icon

Jeden človek ma opakovane obťažoval. Ako sa s tým vyrovnať?

22. jan 2023

Dobrý deň, neviem či je toto vhodné miesto na riešenie takýchto vecí ale už niekoľko mesiacov ma trápi ma to, že jeden človek ktorého som istým spôsob aj prijala do rodiny ma opakovane obťažoval :( jednalo sa o hnusné slovné narážky a nevhodné poznámky (nechcem ani písať lebo je mi z toho zle) a aj o opakované neželané se*uálne dotyky (stehno, riť, skoro aj prsia a dokonca mi aj rozopol ten človek na verejnosti na výlete pred rodinou podprsenku)
nedokážem sa s tým akosi vyrovnať :( a vkuse to cítim, že sa ma dotkol ten ,,človek"
neviem čo robiť..

selest
22. jan 2023

@322sima123 vazne, cize na kupalisku ta kazdy chlap moze chytat a mat blbe reci a je to ok? Keby chodila aj hola tak nik nema pravo sa k nej takto chovat.
Autorka, bola som obtazovana v praci ako velmi mlada a presne tito ludia vyuzivaju to ze su uz akoby sucastou tvojho zivota, a je pre teba tahsie poslat ich do p.. a povedat o obtazovani okoliu ktore ich pozna ako slusneho cloveka. Keby ta obtazoval cudzi chlap na ulici zrejme ho hned zrusis ze co si dovoluje a povies o tom doma. Ked ho ale vsetci poznaju tak mas strach ze ho budu akoby obhajovat a tvarit sa ze si to iste ty, ktora ho niecim k tomu vyprovokovala pripadne si nieco zle pochopila a vlastne sa nic nestalo. Presne poznam tie pocity. Ja som o tom po dlhej dobe povedala len kamaratke.. Mne pomohlo proste dozriet a naucit sa asertivite. A potom zvladnes pekne razne a nahlas aby to kazdy pocul a videl povedat v takej situacii "dost! nedovoluj si ku mne, nechytaj ma.." atd. Drzim ti palce

autor
22. jan 2023

@selest Dakujem, a ano suhlasím určite s tým, že je to iné od ,,rodiny" alebo niekto blízky ako cudzí človek, lebo on sa nikdy pred tým divne nechoval, prišlo to nárazovo, človek to nečaká,
a čo sa asertivity týka vo všeobecnosti ano, je to dobré sa naučiť ale v takomto prípade málokto bude asertívny
ale aj tak väčšinu týchto činov urobia známy ľudia :( a je to o to ťažšie
ale dakujem za komentár❤

nadineqq
22. jan 2023

nieco podobne som zazila aj ja..a teda, taka facka letela, ze mu stena skoro dala druhu,
takze si vobec neviem predstavit -len tam tak stat a opakovane sa nechat obtazovat..
A teda, dotycny mal stastie, ze sedel..ak by bol stal, taky kopanec do rozkroku by dostal , ze by sa z toho posral...tak, a este sa mi to aj rymuje

Ja viem , ze su aj zeny, ktore su ovela submisivnejsie, ale teda, naozaj je divne, ze to zazivas opakovane, bojis sa s tym cokolvek robit a na kazdu radu reagujes len tym " kto nevie, nezazil" ...takze , ak si zazila, a si presvedcena, ze sa s tym nic robit neda, tak sa s tym nic robit neda

autor
22. jan 2023

@nadineqq stalo sa to na dvoch stretnutiach

nadineqq
22. jan 2023

O to horsie, ci ako?

autor
22. jan 2023

@nadineqq čiže to nebolo tak, že ja som za ním chodila opakovane alebo niečo, on len vedel využiť situácie aby to nikto nevidel a nepočul

nadineqq
22. jan 2023

Ale ja ti nepisem , ze si za nim chodila ty.. pisem ti len to, ze s tymto postojom , ze sa s tym nic neda ti teda nezostava nic ine, len to trpiet..by si sa cudovala, kolko zien a dievcat sa s tymto aspon raz v zivote stretne..

autor
22. jan 2023

@nadineqq s týmto sa stretne by som povedala každá žena,
a ja by som to chcela riešiť len je to ťažké a nemá silu s tým ísť von

nadineqq
22. jan 2023

Tak v tomto ti uz poradit neviem.

oli18
22. jan 2023

Takze ta obtazoval 2x? Preco si v druhom pripade nereagovala? Dotycny si moze mysliet, ze sa ti to paci.

lavinis
22. jan 2023

@oli18 bohatstvo, baby, nie každý hneď zareaguje, šok, zahanbenie,...Prečo analyzujete čo urobila a neurobila?
Dôležité je, ako sa naučiť brániť a čo urobiť, ak sa to stane znova a nie či mu nedajbože nedala zámienku. Seriously?

