icon

Kariéra verzus rodina

28. jan 2021

Pred materskou dovolenkou som pracovala ako managerka reštaurácie, počas rodičovskej však prevádzka zanikla. Finančne sme na tom boli dobre, manžel mi dal teda čas, nech si nájdem opäť prácu, ktorá mi bude vyhovavať. Avšak kombinácia korona obdobia a nášho sťahovania ma prinútila zobrať prácu, ktorá mi nie je po chuti, kariérne som neskutočne klesla. Manželovi to nevadí, hovorí, že aktuálne nám to bude stačiť a ani domácnosť neutrpí (všetko je na mojich pleciach). Čím sa ale blíži dátum nástupu, mám pocit, že manželovi to vyhovuje, lebo doma bude všetko ako predtým (varenie, upratovanie, starostlivosť o dieťa), a ja si len odskočím do práce, keď bude dieťa v škôlke. Dcéra so mnou bola vždy 24/7, je na mňa naviazaná, tak sa jej nová práca veľmi nedotkne. Ale mňa to neskutočne žerie, že som zasa postavila rodinu pred seba. Ako sa Vám ženy podarilo byť kariérne úspešné a skĺbiť prácu a rodinu, aby všetko fungovalo?

stanulienkat
28. jan 2021

Rada za milion 😂😂😂😂 @lianka123 . Toto nemoze napisat rozmyslajuca zena. Presne z toho sudka,ze muz si nasiel mladsiu a ja nemam kam ist a som bez penazi s dvomi detmi.

lianka123
28. jan 2021

@stanulienkat ja stale nechapem, kde tu vsetky chodite na tie aferky, ze muz si nasiel mladsiu. Mam pocit, ze sa to deje viac vo filmoch a na koniku ako v realnych zivotoch. Ale podel sa so skusenostou, rada si vypocujem

stanulienkat
28. jan 2021

@lianka123 ako mozes v 21. storoci radit mladej,sikovnej a emancipovanej zene,aby si nechala urobit este 1 decko a zostala doma??😂😂 Ved ona chce pravy opak a nie dementniet doma ako kvocka a nechat sa vydrziavat. Potom sa zeny cuduju,ze su bez penazi,ak by sa nieco stalo.

luccija
28. jan 2021

Takze budes robit pol uvazok?ci cely?tak z okolia a aj na sebe vidim, ze zeny sa casto obetuju a karierne klesnu po narodeni deti.Neviem co Ta hneva viac ci to, ze budes mat pracu, ktora Ta nebude tak naplnat co moze byt docasne riesenie ved o rok, dva to moze byt inac, ale skor si myslim, ze do gastra sa u nevratis...alebo to, ze mas pocit, ze Ti pribudne praca plus robota v domacnosti.A s tym mas pravdu, lebo maloktory chlap konci o 16, aby Ti vyzdvihol dieta, spravil ulohy, isiel na ihrisko....
Tie, ktore takeho maju Ti mozu pisat, ze dieta a domacnost su spolocne.moj chlap pride o 18, takze som mala tieto veci na starosti ja.A tiez som bojovala, ked som nechcela mat poobede opatrovatelku ci tahat k nam svokru musela som mat pracu, aby som to stihala. Nikdy nebudes mat vsetko na spravodlivu polovicu rozdelene.skus to vidiet pozitivne nasla si si pracu, muz s tebou drzi si predstav, ze by vykrikoval, ze viac zarobi, ze sa mas vratit do prace piatky, sviatky...aj taki su chlapi.
Vzdy pre dieta nieco obetujes a zeny viac🙂

autor
28. jan 2021

@luccija práca bude na TPP, ale len na 6 hodín denne. Popravde ma vytáča oboje - aj neuspokojivá práca, aj kombinácia práca - dieťa - domácnosť. Možno mám na seba vysoké nároky a chcem byť silou mocou “superžena” ako som bola doteraz, vždy som všetko zvládala sama, málokedy som potrebovala pomoc rodičov či svokry, a asi je to aj moje ego.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
lianka123
28. jan 2021

