icon

Je vlastné bývanie reálna vec pre bežného človeka?

12. júl 2025

Ahojte,
mám 27 rokov, pracujem na trvalý pracovný pomer a zarábam 1500 eur v čistom. Nie je to málo ale zároveň mám pocit že je to nič keď sa pozriem na dnešné ceny nehnuteľností.
Už dlhšie uvažujem nad tým, že by som si kúpila vlastný byt. Chcela by som niečo malé, svoje pocit istoty niečo čo bude na moje meno. Lenže keď pozerám ceny bytov mám pocit že si to bežný človek dnes nemôže dovoliť. Aj keby som dokázala niečo ušetriť každý mesiac stále mi to príde nedosiahnuteľné. A úprimne nechcem sa zadlžiť na 30 rokov a polovicu života splácať úver banke ktorý sa možno nikdy poriadne nezníži lebo úroky rastú a ceny stále stúpajú. Navyše neviem čo bude o 5 alebo 10 rokov budem mať inú prácu? Deti? Budem sama alebo vo vzťahu? Tá neistota ma dosť brzdí. Na druhej strane si uvedomujem že bývať v podnájme celý život tiež nie je riešenie. Mesačne zaplatím stovky eur a tie peniaze nikdy neuvidím späť. Ale aspoň nie som viazaná úverom.Je to trochu ako začarovaný kruh vlastné bývanie je sen ale čím viac sa pozerám okolo seba, tým viac sa mi zdá, že je to luxus, nie štandard.Zaujímalo by ma ako to vnímate vy. Riešili ste podobnú dilemu? Išli ste do hypotéky alebo ste sa rozhodli radšej prenájme a mať slobodu? alebo ste to zvládli samy?Budem veľmi vďačná ak sa podelíte o svoje skúsenosti možno sa aj ja trochu upokojím že nie som jediná kto to takto cíti.

Ďakujem

Strana
z3
interez
13. júl 2025
@lucia11kob

Aké sú u vás ceny nehnuteľností? Keď bývaš niekde pri Bratislave, tak to by som sa bála zobrať toľko hypotéku. Ale napríklad Rimavská Sobota ,Rožňava...sú ceny nižšie

@lucia11kob Rimavska sobota Rožňava ? A pracovny trh tam? No neviem....to je taka rada že tam si kup lacny dom ale sa nezamestnaš....možno ak vieš robiť na diaľku, ale aka je istota....

anonym_1de6ab
13. júl 2025
@interez

@lucia11kob Rimavska sobota Rožňava ? A pracovny trh tam? No neviem....to je taka rada že tam si kup lacny dom ale sa nezamestnaš....možno ak vieš robiť na diaľku, ale aka je istota....

@interez hej tam je snad najvyssia nezamestnanost minimalne v minulosti bola.

interez
13. júl 2025
@tanapeta

@oceanahory ty sa nezadlzujes do dôchodkového veku. Treba si uvedomiť, že splátka sa ti väčšinou nemení a príjem sa zvyšuje. Ani výška úveru sa ti nezvyšuje, takže väčšina ľudí ma splatenú hypo kľudne po 10 rokoch splácania.

@tanapeta tu som docitala, dalej nebudem bud je to vymyslena tema alebo je autorka uplne financne negramotna.....verim ze jej tieto rady pomozu...
Za mna by som jej odporucila pozriet temy kde je muz ch*j a zena nema kam ist....v skratke mat nieco sama seba je vzdy super. S jej prijmom to je s trochou snahy mozne an v BA a teda aj vsade inde...d
DRZIM PALCE A NEBAT SA!

lucia11kob
13. júl 2025
@interez

@interez to nebola rada. Bol to príklad, aké sú rozdieli v cene nehnuteľnosti.

solvina88
13. júl 2025

Niektore rady fajn...niektore postrehy mimo...ale odporucam pokecat s niekym financne gramotnym, aby vysvetlil veci ako funguju...precitat nejaku zakladnu literaturu...vzdy je lepsie minat cudzie peniaze (hypoteka) pri najhorsom ti max zoberu byvanie ktore mas zalozene. Nikto ta nerozseka...vsetko s rozumom. Drzim palce a snad urobis dobre rozhodnutie a nebudes dlho cakat s tou hypotekou;)

renesance80
14. júl 2025

@anonym_autor no ja mám o hodné nižší plat a ďaleko po 50tke a brala som hypotéku ktorú budem splácať do 70tky radšej to ako platiť podnájom ,veď ide o rovnakú sumu

anonym_1de6ab
14. júl 2025
@renesance80

@anonym_autor no ja mám o hodné nižší plat a ďaleko po 50tke a brala som hypotéku ktorú budem splácať do 70tky radšej to ako platiť podnájom ,veď ide o rovnakú sumu

