icon

Kamera suseda mieri na môj dom

16. máj 2025

Ahojte chcem sa opýtať či máte niekto skúsenosť s kamerou na susedovom dome ktorá je namierená na váš dom, pozemok, okna proste kamera sníma verejné priestranstvo a mne konkrétne je natočená na okná. Ako ste to riešili?

selenka7
16. máj 2025

"Nastávajú však aj situácie, kedy spôsob použitia bezpečnostnej kamery porušuje GDPR. Deje sa to v prípadoch, keď majiteľ namontuje kameru na miesto, kde kamera nesníma výlučne jeho súkromné priestory. Môže ísť napríklad o čiastočné snímanie susedovho dvora alebo záhrady, prípadne snímanie ulice. Na toto, samozrejme, vlastník kamery právo nemá. Ak je vlastník kamery oslovený so žiadosťou o ukončenie monitorovania priestorov, ktoré patria inej osobe, alebo sú verejné, a napriek žiadosti kameru neodstráni, respektíve neposunie tak, aby nesnímala cudzie/verejné priestory, môže sa daná osoba, ktorej súkromie je narušené, obrátiť na Úrad na ochranu osobných údajov a začať proti vlastníkovi kamery konanie." Napisala by som mu mail, aby som mala dokaz, ze som ho ziadala o ukoncenie monitorovania inych, ako vlastnych priestorov. Ak to neodstrani, potom Úrad na ochranu osobných údajov.

autor
16. máj 2025
@selenka7

"Nastávajú však aj situácie, kedy spôsob použitia bezpečnostnej kamery porušuje GDPR. Deje sa to v prípadoch, keď majiteľ namontuje kameru na miesto, kde kamera nesníma výlučne jeho súkromné priestory. Môže ísť napríklad o čiastočné snímanie susedovho dvora alebo záhrady, prípadne snímanie ulice. Na toto, samozrejme, vlastník kamery právo nemá. Ak je vlastník kamery oslovený so žiadosťou o ukončenie monitorovania priestorov, ktoré patria inej osobe, alebo sú verejné, a napriek žiadosti kameru neodstráni, respektíve neposunie tak, aby nesnímala cudzie/verejné priestory, môže sa daná osoba, ktorej súkromie je narušené, obrátiť na Úrad na ochranu osobných údajov a začať proti vlastníkovi kamery konanie." Napisala by som mu mail, aby som mala dokaz, ze som ho ziadala o ukoncenie monitorovania inych, ako vlastnych priestorov. Ak to neodstrani, potom Úrad na ochranu osobných údajov.

@selenka7 dakujem ano dočítala som sa že je to nezákonné, len som chcela vedieť či má niekto aj skúsenosť s tým úradom ako to reálne funguje či zakročí a podnet vyrieši.

zuzinka888
16. máj 2025

Suseda rirsila dalsieho suseda- dohovorom- nepomohlo- (maju na dvore bazen). Najali si pravnika ten tusim napisal nieco ako" predzalobnu vyzvu". Sused znizil kameru asi o meter- uz nesnimala susedov dvor. Ci mali aj pojednavanie neviem. Nk inu moznost nemas ak nebude reagovat na upozornenie ze kona protizakonne.

autor
16. máj 2025
@zuzinka888

Suseda rirsila dalsieho suseda- dohovorom- nepomohlo- (maju na dvore bazen). Najali si pravnika ten tusim napisal nieco ako" predzalobnu vyzvu". Sused znizil kameru asi o meter- uz nesnimala susedov dvor. Ci mali aj pojednavanie neviem. Nk inu moznost nemas ak nebude reagovat na upozornenie ze kona protizakonne.

