icon

Jsem špatná matka, když chci jít také ven?

wiki20
5. feb 2013

Začnem asi od začiatku. Ked som bola tehotná priatel sa flákal s kamarátmi , pil, chodil po vonku bezomna kedže som bola tehotná a dlho som vonku nevydržala. Vela krát sa na mna vykašlal koli kamarátom. Tak som mu dala ultimátum ešte počas tehotenstva že ked sa malý narodí pojde on vonku tak pojdem aj ja. Ked bude hodinku budem hodinku ja. A dnes mi oznámil že ide na pivo. A keby som išla aj ja za kamarátkou na kofolu a nechala malého samého s ním tak mi to príe že budem tá najhoršia matka pod slnkom. Ale zase už nechcem trpiet že on si pojde a ja musím ostat doma. Už stačilo. Nech vie že aj on má zodpovednost a nielen kamarátov.

Strana
z2
kinna
Odpoveď bola odstránená
digysa
5. feb 2013

@wiki20 Nie si zla matka...chod von! Kazda zena potrebuje mat aspon hodniku sukromia. Ja som bola v siedmom nebi, ked som chodila do potravin.......aj 2 hodiny som nakupovala....kazdu sobotu...chodila som po regaloch, pomalicky... Potom som behla do dalsieho obchodu......aby som si precistila hlavu a myslienky.
Nic zle na tom nie je......

svetlusska
5. feb 2013

ahoj a preco by si mala byt zla matka?preto ze chces ist na chvilu von?to si nemyslim, sa odreagujes trocha a bude dobre tebe aj babu 🙂 ja som vacsinou chodila na chvilu von s kamoskou poobede niekedy kedze kojim a maly mi v noci nespikal dlho,a hlavne som bola unavena vecer ked mal maly tolko co tvoj teraz 🙂 teraz je uz vacsi a mozem ho nechat vecer aj s manzelom ale tiez nie dlho lebo kojim...a ver mi ze mi to vzdy dobre padne

pepibubu
5. feb 2013

@wiki20 to víš že jo.... jako aspoň 1x týdně "vyhoď" tátu s kočárkem a relaxuj si sama, napust si vanu, koukni na film, cokoliv.... Tohle období uteče hrozně rychle a pak by tě mrzelo, že kvůli kafíčku s kamarádkama ti něco uteklo.

Co se týká mě, já po tom roce začala zlehka chodit ven, nejdřív 1x měsíčně a pak 1x 14 dní večer s kamarádkou, s dětma ve stejným věku - takže jsme obě děti připravily do postelí a šly jsme do blízké vinárny na tatarák....

A od cca tří let staršího, když už si sám řekl, že chce, tak 1xměsíčně chodí na noc k mojí mámě (v so ráno je tam H odveze, v neděli po o pro ně jedeme).

Kdyby cokoliv, klidně napiš. Ráda poradím - resp. řeknu, jak jsem to dělala já, vím že nemám patent na rozum 🙂

lujza123
5. feb 2013

@wiki20 este mas strasne malicke babo. Aj ked pojdes von neuzijes si to..ver mi, budes kazdych 5 min mysliet na to ci neplace ...a druha vec je ze jedine co ta bude bavit rozoberat bude tema deti: spanie, hranie, jedenie, plienky blabla....co asi bezdetny ludia okolo teba sotva pochopia...

To ale neznamena ze ked mas dieta mas sediet doma na zadku. To nie. Postupne pomalinky ako sa budes citit davkuj si aj ty volno..najskor posli partnera kocikovat a na hodinu si doma vyloz nohy na stol a relaxuj (neupratuj, nevar, len tak sed, kukaj telku, citaj si)...casom ked bude vacsi sem tam kavicka, sem tam vecer von, sem tam fitko, plavaren..cokolvek co ti urobi radost....neobmedzuj svojho partnera prilis, ja viem je to neprijemne sediet sama doma ale raz za tyzden ked vypadne na pivo ta nezabije...a potom si budes moct vybehnut aj ty

Isto sa najdu zeny, aj ja take poznam co sa nepohnu od dietatka pomaly do 5 tich rokov a pride im to spravne ale pokial niesi ten typ tak sa do takej role ani nestavaj..naco, dietatko ma predsa aj otca, starych rodicov niesi predsa stroj

