icon

Je už neskoro na prvé dieťa v 35. rokoch?

4. feb 2022

Ahojte. Je to neskoro PRVE dieťa v 35 rokoch?
Mám také plány že chcela by som precestovat nejaké krajiny, užívať si život a potom sa usadit. Kedze teraz nemám zázemie a neviem kedy ho budem mať a ani kde. Viem že plány nie vždy vyjdu, no nemám partnera ani nechcem, chcem svoj život prežiť takouto formou len sa cítim ako odlud keď všetky moje spolužiačky už majú deti. Vdaka

Strana
z3
bororka
5. feb 2022

Mám 36 a prvé dieťa. Nemenila by som, lebo som stihla čo som chcela a fakt si užila. Môj muž došiel v pravý čas a je dokonalý otec, akého som chcela. Malá má 3 mesiace a po nociach aspoň mám načo spomínať 😂😂😂

Ale keby bolo keby a stretla by som muža skôr, išla by som do toho skôr. Počas tehotenstva som si uvedomila koľko toho vek môže spôsobiť. Keď dôjde ten správny muž, tvoje teórie budú aj tak v sekunde zabudnuté.

Užívaj si kým môžeš 🙂

avanka
5. feb 2022

Nevieš,čo príde..si ešte mladučká..ja som sa vydávala v 22, v 23 sme sa rozišli,v 24 prišiel rozvod..myslela som si,že ostanem sama a bum..ani nie pol roka na to som stretla svojho manžela a sme spolu krásnych 16 rokov..rodila som ako 27 a 29 ročná,máme 2 chlapcov, teraz 13,5 a 11 ročných..ja mám skoro 41,manžel 42 rokov..možno sme veľa veci nestihli ako slobodní,ale o to viac si život užívame s deťmi,spolu cestujeme,spoznávame,športujeme..sme šťastní,že ich máme..
Preto..neplanuj,užívaj život,ako plynie..možno za 2-3 roky stretneš toho pravého,možno to bude už zajtra ...
Ja by som tak neskoro deti asi neplánovala,ale nikdy nevieš,čo ti život prichysta

janajanajana
5. feb 2022

@zuzanockamt Ano, su ludia aktivni aj vo vyssom veku, ale sama citim, ze pred 10 rokmi som vladala viac ako teraz a myslim, ze nie som vynimka. Ja si neviem predstavit behat teraz okolo malych deti, a to nemam ani 40. Ale ak sa na to niekto citi, ja chcem v 50 travit cas pre seba, mat aj svoj klud a nie riesit pubertacke nalady.

zuzanockamt
5. feb 2022

@janajanajana jasné, kto sa ako cíti...ja mám 40 a 2-ročné batoľa a zvládam ho rovnako ako jeho súrodenca pred 10 rokmi

lujza123
5. feb 2022

@zmrzlinka2021 ved jasne dvaja sa pri detoch prestriedaju, ale myslím tak celkovo. To vidím aký obrovský rozdiel je keď už mám doma pubertacku, žije si svojím životom a moc starostlivosti nepotrebuje. Už aj co to pomôže s chodom domácnosti. Teraz mam/mame ako partneri kopu voľného času sami na seba, na koníčky, na prácu.
Male deti sú úžasné, ale prispôsobujes im všetko. Prácu, voľný čas, trávenie víkendov, dovoleniek, výber auta.
Jasne, na niekolkodnove služobné cesty či iba zábavu - turistiku, víkendové pobyty, festivaly to by mi v prípade potreby postrážili dcéru aj rodicia, ale nechcela by som to pokiaľ to nebolo nutné. Nebavila som sa moc keď som vedela ze moja 4 ročná je práve u babky a nedarí sa jej zaspať lebo jej je smutno. Teraz je to jednoducho ine

lujza123
5. feb 2022

Mam ináč rovno 3 kamošky co mali 1 dieťa pred 30 a druhe/tretie dieťa v 35 +. Vsetky povedali ze to bolo oveľa náročnejšie zvládnuť tehotenstvo aj malé dieťa keď boli staršie. Aj celkovo sa dat dokopy po pôrode, proste v tom vyššom veku si to viac odniesli zuby, vlasy, telo celkovo. Áno boli vyzretejsie, finančné zabezpečenejsie ale fyzicky to už nebolo ľahké...

