Je toto rodičovská láska?
Ahojte, dnes sme sa s mamou pohádali a mne je do plaču. Bavila sme sa s rodičmi o tom, že nejaká herečka sa rozvádza. Otec mi povedal, že rozvod volia ľudia lebo sú pohodlný riešiť problémy, že idú tou lahsou cestou. Že je proti rozvodom a že keby som sa niekedy ja alebo moji súrodenci rozviedli, že nám nedovolia vrátiť sa k nim domov do 5 - izbového domu ani na deň.Že keď už sme sa raz vydali ozenili, nech sa o seba postarame sami. Oni nás vychovali a tým to končí. Mama má ten istý názor. Proste potrebujú svoj kľud. Prišlo mi to veľmi ľúto. Ja im pomáham aj keď som sa vydala ako môžem, či už finančne alebo prácou okolo ich domu. Ja som síce na materskej ale keď potrebujú peniaze, tak im poza mužov chrbát dám. Žijú len z jedného dôchodku. Mama bola celý život domáca, tak nemá nárok na dôchodok. Mame som kúpila túto zimu čižmy, otcovi detto. Keď sa im pokazila chladnička, poskladali sme sa so súrodencami na novú. Občas ich berieme na výlety, samozrejme platíme my. Keď mal otec dlh v zdravotnej poisťovni, my sme mu ho splatili. Každý deň im volám ako sa majú, mám ich proste rada a oni mi potom všetkom povedia, že kebyze sa rozvediem alebo nám vyhori byt, dvere máme u nich zatvorené. Maximálne na týždeň. Otec má 64 a mama 58. Sú zdravý ako ryby. Je mi to veľmi ľúto:(
@augustovkaa a tebe dá mama občas 20 eur ? veď by ju to nezrujnovalo......
@augustovkaa čítam postupne aj iné príspevky. Ale k tomu keď sa vám narodilo bábo : keď bude chcieť pomoc od teba tak jej povedz, že má manžela, nech sa obráti na neho.
@rebeka7501 Keď zdedila peniaze kúpila deťom nejaké oblečenie.
@augustovkaa Nazor Tvojich rodicov je prinajmensom divny, ale nemyslim si, ze by Ta nemali radi. Tetin druhy manzel ma podobne zmyslanie. Je to proste o cloveku. Kazdopadne - prestan ich "sponzorovat". To, co robis nie je dobre. Na prvom mieste je TVOJA rodina - manzel, deti. Nedivim sa manzelovi, ked sa hneva, ze rodicom davas peniaze, kupujes veci, platis benzin ci vylety. Sami mate vydavky. Keby si tie peniaze, ktore vyhadzujes na svojich rodicov, odkladala na mimoriadne splatky hypoteky alebo povedzme na nejake sporenie detom, bolo by to uzitocnejsie. Ja som kedysi tiez mame vsetko platila. Pokazila sa chladnicka? Kupila som novu. Pokazil sa televizor? Kupila som novy. Pokazila sa pracka? Kupila som novu. Raz mi pretelefonovala 170 ecok na audiotext - uz dlhe roky jej platim telefon (je napisany na mna aby som bola presna), takze aj toto slo z mojho vrecka. Zadlzena som bola jak prase.
Lenze odkedy mam vlastnu rodinu, vysvetlila som mame, ze bohuzial. Tak isto mame hypoteku, tak isto mame dieta, ktore ide do penazi. Musime mysliet na seba. Aj manzel prestal platit jeho rodicom splatky hypoteky na ich dom (tam na stastie uz ostavaju len nejake dva roky). Ked idem k mame, robim velky nakup zo svojich penazi, telefon jej platim stale, poistky tak isto. Ale ked sa jej najblizsie nieco pokazi, kupovat to nebudem. Vy ste styria, my sme dvaja. Lenze moj brat na to vsetko kasle. Takze to vzdy bolo na mne.
Zamysli sa nad tym, ci to, co im platis - naozaj potrebuju. Alebo len boli zvyknuti na isty standart, ktory odchodom ocka na dochodok stratili, ale nexcu on aj tak prist.
@augustovkaa nevychádzam z údivu, láska k rodičovi a úcta je jedna vec, ale bezohľadné doslovne vyciciavanie a zneužívanie je vec druhá. Ukracuješ svoju rodinu na úkor ľudí , čo si zjavne žijú nad pomery na úkor vlastného dieťaťa . Okamžite stopni takúto pomoc voči rodičom, hnusne ťa zneužívajú . A začni žiť a starať sa len o seba a svoju rodinu, veď to v konečnom dôsledku od teba žiadajú . Svojim konaním ubližuješ v podstate svojim najbližším . Prepáč musela som to tak napísať . tvoji rodičia ťa fakt hrubo zneužívajú , nad niektorými vecami sa mi až zastavil rozum.
@mamavera ma pravdu
ja na teba budem velmi tvrda, ale pisem ti v dobrej viere.
