icon

Je vhodné oslovovať svokru pani?

10. máj 2022

Este nikdy som svokru neoslovila, a kedze jej vykam je mi blbe ju oslovit menom. Mozem ju oslovit pani? napr. -pani donesiem Vam nieco na pitie?

anjelicek26
10. máj 2022

@janka1011 Tak takto to vnimas Ty. Slusnost a prehnana slusnost a drzanie Si odstupu je vec druha.

janka1011
10. máj 2022

@anjelicek26 slušnosť je iba slušnosť, neni prehnaná slušnosť. A mne proste nepríde slušné povedať 70 ročnej svokre že jej idem tykať. Ale každý máme tie hranice niekde inde.

sidicek
10. máj 2022

@janka1011 podľa mňa si svokra takto drží odstup a ty to považuješ za prejav slušnosti. Nie sme v 18tom storočí.

anjelicek26
10. máj 2022

@sidicek presne tak.

a_alexandra_a
10. máj 2022

@sidicek Nemusíme byť v 18. storočí na to, aby som vedela, že mladšia žena nenavrhuje tykanie staršej 🙂 Ak za tie roky svokra nenavrhla tykanie, asi má na to dôvod, v živote by som k nej neprišla, že počujte, budem vám tykať ... nech sa na to akokoľvek pozrieš, to nemá nič spoločné so slušným správaním. Ak to nenavrhne svokra sama, tebe to nepatrí.

janka1011
10. máj 2022

@a_alexandra_a veru, niektoré mám pocit, že chýbali v škôlke keď nás učili základy správania...

@sidicek isté hranice platia aj v tomto storočí a platí to aj v rodine.

terezka1947
10. máj 2022

Ja neviem,čo je také divné vykať svokrovcov,keď týka je nenavrhli. A čo je také strašné divné osloviť svokrovcov "mama,otec" zo slušnosti,či pre potechu ich ucha. Či aj pre potechu svojho manžela.
Veď sem tam sa to dá. Mne príde dosť neslušné sa tváriť "nijak", neutrálne.
Alebo nie neslušné,ale sú súčasť najbližšej rodiny,čiže možno z toho pohľadu aj trošku úctive.

anjelicek26
10. máj 2022

@janka1011 lol zaklady slusneho spravania. V prvej rade by si mala svokra uvedomit, ze ake je to hrozne spravanie "nutit" niekoho tak blizkeho, ako manzelku ich syna jej 10 rokov vykat, lebo co? Pre vlastne ego? Nikdy taketo zmyslanie nepochopim, nastastie ani nemusim.

janka1011
10. máj 2022

@anjelicek26 mi prišlo smiešne, že nútiť 😅 Ja neviem, ty máš zjavne s tým vykaním nejaký problém, mne zas nijako vykanie svokre neprekáža( nikto ma do toho nenútil 😉) skôr by sa mi ťažko zvykalo jej tykať. Veď to, či máš so svokrou pekný vzťah nijako neovplyvňuje, či jej tykáš alebo vykáš. Nemám nič ani proti tykaniu, ale musí to navrhnúť vždy tá staršia.

avanka
10. máj 2022

Mne to príde neúctivé sa vyhýbať oslovenie .a po 10 rokoch..veď sa jej opýtaj,ako ju máš volať..
Ja mojich druhých rodičov,vyhýbam sa zámerne oslovenie svokra,svokor,je to hrozne škaredé , volám mami,tati,to isté aj manžel mojich a samozrejme si tykame..
Vychovali môjho manžela,mám ich rada.. pre mňa je zase oslovenie babka dehonestujúce..sú to babina,babinka,dedko..z oboch strán
A napr v práci bežné oslovujem Anička vy...je to normálne,ak sa niekto dlhšie pozna

simik22
10. máj 2022

@anjelicek26 že lol🤣 aké nutenie? Nikde som nepostrehla, žeby autorka spomenula, že ju svokra núti vykať jej.

lolitka25
10. máj 2022

@anjelicek26 moja svokra Oni-ka svojim vlastnym rodicom, lebo tak vyrastala na dedinke a tak je zvyknuta. Ja jej “iba” vykam nie onikam.
Autorka- ja jej poviem babka urobim Vam kavicku? Kedze mame deti je to vyhoda

kitycat
10. máj 2022

No neviem, za 10 rokov ste sa nedohodli na osloveni? Tu nejde o to, ze je to nejaka 66 rocna pani... Ale je to tvoja svokra uz 10 rokov pre pana krala :D

Mne frajerova mama hned povedal, ze si budeme tykat. S jeho tatkom si tykame a obcas mu piviem tata. Pokial je to tebe blbe tak manzel sa do toho nevie vlozit, ze by bol po 10 rokoch rad, keby ste si tykali obe? Alebo aspon "Date si kavu Majka" by neslo?

