icon

Každodenné dochádzanie z dediny do mesta

zitaje
8. sep 2016

Chcela by som spravit anketu, z akej dialky denne dochadzate (km aj cas) a ci je to v pohode, ci to rodina zvlada, hlavne mensie deti (skolkari a mali skolaci).
Prestahovali sme sa z mesta na dedinu a trocha mam obavy, ako to budeme casom zvladat. Najstarsia dcera byva radsej u babky, aby nemusela dochadzat, mladsia a najmladsi ostavaju tu v dedine, ja tiez...

Takze zacnem ja - denne dochadza aktualne len moj muz, 45km, cca. 45 minut... v zime je to o drzku, ide v tme, vracia sa v tme...

Strana
z2
katka253111
9. sep 2016

Ja to mam naopak...ked som po vyske zacala pracovat, tak som dochadzala cca 50km...busom som sla od nas zo sidliska na stanicu autonlbusovu o 5.15 siel bus... 5.30 som bola nas AS a 5.55 odchadzal bus na dedinu,kde som ucila...o 7ej som bola tam a peso este asi 10min... domov to bolo niekedy aj s 3prestupmi (

katka253111
9. sep 2016

Pardon 2prestupmi...fakt o drzku niekedy... teraz robim 20km od mesta a super je to 😊

majkalabka
9. sep 2016

Moj muž dochádza denne za prácou hodinu autom. nie je to bohviečo, lebo stále nadčasuje a ked príde, malý už spí. Dosť ho to vyčerpáva, lebo ráno už o 6 odchádza a prichádza okolo 20 hod. v zime je šoférovanie horšie. O rok pojde malý do školky a budem musieť zmeniť prácu, lebo aj moja práca končí až ked sú už školky zatvorené---sama som zvedavá, ako to všetci zvládneme 🙂

demetria
9. sep 2016

Pridam prispevok z pohladu dietata.
Zazila som dochadzanie ako dieta. Bolo to sice iba 10km, v sucasnosti je to takmer primestska stvrt, ale vtedy autobus chodil raz za hodinu, posledny spoj 21:15, cez viked boli spoje iba tri! Cesta trvala peknych 30-45 minut podla toho, do kolkych dalsich obci autobus zachadzal. Takze casovo a organizacne podobna situacia, ako u vas.
Ako pise @papricka33 , otocit sa domov medzi skolou a kruzkami neexistovalo, casto som domov chodila o 19:00. Kym som bola mensia, chodila som k mame do prace, ale ako starsia som mala kruzky coraz neskor, az som sa na cast z nich vykaslala. Dalsia vec bola, ze cim som bola starsia, tym problematickejsi bol moj spolocensky zivot. Na dedine som sice mala kamaratov, ale podniknut nieco so spoluziakmi bolo organizacne velmi narocne a vacsinou som bola odkazana na taxikarcenie od rodicov. Neviem ako to beru deti teraz, ale vtedy ma kvoli tomu trochu vyclenovali z kolektivu.
Ked sme s muzom (zazil to iste, sme susedia) premyslali, kam sme ochotni sa odstahovat, najviac zavazilo, ze mame tri deti, a nase prevazanie hore dole budu potrebovat este dlho. Takze aj ked nas to taha na samotu, resp. na taku pravu dedinu dalej od civilizacie, nechavame si to az na cas, ked budu deti na VS a skoncili sme v primestskej stvrti s dobrou dopravnou obsluznostou. To bolo pre nas klucove.

cannella
9. sep 2016

@libawet ha, to si dobra
Ja vstavam o 05:00, dochadzam 12 km, ale 06:50 otvaraju skolku, tak tam je mala prva, to je v dedine. Potom zo skolky autom malrho do jasli, kym sa prederiem cez mesto, a dopravim sa do roboty, tak som tam tak 07:15, potom manzel pokracuje asi 20 - 30 km do ineho mesta, je tam 07:30.

pettulka22
9. sep 2016

@nicolle21 presne ako mne sa stazovala kolegina,ktora byva v meste v ktorom som robila ze mne z 20km vzdialenej dediny trva cesta busom menej ako jej mhdeckou....takze ono nie vzdy je to o tom ze byvat v meste je vyhodnejsie ako na dedine koli dochadzaniu

zitaje
autor
9. sep 2016

Dakujem vsetkym za prispevky 🙂
Vidim ze vela z vas to ma podobne, ako my.
My mame v meste este babku - teda moju mamu, ktora byva vo velkom byte, najstarsia dcera u nej byva cez tyzden, aby mala viac casu na ucenie. Keby mali deti nejake okno medzi kruzkami, mozeme to preckat u nej.
Ja ked zacnem znova intenzivnejsie pracovat, aj tak budem mat pracu taku, ze si ju mozem sama rozvrhnut. Mna najviac trapila ta cast celeho problemu, ze vozit male dieta denne 1,5 hodiny v aute... ale zda sa, ze to snad pojde.