@renesance80 to je ''odvaha'' ale chapem ze si nechcela zivit dakomu inemu hypoteku.

princezna_bosorka
14. júl 2025

@anonym_autor musis sa rozhodnut, ci vobec chces nieco svoje. ja som si napr. brala hypo ako slobodna a bezdetna, byt som po 7 rokoch predala, hypo vyplaila a s manzelom sme kupovali vacsi. Ziaden problem.

Ak sa budes furt tocit v uvahach, ci to chces splacat 30 rokov, nikam sa nepohnes...

bg92
14. júl 2025

tato mentalita horekovania nad tym ako sa zadlzim na 30 rokov a nadavania nad tym ake su drahe ceny a uroky? ok tak byvaj v ubytovni. treba sa financne vzdelavat, 1500e v cistom je velmi pekny prijem postacujuci na kupu maleho bytiku pre jednotlivca a urcite sa to oplati do toho ist. akurat ked si v bratislave tak bohuzial nebudes byvat v starom meste a ani v ruzinove, ale niekde na okraji v grasonke. a VZDY radsej vo vlastnom na okraji ako v najme.
ako hypoteka je fuj a 30 rokov tiez (pritom byt mozes hocikedy predat a hypo spaltit) ale vyhadzovanie penazi do luftu na najom je v poriadku.
zase mat z hypoteky pocity uzkosti a neistoty ze neviem co bude vnimat to ako nejaku kotvu? taketo nazory neviem ci pochadzaju z financnej negramotnosti alebo ze ma clovek slabsiu povahu a neveri si alebo neviem. hocico sa stane byt vzdy mozes predat.

anonym_1de6ab
14. júl 2025
@bg92

tato mentalita horekovania nad tym ako sa zadlzim na 30 rokov a nadavania nad tym ake su drahe ceny a uroky? ok tak byvaj v ubytovni. treba sa financne vzdelavat, 1500e v cistom je velmi pekny prijem postacujuci na kupu maleho bytiku pre jednotlivca a urcite sa to oplati do toho ist. akurat ked si v bratislave tak bohuzial nebudes byvat v starom meste a ani v ruzinove, ale niekde na okraji v grasonke. a VZDY radsej vo vlastnom na okraji ako v najme.
ako hypoteka je fuj a 30 rokov tiez (pritom byt mozes hocikedy predat a hypo spaltit) ale vyhadzovanie penazi do luftu na najom je v poriadku.
zase mat z hypoteky pocity uzkosti a neistoty ze neviem co bude vnimat to ako nejaku kotvu? taketo nazory neviem ci pochadzaju z financnej negramotnosti alebo ze ma clovek slabsiu povahu a neveri si alebo neviem. hocico sa stane byt vzdy mozes predat.

@bg92 uz som tu spomenula ze v pohode by dostal do 80 000-90 000 pri takom prijme a vaiceri sme radili ze aspon zatial na garzonku. sice to mozno bude tak devinska nova ves alebo Vajnory ale centrum za tu cenu cakat nemoze, dokonca mozno by daco nasiel v petrzalke, ale neprerobene, lebo prerobene idu od 120 000 a vyssie.

anonym_35cf37
14. júl 2025

Si zober ze teraz platis najom niekomu kto ma mozno ten byt na hypo ty mu vlastnes splacas hypo a on bohatne lebo mu byt zostane. Poznam babu ktora sa vydala stavali dom l, a ako 38 rocna vlastni takto 2izbovy byt...kupovala ho este sama, si zober aku vyhodu ma ona a jej deti. Je to najlepsia investicia, pripominam ze ho kupovala za 37tisic, a teraz by ho predala za 100..( .to je skok za 14 rokov....mesto do 40km od BA ) ..no teraz uz caka a dovtedy jej najomnici platia uz teraz malicky zostatok na hypo.... kupovat nehnutelnost nikdy neni na skodu, keby si stratila pracu,zila s niekym, mala deti.... stale to mozoes predat, prenajat...

anonym_1de6ab
14. júl 2025
@anonym_35cf37

Si zober ze teraz platis najom niekomu kto ma mozno ten byt na hypo ty mu vlastnes splacas hypo a on bohatne lebo mu byt zostane. Poznam babu ktora sa vydala stavali dom l, a ako 38 rocna vlastni takto 2izbovy byt...kupovala ho este sama, si zober aku vyhodu ma ona a jej deti. Je to najlepsia investicia, pripominam ze ho kupovala za 37tisic, a teraz by ho predala za 100..( .to je skok za 14 rokov....mesto do 40km od BA ) ..no teraz uz caka a dovtedy jej najomnici platia uz teraz malicky zostatok na hypo.... kupovat nehnutelnost nikdy neni na skodu, keby si stratila pracu,zila s niekym, mala deti.... stale to mozoes predat, prenajat...

