípady, ale je ich oproti mužom ako si napísala podstatne menej. Ženy sa boja manželstva hlavne v prípade , ak už raz rozvedené sú a rozvod bol veľmi tažký , muži sa všeobecne boja záväzkov a ked už sú ochotní do takéhoto záväzku vstúpiť, je to hlavne preto že je to v tom danom momente pre neho žena s ktorou sa mu oplatí zviazať.
Dieťa pre mužov nie je záväzok , je to len potencionálna hrozba možných budúcich alimentov.

@mima4 s tebou súhlasím .

mima4
22. feb 2014

@maria1989 my sme ranajkovali o 11:00.... trosku dlhsie sme si pobuvali 😀

afrika
22. feb 2014

@mima4 tiež som veľa komunikovala s mužmi aj ženami kým som nenastúpila na PN..;);)

maminuska
22. feb 2014

@mima4 aj my 😀 . Čím som tehotnejšia, som nejaká prispatejšia a to prenášam aj na deti a muža.

mima4
22. feb 2014

@afrika pozri, ja napr. nikdy som netusila, ze clovek moze vnimat manzelstvo ako "papier", ani nikdy som to takto necitila, pre mna manzelstvo bolo rozhodnutie sa na cely zivot pre jedneho muza, rozhodnutie sa lubit ho a byt jeho a on mnou.

Ani dieta by som si neplanovala s frajerom, radsej by som sa rozisla s danym priatelom. Dnes taki muzi maju siroky vyber zien, ktore su ochotne privstat na ich sposob zivota... ja sa vsak mam rada a ak nestojim chlapovi o to, aby som bola jeho zenou (nromalnou manzelkou,...nie pri gaucovom slube a la "steelova"), ma dvere otvorene... 🙂

Velmi zaujimavy blog http://sethadamsmith.com/2013/11/12/manzelstvo/

mima4
22. feb 2014

@maminuska
suhlasim 🙂
a tie alimenty..no mnohi chrapuni sa snazia este si ako tak "znizit prijmy"..urobit rozne "opatrenia", aby nahodou nemuseli na deti priespeivat viacej penazi...
Pre zenu je rozhodnutie mat dieta s muzom zavazok..ze ano, toto je muz mojho srdca. Muzi to vnimaju uplne inak...

zuzanockamt
22. feb 2014

@mima4 ten clanok som citala uz davnejsie, ale to iste mozu dvaja k sebe citit a konat tak isto aj bez toho papiera, nie? ... je to o pocite a o vnimani a nie o tom, ci nieco podpisem a dam si nastoknut obrucku na prst

afrika
22. feb 2014

@mima4 ako som napísala vyššie - ja ti tvoj názor neberiem..no vôbec s ním nesúhlasím a stojím si za svojím.. ;)

mima4
22. feb 2014

@zuzanockamt
Velmi doleztia vec: mysliet si, ze vstupom do manzelstva zacina ruzova zahrada 😀 je hlupost. O vztah sa treba potom este aj intenzivnejsie starat.

Druha vec: vies, (budem sa vyjadrovat v tvojom jazyku), aj ten papier niečo vyjadruje, minimalne vaznost zvazku, a aj vyjadrenie pred spolconsotou, ze ano...toto je moja zena oficialne.
Ak niekto mna ako zenu vnima ako svoju zenu, svoju manzelku, citi to... tak by nemal mat problem podpisat "nejaky ten papier". Ak ten problem ma..nech si najde inu "praitelku", ktora mu toto zhltne aj s navyjakom...
Ten papier je totiz oficialny papier a velmi vela ludi si dobre premysli, ci ho podpise alebo nie. Kolko ludi ide do spolocnej domacnosti s niekym? Dost 😉 Dost aj tu je zien, co takto zili uz aj 4-5 partnermi.. Ale kolko ludi s nimi podpisalo aj ten "papier"?

mima4
22. feb 2014

@afrika však ani ja s tvojim nazorom nesuhlasim 😉

zuzanockamt
22. feb 2014

@mima4 ja som zazila oba modely - aj ako partnerka a aj ako manzelka - s tym istym muzom samozrejme 🙂 🙂 🙂 a rozdiel nevidim ... jediny rozdiel je v tom, ako to vnima spolocnost ... oznacenie "manzelka" ma vyssiu "hodnotu" - inak sa nezmenilo nic 🙂 🙂 🙂

maminuska
22. feb 2014

@zuzanockamt necítiš to preto , lebo nenastali také situácie , kedy by si postrehla rozdiel medzi manželom a priateľom.
Ja mám už druhé manželstvo , ok, prvé manželstvo mi nevyšlo ani pri mojej max. snahe, ale to nie je problém manželstva ako inštitútu , to je môj problém , lebo som jednoducho zvolila nevhodného partnera.
Všetky deti mám narodené v manželstvách a dobrovolne by som nikdy nevolila deti mimo manžesltva, len v partnerstvách .
V inej téme som napísala ako vnímam rozdiel medzi partnerstvom s deťmi a manžesltvom s deťmi . partnerstvo s deťmi sú pre mňa body pospájané vzťahmi , manželstvo s deťmi je pre mňa ohraničený kruh , kde su partneri a deti , ktoré su previazané vzťahmi .
Keď náš frajerský vzťah s terajším manželom dospel do bodu , kedy začal hovoriť o deťoch ....ja som mu len povedala že ja nie som žena ktorá rodí deti do volných vztahov. Byť spolu môžeme, môžeme spolu žít v jednej domácnosti ale do takéhoto vztahu deti nie. Ak ak chce takto , tak nech sa páči ... je mnoho žien , ktoré sú mu ochotné vyhovieť.

zuzanockamt
22. feb 2014

@maminuska poznam vztah, kde bolo vhodnejsie mat dieta v partnerstve a nie v manzelstve 😉

maminuska
22. feb 2014

@zuzanockamt iste vo výnimočných prípadoch ..