@augustovkaa
Minuly tyzden tu bola jedna debata, kde si pridala par prispevkov a do urcitej miery si chcela ospravedlnit aj pedofilnych knazov. Vtedy som uz tusila, ze ako funguje vasa rodina. Nemas vlastne nazory iba posuvas inforacie, ktore si uz raz niekde pocula..Prosim ta zacni rozmyslat, neverim tomu, ze sudny clovek nevie rozoznat dobre od zla. Si veriaca, ako mozes klamat? Dokonca vlastemu muzovi, ktory ta miluje a stara sa o teba.
To, ze tvoja mama sa sprava pokrytecky neznama,, ze ta nelubi. Preco ju trapis s vymyslenymi, teoretickymi problemami a hlavne ked vies, ze aky ma nazor na danu vec.Ries veci, ktore ta palia.Takto dosiahnes iba jednu vec, nahneva sa na teba aj tvoj muz aj vasi.Ak rodicom das peniaze, povedz to manzelovi, vy mate spolocny prijem, mas na to pravo.Mozno, ze sa bude hnevat, ale to ho prejde a ty budes mat ciste svedomie a mozno menej sa budes hnevat aj na svoju mamu, nebudes mat pocit viny, ze kvoli nej musis klamat.Ja nic zle nevidim na tom, ze im pomahas, ale pomoc ma byt nezistna.Preco im nieco davas ked potom tu sa na nich stazujes, ze aki su? Podla teba je to ferove? Nevedia sa ani branit. Vychovali ta a verim tomu, ze ta lubili aj lubia stale. Daj im len tolko, aby si ty nemala z toho zly pocit, ze ta vyuzivaju, alebo sa chces spravat rovnako pokrytecky ako tvoja mama?
@augustovkaa hanba - nehanba aj ked su katolíci keby to bolo nutne tak by si predsa netrpela v nefungujúcom manzelstve len kvôli nim...
och 😒 cele zle
@zuhana2 Ja som ziadnych kňazov nezastavala. Napísala som, že s tým nesúhlasím s raz za to budú platiť. Že existujú aj normálni kňazi.
@augustovkaa ja aj muz mame povedzme lepsie prijmy, moja mam je dochodkyna iba s vlastnym ubohym dochodkom, este aj ked jej kupim jogurt mi trepe 0,3centov zan...
toto co robia vasi nie je ani zdrave ani normalne. Len nechapem ako jedna dospela zena pomaly s 2detmi si necha takto srat na hlavu. Vasim by som nedala ani preslych 5SK.
Mne sa mama teraz stara o malu u mna doma a nosi si vlastne zemiaky !!! ma vytaca do biela, ale ide o to ze aby nam neminula, ja to s mamou riesim inak ( platim jej inkaso,cestovne, nakupim a stratim blocek 😀 ...)
tvojim rodicom nie si nic dlzna, myslim ze si im to poplatila az,az. Inak aby si neskoncila tak , ze az to tvoj manzel zisti vezme ti kartu, a bude ti vydelovat peniaze a budes predkladat vyuctovania, nie kvôli ekonomickému tyraniu ale preto lebo si blba... a celkom by som stala za jeho postojom.
@zuhana2 A mám svoj názor. Viem čo je dobré a čo nie. Ja im pomáham bez nároku na dom a oni mi prvý povedali, že keď sa náhodou rozvedies, domov sa nevracaj. Nebolo to prvý krát, čo to povedali. A môj muž mi zakázal akúkoľvek finančnú pomoc rodičom, lebo du zdravý a mame sa nechce do práce. Preto nemá ani dôchodok. A to jej núkali prácu asistentky riaditeľa. Radcej sme celý život treli biedu a v nedeľu na obed jedli zemiaky s parkami. Tak keď nevieš ako to u nás chodí, neodsudzuj.
@augustovkaa tak som to tusila, ze toto mi napises, nikto to netvrdi, ze nie su dobri, vacsina ich je super, ale ti, ktori su taki, musia byt potrestani.Netreba im nic prepacit len kvoli tomu, ze 99,9% knazov je OK. ZLO treba jednoznacne pomenovat a odsudit. Mne sa jednalo o tento princip, aby si toto pochopila. Ty si bola vedena k tomu, aby si taketo veci neriesila, ty za to nemozes a mozno, ze si to ani neuvedomujes.Ved teba vychovala ta osoba, na ktoru sa teraz "hnevas".
@augustovkaa ja som ta nechcela odsudit,ani nemam pravo ta sudit, ale ty sama musis vediet, ze co je pre teba dobre, my ti nevieme pomoct. Verim tomu, ze ty vies co chces, ale boji sa to urobit. Neboj sa, ide o tvoj zivot.
@zuhana2 a ja som za potrestanie zlých kňazov
@augustovkaa tuto temu tu nerozoberajme, asi som mala uviest lepsi priklad...
@eeffka Ja im už peniaze nedávam okrem preplatenia cesty a o tom manžel vie.