@zuzinka888 áno dakujem práve preto sa pýtam či ten urad aj nejako koná a nie je to len strata času alebo sa rovno obrátiť na právnika.

deedol
16. máj 2025

najprv by som riesila suseda, az potom pravnika. ci ste skusali a nepomohlo? :-/

maranco
16. máj 2025

Môže ju mať nastavenú, že tvoja časť je čierna a nesníma/neukladá ju, ale to vie hocikedy zmeniť.
Tiež by im aj robila falošné poplachy keď chodíte po svojom dvore a má nastavené že pri pohybe na jeho dvore ho má upozorniť.

autor
16. máj 2025
@deedol

najprv by som riesila suseda, az potom pravnika. ci ste skusali a nepomohlo? :-/

@deedol bol upozornený od inej susedy a iba ju pretočil tak že sníma komplet môj dom.

autor
16. máj 2025
@maranco

Môže ju mať nastavenú, že tvoja časť je čierna a nesníma/neukladá ju, ale to vie hocikedy zmeniť.
Tiež by im aj robila falošné poplachy keď chodíte po svojom dvore a má nastavené že pri pohybe na jeho dvore ho má upozorniť.

@maranco inštaloval si ju sám určite nemá nijakú clonu kameruje komplet celu ulicu a moj dom uplne na komplet do okien.

isis234
16. máj 2025
@anonym_autor

@deedol bol upozornený od inej susedy a iba ju pretočil tak že sníma komplet môj dom.

Nemá sused na to právo. Ako písala @selnka, tak postupuj. Napíš mu e-mail, ak kamera bude i naďalej snímať tvoj dom, dvor, napíš na úrad. S tým, že žiadaš o odpoveď.
On si musí umiestniť kameru LEN na svoj dvor, dom, pred bránou (aby videl, kto ide k nemu)

zuzubb007
16. máj 2025

A ty si nevieš otvoriť ústa a povedať mu?

autor
16. máj 2025
@zuzubb007

A ty si nevieš otvoriť ústa a povedať mu?

@zuzubb007 ale ano viem oto vobec nejde je to konfliktný sused a riešiť to mienim len čakám reakciu takú akú čakám preto sa dopredu informujem

maranco
16. máj 2025

tá "clona" sa nastavuje v aplikácii, ale dá sa kedykoľvek vypnúť, takže nevieš kedy neberie tvoj dom a kedy áno

autor
16. máj 2025
@maranco

tá "clona" sa nastavuje v aplikácii, ale dá sa kedykoľvek vypnúť, takže nevieš kedy neberie tvoj dom a kedy áno

@maranco to by ju musel mať zaclonenú komplet kamera totiž vobec nesnima jeho pozemok ani priedomie ale komplet ulicu a moj dom ktorý je oproti.

anjelicek26
16. máj 2025

Tiez mame kamery vpredu vzadu a ako pise chalan vyssie, da sa to v appke nastavit tak, ze tam, kde je vidno susedov dom, je to take zamazane... nevidno nic, nenataca to... ked bola suseda na kave som jej ukazala, co to snima, nech sa takymto rozhovorom vyhnem 😅 Susedia vpredu poziadali naopak, nech to snima aj im (vidno nase a ich auta), ze o starost menej, takze tak...

autor
16. máj 2025
@anjelicek26

Tiez mame kamery vpredu vzadu a ako pise chalan vyssie, da sa to v appke nastavit tak, ze tam, kde je vidno susedov dom, je to take zamazane... nevidno nic, nenataca to... ked bola suseda na kave som jej ukazala, co to snima, nech sa takymto rozhovorom vyhnem 😅 Susedia vpredu poziadali naopak, nech to snima aj im (vidno nase a ich auta), ze o starost menej, takze tak...

@anjelicek26 neni nad dobré susedské vzťahy uprimne vám závidim. Tu je situácia ako som zase ja písala trošku iná sused svoj dom a priestor vôbec nesníma. Mám aj iných susedov s kamerami, ktorí rešpektujú to čo majú. Asi by sa vám nepáčilo mať objektív kamery priamo v okne kupelne. asi tak

doriiis
16. máj 2025

Autorka.Ty si aj videla priamo zábery,že čo sníma ta kamera?Lebo to,že ty máš pocit,že ti mieri do okien,neznamená,že ti naozaj mieri do okien.Sami máme kameru,ktorá sníma ulicu aj susedine okná,ale vidno dnu nie je

autor
16. máj 2025
@doriiis

Autorka.Ty si aj videla priamo zábery,že čo sníma ta kamera?Lebo to,že ty máš pocit,že ti mieri do okien,neznamená,že ti naozaj mieri do okien.Sami máme kameru,ktorá sníma ulicu aj susedine okná,ale vidno dnu nie je

