icon

Každodenná návšteva sestry

dendrobia
8. dec 2015

Ahojte žienky. Vytvorila som si nový nick,kvôli väčšiemu súkromiu,inak na MK fungujem už nejaký ten piatok.
Mám staršiu sestru,je psych.chorá (trpí paranoidnou schizofréniou) , čakám bábo,som v 8.tt.
V čom spočíva môj problém:
od samého začiatku tehu mám nevoľnosti,ale nonstop. Neobjímam wc misu,to nie,ale celý deň mám pocit na zvracanie,som slabá,malátna. V noci nespím,pretože jediná moja spiaca poloha bola na bruchu,no už niekoľko týždňov tak nemôžem spať,pretože ma plod tlačí a bojím sa,aby som mu neublíźila (ja viem,že plod je ešte maličký,no ten pocit je silnejší 🙂 )
Moja sestra je u mňa každý deň. Už rok.. Najskôr chodievala každučký deň. Okolo 10.00hod doobedia sedela u mňa do 18-19.00 večer. Každý deň. Po istom čase som si "vydupala" aspoň "voľné" víkendy,kedy som sa chcela venovať mm a deťom. Takže asi pol roka už chodí len 5x do týždňa... ak sa náhodou stane,že nie som doma,čaká na mňa aj dve hodiny... kedže sa menil čas a stmieva sa rýchlejšie, z ôsmych hodín sa stalo už "len" päť -šesť hodín.,ale aj tak... včera som sa jej snažila vysvetliť,že kým sú deti v škole a mm v práci,chcem si oddýchnuť,kedže v noci nespím a nevoľnosti neustupujú,že nech nechodí,lebo chcem mať aspoň do obeda pokoj. Nepomohlo. Dnes je tu znova, sedí v kuchyni. Každý deň vypije 2-3kávy a sedí,sedí,sedí... Pokiaľ si nejde uvariť tie kávy,alebo na WC ani sa nepohne.. už sa nemáme ani o čom rozprávať ..
Viem,že hormóny robia svoje,a možno si to beriem až príliš k srdcu,tiež viem,že nemá kam ísť,ale už ďalej nevládzem.
Prosím poraďte ako jej vysvetliť,aby svoje návštevy aspoň zredukovala...
Ďakujem 🙂

barbora59
19. dec 2015

mozem sa opytat co by sa stalo keby priklad je doobeda ty lezis pred tv ona zaklope a proste neotvoris ?

barbora59
19. dec 2015

myslis ze by sedela pred dverami? Musi to byt tazke, urcite sa treba porozpravat s jej lekarom. Psychicke choroby su peklo. Tiez mam kamaratku ktora trpi psychiatr. diagnozou ma to jej mama aj sestra, jej to prepuklo po porode. Ale berie lieky a ked ich ma spravne nastvene je ok.

dendrobia
autor
19. dec 2015

@barbora59 urcite by sedela a cakala. Robi to tak aj ked naozaj nie som doma..

katrin21
19. dec 2015

@dendrobia tak skus sa zatat a neotvorit aj cely den.. jeden den doma vydrzis 🙂

dendrobia
autor
19. dec 2015

@katrin21 a deti pustim domov cez okno? 😀

katrin21
19. dec 2015

@dendrobia jaaaj, no 😀

dendrobia
autor
24. dec 2015

Dievčatá,predstavte si,že sestra u mňa nebola už štyri dni! V pondelok síce prišla,ale museli sme s mm preč a stretli sme ju na polceste... uvidím,čo bude po sviatkoch,ale verím,že budú pokojné..
všetkým Vám ďakujem za rady i srdiečka a prajem príjemné a požehnané sviatky ♡

maria123
28. dec 2015

@dendrobia aj tebe, a treba sa snazit tie internvaly este viac natahovat,tak to bude idealne

anetkaadamko
2. jan 2016

čo nové?

dendrobia
autor
2. jan 2016

@anetkaadamko ahoj. No,zatial vela veci.
v prvom rade to,ze som so sestrou nikde nebola,pretoze v ten den ked mala kontrolu u psychiatricky,ja som mala poradnu a hoci som bola objednana na pol osmu,zobrali ma az tesne pred deviatou. Takze som to nestihla.
ale:sestra tu bola naposledy v utorok pred stedrym dnom,potom prisla este dva krat 29-29.12.2015 ale tym,ze je doma mm bola tu max. tri hodiny,lebo vzdy to urobil tak,ze isiel do mesta okolo jednej poobede a tak jej povedal pod,zoberiem ta. Jemu sa neodvazi odporovat. Horsie je,ze mm v pondelok odchadza do roboty na dva tyzdne..
ja som si od jej navstev odvykla a citim sa ovela lepsie,nez v jej pritomnosti ☹

