icon

Kariéra verzus rodina

28. jan 2021

Pred materskou dovolenkou som pracovala ako managerka reštaurácie, počas rodičovskej však prevádzka zanikla. Finančne sme na tom boli dobre, manžel mi dal teda čas, nech si nájdem opäť prácu, ktorá mi bude vyhovavať. Avšak kombinácia korona obdobia a nášho sťahovania ma prinútila zobrať prácu, ktorá mi nie je po chuti, kariérne som neskutočne klesla. Manželovi to nevadí, hovorí, že aktuálne nám to bude stačiť a ani domácnosť neutrpí (všetko je na mojich pleciach). Čím sa ale blíži dátum nástupu, mám pocit, že manželovi to vyhovuje, lebo doma bude všetko ako predtým (varenie, upratovanie, starostlivosť o dieťa), a ja si len odskočím do práce, keď bude dieťa v škôlke. Dcéra so mnou bola vždy 24/7, je na mňa naviazaná, tak sa jej nová práca veľmi nedotkne. Ale mňa to neskutočne žerie, že som zasa postavila rodinu pred seba. Ako sa Vám ženy podarilo byť kariérne úspešné a skĺbiť prácu a rodinu, aby všetko fungovalo?

Strana
z4
sasa1310
28. jan 2021

@lianka123 a to ti vyhovuje byť na niekom závislá?

luccija
28. jan 2021

@sasa1310 preco by mala byt zavisla?nikde nepise, ze nema usetrene ani euro z ktoreho teraz zije.Okrem toho je vela zien, ktore maju napr byt v podnajme a ine financne zaruky.Tu sa dost casto prezentuje nazor, ze zena, ktora zostane po RD doma bez klasickeho TPP je vlastne zavisla na muzovi a chuderka bez nazoru.A, keby aj bola zavisla je to zle?ved kolko zien na MD a RD ziju z muzovych penazi resp.spolocnych.

lianka123
28. jan 2021

@sasa1310 citaj poriadne. Momentalne sa nechavam zivit, to neznamena ze som zavisla.

loginexistuje
28. jan 2021

ja neviem mne pride ako ta nespokojna vrana v jednej bajke robit prevadzkarku v gastro neni za mna kariera a aktualne je gastro uplne out
nasla si si inu pracu robis na ciastocny uvazok ale o starostlivost o dieta sa delis s manzelom podla vasich uvazkov rano napr vozi do skolky on ty vyberas a pod ak bies nahradit jeho prijem tak si kludne vymente pomer prace vo vasej domacnosti a starostlivosti o vase dieta

simca06022011
28. jan 2021

ako neviem, preco maju ludia potrebu riesit "zavislost na niekom". Ak to páru vyhovuje, nic im nechyba, tak na co? Aby som si vedela tlieskat, ze sice mozem sediet doma a starat sa o deti, lebo chlap zarobi za troch, tak aj tak budem niekde za par eur 8hodin sediet a potom letiet domov a nervacit, ze nestiham? 🙂 Jednu vec neznasam, kd jeden sa derie a druhy lezi doma a mina zvesela tazko zarobene prachy, ale su domacnosti, kde si to tak par dohodne a vyhovuje im to, ze partnerka ma rozum, vie hospodarit, dokaze sa postarat o deti a domacnost a nemusia medzi 18 a 20tou hodinou vecer obaja lietata a carovat, aby vsetko stihli a nemaju chvilu oddychu :D ja kazdej zene, by som dopriala na mesiac, aby si to vyskusala, aky je to veget v sobotu vstat a mat vyriadene, nakupene, navarene a mozet leharit, vyletovat a nic nerobit... alebo prist s detmi vecer domov a nemusiet sa rozkrajat, ci varit, ci ucit sa, ci spratat,... ci vlastne co... u nas to ked sme obaja mimo dom kvoli praci, vyzera vecer divoko a to mam samostatne dieta, s ktorym sa takmer neucim.