@kinna on o tom vie
@zuhana2 A ešte k tomu pomahaniu, ja sa nepotrebujem chváliť ako im pomáham, robím to už pár rokov a nikde o tom nekecam. Ide o to, že ma zarazilo, že keď ja potrebujem pomoc, robia sa hluchý, slepý. Často majú reči, že vy traja súrodenci ste zabezpečený, máte strechu nad hlavou ale najmladší syn je chudacik, nevie sa sám o seba postarať, jemu necháme auto aj dom. Aj napriek tomu som im pomáhala.
@janulap To je jasné, že by si bolo treba urobiť poriadok vo financiách, súhlasím, že netreba podporovať "rozhadzovanie" peňazí na nepotrebné veci a potom pýtať od detí... Vidím, že autorka to má s rodičmi ťažké, nemajú peniaze lebo pomíňajú na novú telku, auto atď... Moji rodičia sú ešte ekonomicky aktívni, ale mám ešte 5 mladších súrodencov, 3 na VŠ, 1 na SŠ a 1 na ZŠ. Nikdy by odomňa nepýtali peniaze, ale keď som vedela, že idú napr. vianoce, tak som im pomohla inak. Moja mamina okrem normálnej práce predáva ponožky, takže manželova rodina dostala od nás ponožky za 50 eur, ponúkla som kolegyniam atď... Treba rodičom pomôcť, ale najvhodnejšie by bolo "nie dať im rybu a nakŕmiť ich na jeden deň, ale naučiť ich chytať ryby, aby sa nakŕmili každý."
@melleanor No mamine núkali prácu, ale vždy odmietla, že jej sa už do roboty nechce.
@melleanor presne,rodicia si bohuzial musia vystacit s tym co maju.Ja so svokrou zas robime koberce ona este popri dochodku,ja popri MD.Mozno skusit mamine nejaku brigadu,nejake upratovanie,ak by si chcela privyrobit.....len ci by chcela.
@augustovkaa byvaju niektorí surodenci este s rodicmi v dome?
Suhlasim s @melleanor. Super a hlavne vystizny vyrok. Ja som rodicov financne podporovala od vtedy, ako som si nasla pracu. Jedine v com im to pomohlo bolo naucit sa nic nerobit a cakat kym sa o mna postara dieta. Lebo bolo ovela jednoduchsie poberat socialne davky a ked nemam zavolam dcere, ved ona nam urcite da ..... trvalo dlho, ale musela som sa naucit povedat nie, lebo stale ocakavali viac a viac ..... Snazila som sa ich naucit lepsie hospodarit s tym co maju, zial, bezuspesne.
@janulap mama si nechce privyrábat a žijú ešte s najmladším slobodným bratom, študentom, ktorý študuje bakalára už 5. rok. Ani na návštevy k nim nemôžeme chodiť, lebo by sme ho rušili. Rodičia mu sľubujú auto, dom, lebo je neschopný postaviť sa na vlastné nohy.
@augustovkaa ja som nepovedala že si vypočitava,len to že netreba byt vypočitavy.Prepač,ak som ta urazila.Nemam na mysli konkretne teba ale je kopec takych ludi ktory robia niečo pre niekoho aby z toho mali osoh. Ja ked robim niekomu laskavost tak preto lebo chcem a citim to tak a nič od toho nečakam.
@babulka82 Ja viem, čo myslíš. Ja by som to tu nevytahovala, spomenula som to preto, aby ste boli v obraze. Aj doopatrovat som rodičov chcela bez nároku na celý dom.
@tina1988 @janulap Tak ja sa tiež snažím im pomáhať, ale nie tak, že pošlem peniažky na účet. Radšej kúpim bratovi nohavice, aby nemuseli naši. Teraz cez jarné prázdniny je u nás v BA 17-ročný brat a chodí na brigádu, zarobí si a kúpi si, čo potrebuje. Aj to je pomoc rodičom. Ale, na oplátku mám vďaka našim mrazničku plnú mäsa, klobásky, slaninku, domáce vajcia 🙂
A cením si to viac ako napr. peniaze od svokrovcov. Samozrejme, že som im vďačná, že nám dali niečo na začiatok, ale na druhej strane, dúfam, že mi to nikdy nevyhodia na oči...
@augustovkaa tvoji rodicia maju pravo sa takto rozhodnut, je to ich majetok(nie je to spravne rozhodnutie-aspon podla mna, predpokladam, ze tvoj najmladsi brat nema 5 rokov), ty ich rozhodnutia musis respektovat, nemas pravo im nic vycitat, jedine co mozes je, ze im slusne povies, ze ty mas inu predstavu o rozdeleni majetku, aby vedeli o tom , ze nie si spokojna, treba im to jasne a slusne povedat( ked si to doteraz tak neurobila-prepac, necitala som celu debatu). Treba sa s tym vyrovnat, je to iba majetok, aby si raz nelutovala, ze si sa hnevala na rodicov.

@0silvia0 Asi máš pravdu. Ďakujem.