Ja som tiez taky typ ze doma neobsedim, proste dieta nedieta vecerne vyjazdy ma bavia rovnako intenzivne ako ked som mala 18..ten prvy rok som sa moc nepohla, bola som vonku len par krat ale potom som zacala. Ja mam mozno tu vyhodu ze kazdy druhy vikend je mala u tatina takze mam vecer volno bez toho aby som musela zhanat niekoho na strazenie. Ale aj keby je cely cas len so mnou isto ju sem tam dam k babke a pojdem von..bez vycitiek svedomia
Pre niektorre zeny je taketo spravanie nepredstavitelne ale mne sa proste nechce skoncit zivot len preto ze som mama.....mimochodom v noci mala aj tak spi a je jej uuplne jedno ci tam som alebo niesom

aneta0707
5. feb 2013

@wiki20 necetla sem zadny predchozi komentare, tak nevim jestli se nebudu opakovat.
je ti 20, pritelovi pravdepodobne taky tak, takze ze svoji hlavy to nema. nevim jak vychazis s tchyni, ale zkusila bych se ji na to zeptat. jak to ze on muze a ty ne? a kdo mu vubec rekl, ze si spatna matka?! tohle u nas neexistuje. bud chodime spolu, nebo kazdy zvlast, ale oba. kdyz neni hlidani pro malou, tak nejde nikam ani jeden. akorad na narozeniny jsem ho vyslala samotnyho - toho se ucastnit nemusim 🙂
podle me ma chlap stejnej podil na diteti jako ja, byl u toho a to ze chodi do prace neznamena, ze nemusi hlidat natoz jeste urazet ☹

kattrin5
5. feb 2013

Ja som bola raz vonku na dve hodiny ked mala dcerka 3mesiace a celu tu dobu som myslela na to ci niekde nevresti ci jej je dobre a pod. A ten usmev ked ma zbadala🙂 som si povedala ze uz bez nej nikam nepojdem hihi

mimikas
5. feb 2013

@wiki20 preco by si mala byt zla matka len preto ze pojdes sama von, ja to robim bezne aspon 2x do mesiaca, ved aj my potrebujeme odreagovat, vypnut a nacerpat sily a aj sa stretnut s niekym inym, kludne chod von hoc i len na kavu na 2 hod. uvidis ked sa vratis budes oddychnuta, mat viac energie a aj babo si uzijes viac, zato ze si matka nemusis prestat zit uplne, este stale si aj zena. A to ze priatel chodi von ti mozno vadi prave preto ze ty nikam nejdes a trosku vnutorne ziarlis ze on si moze robit skoro vsetko co chce a ty nie. Kludne mu daj drobca na par hodin, neboj sa zvladne to v pohode len mu daj sancu 😀 😀 😀 😀

blahova_andrea
5. feb 2013

@pepibubu
@lujza123u nás třeba vyhodit tátu s kočárkem ven vůbec nehrozí. domů chodí pozdě a o víkendech doma taky moc není. když už, tak chce mít chvíli klid a poležet si ne lítat někde s kočárem. naši sice bydlí pod námi a chodí v týdnu domů o něco málo dřív než přítel, ale ti zase po práci letí hned se psem, kterej je tak nevychovanej, že vzít s sebou i kočár nehrozí. je smutné, že některé matky sice nežijí sami, ale prakticky jsou bez pomoci ☹

romcovaklarka
5. feb 2013

@wiki20 Ahoj, já bych rozdělila dotaz na dva "problémy".
Za prvé vypadnout ven od prcka. Tak to záleží na tom, jak to cítíš. Odmysli si to, že si chceš být s mužem "kvit". Chceš od mrňouska odejít a dokážeš se v klidu bavit? Já šla od malého poprvé na pár hodin, když mu byly tři měsíce (šli jsme teda i s mužem, hlídali prarodiče, v tom období se malej po uspání pravidelně několik hodin nebudil, tak byla velká šance, že to celé prospí a tak se také stalo), ale moc jsem si to neužila, muž se celkem bavil, ale já pořád seděla a koukala na mobil, jestli naši nevolají, že se malej vzbudil a shání se po mě resp. po mlíku 🙂 Takže to, jak se na to cítíš, by mělo být hlavní kritérium a ne to, jestli budeš "dobrá nebo špatná" matka. Podle koho jako? A jestli ti to ten záhadný "někdo" odsouhlasí, tak půjdeš, a když to ten "někdo" odsoudí, tak nepůjdeš? Jsi to ty a tvoje dítě.
A za druhé tvůj vztah s přítelem a jak to máte doma nastavené. To není něco, co by se mělo řešit přes mimčo anebo stylem "oko za oko", ale spíš si o tom promluvit. Vždyť na oplátku za to, že on si někam vyrazí a ty se doma staráš, nemusí být hned to, že ty si taky vyrazíš. Může to být třeba odpoledne nebo večer, kdy se muž postará a ty si můžeš udělat relax doma - vanu, hezkou knížku nebo film nebo co ráda děláš, nebo přijde nějaká kamarádka za tebou na kafčo a ty budeš vědět, že o mimi se postará tatínek a vy si můžete v klidu pokecat... 😉

