Jedlo ako téma našich každodenných hádok
Dobrý večer, opíšem vám situáciu u nás doma, pretože na tomto sa permanentne doťahujeme.
Ide o to, že priateľ si veľmi bazíruje na téme jedlo. Nie sme rodina, čo veľa vyhadzuje, ale sem tam ostane nejaká tá porcia, ktorú už treba vyhodiť, lebo sa nedojedla. Samozrejme, vyvádza. Nevidím to ako veľkú tragédiu, ťažko nejaká domácnosť nemá žiadne zbytky. Sme štyria, ja on a 2 deti. U nás doma bolo normálne, že každý jedol, čo mal rád a tak sa stalo, že boli otvorené aj 3 rôzne nátierky, ale zjedlo sa všetko, keďže každý jedol podľa svojej chuti. Vzala som to ako samozrejmé a robím to aj tu a hneď dostanem prednášky a hysterický záchvat, že keď je otvorená jedna, bude ju povinne každý jesť až kým sa nezje. Beriem jedlo ako pôžitok, nie že musím jesť niečo nasilu, len aby sa to zjedlo. On mal otvorenú svoju nátierku, deťom som otvorila druhú a ja som si vzala len maslo s uhorkou. Už som dostala krik, že som rozmaznaná. Proste nebudem jesť, čo mi nechutí, ako je tá jeho nátierka alebo šunka s kapiou. Ako to funguje u vás? Už ma berie zúfalstvo
@mandzula tiez ma napadlo, ze to je podstarny detail, ak je on iba dojedač, len aby sa nevyhodilo, tak je jasne, ze ho to stve..jedlo je drahé a ak ho aj plati, sa mu velmi necudujem..ale ak on si da vzdy, co mu chuti, nepozera, co je otvorene, preco potom za to iste kritizuje autorku..to by sa mi nepacilo
Jednoducha rada, vezmi si komplet kuchynu na starost, nakupuj iba ty a aj uvar a vsetko iba co mate radi..ty poznas asi lepsie, co aj deti jedia, a potom si vsetko aj dojete..a je to vyriesene..ak si on nieco kupi pre seba, tak si to tiez zje..nikto nikoho nebude do nicoho nutit
@karelova autorka píše ze to vždy do jedia, tak nevidím dôvod prečo by mali jesť všetci iba to vo chuti priatelovi
Tvoj priateľ by mal vidieť našu chladničku, 3 druhý vareného jedla, otvorené nátierky, Sunka, syr aj saláma, nacata uhorka aj paprika... Ale náš 5(4 ktorý to reálne papame, najmenšia ma 6 mesiacov) a nevyhadzujem... Nanajvýš korku z chlebíka, lebo malý to ešte nevie riadne pohryzt a a to co ostane trosku na tanieroch z obeda... U nás je problém ze manžel má alergiu na nejaké potraviny, dcéra zas na iné, mne býva veľmi zle z ťažkých jedál a bieleho pečiva, takže každému nakúpim to co ma radca môže to jest a nikto nikomu nič nevycita(iba manžel kedysi nadával keď videl na vypíše, ze koľko som minula, ale odkedy chodí na nákupy so mnou tak už vidí co koľko stojí)...skus si s ním sadnúť a v kľude sa porozpravat a vysvetliť mu ze tak ako on nechce uhorku, tak ty nechceš tlacenku, alebo sa raz prekpnaj a potom ho nechaj upratať to vo ovracas a možno to pochopí, držím palce aby ste našli ohľadom jedla spoločnú reč a prajem pevné nervy
@zuzuliennka1 Ale keď sa tie nátierky dojedia a nevyhadzujú sa, tak je to jedno, nie? Absolútne by mi nevadilo, nech ich je otvorených aj 5, keď sa zjedia.
Kokso, psycho. Spomínam si ako takto vyvádzal môj otec. Museli sme doma jesť mnoho vecí, ktoré nám nechutili len preto lebo máme a treba to jesť. Bol a je veľmi šetrný. Až chorobne. Bolo to strašné, neskôr v puberte som mala problém s príjmom potravy, Boh vie prečo, možno aj preto....u nás to bolo aj s oblečením. On nechápal načo nám mama kupuje oblečenie a topánky, veď máme (boli sme štyria súrodenci). To, že deti z oblečenia a topánok vyrastajú jednoducho nechápal. Preto sme si nakupovali potajomky a vyťahovali to tak aby si to nevšimol.
Čitala som len pár komentov na 1.strane,, Mňa na týchto témach udivuje, že “rodina” 1-2 deti a teraz po rokoch sa riešite takého veci? To ste predtým spolu nežili, nestolovali, nepoznali svoje návyky?
Aj my máme s mužom úplne rozdielne chute on by jedol len mäso s mäsom ja milujem aj zeleninu a ovocie,, tiež si večne kupuje kadejaké natierky a horčice,, pri dnešných cenách s ním robim krik aby jednu dojedol a potom načal druhu, už sa krotí,, u nás som to skôr ja čo dba na to aby sa nevyhadzovala ale tiez sa stane,,, a ďalšia vec sú chute deti,, jednoducho mu nebudú jesť cesnakovú nátierku s dijonskou horčicou,, takze u nás je bežne pri raňajkách že on natierka, dcéra so synom bambino, druhý syn Ramu a ja Lučinu,,🤣🤣 100 ľudí 100 chuti ale jedna rodina ❤️
No ja vidim skor vacsi problem v tom direktivnom pristupe.. to si naozaj toto nechate? Ved sa k Vam chova ako k dietatu a nie manzelke.. mne by skusil toto raz povedat.. zarabate, tak si mozete jest, co chcete.. Bodka..on Vas nema co buzerovat. A ako je mozne, ze on povie, ze neje zeleninu a Vy to akceptujete a naopak to neplati..