@anonym_35cf37 to si bucham aj ja hlavu preco som pred 10r nebrala hypo. sprosta hlava. namiesto toho setrila v banke a vlastne som nic nemala riadne z urokov.

sjun
14. júl 2025

Podla mna uplne zle rozmyslas. Ak ti vyjde hypo napr na 1 izbak tak treba do toho ist teraz. Ok zmeni sa ti situacia ze nebudes single budete riesit mozno aj on bude mat nejaky byt predate date dokopy kes vezmete hypo kupite vacsi. Vyhadzovat za najom je volovina ak vies splacat hypo. Ja som kupila ako slobodna 3 izbak dnes je to byt ktory mam narastol na cene samozrejme a je to moja istota keby daco. S muzom sme si kupili dalsi. Proste zbytocne cakat lebo ceny pojdu hore o 5 rokov si budes nadavat.

casperka
14. júl 2025

Krby sa aj niečo stane byť môžeš stále predať predáš za vyššiu sumu ako sinkupila úver vieš splatiť a ešte to aj peniaze ostanu. Vlastniť byť aj keď s hypotekou je väčšia istota ako byť v podnájme z ktorého má mozylu kedykoľvek vyhodiť

siska53
14. júl 2025
@balerina2025

@tanapeta skor si myslim ze prve roky vlastne splac uroku, nie istinu a ta prava istina sa splaca az po tych 10-15 rokoch...vidim to sama na odkupe, tiez som daco riesila...

@balerina2025no ano, ved to je to, ze dlllho splacat skor urok, nez istinu. Len zial, nie kazdy ma na mimoriadne vklady...

balerina2025
14. júl 2025
@siska53

@balerina2025no ano, ved to je to, ze dlllho splacat skor urok, nez istinu. Len zial, nie kazdy ma na mimoriadne vklady...

@siska53 uplne suhlasim, ja som v podobnej situacii, platim platim ale z istiny neubudlo moc.

anonym_b1c4d9
14. júl 2025
@siska53

@siska53 brali sme si hypoteku na startovaci byt s 2+KK v roku 2004 s urokom takmer 6%. Ked sme ten byt o 15 rokov neskor predavali, jeho hodnota bola viac ako nasobna a urok na hypoteke sme mali pod 2%. Uroky sa vyvijaju a nemusia sa len zvysovat. Odvaznejsi vlastnia a investuju, vahavi sa spatne obzeraju a hovoria si ako uz mohli a kolko uz mohli mat splatene.

siska53
14. júl 2025
@anonym_b1c4d9

@siska53 brali sme si hypoteku na startovaci byt s 2+KK v roku 2004 s urokom takmer 6%. Ked sme ten byt o 15 rokov neskor predavali, jeho hodnota bola viac ako nasobna a urok na hypoteke sme mali pod 2%. Uroky sa vyvijaju a nemusia sa len zvysovat. Odvaznejsi vlastnia a investuju, vahavi sa spatne obzeraju a hovoria si ako uz mohli a kolko uz mohli mat splatene.

@anonym_b1c4d9 To mne nemusis pisat, jednu hypo uz mame chvalabohu splatenu, co sa dalo, ked sme mali, sme vlozili....len ta druha... Zial aktualne nemame na vklady a druhy byt predavat nechceme.

rutt15
14. júl 2025

@anonym_autor mat svoje je stale lepsie, ako bývať v cudzom, kde si to nemôžeš ani zariadiť podľa seba atd. Co sa týka cien nehnuteľností, sú drahé, ale o 5, 10 rokov budú este viac. Ak sa ti medzitým zmení situácia o 5 rokov od kúpy vies byt predať a za dost vyššiu cenu ako si kúpila. Cize investícia do vlastného bývania sa vždy oplatí. Ak budeš čakať je možné, že o 5 rokov budú ceny také, ze uz len tazko sa k nejakému vlastnému byvaniu dostaneš.