@stanulienkat hej, tento nazor som mala ako bezdetna... ze zeny sa zasivaju na materskych, aby nemuseli riesit karieru... a ze ak budem mat dieta, tak nikdy nebude revat.. a este som si myslela, ze co su to za zeny, ktore su do 3rokoch doma?? Vsak maju zarabat aby spolufinancovali.
Ja som si to vyskusala, nesla som do prace kvoli peniazom, ale kvoli sebarealizacii. Mala som opatrovatelku, upratovacku, pracovala som, ucila som sa ns statnice, otehotnela som a posledne 3mesiace pred porodom som vyslivene tahala nohy za sebou. Tak som sa na vsetko vysrala, som doma s oboma detmi, manzel viac nerobi ako robi, takze spolu vyletujeme a dovolenkujeme. Cakame na otvorenie hranic a sup ho uzivat rodinky na dovolenky. A ked pride spravny cas a ja to budem citit, tak sa ku kariere vratim.

alvaluka
28. jan 2021

Ja som asi podobna povaha ako ty, pomoc som od nikoho nepytala pred dietatom, vsetko som si vedela zabezpecit, kedze som bola dlho sama.
S dietatom tiez nepytam jedine ked viem, ze sa neviem naklonovat a byt aj u zubara aj s malou.
Myslim vsak ze je to minimalne na skodu a je to problem. Priatel malu vie nakrmit, okupat, obliect, ist s nou von, ale niekedy ked mam toho vela jeho nenapadne, ze idem a urobim toto tamto, bud ho to fakt nenapadne, alebo neviem co a mne zas pride blbe mu hovorit teraz urob toto, potom tamto ako malej, jedna ruka hore, druha ruka hore ale v konecnom dosledku som ja, co sa nastve. On ked robi okolo domu, tak malu nema pri sebe, co je logicke, ona kupe svojich plysakov vo vedre ked umyvam podlahu, ale ako kazda zena doma s nou robim vsetko za ritkou, a on nedokaze pochopit, ze mne by stacilo, keby som mohla mat aktivitu bez malej. Pri nej si aj zacvicim nejaku 10 minutovku, lebo na viac nevyda. Mne nevadi robit teraz doma vsetko, on este dokoncuje podkrovie, ale ked budeme obaja pracovat, proste sa potrebujem realizovat a nebudem brat vsetko na seba.

sense
28. jan 2021

@lianka123 tak to je najlepšie riešenie ale to nie je potom model nech sa muž stará a žena je doma... To je žena je na materskej a po materskej ide do prace... Ale ty píšeš ze si zavesila kariéru na klinec a zabezpečuje ta muž a to je trochu iný model aký opisuje teraz.. A v prípade ze sa mužovi niečo stane dokáže sa finančne postarať žena... Ale tých je podľa x tém denne na MK mizivé percento.
A pokiaľ sa oni dvaja na tom nedohodnú že on bude zabezpečovať rodinu plus myslieť aj na to co ak sa jemu ako "hlavnému finančnému zdroju stane" a ona bude doma s presvedčenia že jej to tak vyhovuje tak je to o. K, ale nie je o. K obaja v práci a muž príde domov vylozi nohy a žene nastane druhá sichta.... Pokiaľ obaja robia, majú sa aj obaja podieľať na výchove dieťaťa a vedení domácnosti...
Pretože prakticky vždy keď sa niečo stane tak za kratší koniec ťahá žena a nemusí to byť napr len nevera muža, ale aj dlhodobá choroba..

elizabet173
28. jan 2021

@lianka123 ano, zle si sa vyjadrila, vyznelo to, ze sa pri detoch treba kariery vzdat uplne

lianka123
28. jan 2021

@sense na klinec som to zavesila kym su deti male, lebo prepinanie sil nam nic neprinesie... moj muz pomaha so vsetkym, s ohladom na malu vytazenost v praci... robi nakupy, tankuje a dava umyvat auta, hra sa s detmi, oblieka, prebaluje, dokonca kazde rano vstane o 7 k nim, da ranajky a mna budia az 8.30. Viem, znie to idealne, ale vsetky mame na vyber... lem rozmyslam, kde tie zeny pridu k tomu, ze vsetko robia sami a este ich aj muz podvadza 🤦‍♀️.
Vzhladom na nasu situaciu sme tu a teraz rodicmi a ked budu deti vacsie samostatnejsie tak sa vratime k tomu, co nas bavilo pred detmi- kariera, sport etc.