Ked takto si nechate ....na hlavu, len aby bol doma klud, davate priklad detom, ze maju len ustupovat, vychovate z nich ludi co budu zit v strachu a nebudu vediet si nic v zivote presadit.
Ja tiez nerada vyhadzujem jedlo... Ale ide o styl komunikacie jeho voci Vam to nie je rovnocenny vztah ani omylom.. treba si vymedzit hranice.. mala som takeho setrneho otca a na neho zaberalo az ked sme na neho navrieskali mama alebo my deti.. kym sme mu to hovorili slusne, alebo ustupovali terorizoval nas.. za svetlo, teplu vodu atd... Mne pride Vas manzel ako kontrolujuci psycho tyran, ja by som bud si vymedzila hranice aj za cenu hadok, alebo odisla..
@alaska28 Presne. Zial treba aj zvysit hlas alebo sa pohadat ale stat za svojim. Inac to pridava olej do ohna a teror sa stupnuje a rozsiruje.
@jarmilka86 Podla mna to riesili. Ved autork aj pise ze sa koli tomu neustale hadaju ale asi to vzdy skoncilo tak ze nakoniec ona ustupila a tak sa nic nevyriesilo.
@veronikakos Inac by ma zaujimalo ci mal otec nejaky nesvar ktoremu holdoval ako napriklad cigarety. Lebo ludia ako on vacsinou len obmadzuju ludi naokolo a pritom by si sami mohli vela veci odopriet.
Spravila by som to tak ze ty si daj co chuti tebe a on nech to doje.. A na druhy den zase daj si prva co chces ty a potom on nech dojeda po tebe. Ja neviem my sme tiez 2ja dospeli a 2 deti z toho jeden este neje taketo dospelacke veci. Ale jeme vsetci to iste. Teda neriesime kto ma na co chut, otvorime resp kupujeme co mame radi vsetci
@andreatytler Je nefajčiar , akurát si rád vypije, no najideálnejšie nie za svoje, inak je to workoholik, zarába a ukladá si na kôpku, čím vyššie číslo tým väčšia radosť, je schopný nakupovať si rôzne zlacnené jedlo za pár centov pred koncom záruky len preto aby mu náhodou niečo neubudlo z účtu. Chorobný lakomec
Tak otvor to co chuti tebe a detom a nech sa on tlaci tym co je prave otvorene a neopovazi sa otvorit si inu pimazanku alebo natriet chlieb s maslom!! Var podla seba a deti a prestan vrat ohlad na neho ked sa mu nepaci nech on ide hladny spat.... Pri mne by s ataky clovek velice rychlo spamatal 😩😩😩😩
@h2 no ked sa to vsetko zje, budis, ale autorka sama apise, ze semtam sa stane, ze nieco aj vyhodia, co ostane, a ze si nemysli, ze je nejaka domacnost, co nema nijake zbytky.
No ja som napr. nikdy nic nevyhodila. Co sa navari, sa zje, preto neotvarame xy druhov vselicoho, toto viem pochopit. Ak otvarat, tak aj dojest, ale ked aj vyhadzuju, tak to ocividne nacas spotrebovat nevedia a toto asi jej partnerovi vadi.
Proste najst kompromis, a podojedat, co sa otvori. Ako som napisala - ja tu vidim podiel viny oboch. Nie narovnako, ale predsa
A nie je tvoj drahý trošku psychopat? Však ťa očividne týra.... Na tvojom mieste jem čo chcem, buď nie jemu na očiach alebo to inak vymyslím. Nech si dáva to čo ty... Povedz že je tak aj inde a je to. A nech nie je rozmaznany. Každý dospelý predsa vie že nemožno jest iba čo nám chuti ale aj prospieva - tá zelenina. Nech dá príklad aj deťom. Držím palce nech nájdeš spôsob ako naňho.😉
Chcela by som vidieť, ako mi môj muž hovorí, čo môžem, alebo nemôžem jesť...Ovalila by som ho lopatou, až by sa s tou nátierkou zadusil...
Ja by som mu uvarila niečo,čo vyslovene nemá rád ,ale ty a.deti áno a s úsmevom na tvári mu povedala, keď bude dudrat ,že to bude jesť.mozno aj dva dni ,kým sa to jediné ,lebo je škoda to vyhadzovať ... niektorým ľuďom treba len nastaviť zrkadlo a použiť " ich zbrane proti nim".Možno to nič nevyrieši ,ale ja by som si to náramne užila 🤣
Tak neviem ako ostatné, ale ja už len z princípu by som neotvarala 3 nátierky .. aj keby som mala chuť na inú tak dojem tu čo je otvorená alebo si dám ramu, ale ja nie som vyberava...
Tak potom ste obaja ovplyvnení stravou .. on že bol bity a ty lebo máš problémy so žalúdkom... Ťažká kombinácia
Jeeminecky, tieto praktiky ma asi z domu... mne to pripada, akoby si zila so svokrovcami s jednou kuchynou a tam by ta buzerovali kvoli takymto idiotinam. Ja by som takto povedala muzovi, ze TU VARIM JA, MOJA KUCHYNA, MOJE PRAVIDLA. Ja varim detom, ja riesim chladnicku, ty sa mi do toho nemontuj... je na home office? Ak nie, tak chvalabohu... ranajkujte a vecerajte oddelene

Váš manžel má psychický problém, odporúčam v kľude si sadnúť a prediskutovať to, že takto to vo vašej domácnosti nechcete. Bohužiaľ mám pocit, že nebude ochotný ustúpiť…