Z vlastnej skusenosti. Ja som kúpila byt pred par rokmi, dnes keby som ho predala som v pluse dobrých 40 000eur. A sesternica? Tú rodicia odhovorili, že naco, nech počká. Dnes nema z čoho zaplatiť 20% z vlastných zdrojov a žije stále nespokojná v podnájme...

anonym_1de6ab
14. júl 2025
@rutt15

@anonym_autor mat svoje je stale lepsie, ako bývať v cudzom, kde si to nemôžeš ani zariadiť podľa seba atd. Co sa týka cien nehnuteľností, sú drahé, ale o 5, 10 rokov budú este viac. Ak sa ti medzitým zmení situácia o 5 rokov od kúpy vies byt predať a za dost vyššiu cenu ako si kúpila. Cize investícia do vlastného bývania sa vždy oplatí. Ak budeš čakať je možné, že o 5 rokov budú ceny také, ze uz len tazko sa k nejakému vlastnému byvaniu dostaneš.

Z vlastnej skusenosti. Ja som kúpila byt pred par rokmi, dnes keby som ho predala som v pluse dobrých 40 000eur. A sesternica? Tú rodicia odhovorili, že naco, nech počká. Dnes nema z čoho zaplatiť 20% z vlastných zdrojov a žije stále nespokojná v podnájme...

@rutt15 a aj cena najmov bude stupat.

nika3136
19. júl 2025
@oceanahory

@13uzivatelka11 Tak autorka musi naozaj zvážiť, co vlastne ocakava od daneho rozhodnutia, pre mna jednoducho neprinasa ziadna hypoteka v dnesnej dobe pri uvedenom prijme stabilitu a bezpecie, kedze by som sa nechcela zadlzit do dochodku a viac. Ja osobne neplanujem na dochodku platit uz nic.
@tanapeta Ved presne...tu sa nemoze clovek spoliehat na dochodok od statu, preto je pre mna zadlzenie sa do dochodkoveho veku resp. uz daleko nad dochodkovy vek nerealne. Pokial by som mala byt akokolvek zadlzena pocas dochodku, tak by som radsej zvolila moznost platit za vyletnu lod, penzion pre seniorov a podobne, idealne sa spolahnut na investicie a uspory a uzivat si zivot. To som ale ja a moj manzel (mimochodom tiez financak...), my sme vsak mali vyhodu, ze sme si brali hypo v dobe, ked sme ho pri nasich prijmoch este vedeli podla nasich predstav aj splatit...pri dnesnych cenach a autorikynom prijme by sme tak nespravili. Radsej platit aj o 100€ menej na prenajom a investovat, ako platit do nehnutenosti az do smrti. Kazdy nech ale zvazi podla seba a svojich preferencii.

@oceanahory Stále píšeš o nejakom investovaní, že muž je finančák, že chcete splatiť predčasne hypo (za mňa hlúposť). Každopádne dám ti môj príklad

Kúpili sme dom, zhodou náhod dva na jednom pozemku, jeden taky maličký, aspoň sme mali kde hneď bývať.

Veľký dom sme opravili, investovali doň.

Ak by som dnes tento som predala a hypotéku vyplatila, zostane mi ešte minimálne 120tis € na ruke - zarobené. Prešlo 7r. Ak by sme ale bývali v podnajme, dom by sme nemali a za prenájom 3izb. by sme platili podobný nájom plus každý rok vyšši. Aj keby sme v podnájme mali menej platiť o 150€ menej a rozdiel by sme “investovali”, za 7r by som zarobila 12600€. To je rozdiel viac ako 100tis (odrátala som nejaký výnos z investície). Každopádne nemohli stále by sme boli chudobnejší, v cudzom bývaní.

Ja teda absolútne nerozumiem tomu, pre koho je podnájom sloboda. Jediná sloboda je bývať u rodičov, ktorí majú vlastne bývanie a nevadilo by im, keby sa tam nastahujem s manželom aj deťmi. Inak sa platiť musí tak či tak s rozdielom, že moja nehnuteľnosť rastie na hodnote, dlh mi klesá a splátka je vďaka inflacii stále menšia

anonym_57b89e
19. júl 2025
@nika3136

@oceanahory Stále píšeš o nejakom investovaní, že muž je finančák, že chcete splatiť predčasne hypo (za mňa hlúposť). Každopádne dám ti môj príklad

Kúpili sme dom, zhodou náhod dva na jednom pozemku, jeden taky maličký, aspoň sme mali kde hneď bývať.