sense
28. jan 2021

@lianka123 vidíš ale to je iný prípad ako píše autorka... Takže s druhým dieťaťom by sa jej situácia rozhodne nezlepsila. Len by mala ešte o jedno dieťa viac na starosť
V každej rodine je najlepší taky model kt vyhovuje obom...

luccija
28. jan 2021

Ale ved nebudes potrebovat ich pomoc nie?budes stale superzena🙂Pozri sa mas ideal 6 hodin byt v praci nebudes letiet po robote o 5 minut 5 pre dieta, ktore bude posledne v skolke.
Ano tym, ze budes skor doma vacsina veci bude na tebe, ale vzdy lepsie akoby ste boli dvaja pracovne vytazeni a na dieta nebude cas🙂Vsetko ma pre a proti.Nebude Ti to vyhovovat najdes inu pracu, zostanes doma mas vela moznosti...

luccija
28. jan 2021

@majkeel ty si stale melies svoje🙂a podla seba sudis vsetkych.
Cele roky iba o tom ako si maju ludia maknut a potom oddychovat ci zvolnit tempo.My s muzom mame pracu kde to nie je mozne a obidvoch nas praca bavi, takze menit nebudeme.napriklad som farmaceutka on praca v kancelarii neurcujeme si sami, ze teraz budem robit na x projektoch den, noc zabezpecime sa a potom budeme robit pol uvazok.Su profesie, kde to nie je mozne.
A to, ze zeny obetuju viac za tym si stojim.Chlap nemusi premyslat ci pojde na sluzobku, ci moze mat pracovnu dobu do 17 a bude stihat po deti, ci kupil chlieb na veceru vacsinou tieto veci riesia zeny.Vzdy sa statisticky viac prisposobuju zeny rodine ako muzi.Co je niekedy na skodu muzi su menej empaticki a sebci najdu si cas na hobby, kamaratov zeny viac potlacaju same seba pre dobro deti a rodiny.Co tiez nie je vyhra🙂

luccija
28. jan 2021

Ja to vidim aj u nas v praci, ked je nejaka zmena ci v pracovnej dobe ci praca nadcas zeny hned povedia nemozem a co bude s detmi,?muz povie zavolam zene, ze zostavam dlhsie🙂minule som citala dobry clanok, ze 90% zien radsej robi za mensi plat, ale maju cas na deti a nebazia po kariere.Su aj vynimky samozrejme, alebo vdaka Vam chlapom si to mozu dovolit, ze maju slabsie platene zamestnanie.Lebo viem, ze ty si jesitny🙂)

katarinaina
28. jan 2021

@lianka123 vobec nehrabe z mileniek... vzťah sa môže skomplikovať napríklad aj chorobou "živiteľa" alebo tým že manžel už nebude zarábať tak dobre... Zvyčajne si milenka nájde takého "živitelia" čo doma majú manželku-gazdinku, ktorá je zvyknutá chodiť mesiac po dovolenkách 🙂

luccija
28. jan 2021

@lianka123 to srandujes s tym tankovanim a umyvanim aut nie?🙂to je fakt velka povinnost.

vilma7
28. jan 2021

Ja som bola pred prvým pôrodom vedúca 14 čl.timu. po pôrode som išla sama z pozície (minimálny pocit na výplate) aby som nemusela šéfovať aj v práci a aj doma 😀😀😀. Po druhom som išla z plného na polovičný a som aj rada. Do práce si chodím oddýchnuť a vôbec mi tie problémy nechýbajú, ktoré som tam musela večne riešiť.Pridem, odrobim si a mám svätý pokoj. Na plný sa možno vrátim ak bude mať mladšia 4-5 rokov. Uvidíme, po kariére nebažím, ale po spokojnom živote a momentálne potrebujem viac energie na doma.
Ale každému vyhovuje samozrejme niečo iné.