roxy
5. feb 2013

ja vám teda neviem, asi ma tu aj ukamenujete ale ja si neviem uplne dobre predstavit, že nebudem môct ani na hodinku niekam vybehnut sama. ked bude bábo zdravé, nakŕmené, spokojné tak prečo nie. ved manžel je otec, je dospelý a mal by byt schopný okrem toho kojenia sa na 1 hodinu dajme tomu za týžden, plnohodnotne postarat o dieta aj sám. rodičia sú dvaja, nie? a okrem toho, stále je tu telefón a ked je problém tak môže zavolat. možno mám len také predpôrodné ilúzie ale ja si to celkom dobre viem predstaviť. že sa žena stane matkou je síce pekné, ale zas treba trošilinku mysliet aj na seba. a podla mna to matky znášajú sto krát horšie ako detičky.

lenicka07
5. feb 2013

ahojky, jen bych se chtěla podělit o svoji zkušenost. Zdá se mi že ve tvém případě snad ani nejde tolik o výčitky typu "když půjdu od dítěte chvíli pryč, jsem špatná matka" ale o problém vyjasnit si určité věci ve vztahu s přítelem. Pokud máš potřebu chvíli se někde odreagovat, přijít na jiné myšlenky, tak máš na to prostě právo, a i když ti jiné mamky budou psát, že by se od svého dítěte nedokázaly vzdálit atd. tak je to zas jen jejich pocit a potřeba. Není každá mamka ani každé dítě stejné, tak prostě nejde říct, tehdy a tehdy je normální se od svého dítěte na chvíli vzdálit. Ale víc mě zarazilo to tvoje dávání "ultimát" příteli, myslím si že to není moc dobré, i když si myslíš že je to třeba oprávněné. Nevím jak často chodí za kamarády, ale i kdyby dvakrát třikrát týdně, tak je to normální. Nejde přeci říct, když on bude hodinu venku, tak já taky budu hodinu. Já manžela v tomhle nelimituju, když mi řekne, že jde na pivo, tak proti tomu nic nemám. Když mu to budu stále zakazovat, o to častěji to bude dělat, až ve výsledku ze mě bude taková semetrika, že už domů přestane chodit. To samé mu příliš vnucovat, aby se věnoval dítěti. Když potřebuju s naší malou (nebo s čímkoliv jiným) pomoct, prostě ho požádám, pokud by se mu nechtělo, nic nevyčítám. Někdy se mu pravda nechtělo, těch případů ale nebylo moc, respektovala jsem to. A výsledek? Jde třeba na pivo, ovšem vrátí se mnohem dřív, že ho to tam nebavilo a že se těšil domů, z práce chvátá aby už byl doma a klukům v práci se diví, že radši chodí na dvanáctihodinové směny než aby byli s rodinami (jen nadávají, že s manželkama se nedá vydržet). Většinu toho, o co ho požádám, dělá s ochotou a hned a malé se teď už taky věnuje víc, když už je s ní sranda. A dopracovali jsme to vlastně tak daleko, že se vůbec nehádáme. Když mi něco vadí, prostě mu to oznámím a dál už to neřeším. Je na něm aby se sám nad tím zamyslel, což začal tedy dělat (např. když si myslím, že za něco zbytečně utratil peníze - nevyčítám, že se já snažím šetřit a on utrácí, jen konstatuju, že si myslím že to nebylo potřeba - příště nad tím přemýšlí mnohem víc a dost to omezil) . Z předchozího vztahu, který trval 11 let, mám opačnou zkušenost - taky jsem zakazovala (např. když se přítel více dní v týdnu věnoval svým koníčkům a mě už se to zdálo moc) a čím víc mě to štvalo a vyčítala jsem mu to, tím víc se tomu věnoval a pak to i zatloukal aby měl ode mě klid. Osobně si myslím, že chlapa předělat nejde, jen ho šikovnou taktikou 🙂 formovat k obrazu svému a on se přizpůsobí. Pokud někteří chlapi mají takové zvyky a závislosti, se kterými prostě žít nejde, tak holt takového chlapa poslat k vodě. Zákazy, příkazy, ultimáta, vyčítání apod. prostě nefungují. Tak ti držím palce, ať se to všechno srovná !

luccindahorakova
6. feb 2013

Naší Lucince jsou tři roky a sama jsem byla jedině tak nakoupit ve městě.Ani s manželem nikam nevyrážíme,on na to moc není.A musím říct,že někdy je to opravdu na palici....Je pravda,že často jezdíme na výlety s dětma,ale myslím,že i mamina někdy potřebuje chvíli oddych.Ono stačí třeba to odpolední kafe s kámoškou,aniž by nemusela neustále dozorovat,aby si zlatíčko neco neudělalo(neše malá je hrozná aktivistka,ta snad vymyslí i nemožné).Stejně bych si ale v klidu ani to kafe nevychutnala,pořád bych myslela na to,co dělá malá.