gviera
4. jan 2016

@dendrobia Prečítala som si celú diskusiu, a podľa mňa budeš musieť zájsť za jej psychiatrom, tomu sa nevyhneš a povedať ako sa veci majú. V niektorých mestách sú stacionáre, kde sa stretávajú a zapájajú ich do nejakých aktivít. Máš to veľmi ťažké. Ale porieš to ešte teraz, keď si tehu, lebo ak znova začne s tými nekonečnými návštevami keď príde na svet bábo, budeš z nej nervózna a nebudeš mať kľud. A keď si dokáže kávu spraviť, behať po meste, na návštevy... tak by určite dokázala aj nejakú jednoduchú robotu robiť v chránenej dielni.

dendrobia
autor
4. jan 2016

@gviera viem,že sa tomu nevyhnem. A nemám problém navštíviť ho,aspoň sa dozviem o jej zdr.stave viac..
kvôli anonymite som si neuviedla mesto z ktorého pochádzam a ver,že som na nete poblúdila,aby som nejaký stacionár,alebo nejakú chránenú dielňu našla,no najbližšia je viac než 30km vzdialená,čo z fin.dôvodov bohužiaľ nepripadá do úvahy. Celkom ma to pobúrilo a hoci nepoznám všetkých ľudí z nášho mesta viem o dvoch ženách,ktoré majú túto poruchu. Sestra je tretia.
Od rána som sa psych.pripravovala na sestrinu návštevu,no neprišla. Vyznie to sebecky,ale chválabohu...

gviera
4. jan 2016

@dendrobia Rozumiem ti. Z finančného hľadiska by bolo dobre, keby sa jej vybavil invalidný dôchodok, aj preto sa treba porozprávať s jej psychiatrom. Jednu takto chorú ženu poznám, keď poriadne berie lieky, tak je v pohode a sama dochádza 2 x do týždňa autobusom do stacionára okolo 25 km. Je to ťažké - mama aj sestra - a bohužiaľ vždy to bude na tebe nejaké veci ohľadom nich riešiť. Drž sa! Prajem ti pokojné tehotenstvo a spokojnosť vo svojej vlastnej rodine, a zdravé detičky, nech máte z nich radosť celý život.

dendrobia
autor
4. jan 2016

@gviera dôchodok sa jej vybavuje. Vraj by mala ísť každú chvíľu na posúdenie.. ale aj tak to bude o ničom.. neviem síce na koľko % ju posúdia a koľko ID bude poberať. Mama je tiež na ID,ale pokiaľ viem tak dostáva niečo okolo 170€. Dve budú mať ťažko výjsť z toho čo budú mať. Teraz im keď mám pomôžem ja,peniaze od nich naspäť nepýtam,ale to sa tiež nedá donekonečna..
Ďakujem ti krásne za želanie,veľmi ma potešilo,lebo mám pocit,že sa na mňa všetko rúca ☹
i tebe prajem všetko dobré 🙂

gviera
4. jan 2016

No tak aspon niečo. Keď ti bude ťažko, alebo len tak, kľudne napíš IP. Ono to nie je dobre, keď nie je s kým pokecať o tom čo ťa trápi.

dendrobia
autor
4. jan 2016

@gviera ďakujem,ale cez IP sa mi ozvala žienka,ktorá prežíva niečo podobné a jej som sa zdôverila s mojími "tajnosťami".
🙂

gviera
4. jan 2016

@dendrobia Fajn, som rada. "Vypovedané trápenie = polovičné trápenie". 🙂 🙂 🙂

dendrobia
autor
4. jan 2016

@gviera presne tak 🙂 a ešte raz ďakujem 🙂

wendy62
6. jan 2016

@dendrobia my mame v rodine hned dva taketo pripady ☹ Obaja na to dostali plny invalidny dochodok, tak snad aj tvojej sestre daju. Tvoja sestra ma zle nastavenu liecbu, treba jej dat inu, niektore lieky sa menia pocas pobytu v nemocnici ale niektore su take, ze tam nemusi byt. Ak klame a zatajuje veci psychiatrovi, mozes to lahko vyriesit tym, ze za nim zajdes sama, bez sestry, mozes sa aj vopred telefonicky dohodnut. Opises mu jej spravanie, povies mu o tych stavoch ktore pred nim taji. Takisto mu mozes upresnit informacie z rodinnej anamnezy, ake ine lieky berie, ake ma ine choroby... To sa robi uplne bezne, psychiater ta nebonzne. My sme to tiez museli robit takto a po doplneni informacii uz dotycny dostal ovela ucinnejsiu liecbu.
Ak by sa dalo, skus jej pomoct pohladat nejaku pracu - pomocne prace napr. pri upratovani, v kuchyni a pod. Ak dostane ZTP, zamestnavatel by na nu dostal prispevky od statu a moze mat lacneho zamestnanca a este spravi dobry skutok. A este mnohym tymto pripadom pomoze ak maju psa - treba sa onho pravidelne starat a udrzuje ich to ako-tak pri zivote, maju aspon nejaky program...

