icon

Kámoška má 3 deti a ostala tehotná. Ako jej pomôcť?

janickacrazy
15. mar 2014

Ahojte baby, kamoška má taký dost vážny problém, rada by som jej pomohla, ale neviem ako. Ostala tehotná neplánovane, má už 3 deti a ledva to finančne zvládajú už teraz. Uvažuje o potrate, ale má strach, že si to bude potom vyčítat do konca života. No ak si to malé nechá, tak sa zase bojí, že ho neuživí. Okrem toho bola na začiatku tehu, ked ešte nevedela, že je v tom 3krát na rontgene a brala aj silné lieky na zápal zubu, myslíte, že by kvoli tomu mohlo mat bábo nejaké komplikácie? Dakujem.

bronia13
16. mar 2014

@dada1212 lepsie by som to ani ja nenapisal, mam taky isty nazor ako ty

igiana
16. mar 2014
bosoriak
16. mar 2014

@jalucija ako pise @sissmiss - ked nastane uhniezdenie oplodneneho vajicka, ten zhluk buniek sa pevne sa zaryje do sliznice, ktora je velmi prekrvena (preto sa casto stava, ze zena v momente uhniezdenia trochu spini). Odvtedy je zarodok zavisly od vyzive z matkinej krvi.
Tu je napr. obrazok: http://tehotenstvo.academy.sk/images/1198783390...

janickacrazy
autor
16. mar 2014

@igiana dakujem, presne niečo takéto by potrebovala, tak dúfam, že ju to poteší 🙂

lenbea
16. mar 2014

@janickacrazy vôbec nemusi mať babatko komplikacie. aj ked niekedy doktori povedia, že bude postihnute, nie je. a určite by si to strašne vyčitala cely život. radšej ho ťažko uživiť, ako sa umarať vyčitkami. kolki vychovali aj viac deti. vždy sa nejak da. šak jej môžeš pomôcť, ked bude niečo potrebovať.

andreasiskova3
17. mar 2014

@acrobaleno potrat je vražda, a tá sa nedá ospravedlniť , ani tým, že si niekto myslí, že dieťa neuživí

acrobaleno
17. mar 2014

@andreasiskova3 Každý ma na to svoj názor, takže túto škatuľu s červami naozaj nejdem otvárať.

andreasiskova3
17. mar 2014

@acrobaleno máš pravdu, svoj názor má každý človek a má na to právo , ale pravda je len jedna

acrobaleno
17. mar 2014

@andreasiskova3 a ktorá je to? Tá tvoja? 😉 Ono sa hovorí, že každý má svoju pravdu. Pekný deň.

andreasiskova3
17. mar 2014

@acrobaleno nemyslím, že to je moja pravda, keď je raz niečo živé a bije tomu srdce, tak zlikvidovať to je zabitie, či ? Či len preto, že nevie hovoriť a brániť sa, tak sa to neráta?

salamistka
17. mar 2014

nechcem súdiť, ale je to veľmi nezodpovedné nechrániť sa, keď má niekto tri deti a nechce ďalšie...

acrobaleno
17. mar 2014

@andreasiskova3 A práve pre toto sa nebavím na túto tému. A baviť sa o tomto na mamičkovskom fóre, kde sú všetky tie čo nemôžu mať deti alebo potratili spontánne je fakt kontraproduktívne (a suicidálne). Zostaňme pri tom, že je to tvoj názor a keď to chceš vydávať za všeobecnú pravdu, je to tvoja vec.

v_alika12
17. mar 2014

nech ho da mne... samozrejme,blby zartik. Ja len ze je to take nespravodlive,kto nechce,ma a kto chce,nema. Chapem kamaratkinu obavu z buducnosti,ale zaroven nechapem,preco zanedbala prevenciu, aby nemusela riesit taketo zavazne veci. Je snad dospela,rozumna osoba...

andreasiskova3
17. mar 2014

@acrobaleno ty sama si písala, že ,, keď ma ostať sama so 4 deckami, nech ide na potrat,, a potom ,,A baviť sa o tomto na mamičkovskom fóre, kde sú všetky tie čo nemôžu mať deti alebo potratili spontánne je fakt kontraproduktívne (a suicidálne). ,, preto si aj ja myslím, že radiť potrat v mamičkovskom fóre je hrozné.

janickacrazy
autor
17. mar 2014

@salamistka Ona brala tabletky, ale nejako sa im podarilo aj napriek tomu otehotniet a práve preto je tým poriadne zaskočená vieš.