Veľký dom sme opravili, investovali doň.

Ak by som dnes tento som predala a hypotéku vyplatila, zostane mi ešte minimálne 120tis € na ruke - zarobené. Prešlo 7r. Ak by sme ale bývali v podnajme, dom by sme nemali a za prenájom 3izb. by sme platili podobný nájom plus každý rok vyšši. Aj keby sme v podnájme mali menej platiť o 150€ menej a rozdiel by sme “investovali”, za 7r by som zarobila 12600€. To je rozdiel viac ako 100tis (odrátala som nejaký výnos z investície). Každopádne nemohli stále by sme boli chudobnejší, v cudzom bývaní.

Ja teda absolútne nerozumiem tomu, pre koho je podnájom sloboda. Jediná sloboda je bývať u rodičov, ktorí majú vlastne bývanie a nevadilo by im, keby sa tam nastahujem s manželom aj deťmi. Inak sa platiť musí tak či tak s rozdielom, že moja nehnuteľnosť rastie na hodnote, dlh mi klesá a splátka je vďaka inflacii stále menšia

@nika3136 problém je v tom, ako ťažké je dnes vôbec aj tú hypotéku získať. Vieš o tom, že treba mať aspoň 20% z ceny nehnuteľnosti z vlastných finančných prostriedkov? Ak byt stojí 100 000€, môžeš si nachystať 20 000€ a potom sa s tebou banka bude baviť. Pre človeka, ktorý je pár rokov po VŠ alebo pre priemerne zarábajúce človeka je nereálne takú sumu našetriť, preto sú mnohí v nájme. Naozaj ma už štve, ako tu každý radí hypotéku, ale už nespomenie napríklad to, že na ten základ hypo mal od rodičov, alebo založil nehnuteľnosť rodičov alebo bral hypo pred rokom 2018, keď sa požičiavalo ešte 100%.

vladuska20
20. júl 2025

Si sama,nemas deti tak si zatial uzivaj zivot bez zviazanosti.Ked najdes toho praveho,zoberiete sa,zacnete riesit aj spolocne byvanie a deti.Vies,ja si pri detoch neviem predstavit sa stale sustavne stahovat a behat kade tade po podnajmoch a riesit prestup skol,deti novych kamosov.Potrebuju domov,staly domov,kde vedia,ze sa stahovat nikdy nebudu.Aj co sa tyka trvaleho pobytu,v podnajme nedaju ani prechodny nieto este trvaly.Tak zatial si uzivaj.A hypo pri 2 platoch,manzelov dostanes skor ako ty sama.

vladuska20
20. júl 2025
@anonym_57b89e

@nika3136 problém je v tom, ako ťažké je dnes vôbec aj tú hypotéku získať. Vieš o tom, že treba mať aspoň 20% z ceny nehnuteľnosti z vlastných finančných prostriedkov? Ak byt stojí 100 000€, môžeš si nachystať 20 000€ a potom sa s tebou banka bude baviť. Pre človeka, ktorý je pár rokov po VŠ alebo pre priemerne zarábajúce človeka je nereálne takú sumu našetriť, preto sú mnohí v nájme. Naozaj ma už štve, ako tu každý radí hypotéku, ale už nespomenie napríklad to, že na ten základ hypo mal od rodičov, alebo založil nehnuteľnosť rodičov alebo bral hypo pred rokom 2018, keď sa požičiavalo ešte 100%.

@anonym_57b89e ano dnes dostanes max 80percent,my sme dostali 70 a uz by to nevyslo tak ako sme chceli,potom sa bankarka vyhrozila,ze ak nedostaneme 80percent tak odideme a hned na dalsi den sme mali schvalene.Dalej sme riesili vynimky,aby sme neplatili z 3hypo,poplatky a mali to bez.Aj to nam vsetko poschvalovali a aj dalsich 40tisic uver na byvanie,nie spotrebak ten ma vyssi urok.Vsetko sa da,ked sa chce.Ale na to clovek musi mat prijem,aby mu nieco schvalili.