@doriiis precitaj si prvý príspevok. mna nezaujíma ze mi nevidi priamo za zaclonu to si akoze nesmiem otvorit okno? snima mi celu ulicu dom priedomie a svoj dom nemonituruje aky to ma pre majitela kamery vyznam???

doriiis
16. máj 2025

Najprv ho popros,nech ti ukáže čo sníma.Ten uhol aký sa ti zdá zvonku môže byť úplne iný pohľad ako si myslíš.

autor
16. máj 2025
@doriiis

Najprv ho popros,nech ti ukáže čo sníma.Ten uhol aký sa ti zdá zvonku môže byť úplne iný pohľad ako si myslíš.

@doriiis oslovil ho sused tvrdil ze kamera nefunguje. oslovila ho suseda ze nech kameru odmontuje ze jej snima ulicu, sused kameru pretocil tak ze snima vylučne moj dom. Nepotrebujem aby som videla nejaké zabery to ze kamera nemonituruje jeho sukromie a jeho výlučny majetok je nezakonne . Ta kamera je na rohu jeho domu vytocena smerom do ulice ten pan si nevidi ani na vlastnu branu a ak ano tak vidi koooomplet vsetkych naokolo aj z druhej strany, potom ma ta kamera mega uhol.

jamidea
16. máj 2025

Ak je problemovy, poziadat o o napravu, nasledne pisat na urad. Urob si fotky, lebo ak mu pride ohlasena kontrola, zmeni polohu kamery.

zabka1124
16. máj 2025

My máme to iste😢.Kamera 360stup.na rohu domu a ešte za oknom má kameru na náš dvor a celý predok domu-zahrada a cestu.Ked sme im hovorili,nech tu 360stup.nesmu mať,poslali ma do p..e-presne takto,že oni si môžu ako domáci robiť čo chcú.Úplni uchylaci,pedofili,nakoľko mám maloleté deti...A kamera za oknom sníma spoločnú cestu,nakoľko sa otáča za pohybom(dokonca aj keď sme pri bráne...
Sú to mladí,zlí ľudia...
Čo na to povedať...
Karma je zdarma..tomu verím

dankamg2
18. máj 2025

Kúpila by som si tiež kameru a otočila ju rovno do jeho dvora. Možno potom pochopí aj sám, aké je to nepríjemné.

barborab1411
18. máj 2025

Práveže naopak vy máte právo nakoľko je kamera natočená na váš dom...vidieť čo presne sníma,pretože je pravda že sa časti snomenrho obrazu dajú vyciernit.normalne ho vyzvite nech vám zašle emailom záber z kamery (pošlite mu foto ako je natočená kamera na váš dom)a keď nezareaguje tsk rovno na uoou tam vám poradia presne .držím palce je to nepríjemné.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
18. máj 2025
@zabka1124

My máme to iste😢.Kamera 360stup.na rohu domu a ešte za oknom má kameru na náš dvor a celý predok domu-zahrada a cestu.Ked sme im hovorili,nech tu 360stup.nesmu mať,poslali ma do p..e-presne takto,že oni si môžu ako domáci robiť čo chcú.Úplni uchylaci,pedofili,nakoľko mám maloleté deti...A kamera za oknom sníma spoločnú cestu,nakoľko sa otáča za pohybom(dokonca aj keď sme pri bráne...
Sú to mladí,zlí ľudia...
Čo na to povedať...

@zabka1124 a cez úrady súd nič také ste neriešili?

zabka1124
19. máj 2025

Úrady,výsmech Žiliny...

betulinka1
19. máj 2025
@zabka1124

Sú to mladí,zlí ľudia...
Čo na to povedať...

@zabka1124 inak existuje rusicka kamier asi by som to vo Vasom pripade využila 😉 odfot aku maju a posli na na obchody, kde predavaju rusisky, ce potrebujes na tento typ kamery.