klarolinne
22. jan 2023

Mňa zaujíma ako ti mohol pred rodinou rozopnúť niekto podprsenku,a pritom nikto nič nevidieť. Si iba zamrznutá sedela, či ako? Povedala si mu aspoň, že si to neželáš? Či si si to nechala? Ono dobre, nie každý dokáže dať facku, kričať a urobiť cirkus, ale aj si odišla z jeho prítomnosti? On to snáď môže brať, že ti to nevadí a ešte to hodí na teba. Čo myslíš, komu zaľúbená sesternica uverí? Keď sa k tebe priblíži, skrátka mu daj najavo, že si nepraješ aby ťa chytal. Ak to nevezme vážne, tak by som to zopakovala nahlas a hotovo. Potom odišla,a nech si myslí každý čo chce.
Ale ty čakáš na situáciu- Jano, prečo hladkas Zuzku po zadku? Že sa nehanbíš, takto zneuctit moju sesternicu? Rozchadzam sa s tebou? však predpokladám, že tie dotyky sú letmé (nezľahčujem), že to nevyzerá ako prešacovanie na letisku, čiže to pozornosť medzí príbuznými ktorí sa spolu bavia nemusí vzbudiť pozornosť.

oli18
22. jan 2023

@lavinis ved prvykrat nereagovala, druhykrat mohla. To nebude pripravena ani treti, stvrty krat? Ved aspon vykriknut mohla. Vyzera byt velmi mladucka, chyba jej odvaha, rozhodnost.

lilyianka
22. jan 2023

Napíšem ti,co sa stalo v živote mne. Mala som priateľa (už ex, bolo to dávno,asi 17r dozadu). Sestra si nasla priateľa. Pravdupovediac nikomu z rodiny sa nám nepáčil, čo to sme si o ňom zistili a žiadne neviniatko,ale ona argumentovala tým,že každý sú zaslúži druhu šancu. Veď ok, jej život. Po čase keď prišiel ku nám ( ešte sme bývali obe doma) tak on sa pýtal len mňa,ako som sa mala,čo nové atď. Ju mal u riti. Furt doliezal. Sestru som na to upozornila, či jej nevadí,že na ni kašle a o mne stále hovorí. Dokonca som prišla na to,že sa mi hrabal v spodnom pradle. K sviatku jej nedal nič, mne vždy niečo. Až ma to raz tak dopalilo, lebo mi kúpil kvety k narodeninám,že som ich schytila a vyhodila do koša, jemu vynadala, sestre povedala,že je totálne slepá a sprostá. Ospravedlňovala ho tým, že je slušne vychovaný (to isto).
Nakoniec sa odsťahovali. Ona otehotnela, a keď bola v pôrodnici,zbalil si veci a odišiel za ďalšou. Takže asi tak.

Takéto situácie treba riešiť. Keď je to sesternicin partner,tak bud povedz jej alebo konfrontuj jeho. Netreba sa ho báť.

cacianka
22. jan 2023

Prečo stále píšeš, že kto nezažil nepochopí. Možno polovica z žien čo ti odpovedá zažila niečo podobné ako ty. Aj ja som ako mladá zažila obťažovanie 2x, a aj keď v šoku som to riešila. Tebe nevyhovuje ani jedna rada čo ti dali baby, tak čo s tým ? Odborne sa oháňať vieš, tak to skús aj súkromne.
Alebo máme my baby z MK spraviť trestné komando, ist prefackat toho debila a sesternici vynadať , otvoriť oči že si berie uchyla ?

tykat
22. jan 2023

@autorka ...precitala som 4 strany a vyzera ze uz ti ostava len trpiet, a ten magor si bude mysliet ze ked mu po druhom raze neletela facka tak sa ti to paci.
A nie, nie je to blizka rodina, je to uplne cudzi chlap. Ak ti teda tento pocit brani v tom nakopat ho. Lebo to omielas dookola ze je to ine od cudzieho a ine od rodiny. Aka ti je on rodina? Sesternicin frajer?