Teda nieže by bola 35 ročná nejaká starena ale je to proste iné ako 25

autor
5. feb 2022

@lujza123 prečo zuby ? A keď žena nespozna toho pravého do 35 tak si ma urobiť dieťa aj s magorom? Alebo urobí si dieťa a má byť slobodná mama ?

ladycat2021
5. feb 2022

Tak moja mama si urobila dieta s magorom ... moj otec je totiz to alkoholik a tyran .. Nemam ho zapisaneho ani v RL, hoci ho poznam.

zuzanockamt
5. feb 2022

@lujza123 asi som divná, ale medzi dvoma tehotenstvami mám rozdiel 9 rokov, druhé som rodila tesne pred 38...pôrod veľmi rýchly, zotavovanie ešte rýchlejšie...zuby sú v poriadku a vlasy mi zase po druhom zhustli, už po prvom nastala zmena k lepšiemu

zmrzlinka2021
5. feb 2022

@lujza123 tak to je jasne, prisposobit sa treba, ja som skor myslela, ze to neznamena stopku. Pravdaze clovek musi riesit aj ine veci, len vela veci je o nastaveni mysle. Poznam mamky, co s 5 rocnymi detmi nejdu do lesa, lebo deti nie su naucene chodit a poznam rodiny, ktore pravidelne s detmi turistikuju, ziju aktivne...
Tiez aj kariera, a nebavim sa o vrcholovej, kde zijes 16 hodin denne pracou - to by som nechcela ani keby mi platili 10 litrov...

lujza123
6. feb 2022

Autorka samozrejme ze je blbosť mat dieťa za každú cenu len koli veku. To sú proste 2 rôzne faktory ktoré je dobre brat do úvahy pri plánovaní dieťaťa
Jedna vec je fyzická pripravenosť - vek. Biológiu proste neoklames, v tomto je najvhodnejší vek 19 - 27 rokov, aj čo sa týka komplikácií v tehotenstve, s vekom to dokázateľne stúpa.
Druha vec je sociálna pripravenosť - určite zázemie, stabilný vzťah, mentálna vyzretost - keď už má človek to pojasene party obdobie viacmenej za sebou.
Nie vždy sa tieto dve veci stretnú v rovnaký cas.

Si ešte mladá baba, ale s čím nerátas vo svojich plánoch je to povestné "tikanie biologických hodín" a to vie byť prekvapivo silné, vtedy ide častokrat rozum bokom. Ja som bola sama prekvapená keď to na mňa prišlo, lebo ja som nikdy deti nechcela, od detstva som male bábätka vôbec nemala rada a nechápala som načo ich ľudia majú, proste absolútne proti. Ešte v 24 presvedčená že deti mať nikdy nebudem a v 25 zrazu ta túžba prišla. Zozaciatku len taka jemná ale časom to bolo naozaj intenzívne.

bambi2121
6. feb 2022

V pohode,ja som rodila prve skoro na 37...

lenkadenisa
7. feb 2022

Ahoj, ja som mala prvé dieťa v 28 (ale s debilom) , druhé až teraz v 35 (normálny chlap, vzali sme sa a plánujeme aj ďalšie deti). Za mňa je 35 neskoro. Nevládzeš toľko, nemáš toľko trpezlivosti. Keby som nemala mladšieho manžela, ktorý mi pomáha, asi by ma vystrelo 😂 Ale zas každá sme iná... Nevieš, možno ťa niečo stretne skôr a o 2 roky budeš mať aj manžela, aj dom, aj dieťa.

daniela2202
7. feb 2022

Nie

nika1971
7. feb 2022

Ak chcete pobaviť Pána Boha, zoznámte ho so svojimi plánmi do budúcna.“ — Woody Allen

sykork
11. feb 2022

Ber to ako priamu úmeru, na jednej strane si môžeš užívať bezdetný život dlhšie ,ale na druhej strane ti reálna šanca otehotnieť klesá. Samozrejme ak nie si super plodná. Proste niektoré ženy to v živote prepískli a už sa matkami nestali. Nie vždy sa to môže podariť, neutešovala, by som sa tým ,že veď hentá má 40 rokov a má prvé dieťa. Nechcem nikoho uraziť, ale mne to príde už trošku neskoro. Veď to neznamená, že keby si aj deti nemala, že by si nemohla prežiť plnohodnotný život. Je pravda, že v tejto dobe sa celkovo na materstvo nazerá inak ako kedysi, ale mám pocit, že ľudia keď dobrovoľne neustále odkladajú rodičovstvo, tak si neuvedomujú možné potencionálne riziká. Ale niekedy človek za to úplne sám nemôže, lebo nenašiel zatiaľ toho správneho partnera. Podľa mňa keď sa zmieriš s faktom, že deti možno nebudeš mať, alebo ťažšie kvôli odkladaniu, tak si lepšie sama zodpovies pred sebou tu otazku, ktorú si položila na MK.

squ1rrel
11. feb 2022

Ale prosim ta, vsetko zalezi na tvojej telesnej kondicii a psychickom nastaveni. Tehotenstvo v 35 mozes prezivat ovela lepsie ako v 20tke to mi ver.
Staraj sa o seba, zdravo jedz, sportuj, nepodcenuj preventivne prehliadky, vyhybaj sa obezite, neprepi sa 😛
Statisticky, ovarialna rezerva zacne klesat po 35tke, tu si vzdy mozes dat otestovat na gynde. Ale povedala by som ze v tom hra velku rolu genetika.
A na vyssi vyskyt chromozomalnych poruch by som sa neupinala, percentualne to riziko nie je take hrozive pokial neplodis v 45tke.

Strana
z3