janickacrazy
autor
17. mar 2014

@v_alika12 No vieš, aj mna to napadlo, keby sa to dalo u nás, že by som si to malé adoptovala, ale samozrejme nie sme v Amerike, ale na Slovensku. My plánujeme ešte jedno bábo a preto sa ma táto téma dotýka o to viac, že si neviem predstavit, že ona by sa ho vzdala a mna bude potom vidiet s bábom, kedže sme dobré kámošky, tak asi by to bolo pre nu hrozné.

bejbinka
17. mar 2014

@janickacrazy a co na to jej manzel?

mylove321
17. mar 2014

@andreasiskova3 potrat je vrazda a to ze radsej zomrie dieta od hladu, lebo ho neuzivia, tak to je uz v poriadku.

janickacrazy
autor
17. mar 2014

@bejbinka Manžel nie je z toho velmi nadšený, zatial sa poriadne nevyjadril, ked išla z nemocnice, ani telefon jej nezdvihol, tak neviem, ako to dopadne. Asi to musí najskor predýchat.

mylove321
17. mar 2014

@andreasiskova3 pravda je len jedna a to taka, ze ti rodicia sa budu musiet trapit so zivenim decka a ostatni co radia nech si ho nechaju sa budu iba pozerat tak pre nich je lahke radit a zaroven svinske, lebo hocaka pomoc od hockoho by bola proste stale nic v porovnani s tym co zaziju oni. a na druhej strane ak si to daju vziat, usetria si to. vies kazdy spas nieco stoji bohuzial.

tatianka79
17. mar 2014

Verim, ze tvoja kamaratka sa rozhodne spravne,nech to bude akokolvek tazke. To "spravne" bude iste to,ako sa rozhodne 🙂 Ja verim v Boha a preto by som jej povedala, ze stvrte babo je taky isty dar ako tie tri, ktore nadovsetko miluje. Vsetko je pre nieco a teda to male jej iste do zivota neprinesie nic zle,mozno to bude tazke po vaetkych strankach,ale v konecnom dosledubude dakovat Bohu,ze to male priniesla na svet. Ak sa uz teraz boji vycitiek,to co bude potom,bude este horsie. Ale to ona iste vie. Je uz mamou a to male v nej je uz zive stvorenie,ktore si vybralo za mamu prave ju. Verim v Boha a ako je vseobecne zname,potrat je vrazda. Ja si ale tiez myslim,ze Boh nam dal slobodnu volu a moznost rozhodnut sa. Ak sa rozhodne,ze babo na svet nepride,bude musiet niest nasledky,a tie vycitky si ani neviem predstavit. Ale urcite aj keby sa takto rozhodla,nik nema pravo odsudzovat ju. Ja ale verim ze sa rozhodne byt mamou po stvrtykrat 🙂 toto by som jej poradils ako kamaratka,a tiez,ak by to bolo mozne,ponukla by som jej svoju pomoc a pomoc tych od ktorych by ju mohla dostat...ak by to bol chlapcek...dala by som jej vsetko oblecenie co mam...aj ked sama toho nemam moc 🙂 ale dost na to,aby oblecenie vooobec nekupovala. Budem rada ak mi das vediet ako to dopadlo 🙂

bejbinka
17. mar 2014

@janickacrazy Hm...ved prave ze aj manzel sa musi vyjadrit. Myslim si, ze ak by sla na potrat, casom by to isto olutovala -deti vyrastu a potom, ked bude prazdne hniezdo doma, zacne rozmyslat nad tym, ake by to bolo, keby mala aj to stvrte a ze by to nejako zvladli. Chapem ju, ze sa boji, ale nikto nevidi do buducnosti a nemusi byt vzdy len horsie...ale aj lepsie. Ja mam jednu znamu, ktora nemohla velmi dlho otehotniet, potom sa konecne zadarilo no a na druhe babo zas cakali niekolko rokov...par mesiacov potom, co sa jej narodilo druhe, zamiesili na tretie - neplanovane. Zmierila sa s tym pomerne rychlo, lebo po dvoch chlapcoch cakala konecne dievcatko. A pamatam si, ze ked prisla po rodicovskej do prace povedala...trikrat a dost 🙂 lenze...kratko nato otehotnela znova - stvrtykrat...predychavala to dlho, navyse znova chlapec, ale teraz uz ma par dni pred porodom a vyrovnala sa s tym. Uz hovori len to, aby bolo zdrave. Toho rontgenu a tabletiek by som sa nebala, ale ked chce mat istotu, nech brnkne zubarovi a informuje sa, pripadne gynekologicke. Drzim palce nech sa spravne rozhodne...ja by som dala babatku sancu - vsetko sa deje z nejakeho dovodu...aj to ze otehotnela.