Ale toto sme si vyriesili pri zizbamovani sa a nie po rokoch vztahu..

a_alexandra_a
10. máj 2022

@anjelicek26 pre ake vlastne ego, preboha? 😂 ty si zaťažená na tykanie, alebo čo? Nerozumiem prečo ti tak vadí tykanie svokrovcom, je to úplne bežná vec, nie každý si nutne potrebuje s každý potykať. Je to o zvyku rodín.

elanor
10. máj 2022

@ivkaaaaa plne ta chapem, my sme s mojim 14 rokov, a za ten cas som svokru este napriamo neoslovila. Vykam jej, ale tak vseobnecne, bnez potreby povedat jej menom, si inak priamo oslovit. A ked uz ozaj ina cesta nieje, nastastie mame deti, cize to zoberiem z pohladu a potrebi deti jej vnucat a oslovim ju ako babka.
Ona mi sama este v den svadby navrhla, ze jej mozem hovorit mama (plus tiez tykanie), i ked vztahy mame vyborne, a istym sposobom ju povazujem za druhu mamu, nedokazem ju tak oslovit, a velmi dlho mi trvalo, nez som sa z vykania dopracovala na tykanie. Proste mi to z pusy nelieze ani za nic.

avanka
10. máj 2022

@a_alexandra_a o zvyku? Skôr ide o akceptáciu, prijatie do rodiny..pre manzelovych rodicov som ako dcéra,rovnako on pre mojich ako syn..ja keď to vezmem z pozície seba,že raz bude mať 2 nevesty,asi by ma mrzelo,ak by má niekoľko rokov neoslovili...preto je to aj o tých svokrach..ak by tu nevestu chceli prijať ,mali ju radi a bola ako ich dcéra,asi by každá navrhla tykanie..aj mne povedali naši,že im môžem hovorit krstnými menami alebo mama,otec,že budú akceptovat moje rozhodnutie..
mne príde normálne ich volať mamina a tatino,lebo to tak cítim a chcem
Každá minca má 2 strany..

a_alexandra_a
10. máj 2022

@avanka tak to už si vobec neviem predstaviť volať vlastných rodičov krstným menom 🤦🏻‍♀️ A áno, je to o zvyku rodín, v nasej rodine ďaleko dozadu nebol zvyk týkať svokrovcom, vlastne nikde v našom okoli, odkiaľ ja pochadzam sa takto netyká a absolútne to nemá nič spoločne s egom svokier 🙂
A prijatie do rodiny nemá nič spoločné s tykaním. Ja mam so svokrovcami dobre vzťahy, vykame si a nijako to neovplyvnilo prijatie do rodiny. Absolútne nijako.

drahusa333
10. máj 2022

Neoslovujem nijak, uz 13rokov, ...date si? Ako sa mate? Mami jej nepoviem, skor babka pred detmi

avanka
10. máj 2022

@a_alexandra_a nie svojich rodičov🙂my máme také vzťahy s rodičmi (svokrovcami) oboch strán,že ich voláme mamina,tatino..aj manžel aj ja
Môže byť..v každej rodine je to asi inak.. ja som rada,že u nás je to takto...

barboraalexej
10. máj 2022

Ja by som teda svokru nevedela volať mama, mamu som mala len jednu. Pani je podľa mňa strašne neosobné, teta mi príde ako by som mala 5 rokov. Ja keď ju oslovujem cez deti, tak samozrejme babka, keď sa pýtam niečo muža, tak opýtaj sa mami.... Keď chcem osloviť ju, tak svokra... Veď je moja svokra

blah24
10. máj 2022

A co babi date si neco? Teda jestli mate deti. Ja tam svokra oslovuju dedo vy

minutka
10. máj 2022

@anjelicek26 ja som vydata 13 r plus 4 sme s mm chodili. Cize dlhaaa doba. Svokrovci si so mnou ani dalsimi nevestami nikdy nepotykali. Asi stara skola. Bol by vrchol drzosti keby som im to navrhla. Pod zem by som sa prepadla 🙈 a to mozem povedat ze vztahy i napriek vykaniu mame priatelske. Su to skveli ludia. Navstevujeme sa niekolko x v tyzdni

Inak ja sa tiez osloveniu vyhybam. Ak musim tak babka svokra. Mama mi z ust nejde. Hoci svokra je mi ozaj ako druha mama. No oslovit ju tak neviem

minutka
10. máj 2022

@avanka nema to vobec nic s prijatim do rodiny. Nam svokrovci neskutocne pomahaju. Su super ludia. Casto sa navstevujeme. Mam ich rada, citim ze aj oni mna. A aj napriek tomu si s nevestami netykaju. Hoci sme dlhe roky manzelia. Skratka stara skola. Ale prijali ma do rodiny nad pomery 🙂

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
nikelca
10. máj 2022

Ahoj tiež vykam svokre príde mi to slušné a tykanie mi nenavrhla. Pri deťoch poviem ukáž babke. Ale ak ju potrebujem priamo osloviť poviem pani a priezvisko 🙂 mne napr tykanie nerobí problém u nás zrovna aj na VŠ aj na ZŠ sa tykalo ale mama sa ju nechystám oslovovať tak ju neoslovuje ani manžel 😁. On napr mojim rodičom tyká - oni si totiž potýkajú hneď s každým ale rovnako sa priamemu oslovenie vyhýba 😁

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
eeffka
10. máj 2022

@anjelicek26 ja poznam svokru 27r a je to teta alebo babka.

shia
10. máj 2022

@ivkaaaaa detto, ale mne sa to vyriešilo narodením detí -a su zrazu skratka babka a dedko 😅

eeffka
10. máj 2022

@nekonecna_katastrofa ty mas 2 mamy? 🤦‍♀️toto nikdy nepochopim, mama je len jedna. Bodka.