icon

Je toto rodičovská láska?

augustovkaa
18. feb 2014

Ahojte, dnes sme sa s mamou pohádali a mne je do plaču. Bavila sme sa s rodičmi o tom, že nejaká herečka sa rozvádza. Otec mi povedal, že rozvod volia ľudia lebo sú pohodlný riešiť problémy, že idú tou lahsou cestou. Že je proti rozvodom a že keby som sa niekedy ja alebo moji súrodenci rozviedli, že nám nedovolia vrátiť sa k nim domov do 5 - izbového domu ani na deň.Že keď už sme sa raz vydali ozenili, nech sa o seba postarame sami. Oni nás vychovali a tým to končí. Mama má ten istý názor. Proste potrebujú svoj kľud. Prišlo mi to veľmi ľúto. Ja im pomáham aj keď som sa vydala ako môžem, či už finančne alebo prácou okolo ich domu. Ja som síce na materskej ale keď potrebujú peniaze, tak im poza mužov chrbát dám. Žijú len z jedného dôchodku. Mama bola celý život domáca, tak nemá nárok na dôchodok. Mame som kúpila túto zimu čižmy, otcovi detto. Keď sa im pokazila chladnička, poskladali sme sa so súrodencami na novú. Občas ich berieme na výlety, samozrejme platíme my. Keď mal otec dlh v zdravotnej poisťovni, my sme mu ho splatili. Každý deň im volám ako sa majú, mám ich proste rada a oni mi potom všetkom povedia, že kebyze sa rozvediem alebo nám vyhori byt, dvere máme u nich zatvorené. Maximálne na týždeň. Otec má 64 a mama 58. Sú zdravý ako ryby. Je mi to veľmi ľúto:(

hori
18. feb 2014

@augustovkaa Vies nad cim rozmyslam? Ked tvoji rodicia teraz nevedia vyjst s peniazmi, ze potrebuju sponzoring od deti, ako vychadzali, ked ste boli male deti? Pises, ze tvoja mamina bola vzdy len doma, plat bol teda vzdy len jeden (ci otec tak dobre zarobil?) velky dom a styri deti v nom, to mi pride na financie dost narocne... ako to zvladali vtedy? Ci pomahali im rodicia a svokrovci? Alebo vedeli volakedy zit skromnejsie?
Moji rodicia su tiez z kategorie divnych, ale neriesim, lebo su uz stari... a penazi sa to nastastie netyka...

riodejaneiro
18. feb 2014

@augustovkaa teraz sa za rozvod nikto nehanbí je proste iná doba.

riodejaneiro
18. feb 2014

prepáč ale tvoje správanie je úplne choré

mamavera
18. feb 2014

@augustovkaa silní katolíci by sa hanbili, že sa ich dcéra rozviedla, že sa nehanbia vyciciavať ju z peňazí a povedať jej, že by sa jej otočili chrbtom, keby raz ich pomoc potrebovala - typická ukážka pokrytectva krytého vierou....je mi z toho zle....

mamavera
19. feb 2014

@augustovkaa vieš prečo sa rodičia k tebe takto správajú? Pretože si sa sama pasovala do role Matky Terezy a chudery, ktorú môžu viciciavať v jednom. nemajú si ťa prečo vážiť, lebo ty si nevážiš sama seba. Nevážiš si ani lásku tvojho muža, keď mu niečo robíš za jeho chrbtom. Nehnevaj sa za tieto silné slová, nechcela som sa v žiadnom prípade dotknúť tvojej čistej a citlivej duše, len som ti chcela otvoriť oči. Všimla si si, ku ktorým ženám sa muži správajú povýšenecky? K tým, ktoré sa samé do tejto roly pasujú. Nikto ti tu predsa neradí, aby si sa s k svojím rodičom začala správať neúctivo. Buď k nim milá, usmievavá, ani nech ťa nenapadne im niečo cvakať, alebo lietať k nim na návštevu, keď oni na vás kašlú. Tým si ich lásku nezískaš, keď im svoju budeš ponúkať na striebornej tácke. Inak ten nápad zájsť za farárom sa mi nezdá až taký márny. Ak je rozumný, chápavý, dokáže pripraviť kázeň, v ktorej sa tvoji rodičia spoznajú a možno aspoň nad sebou zamyslia, poznám taký prípad. Drž sa a zapamätaj si, že láska ku komukolvek nie je vec automatická, ale ju treba stále budovať.