janickacrazy
autor
17. mar 2014

@tatianka79 Dakujem za tvoje slová, určite ti dám vediet, ako sa nakoniec rozhodne.

janickacrazy
autor
17. mar 2014

@bejbinka Ved práve, bojím sa, že manžel sa ju bude snažit prehovorit, aby si to dala vziat a bez jeho podpory by to mala ozaj tažké, no mám pocit, že ona by si ho chcela nechat. Uvidíme ako to nakoniec bude.

bejbinka
17. mar 2014

@janickacrazy Ach jaj, no to bude mat o to tazsie...dufam ze nie a ze sa neda, aj keby sa o to snazil. Sa mi zda, ze muzi to beru celkovo inak...skor tak pragmaticky. Tazko sa potom zene zije s takym rozhodnutim, ked by bola k tomu v podstate donutena a nebola by s tym sama stotoznena. Daj mi potom, prosim, vediet ako sa rozhodla.

janickacrazy
autor
17. mar 2014

@bejbinka No ved práve to ma štve, že niektorí muži sa tvária akože ved čo je na tom však? Preto to máme my ženy také tažké občas s nimi. Dám ti vediet, neboj.

mamkabeika
17. mar 2014

@dada1212 Finančná situácia je dosť diskutabilná a nestála. Prečo práve potrat by mal byť prevenciou pred zlou finančnou situáciou?
Predstav si situáciu: pár má dve deti, žijú celkom slušne, žena berie atk, lebo viac detí si nemôžu dovoliť. Chcú dvom už narodeným deťom dopriať (v dnešnej spoločnosti akceptovaný) komfort. Jedného dňa však otec, živiteľ rodiny, dostane napr. mozgovú mŕtvicu. Deti na 2. st. ZŠ, matka má 400e plat, otec ležiak, neskôr na vozíku. Má nádej, že sa z toho dostane, rehabilitácie, starostlivosť finančne náročná. Deti nemôžu ešte finančne prispievať, starí rodičia majú min. dôchodok. Čo teraz? Uskromňovať sa, hľadať riešenie situácie, matka druhú prácu, pomoc od širšej rodiny či priateľov. Všetko sa dá zvládnuť. Len sa treba zaprieť a nevzdávať sa. Život nie je jednoduchý.
Podľa tvojej logiky (t.j. radšej počaté dieťa potratiť) by mala táto žena v tejto neľahkej situácii urobiť čo? "Utratiť" manžela? Alebo vzdať sa jedného z detí?

Finančná situácia je tak nestála, že nikto z nás nikdy nevie, kedy bude potrebovať pomoc, kedy bude finančne na dne. Zdravie dnes máme, ale zajtra ho už nemusíme mať a hypotéky na krku máme na istých 30 rokov. Takže ísť na potrat určite riešenie nie je. To nič nevyrieši, akurát ju to bude po zvyšok života zožierať.
@janickacrazy čo sa týka toho rontgenu, nech sa nebojí. Mne lekári tvrdili, že ak je plod poškodený, potratím. Ale že sa nemám čoho báť, že tie dávky žiarenia sú už dnes nízke. A nič sa nestalo. 🙂 Pri kamarátke stoj, nech sa rozhodne akokoľvek, ale skús ju podporiť aby na potrat nešla. Povzbuď ju. Žiadne finančné problémy sa nevyrovnajú tak závažnému skutku matky.

mamkabeika
17. mar 2014

@mylove321 Píšeš, akoby sme žili v čase moru alebo cholery. Prosím ťa. Aby nenašli prostriedky na uživenie jedného dieťaťa? Ktorá rodina je na tom tak zle, aby 3 deti živila a to 4. potom muselo umrieť od hladu?!

janickacrazy
autor
17. mar 2014

@mamkabeika Máš pravdu, že človek nikdy nevie čo a ako bude a ani financie ani zdravie nie sú tu automaticky navždy. Ja som toho živým príkladom. No každý tak neuvažuje. Ja pri nej stojím, aspon sa snažím ju povzbudit, lenže rozhodnút sa musí ona. Dúfam, že sa rozhodne správne.

nyusika
Autor odpoveď zmazal