awalancha3
6. feb 2013

..........no, najprv som chcela napisat, že máš postoj a prístup 20 rocnej a potom som zbadala, že naozaj máš 20 rokov........Vyuzivat dieta ako zbran alebo nástroj na riesenie niecoho iného je polutovaniahodné...Najhorsie na tom je to, že ty ani tak nechces ist von, ale len sa vyrovanat priatelovi... a riesit to fifty fifty... ale to je nezmysel... mas malinké dietatko..... Tvoj posledný príspevok, ked si napisala, že ostanes doma, ma ukludnil, predsa len máš už rozum aj ked mas len 20 rokov.......... 😉

ilonne
6. feb 2013

@wiki20 Tak já teda s názorem @pepibubu na roční "samotku" nesouhlasím. I jako matka jsem člověk a potřebuji jiný kontakt než být jen doma zavřená s dítětem a dávat si relax pouze doma. Naopak si myslím, že vyrazit mezi lidi mi jen a jen prospěje a načerpám síly na tu naši malou "ďáblici". A mám štěstí, že manžel má stejný názor. Když měla Anežka 3m poprvé mě "vyhnal" na celou sobotu ven s kamarádkou - divadlo, vínko, nákupy a dřív jak po koupání se nevracej. Občas si prostě vyrazím a hlídá manžel. Samozřejmě i chápu, že někomu to prostě vyhovuje takto, ale každý je prostě jiný a když jednomu vyhovuje být pouze doma a mě ne, neznamená to, že mě děti nebudou mít, v mém případě zatím jen Anežka, nebudou mít rádi.
Na druhou stranu ani nesouhlasím s nějakým ultimátem, když ty hodinu v hospodě, tak já taky. Prostě chce to najít zlatou střední cestu, rozumně si o tom promluvit a nastavit pravidla. My jsme si třeba sedli ke kalendáři a řekli jsme si, které dny, kdo bude chodit cvičit a napsali si to. Držím palce, určitě to nějak vyřešíte. Ale, že chceš jít ven je naprosto normální, vůbec si kvůli tomu nedělej výčitky.

pepibubu
6. feb 2013

@ilonne neříkám že to nebylo těžký,ale věděla jsem, že v tom prvním roce je pro dítě máma nejdůležitější, zvláště pak po narození a v době tzv. separační krize.... a když tak přišly kamarádky k nám.... dalo se to přežít.... U druhého jsem začala pracovat z domova na PC....

ewisam
6. feb 2013

Ja som plne za i ked pisatelkin drobcek je velmi malicky este... Ked tak supnem do kocara a vybehnem si s kamaratkou von na kavu, aj tak vacsiu cast dna este drobec prespi.... Mam znamu, ktora jeden den v tyzdni mala vzdy pre seba a vtedy sa o 1,5 r syna staral vyhradne tatino... Ked potrebovala odbehla si na kozmetiku alebo len tak s kamoskou zrelaxovat... Zvycajne sa do dvoch hodin vratila a vsetci boli spokojni....

p.j.jacky
6. feb 2013

Moj nazor ,moja skusenosti.Ked pojdes von,lebo chodi aj on ,nic stym nevyriesis.Mozno este horsie.Povie ti ze ty si bola minule ,teraz ide on. A chlapa doma neudrzis ak to on sam nebude chciet.Bohuzial.Pojde tam kde ho to taha.Ked ho to taha na pivo s kamosmi,pojde.A je jedno kolko krat pojdes ty.Este by to mohol pouzit proti tebe,ze si rajzujse.Ano chod s kamoskou sa odreagovat,ale bacha na to!

kapljhgf
6. feb 2013

myslím si že tím že chceš jít se někam pobavit s kamarádkama a odpočnout si od dítěte nejsi špatná matka. Každej potřebuje 1x vypnout ba naopak dle mně on není dobrý otec když tě v tom nechává samotnou

elize
6. feb 2013

aj zena potrebuje vypnut. Niektorej staci napustena vana a 30 minut nic neriesit, ina potrebuje behat po obchodoch a dat kavu s kamaratkou, ina si chce ist raz za cas zatancovat alebo zacvicit. Je to normalne a vobec to neznamena, ze by sme boli zle matky.
Ja som bola vonku prvykrat sama ked mal synator viac ako rok. Dovtedy som nemala tu potrebu. Teraz chodim 2x tyzdenne cvicit a velmi mi to pomaha. Vdaka tomu som vyrovnanejsou, kludnejsou a lepsiou matkou. Tekze vycitky mat urcite nemusis 🙂

Strana
z2