staronova
19. feb 2014

@mamavera vždy,ked čítam niekde radu ...zájdi za knazom..... mám chuť sa zhlboka a silno na plné hrdlo zasmiať...... 😀 😀 ......

mamavera
19. feb 2014

@staronova kľudne sa zasmej, radím jej to ja - ktorá do kostola nechodím, ale v živote som mala možnosť stretnúť dvoch úžasných kňazov, jedného len pár krát, druhého poznám veľmi dobre. Ale v prípade rodičov zakladateľky témy by to mohol byť človek, na ktorého dajú a je to tretia osoba, ktorá veci vidí tiež z iného uhla, tak ako my. O viac sme my viac oprávnené jej dávať rady? Písala som - ak je rozumný, chápavý, aj medzi kňazmi sa nájdu ľudia viac i menej hodnotní tak ako medzi ostatnými ľuďmi.

felixa
19. feb 2014

@augustovkaa
@staronova
@mamavera
S tym knazom pozor. Jej mama je jedina kostolnicka a zadarmo. Farar ma s nou a jej muzom iny vztah ako s dcerou, bude drzat stranu materi. Radsej nech za nim augustovka nejde, lebo sa to moze obratit proti nej a ona zostane ta zla.

felixa
19. feb 2014

@augustovkaa
Tvoji rodicia ako typicki katolici su nauceni, ze zivot sa toci len okolo nich a na vsetko maju pravo. A ty so sestrou ich v tom len utvrdzujete. Tiez mame v sirsej rodine takych, co namiesto prace len do kostola chodia, ruky otrcali rodine a teraz, ked sa situacia obratila a oni by mali pomoct, tak podla nich oni nie su povinni niekomu davat peniaze alebo akokolvek pomoct. To, ked sa pomahalo im - "to bolo ine". Spat k tvojim rodicom. Ved oni nevedia hospodarit sami pre seba, ked nehnutelnu vec (zahradu) vymenia za spotrebny tovar, ktory ma nizsiu cenu uz v momente, ako ho zaplatili. Od takych pomoc ani necakaj.

Dobre ti tu radia baby. Nechod proti svojmu manzelovi a zacni radsej setrit svojim detom alebo sebe. Ty skor potrebujes rezervu, platis hypoteku, vasi maju aspon jeden dochodok, a ako som pochopila, aj dom. A ty nemas este nic, len 13-rocne auto. Ked kupujes a platis rodicom veci, len v nich vytvaras nerealne predstavy o svojom prijme, urcite si myslia, ze mas ovela viac, a ze si aj odkladas. Sestra, ked chce, nech rodicom da, ty nie si povinna im platit ucty. Musis sa postarat o seba a robit si rezervu, lebo ak nedajboze, by ste s muzom zrazu nemohli splacat nejaky cas hypoteku, rodicia by ti nepomohli, kvoli tebe by byt urcite nepredali. A este by sa cudovali, ze aka si bola hlupa, ze si vsetko len minala a nerobila si rezervu. To, ze davas im, urcite pokladaju za nic, ved "to su malickosti".