dendrobia
autor
6. jan 2016

@wendy62 dakujem za tvoj prispevok.
Z tejto diskusie som pochopila,ze sestra ma zrejme zle nastavenu liecbu. Bohuzial o jej zdr.stave vela toho neviem,kedze mi mama vela veci zataji,alebo nepovie. Takze ja sa s jej psychiatrom porozpravat sice mozem,lenze tie stavy mala pred niekolkymi tyzdnami. To sa so mnou este normalne rozpravala,potom tu sice chodila,ale nemala zaujem odpovedat na akekolvek otazky,no a posledny tyzden tu vobec nebola! Takze neviem co a do akej miery sa u nej zmenilo...
co sa prace tyka,stale jej nieco hladam, aspon roznasanie letakov,alebo umyvanie schodov niekde v bytovkach. No my sme tak male mesto,ze tu si ledva zdravy clovek nieco najde.
Co sa zvierat tyka,rozmyslala som nad tym. V lete sme mali dve steniatka,s jednym som prisla domov,no vyhodili ma s nim. Ze naco to nosim,ze co povedia susedia,ked zacne stekat,ze sami nemaju co do ust nebudu este psa zivit. Aj ked jej poviem,nech zoberie nasu Sunny vyvencit ma po ruke tisic vyhovoriek preco to nemoze urobit..

dendrobia
autor
18. feb 2016

Tak dievčatá,ak niekoho z Vás zaujíma ako tieto návštevy pokračujú,tak:
počas zimy sa tu sestra 43 dní neukázala.
Lenže,mrazy povolili,sneh zmizol a tento týždeň sa znova opakuje to,čo predtým.
Najskôr sestra prišla v pondelok na tri hodiny,vravím si fajn,čas skrátila a návštevy nebudú celodenné. No v utorok prišla už o 9:20 a sedela tu do 15:30.. a vlastne každý deň.
momentálne mám čo okolo lekárov robiť sama so sebou-bohužiaľ mám rizikové tehotenstvo,k tomu sa pridružili "komplikácie" s bábätkom,takže teraz si naozaj neviem nájsť čas na sestrinu psychologičku..

dendrobia
autor
18. feb 2016

*psychiatričku

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
dendrobia
autor
18. feb 2016

@anetkaadamko lenže tomu ona nechápe,alebo nechce rozumieť.
už x krát sa stalo,že som jej povedala,aby tak často nechodila,no neprišla jeden deň a potom znova to isté..

humka2
18. feb 2016
Používateľ humka2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od humka2.

no to by ma vystrelo keby chodila tak casto

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
natalym
18. feb 2016

@dendrobia Chápem, že Ti to vadí a je to zaťažujúce, ale je to Tvoja sestra. To ako keď sa niekto stará o starú babku a má malé deti, babku zabije či ako?
Podľa mňa sa s tým nedá nič robiť. Buď nájdeš sestre nejaký ústav, kde bude nastálo, alebo si na to zvykni.

bobulazelena
18. feb 2016

@dendrobia mna tak napadlo ze ked tu pises ze je ako ziva mrtvola ze len sedi, ci jej netreba zmenit lieky na nejake ine. Proste ich ma od psychiatra zle nastavene. Skus s nou ty alebo iny pribuzny zajst na kontrolu a povedat ze aka je. Ved predsa clovek s dusevnou chorobou ma pri spravnej liecbe byt uplne normalny a nie ako zombie

bobulazelena
18. feb 2016

No a tiez by som jej vymyslela nejaku cinnost,ja neviem strikovat alebo ti moze pomoct upratat alebo tak.

luba41
18. feb 2016

@dendrobia ak Ti to zdravotný stav dovolí, nečakaj s riešením,obrát sa na jej lekára / už si nepamätám či k nejakému chodí/, treba to riešiť teraz..ale dá sa to len ak bude chcieť aj ona ísť k lekárovi, lebo nasilu ju tam nikto nepovlečie ani nedostane..pravdepodobne jej potom odporučia ústavnú liečbu.. a jej stav sa može "zhoršiť" zo dna na den, može sa začať vyvíjať nejakým ešte horším smerom..ja mám takisto skúsnosť s blízkou osobou, po tom čo som zažila s nou, sa desím už aj maličkej zmeny v správaní..