whatever1
22. jan 2023

Skus trochu asertivity. Tvoj najvacsi problem je, ze v prvom rade myslis na to co si druhi pomyslia, seba das do uzadia a potom ticho trpis. Sebavedomy clovek v tej chvili absolutne nepomysli na to co si kto bude mysliet, bude konat razne a okamzite. Musis branit samu seba, svoje telo, on nema absolutne ziadne pravo ta osahavat a obtazovat recami. Ak sa bude o hocico pokusat OKRIKNI ho pred vsetkymi- “To co ma znamenat?/ Si normalny?/ To co si dovolujes?/Este raz a jednu ti strelim!…” budu sa pytat co sa stalo tak povedz pravdu alebo povedz nech sa opytaju jeho. Privedies ho do velmi trapnej situacie z ktorej sa len tak nevyvlecie. Ak sa bojis ze sesternici znicis vztah, alebo urobis rozbroje medzi nimi, tak sa skus zamysliet a pozriet na to z opacneho pohladu. Ak by si mala vztah a tvoj chlap by bol taky debil, ze by obtazoval tvoju pokrvnu pribuznu, chcela by si to radsej nevediet a zistit ze je uchyl az ked otehotnies? Robis velmi zle ze si ticho a “beries ohlad”. Ten chrapun mozno nema ani len tusenia ako ti to vadi a co ti tym sposobuje. Pretoze normalna reakcia je facka, okriknutie, alebo cirkus. Tvoja reakcia normalna nie je a on si mozno dokonca namysla ze sa ti to paci. Nehovorim ti to preto, ze ti to chcem davat za vinu, to absolutne nie, ale preto aby si uz nebola ticho.

slovakboy
22. jan 2023

Existuje viac vecí ktoré by pomohli tvojmu zraneniu. Áno utrpela si poranenie: urážka, neúcta, poníženie.
1. Pomôže ti trochu vedomie že aj on trpí. Ked je chorý keď sa mu niečo nedarí. Len si to občas predstav.
2. Pomôže ti zadosťučinenie. Zverejnenie jeho pred celou rodinou. To je ale riskantne pre tvoju psychiku a hoci by si mu tým zavarila tebe by to mohlo uškodiť. Môžeš na neho poslať silného chlapa nech mu dá dobre po papulí - vtedy zažije niečo podobne ako ty. Urážku aj poníženie. A s odkazom za čo to bolo. To už by ti neuškodilo bolo by to diskrétne vedel by to len on a ten dotyčný. Ale nemuselo by ti to pomôcť dlhodobo. Je to iba pomsta.
3. Pomôže ti spracovanie udalosti jej prebolenie a prijatie seba samej aj s touto udalosťou. Ty na sebe cítiš škvrnu a hneváš sa na seba, cítiš vinu a hanbu hoci vinny je on a hanbiť by sa mal on. Rozum ti vraví že si nevinná a nemáš sa za čo hanbiť ale psychika si robí svoje a nepočúva rozum a tvorí ti zlé bolestivé emócie. Ty tieto zlé emôcie potrebuješ spracovať. Prijať túto udalosť ako súčasť svojej minulosti, ale minulosť nechať v minulosti. Minulost už neexistuje. Nemá význam na ňu myslieť. Ono to nejde pretože myseľ ti ju stále a stále podsúva ale dá sa myšlienky nerozvíjať ďalej a pokúsiť sa ich zastavovať. Vždy ti to pôjde ľahšie a zranenie sa bude vracať vždy menej a menej.
4. Prijmi samú seba a povedz si nahlas tuto vetu aj niekoľko krát denne: “aj keď ma hnevá že som bola zneuctená aj tak sa mám rada a prijímam sa” potrebuješ tuto vetu dostať do podvedomia a neskôr ju povieš s hrdosťou a keby na to teoreticky prišlo, aj jemu do tváre. Proste keď to dokážeš urobiť v duchu tak budeš silná a rana bude zahojená. Ostane už len spomienka ktorá sa vráti tak raz za rok a možno ani to nie. Ako jazva na zahojenie rane. Je tam ale neboli. Ani si na ňu nespomenies len keď sa občas pri kúpaní ma ňu zameráš. A nebude už boliet. Len sa nad tým pousmeješ.

0kristina0
22. jan 2023

Nevies mu dat cez papulu?