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@ada12345 aj ja si myslím, že mama by na kňazove slová dala. Jej ale Tato práca dáva pocit dôležitosti, nechce aby jej niekto pomáhal okrem otca. Ešte by mohla prísť o lukrativny job. A myslim, že takú oddanu katolícku by farárko už nenašiel. On jej dáva úlohy ako pozametať mu dvor, odchádzať sneh, oprat ministrantom košele. Samozrejme jej nič neprispeje.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@0silvia0 Presne si to vystihla. Mama ma vždy mala rada, len ked som posluchala. Keď som sa vzoprela, bola som zlá. Ona je taký generál, všetci sme ju museli doma poslúchať vrátane otca.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@melleanor Ja súhlasím, ale nemôžem živiť dve rodiny. Oni tiež keď mali malé deti a hypoteku nezivili svojich rodičov. Majú veľký dom, dva plazmove televízory, nové auto. My nemáme pomaly čo do úst a nepýtam od nich. Ich podporovali celý život maminy rodičia. Kúpili im nábytky, každú nedeľu ich volali na obed, dedko nám sil oblečenie. Mama nechcela chodiť do práce, pritom bola zdravá. Kvôli tomu nebude mať dôchodok.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@kinna Ja im pomáham odkedy som na materskej málo, napríklad máme dávam svoje oblečenie. Alebo jej dám občas 20 eur, nič čo by nás zruinivalo.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@rebeka7501 Ja som vytvorila celkom slušnú finančnú rezervu o ktorej manžel vie a tej sa nechytam. Odkedy som ns materskej im prispievam minimálne. Asi preto nás už nechodia ani navštevovať.

babulka82
19. feb 2014

@augustovkaa no inak vyznie niečo povedane a inak je to keby sa tebe alebo tvojim surodencom naozaj niečo stane a potrebujete pomoc ,myslim že vtedy by bol postoj tvojich rodičov uplne iny.Ako čo sa tyka nazoru tvojho otca na rozvod tak zdielam ten isty nazor,proste myslim že ludia problemy a hlavne vo vztahu neriešia ale utekaju od nich .A tiež si myslim že ked sa raz vydam tak určite mam nejaky podiel zodpovednosti,ved ma predtym nikto nenutil do svadby. Hadam sa potom po dvoch väčšich hadkach nebudem rozvadzat,to neni riešenie.
A to že rodičia potrebuju svoj klud je uplne normalne v ich veku,to že im vy ako surodenci pomožete je sice pekne ale netreba byt vypočitavy,neboj aj oni by ti pomohli keby si potrebovala.Ale ten klud je mysleny inak,maju svoj vek ,svoj život chcu si ho teraz uživat takto.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@hori Otec celkom dobre zarobil, keď padli komunisti, hromadne prepustali. Otec bol bez roboty, mama tiež. Boli sme chudobný, chodila som v deravych topánkach a v cizmach po babke. Všetci spolužiaci sa mi smiali. Ani peniažky na tašku pre mňa nemali, babka našla na povale akýsi starý kufrík a s tým som chodila. Mame ponúkali prácu, ale jej sa nechcelo ísť. Podporovali nás jej rodičia.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@babulka82 Ale ja nie som vypočítava. Nepýtam od nich ani korunu. Ja som tiež proti rozvodom. Nikdy sa nestalo, žeby som sa pi hádke zbalila a išla k rodičom. A zaujímavé je, že mama má 84 ročnú mamu a od nej chodí pýtať peniaze, na Vianoce a Veľkú noc k nej chodí na hostinky. Nepomôže jej uvariť, len sadne za stôl a čaká. A babku prinútila predať pozemok, aby dostala peniaze. To je vypočítavosť, nie?

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@riodejaneiro tvoj názor, ale nesud, keď ma nepoznas

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@mamavera Ja mám pocit, že kňaz ju využíva. Nakladá jej stále nové úlohy a nezaujíma ho, že potom nemá čas na rodinu. Tiež vie, že žijú len z jedného dôchodku a nedá jej ani euro.

rebeka7501
19. feb 2014

@augustovkaa a úprimne, ak sa chovajú tak, ako si písala, chýbajú ti ? Viem, že sú to rodičia, no za takýchto okolností.........