galadriel90
20. júl 2025
@anonym_57b89e

@anonym_57b89e nie, ten základ na hypo sme my poriešili spotrebným úverom. Ktory po pár mesiacoch nacerpania hypo, sa dá krásne refinancovať, a spojiť s hypo, cize splácame banke produkt jeden, jednu hypo, nie dva produkty.
Nam na základ pre hypo neprispeli ani rodičia, ani babky,ani sme nič nezdedili, ani sme nikomu odveci nezakladali dom ci pozemok. Ani sme do banky nenanosili umelecke diela.
Neviem v akej dobe vy žijete, ked si myslíte že naši dnešní rodičia by mali toľko peňazí (aj pre súrodencov samozrejme lebo vsak každému rovnako), alebo ktorá babka by nám dnes dovolila založiť jej dom.. Uz niesme v 90tych rokoch

lienka.7
20. júl 2025

@anonym_autor ano, pri najme nie si viazaná nejakým pobytom, ale zbytocne vyhadzujes peniaze do luftu. Kamoska mala podobný názor ako ty, a po 7 rokoch povedala, že aká bola blba, už 7 rokov mohli s priateľom splácať hypo a nie toto. Nehovoriac o tom, ze ceny bytov boli niekde inde. Pokial si sama, stačí ti v pohode jednoizbak, do budúcna ho v pohode vieš vymeniť za väčší predsa, už s partnerom. Nechápem, ako môže niekto povedať, že inému splácať hypo je lepšie ako splácať tu svoju 🤦‍♀️ odhliadnuc od toho, že na dochodku ako zaplatis ina najom 600-700€, hm?

lienka.7
20. júl 2025
@13uzivatelka11

@oceanahory ale aká istota je v nájme oproti tomu mať hypotéku? Ak sa teda bavíme o možnosti že buď by žila sama niekde v podnájme a platila by napríklad 500€ alebo by si platila sama hypotéku napríklad za 600€? Taktiež potrebuješ peniaze na život a plus v podnajme netuším kedy ti majiteľ oznámi že byť chce predat. A kebyže príde k najhoršiemu že nebude mať mať na splácanie hypotéky, byt predá, aj keď možno trocha pod cenu aby to predala rýchlo a má možno aj nejaké peniaze nazvyš po splatení hypotéky 🤷‍♀️ prípadne dá byt do prenájmu a pôjde čo ja viem k rodičom kým by sa jej zlepšila situácia. Ale tak to sú všetko také hypotetické dohady, ale proste fakt nevidím výhodu v dlhodobom platení nájmu vs hypoteky ak sa nebavíme o mladých ľuďoch po škole ktorí sa "hľadajú", vtedy chapem že človek ide od rodičov a skúša ten život kde sa musí sám uživiť, prípadne riešia nejaké spolubyvanie, kde tie ceny sú už celkom fajn, ale 27 rokov fakt už nie je málo aby sa usadila, keďže má podľa mňa aj celkom fajn príjem a už evidentné by chcela sa usadiť na základe tejto otázky 🙂

@13uzivatelka11 istotu v prenájme ma akurát prenajímateľ, ze mu nejaký somár spláca byt 😁 to je asi tak všetko. Každý, aspoň trošku racionálne uvažujúci človek sa snaží mat niečo vlastne, aby bol zabezpečený do budúcna. A pokiaľ chcem ísť niekde inde, byt sa dá vždy predať.

marca12
20. júl 2025

@anonym_autor Bez hypoteky neprides k byvaniu. A ja ti radim,co najskor najst vlastne byvanie,kym si mlada,bezdetna.

nika3136
20. júl 2025
@anonym_57b89e

@anonym_57b89e Vidno, že si naštvaná, každopádne takéto kopanie nohami ti bývanie nezabezpečí. Áno, viem o tom, plánujem zakúpiť investičné byty pre svoje deti, práve to riešim. Ak má človek s VŠ problém zarobiť toľko, že si dokáže aj odložiť, niekde je problém. Súhlasím však s tým, že aj ja mám v okolí dospelých, ktorí majú takýto názor ale nič pre to neurobili. Radšej si platia spotrebáky na drahšie auto, fajčia, sem-tam idú na dovolenku, nie sú ochotní ubrať zo svojho štandardu … a dve práce naraz? Ani náhodou. Mám v najbližšej rodine nádherné príklady toho, ako premeškať šancu, títo ľudia aktuálne platia za 1 a pol izbák 650€ zatiaľ čo ja za dom v okresnom meste 600€ aj s energiami. Čo na to povedať? Že tak im treba 🙂

andrea9991
20. júl 2025
@lucia11kob

@13uzivatelka11 presne tak. V roku 2017 ,keď sme kupovali dom, boli ceny oveľa nižšie.

@lucia11kob pravdepodobne to iste budeme povedat aj o 10 rokov neskor, ze v roku 2025 boli ovela nizsie sumy nehnutelnosti ako "teraz"

Strana
z3