autor
28. jan 2021

@loginexistuje nebola som “prevádzkarka” v nejakej piatej cenovej, takže to je obrovský rozdiel, mala som našliapnuté na dobré miesto v office. Pointa je v tom, že z tejto pozície kariérne klesnem.
No manžel ani nebude musieť dieťa voziť do škôlky, to je základ, že aj tak sa u mňa nič nezmení, iba pribudne práca.

loginexistuje
28. jan 2021

ja som myslela ze to je len ine vyjadrenie prevadzkarka restauracie alebo manazerka restauracie ze je to to iste

ja nepodcenujem ziadnu pracu a praca v office vobec nemusi byt nejako nadstandardne platena

tak si hladaj pracu aku chces a kde sa budes citit ok co ti v tom brani ?
tuto bud odmietni alebo to mas ako docasne riesenie

loginexistuje
28. jan 2021

zena po troch rokovh doma a s malym dietatom karierne klesne takmer vzdy
pri manazerskych alebo vysokospecializovanych poziciach sa vracias skor a o hodne ako tri roky

lucinka1988
28. jan 2021

@loginexistuje súhlasím, ja som klesnúť nechcela, tak pracujem kontinuálne počas MD aj RD z domu, dokonca som počas prvej MD rozbehla ešte nový projekt, čiže som sa paradoxne kariérne posunula. Ale áno, väčšinou žena po rokoch začína takmer odznova, ak je doma 3 roky, ani sa niet čo čudovať..

bodka21
28. jan 2021

nie celkom rozumiem čo chceš svojim príspevkom povedať, ale jedno viem určite, staré dobré známe klišé: Spokojná mama = spokojná rodina... na tvojom mieste by som si v prvom rade urobila poriadok v tom, čo chcem a následne to prebrala s manželom a hľadala prácu, ktorá Ťa bude tešiť a napĺňať energiou. Mne končí RD o mesiac a už posledný rok, možno aj 1,5 som hľadala a zisťovala čo by bolo pre mňa to najlepšie. V prvom rade aby netrpela rodina a deti a v druhom, aby som sa aj ja pracovne vyžila a nebola iba žienka domáca. Naozaj záleží na tom aký si typ... ale myslím si, že dlhodobo nemôžeš fungovať na úkor seba a v niečom, čo Ti nevyhovuje, lebo to niekde "vybuchne".

ingelika78
29. jan 2021

@loginexistuje uplne s Tebou suhlasim 'manazerka' restauracie nie je ani podla mna ziadna zavratna kariera (akekolvek to uz je nazvane) 🙂

simca06022011
29. jan 2021

To, ze manžel nebude musieť, neznamena že nemôže dieťa nosiť do škôlky... Kľudne mu úlohy naloz.

autor
29. jan 2021

@ingelika78 po prvé, neišlo o “prevádzkarku” krčmy v Dolnom Kubíne, po druhé, nechcela som zotrvať na tejto pozicií, ale posunúť sa do kancelárie, kde by som nebola nútená robiť do večera, príp. cez víkendy a po tretie, pre každého predstavuje “kariéra” niečo iné.

luccija
29. jan 2021

No tak si mala nejaku predstavu a ta nevysla.Zivot sa meni kazdy den...pokym sa gastro rozbehne budu to mesiace roky....ved nikto netvrdi, ze sa nikdy do gastra nevratis.Vela zien po RD netuzi robit "karieru" chcu niekam ist medzi ludi, zarobit a nemat zodpovednost za velke rozhodnutia.
Nerozumiem hore pises, ze restsuracia zanikla a teraz, ze si mohla mat pracu v kancelarii v gastre.

katarinaina
29. jan 2021

@lianka123 neviem prečo sa zaťahuješ ty do tej pozície, ja som hovorila všeobecný prípad, ktorý vidím okolo seba častejšie. Pohybujem sa v prostredí podnikateľskom, často mužskom a vidím že ak má kolega mimomanželský vzťah tak je to kolega ženatý s manželkou ktorá je doma a teda je finančne závislá - nehovorím o manželke na materskej... a toto vidím pomerne často u kolegov ktorí majú milenky.

lianka123
29. jan 2021

@katarinaina v takom prostredi som sa pohybovala roky, kazdy si z toho zoberie co potrebuje. Moje hodnoty to nenarusilo.

Strana
z4