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@rebeka7501 Keď detstvo som mala pekne, s mamou sme si do puberty rozumeli. Až v dospelosti sa naše vzťahy pokazili.

sunshineka
19. feb 2014

ludia maju silne reci,no ktovie,akoby sa zachovali,keby naozaj nastala taka situacia.aj ked poznam rodinu,manzelia rucicky kazdy den v kostole spinaju a ked sa im dcera rozviedla,uplne na nu zanevreli.nestretavaju sa,dokonca ani na svadbu surodencov ju nepozvali.pre mna chore spravanie.hlavne,ze najvacsi panbickari v okoli...

melleanor
19. feb 2014

@augustovkaa Tak to je samozrejme, že netrú biedu, ak majú na plazmy a auto... Tak potom keď budú pýtať nabudúce peniaze, tak treba povedať, nech sa opýtajú Vášho manžela. Tým, že im dávate peniaze poza manželov chrbát, im nepomáhate. Čo by robili, ak by ste nemali manželov príjem a nemohli ich fin. podporiť? Ani ostatní súrodenci? Mali by sa aj rodičia naučiť vyskakovať len do výšky svojho príjmu. Treba si s nimi aj ostatnými súrodencami sadnúť a pobaviť sa o tom 🙂

yollanda
19. feb 2014

@augustovkaa no k tvojmu prispevku prvotnemu...

opytaj sa mamy, ci by ta bolo ochotna ''prichylit'' ak by ostala lezat a nebola by schopna postarat sa o seba.....je to podla mna sebecke a velmi.
rodicia nie su na to, aby ta len vychovali a vypoklonkovali pekne z domu. milujuca matka prijme dieta za kazdych okolnosti. a takisto aj dcera. rodina si ma pomahat a nie vychovat ako nejake prasa a potom poslat na porazku

rebeka7501
19. feb 2014

@augustovkaa mama asi videla v tebe konkurenciu (forma žiarlivosti), možno nie je spokojná so svojim životom a manželstvom (navonok sa môže chovať ako maximálne spokojná) a keď vidí, že dcéry majú svoje rodiny, sú spokojné a šťastné, tak to nevie prekusnúť. Ako dieťa si musela poslúchať, čo si aj robila - vtedy si bola dobrá dcéra. Teraz, keď si dospelá a samostatná nemá nad tebou kontrolu a nemôže ti rozkazovať - to ju škrie.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@melleanor Keď nemali peniaze, ponúkla som im, že od nich kúpime ich auto a splatime im leasing. Oni nesúhlasili, nechcú sa auta vzdať.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@melleanor Sestra ich chce podporovať a bratia nie.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@yollanda Keď sa nám narodila prvá dcéra, písala som jej, že či by mi nemohla prísť pomôcť a ona odpísala: máš manžela, obráť sa so žiadosťou o pomoc na neho.

augustovkaa
autor
19. feb 2014

@yollanda Ja si tiež myslím, že rodičia by mali pri svojich deťoch stať vždy.

0silvia0
19. feb 2014

@augustovkaa poznám takýchto ľudí. Síce moja mama taká nie je (ale tiež má zasa chyby, ale iného druhu), ale moja babka je presne tento typ človeka ako tvoja mama. Neurobíš s tým nič, je to typ človeka. Jej láska nie je úprimná, ale za zásluhy. Títo ľudia žijú tak, aby ich ostatní videli ako dokonalých. Určite im to robí dobre a možno sa tým aj chváli, že ona do roboty nechodila a má sa dobre. Bola zvyknutá, že jej príjem supluje rodina (najprv jej mama a teraz ty so sestrou). Normálne jej narovinu povedz že momentálne ste sami v zlej situácii a momentálne jej nedokážeš pomáhať. Prisľúb vo všetkej slušnosti že ak sa bude dať, rada pomôžeš. A hlavne sa zmier s ich druhom rodičovskej lásky alebo skôr rodičovského vzťahu, pouč sa na tom a neber si to tak k srdcu. Veď ty máš možnosť ukázať svojim deťom ako vyzerá skutočná rodičovská láska. Držím ti palce 🙂