slovakboy
23. jan 2023

@slovakboy a ešte niečo. Keď už budeš vedieť, že sa máš rada a prijímaš sa. Uvedom si že ty si tá najdôležitejšia na tomto svete. Tvoje ja. To ja, ktoré pri odchode z tohoto sveta bude jediné s tebou. Tá nula tam s tebou nebude. On je pre tvoj život len ako také malé hovienko, nepodstatný príťažok a záprdok. On keď niečo vypustí z úst neslušné, tak ťa tým nemôže uraziť, pretože on len vygrciava von zo seba svoje nechutné vnútro, nie tvoje. On nad tebou nemá žiadnu moc a vie to. Možno pre tvoju sesternicu niečo znamená a nie je iba nula pre tento svet. Ale pre tvoje JA, ktoré je dôležitejšie aj ako tento svet a táto planéta, tak je pre teba nič. A takto pristupuj ku všetkým, ktorí ti sú na ceste životom ako prekážky. Pozor aby si zas nesúdila. Aj hriešny človek má význam pre teba. Ale ty máš právo si vybrať. A nie si povinná voči nemu nič. A ani voči rodine. Nejdem k ním na svadbu a basta. Poviem komu poviem a je to. Nehanbím sa za nič. Oni pôjdu na svadbu a ja na výlet do Tatier. Podobne ako množstvo žien, ktoré na Veľkonočný pondelok idú do Tatier aby nemuseli byt ponižované od šibačov. Lebo majú voľbu. Niektorým sa šibačka páči a je to Ok neberú to ako poníženie. Niektoré však áno. Preto ja šibem a kúpem len symbolicky. Jemne pohladkám nôžky korbáčom a pokropím rukou pár kvapkami teplej vody na čelo. Kontext je dôležitý. Ak by bol kontext jeho obťažovania iný mohol ťa aj zbaliť. Lenže on je chudäk, čo to nedokáže, a preto vlastne ponížil samého seba.

pipistrel13
23. jan 2023

kolko mas rokov?
spravne som pochopila,ze tvoja rodina to videla ako ta obchytava a nikto mu nic nepovevedal?ak je to tak je mi z nich rovnako zle ako z neho
ak sa s nim uz nestretavas,to je pre teba dobre,da sa s tym vyrovnat a zit (zazila som to len trocha horsie a v detstve),hlavne si uvedomit,ze to nie je tvoja vina,ze rodina,ktora to vidi a berie za normalne si tiez vela pozornosti nezasluzi...
ja som to nepovedala v rodine,lebo som to uz nepotrebovala (odhalila som to az v dospelosti,moja psychika to potlacila)
ale ak mas ty potrebu povedat to,tak povedz,len treba mysliet aj na to,ze sa mozu proti tebe postavit,ze ci to zvladnes,pre to som sa pytala aj na vek
drz sa,verim,ze to prekonas a budes vediet zit spokojne bez myslienok na tieto zazitky..

autor
23. jan 2023

@pipistrel13 rodina to nevidela, on využil situáciu

babulkomale
23. jan 2023

99% ludi toto neurobi? 👀👀👀 Zila som v tom ze zeny maju obranny reflex a okamzite reaguju odstrcenim, fackou a nasledne vec riesia.
Vidis, ja zas myslim podla seba, ze to 99% zien vyriesi na mieste. Samozrejme nemyslim deti a mladučké dievčatá zoci - voci nasilnikovi.
Ja som urobila cirkus aj v autobuse ked tam jeden uchylak obchytkaval jedno dievca. To stuhlo ako mys proti hadovi, takze ked tak premyslam, asi je taka reakcia castejsia ako som myslela.
Mne sa obtazovanie v zivote neprihodilo, takze chvalabohu neviem ake to je.

autor
23. jan 2023

@babulkomale treba si uvedomiť, že každý je iný, a na každého veci inak vplývajú

evelyn246246
23. jan 2023

.. autorka uvedomujes si, ze ked zisti, ze nic nerobis tak moze posuvat hranice ?? nerozumiem preco mas strach z vlastnej rodiny ?? vzchop sa a povedz to v rodine, pretoze sa moze stat , ze on urobi horsi dalsi tah..

jana_eyre_2
23. jan 2023

@babulkomale a prečo je tu toľko žien vlastne presvedčených že tu nemôže ísť o mladučké dievča?

Ja som tiež inak reagovala (resp.nereagovala) napr v 17rokoch a inak teraz keď mám skoro 40.. zaujímalo by ma či by ste povedali svojej dospievajucej, alebo skoro dospelej dcére ktorú niekto obťažoval že "ale to si mala reagovať takto a takto" a poučovať namiesto pochopenia..

autor
23. jan 2023

@evelyn246246 ja chápem co hovoríš a áno mali by to vedieť ale ťažko sa to hovorí, možno raz áno ale teraz nie som pripravená

babulkomale
23. jan 2023

@jana_eyre_2 mam pocit, ze to, ze sa ta to tyka ta nuti vysvetlovat si moje slova nespravne.
Ano moze ist o mlade dievca, preto pisem co pisem, ze skor myslim ze zrelsia zena vie adekvatne reagovat. O anonymke nevieme nic.
Dceru by som asi poucila vopred, nie az po funuse. Kazdopadne len som sa zacudovala ze autorka si mysli ze je normalne nereagovat. Uz to nevrati, uz moze len riesit.

autor
23. jan 2023

@babulkomale ja nepíšem že je normálne nereagovať, len je to ťažká situácia v ktorej človek častokrát nevie reagovat

autor
23. jan 2023

A mam 27 keby dakoho zaujímalo