Veď nevešaj hlavu, niečo lepšie môžeš nájsť aj časom.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
lianka123
28. jan 2021

@luccija no ja vcelku nemam rada ked mi ruky smrdia od nafty, za druhe neviem preco vzdy ma tam niekto okukuje. A jedze su teraz blisky zavrete urcite si nebudem v tych rucnych v zime ruky drat... ale ak to mas rada, chapem

lianka123
28. jan 2021

@katarinaina 🙂 neviem ako moze byt manzel s milenkou a zaroven so mnou mesiac na dovolenke?? Myslim, ze doba v tomto by sa uz mohla posunut, zacnime od seba... uz neni in podvadzat ale byt verny.. asi si zle vyberala partbera 😉

luccija
28. jan 2021

@lianka123 na tvoje blbe ustipacne poznamky nebudem odpovedat.Na pumpe su ludia, ktori Ti natankuju, alebo su tam rukavice.Ale mas pravdu radsej nech to ma na starosti muz ako by Ta mali okukovat🙂

luccija
28. jan 2021

@majkeel vies co budem hnusna tak ake kriteria si mal ty s vyberom partnerky, ked teraz nemozes byt s dcerou tak ako by si chcel....tak si si zle vybral ako ostatne, ktore nechcu striedavku, lebo...su jesitne, chybali by im deti, muzi by sa nevedeli tak postarat, maju muzi uz nove rodiny, muzi im nezabezpecia taky komfory

lianka123
28. jan 2021

@luccija ja tankovanie rada nemam. Kopec chlapov a smrad od nafty/benzinu. A ano radi dobehnu mi natankovat, len nerada ostavam dlzna/vdacna. To ty si zacala s milenkou, ja som sa len chytila 😉

luccija
28. jan 2021

@majkeel kolko rozvedenych rodin, tolko dovodov preco nechceli striedavku.Niekedy sami muzi nechcu striedavku robia na smeny, cestuju, nemaju nervy na deti ano aj taki su....aj taki co povedia chcela si rozvod staraj sa...to, ze ty si dobry otec a snazis sa neznamena, ze je to norma.Ale odbocili sme od temy a stojim si za tym, ze zeny sa uz casto nevratia do prace aku vykonavali predtym, alebo beru mensie uvazky nizsi plst za cenu viac casu byt s detmi a zastupit muza, ktory zarobi viac.Iste su zeny, ktore trvaju na tom, ze studovali a chcu si poziciu udrzat a su nekompromisne a maju opatrovatelku, rodinu kolko ludi tolko nazorov a kazdeho zodpovednost a svedomie ci da dieta do jasli a potrebuje si nieco dokazovat.Chlap ma cestu o dost jednoduchsiu malokedy je postaveny pred dilemu dieta praca domacnost

luccija
28. jan 2021

@lianka123 pises od veci nemam cas sa s tebou natahovat.O milenke som ja nepisala nic to si sa pomylila🙂

simca06022011
28. jan 2021

Ja som to pochopila tak, ze ty nie si spokojna s novou pracou, ktoru si si nasla.. vsetci ostatni su spokojni. Ak chces inu pracu najdi si inu, popri tejto.. a proste vymenis. Starostlivost o domacnost sa potom utrasie za pochodu 🙂 Ver ci nie, vela ludi teraz nie je a nebude na svojej vytuzenej pozicii.

luccija
28. jan 2021

@simca06022011 tiez mam ten pocit krivdy z nej nielen, ze nemoze mat pracu ako mala, aj menej penazi a este aj doma zostane vsetko na jej pleciach.Nebude jedina🙂ale zase ma to, co chce vela zien pracu na 6 hodin.Este ani nenastupila mozno to po par mesiacoch prehodnoti a zisti, ze dobre sa stalo, ak nie bude hladslat dalej.Teraz je celkom problem najst si pracu aj vo velkych mestach

autor
28. jan 2021

@luccija
@simca06022011
Máte pravdu v tom, že je aktuálne ťažké nájsť si vôbec prácu, nie to vysnenú prácu. Nič iné mi neostáva, len vyskúšať a potom sa rozhodnúť.

simca06022011
28. jan 2021

ako vies.. vysnivana praca.. ja ju robim cely cas, aj na md aj na rd... ale este ta caka obdobie detskych chorob, ako vraj nie vsetci to maju, ale ja nepoznam deita co by nastupilo do skoly v pohode a nechybalo vela... to si vies ako manager predstavit, ze si kazdu chvilu doma? Lebo ja som realne bola na homeoffice casto, aj ked som enchala malu s otcom doma, urobila som najnutnejsie a letela domov, lebo nervy.. cize vklude zacni pomaly ;) mna ja ta praca prestala rychlo bavit a prave naopak, nepriberala som pracu, ale odoberala :D
A dalsia vec restiky, gastro, hotelierstvo .. teraz je to vsetko zavrete, len tazko budu hladat niekoho