icon

Je to využívanie?

7. okt 2023

Žijem v zahraničí, domov chodím raz za čas, stretneme sa celá rodina, no a tu je ten problém. Vždy keď som na Slovensku, tak babka niečo chce - umyť okná, utrieť prach, umyť dlážku. Chápem, že je už stará, ale mám sesternice, ktoré žijú v tom istom meste, ich o nič nikdy nepožiada počas roka, možno áno, ale nikdy jej v ničom nepomáhali čo si pamätám. Bolo to tak odmala, že len mňa využívala na takéto práce. Vždy som ju za to neznášala.
Len mi to príde ako využívanie, neviem, asi sa tu chcem len poradiť. Zas nechcem sa zachovať ako sviňa, ale vrie to vo mne. Že zase len ja. Ich rozmaznáva a mňa má len na prácu. Tak neviem či odmietnuť alebo jej povedať napriamo čo si myslím a ako to vnímam.

Strana
z2
tykat
7. okt 2023

Asi by som k babke chodila s rukou v sadre 😁
Moj svagor to ma podobne, ked sestra s nim pride k nim domov na navstevu (byvaju v zahranici) tak uz ma nachystany plan, kazdy den nieco, spilit strom, vytepovat koberce, vypratat pivnicu, stale nieco, kazdy den ..nemali vobec cas ist za niekym inym, na vylet alebo len tak posediet, pokecat. Svagrovi to vadilo ale nic nechcel povedat rodicom.

Naposledy si uz sestra dupla a isli byvat do hotela, svokrovcom len napisali kedy pridu a nech im povedia kedy mozu prist na navstevu, pripadne ze sa mozu stretnut v meste. 😊
Svokrovci cisty vybuch ze kto to kedy videl. Ale presadila si svoje, sice ju teraz poohovarali po celej rodine ale oni su spokojni. Hovorila ze konecne stihli aj vylety, aj postretavat inych ludi a vecer mali klud a sukromie.

trema
7. okt 2023

Ked to nebude robit autorka, tak to zostane na jej mame a mam pocit, ze autorka sa na to nevykaslala kvoli nej, ze? Budes si musiet ty aj tvoja mamka dupnut, ze babka ma aj dalsie deti, teraz su na rade oni a mozete sa striedat.

irusa
7. okt 2023

Určite povedať priamo. Ja som to znášala 16 rokov, no s inými členom rodiny, kým som nevybuchla. Nech sa urazí....

autor
7. okt 2023

Ďakujem. Tak ja jej to poviem, asi tak, že je zaujímavé, že vždy keď prídem má zrovna niečo čo potrebuje, pritom má okolo seba ďalšie vnúčatá. A že by som pomohla rada, ale som na dovolenke a chcem oddychovať, narobím sa v práci dosť, ale určite jej rady pomôžu sesternice.

autor
7. okt 2023

@trema Mama je taká, že nechce konflikty. Ja už som jej povedala, že už nebudem nič robiť,ale potom je na mňa mama nahnevaná. Lebo to zostane na nej.

grof_monte_christo
7. okt 2023

Presne tak, tvoja mama to má prioritne riešiť so svojimi súrodencami, aj keď to nebude jednoduché, keďže je to takto roky zaužívané, že sa o domácnosť starala len vaša rodina.

minenkak
7. okt 2023

@0silvia0 Ježiš tieto ojebavania to je najlepšie, bude za zlú tak či tak.Ludia kde sa to vo vás berie toto klamanie

0silvia0
7. okt 2023

@minenkak co sa vo mne berie ake klamanie? Je kopa ludi ktori povedat napriamo neprijmu. A niektori napriamo povedat ani nedokazu. Ak autorka napriamo povedat dokaze, tak by to uz davno urobila a nemusela sa tu pytat.

irusa
7. okt 2023

Mňa by ešte zaujímalo koľko má rokov???

autor
7. okt 2023

@irusa Babka má 76.

irusa
7. okt 2023

Och presne sa viem vžiť do tvojej situácia... Až normálne sa mi dvíha tlak... Spravíš všetko a aj tak si zlá.... A niekto príde na hostinu sa len napapkat... A už keď babka nevládze už nie je dôležitá, lebo z toho už nič nemajú, tak vnucence nemajú absolútny záujem sa zastaviť a tu babku pozrieť...

katkajaromer
7. okt 2023

Já nechápu, proč to neřekneš na rovinu? Že už od mala Tě to štve a nechceš to dělat, protože sestřenky bydlí poblíž, prostě jak jsi to napsala tady. Fakt nechápu, že lidi mají problém s tím být upřímný. Buď to pochopí a ještě se Ti omluví, nebo se urazí. No a co? Snad není škoda toho, když se urazí člověk, kterej Tě v Tvých očích využívá? Mezilidský vztahy musí dávat něco oběma stranám, jinak nemají cenu, i když je to rodina.

minenkak
7. okt 2023

@0silvia0 ale teda radiť klamať je najhoršia rada aká môže byť

0silvia0
7. okt 2023

@minenkak to nie je klamstvo, ved pride na Slovensko na dovolenku, preco by mala nastupit k babke na pracovny zaberak? Povie jej, ze nema tolko casu aby jej vygruntovala cely byt, ze jej moze aspon umyt dlazku, ostatne mozu urobit ostatni. Je to diplomaticky povedane, ze nebude robit vsetko, ale je ochotna aspon prispiet. Ale ak ma gule, nech jej povie narovinu, ze ju mala cely zivot len na robotu a konci s tym. To uz je na nej.
U babky bude aj tak za najhorsiu a vsetka praca zostane na matke autorky. Ale ako si zariadili, tak maju.

minenkak
7. okt 2023

@0silvia0 no však a nie klamať a vyhovárať sa, @katkajaromer to napísala úplne výstižne

0silvia0
7. okt 2023

@minenkak ja v mojej odpovedi klamstvo nevidim. Precitaj si to este raz.

grof_monte_christo
7. okt 2023

@minenkak Ale úprimnosť sa dá vyjadriť aj taktne. Prečo by mala za sebou páliť mosty, hlavne, ak babku na takýto servis samé naučili a doteraz to nijako neriešili.

Bez ohľadu na to, aká babka je, mi ale nepríde fer, aby bola postavená pred situáciu, nech si sama obvolava vnučky, ktorá má práve čas a chuť jej prísť pomôcť. Už sa opakujem, ale o tomto by sa mali dohodnúť hlavne jej deti. Moja mama je len o rok mladšia, ale my súrodenci sme dohodnutí, kto čo kedy spraví.

minenkak
7. okt 2023

@grof_monte_christo aké pálenie mostov ,však autorka píše ,že jej to vadí,že iba ju využíva, však normálne poviem stará mama máš deti a aj ďalšie vnúčence už ti musia tie upratovať ,ja som už upratovala už ťa budem len navštevovať a tešiť sa z tvojej prítomnosti

minenkak
7. okt 2023

@0silvia0 však píšeš aby sa vyhovárala,však to je klamanie

0silvia0
7. okt 2023

@minenkak ja nevidim vyhovaranie ako klamanie, ked to ty tak vidis, ok.

minenkak
8. okt 2023

@0silvia0 Výhovorka je len vrece plné klamstiev

0silvia0
8. okt 2023

@minenkak dobre, uz si to tu napisala 10x.
Tak nech autorka pekne babke rovno do oci povie, ze s pomahanim konci. Bude to rychly proces👍.

Strana
z2