Jedlo na návšteve
Je tu diskusia o chystani jedla, ked pride navsteva. A ja sa spytam, to kazdu z vas tesi, ked pridete na navstevu a je tam plny stol jedla? Lebo ja to nemam rada. A vkuse to ponukanie, ved si daj, a aspon toto si daj. Na navstevu pridem pokecat a nie jest. A je mi aj dost neprijemne, ze zo slusnosti si musim zobrat a jest, lebo mi je luto, ze to chystali. Myslim taku 2 hodinovu navstevu a tam chlebicky, kolace, plno napojov. A ja mam ako ozaj rada kavu, suchy keksik, a cistu vodu.
Raz mama na meniny vytiahla velky stol, polievka, kura, zemiaky, šalat, kolac a vermut a švagor tam plakal, lebo oni predtým obedovali a už sa doňho nezmestilo... 🙂
Ja pohostím vždy a vždy si každý dá až sa ospravedlnuju, že veľa jedia.
Ja cca už viem, kto čo ľúbi.
Neni nič na tom, keď si nedáš.
Ďalšíkrat by som už pre teba nechystala.
Pani autorka,naozaj zalezi ti na druhu pozvania .. je ine pozvanie na caj...,ine na apartitiv ,ine na veceru a pod...Ale ak aj hostitel urobi nejaky spol.faux pas tym,ze pripravi nevhodne obcesrtvenie ,tak slusny host slusne odmierne pokrm a poprosi o pohar vody..netreba jest nasilu len preto,ze je ti luto,ze hostitel nieco nachystal. To potom vyzneje este horsie,ked sa host tvari cudne pri jedeni.... Normalne zmyslajuci hostitel v tom nebud evididt nic nevhodne,ak host somietne obcerstvenie...Ale ak je niecoto pozvany na caj aneda si ho,tak je to spol.faux pas..nemal prijat pozvanie na caj a povedat hostitelovi jasne,ze caj nepije...
.Kultivovany hostitel nebude hosta nutit jest .a prehnane ponukat.ponukne raz....je to aj o spol.sebavedomi....ak ho hostitel nema a neprijemne nalieha, ,tak mozno ukoncit navstevu slusne... vsetko je o spolocenskej zrucnosti...
Keď idem na návštevu, kde viem, že bude kopa jedla, tak sa doma nenajem. Napríklad k švagrovcom takto chodíme. Máme prísť poobede, tak doma na obed nejem nič, lebo viem, že u nich bude najprv slané, sladké a neskôr k večeru aj normálne varené jedlo. A býva s nimi aj svokra a tá neustále ponúka a sleduje, kto si z čoho ešte nedal a "daj si, tento koláč" ja: "ďakujem, ale už som mala iný" ona: "ale tento si ešte nemala, je výborný" atď. 🤪
@tenerifka toto tu mam tak rada. Ziadne chystanie 10 salatov, 8 druhov pomazanok..vytiahnes jamon, syr, olivy, chipsy a vybavene. Alebo potom grilovacka alebo paella. Zalezi, ci kratka navsteva alebo pozvanie na obed/veceru
@karolinakr ale tak zalezi k akemu babatku. Ja co citam diskusie, tak k prilis malemu babatku (mozno uz bolo vacsie, ospravedlnujem sa, ak ano) sa skor chodi s jedlom pre domacich, ako ocakavat, ze oni Ta pohostia...
@1ryba to je dobré s tým vínom, to som nepočula 😀
Mám to šťastie na hostiteľov, že nikto mi to jedlo nedžgá do úst 😄. Takže je mi relatívne jedno či sú na stole kekse alebo švédske stoly. A jedna dobrá rada na"veď si daj" - nalož si na tanierik a veľmi pomaličky ujedaj, aby si mala stále naložené. 🤷
Zalezinod navstevy ak ptidu mesiac ohlaseni gratulovat jasne ze mam nachystane kolac chlebicky jednohubky alebo slane z listkoveho aspon.ak.sa nahodne vyskytne niekto ze isli me okolo stavili sme sa na kavu.tak ozaj len kava sodastream alebo dzus a nejake keksiky alebo slane nasypem do.misky a vybavene..vezmu si ak.chcu.ak.si nevezmu neriesim zchrumkame my pri telke
Ale.my sme.taki nonstop chrumkaci ze na tom stole jje vlastne stale nieco nasypane
U nás je zvykom pri pozvaní povedať, že "pozývam vás na obed" alebo "prídite na koláč" takže sa viem vopred podľa toho zariadiť, či máme doma obedovať a ideme len na dezert alebo na riadny obed/večeru.
Záleží od typu návštevy. Ale máme rodinu s ktorou sa stretávame raz ročne a tam pani hostiteľka je neuveriteľne otravná s ponúkaním. Každých 10 minút: “Daj si”, “Toto si neochutnala”, “Z toho si daj” Ona normálne ti drbne konkrétnu vec na tanier a čaká kedy to zješ. Nikoho tak “agresívneho” nepoznám. Ale keďže je to len jeden človek raz do roka, tak to zvládneme 3 hodky a koniec. Inak sú ľudia normálni, síce je plný stôl, ale nikto nič nenúti. A zase ja pripravujem podľa typu návštevy ak množstvo aj typ jedla a tiež nikomu nič do úst nepchám.
Ak nechceš, nič si nedaj. Oni Ťa chcú uhostiť, ale Ty si nemus nič dať. Kľudne povedz, že Ti je nie je dobré od žalúdka. Po tretej návšteve už nebudú toľko chystať. Ja sa zvyknem zaťať. Kto z koho. Som milá, rozprávam sa, na krátkej návšteve si tiež dám len tu kávu.
Aj milo poviem, ja Vás rada vidím, neprišla som sa najesť. 😁
tiež to nemám rada, nemôžem nič mliečne, zákusky, koláče, chlebíčky, všade to je. A ptoom tie komentáre, že veď trošku nemôže uškodiť. Čo oni vedia.
@kvetinka75 presne toto poznám... Ja mám celiakiu a to je čistá katastrofa či na návšteve alebo v práci. Komentáre typu: "Však z jedného chlebíčka / koláčika sa ti nič nestane. Furt len vymýšľaš. To musíš postupne zavádzať do stravy aj lepok a telo si zvykne..." Prestala som chodiť na akékoľvek návštevy práve kvôli jedeniu a sprostým rečiam. V robote rozdávanie koláčov na sviatky riešim tak, že poďakujem a odložím do chladničky. Vezmem domov deťom a vybavené. Ale stále sa mi snažia nanútiť aby som zjedla.

Ja nemam rada uplne prazdny stol, ale nevyzadujem mnoho chodov..čosi zobnut, dobru kavu, ale je chore, ked sa niekomu ohlasiš ma navstevu pred mesiacom, plne ruky darov k narodeniu babätka a tam ta caka prazdny stôl s kavou so sosom a nejakym hnusnym mliekom..No mala som dosť