sasa1310
9. sep 2016

@demetria tiež si myslím, že to treba brať aj z pohľadu dieťaťa. A veru máš pravdu. Dieťa v 15-17 nemá vodičský preukaz a keď chce niekde ísť, tak buď musí sa prispôsobiť poslednému spoju alebo jednoducho zasa mamataxi alebo tatataxi.
Áno, my rodičia sa povozíme v aute, lebo sme zvyknutí a nie sme na nikoho odkázaní.
Ale čo tie deti? Škôlka? Dieťa budiť o 5 ráno, aby sa postíhalo? Škola? Tiež skoro budiť a ako sa potom sústredí v škole + tie krúžky a kde je čas ešte na učenie a oddych?
A puberta? tiež ani nevravím. Nikde v podstate ísť, lebo o určitej hodine stresovať, aby nezmeškalo posledný spoj.

@zitaje skús sa opýtať svojich detí, čo ti na to povedia.

sasa1310
9. sep 2016

@pettulka22 hm, ale tvoj autobus nechodí asi každých 5-10 minút ako jej MHDčka.

wolfie
Autor odpoveď zmazal
demetria
9. sep 2016

@sasa1310
Mna spasilo, ze som uz na gympel isla do ineho mesta na internat, takze ten adolescentny vek som nejak preckala. Tam sme boli zozbierani z celeho Slovenska a vsetci sme na tom boli rovnako. Muz ale zostal na gympli tu a veru spominal, ze to bola obcas sialena logistika, aj ked spojov pribudlo a doba cestovania sa skratila.
Deti znamych to vyriesili tak, ze kym boli mladsie, byvali s rodicmi na dedine a dochadzali, ale posledne rocniky gympla byvali v povodnom rodicovskom byte a domov si chodili len oprat veci😉.

papricka33
9. sep 2016

@demetria fungovala si presne, ako moja dcera 🙂 Len ona je na osemrocnom gymnaziu a teraz tam v podstate dochadza vacsina. Tiez sa musime trochu posnazit, ked chceme, aby sa stretla s kamoskami. Ked mala oslavu narodenin, tak sme ich poprivazali aj poodvazali 🙂 Dnes sa decka stretavaju strasne malo, vacsinou cucia doma, tak aspon to ma ukludnuje, ze nejako vyclenena nie je 😒 Zase ma kopec takych mladeznickych aktivit (spevacky zbor, krestanske aktivity... ) ze je medzi rovesnikmi mozno viac, ako spoluziaci, ktpri v meste byvaju, ale nikam nechodia. A to este ma tu nevyhodu, ze sme taki "pristahovalci", a z tohto kraja vobec nepochadzame, mame daleko rodiny...

libawet
12. sep 2016

@cannella reagovala som autorke, chcela vedieť, ako kto dochádza do práce...a ja takto.

libawet
12. sep 2016

@zitaje ja mám už veľkého syna, ale áno, keď chodil na ZŠ a potom strednú, tak si chodil po svojom do školy. Iba keď bol malý, tak ho vodil do škôlky a ZŠ do prvej triedy manžel a aj po neho chodil, lebo on robí v TT.

simca06022011
12. sep 2016

Nesla by som do takehoto niecoho, cestovat 1,5 hodinu kazdy den jepodla mna dlhodobo neunosne.. dochadzali sme z mesta do mesta cca 22-23km, rano-vecer, po dialnici a bez kolon cely proces trval tak cca 15-20minut. Teraz dedina 7km od prace a cestovanie cca 15minut. To by slo, ale v momente ked pride k tomu ze je jedno auto, autobus raz za uhorsky rok, (tj raz za hodinu u nas), chore dieta, behacky hore dole, nakupy, a jasne skolka v obci je, zatvara 16:30 a kombinacia tychto faktorov (nikto na blizku, dieta ochorie treba ist na nakup, do lekarne atd) je na infarkt. Kruzky a podobne veci dnes povinne v meste a donasacky a rozvazacky deti do 15rokov su mi uplne proti srsti... proste si to neviem predstavit, na co mi je dom ked pridem domov o 19tej a idem spat?? Predtym som byvala sice 25km daleko od bb, ale lekarka na jedej ulici, minipotraviny pod oknom, centrum 5minut pesi... ide o priority.. do domu chodime spat a to doslova, a upratovat.. lebo ten nas mini pidi bytik bol sice krpaty ale za pol hodku upratany...a tento dom clovek ani nevie doupratovat cize ja som napr. toto leto nelezala a nerexalova v zahrade ani den.. a to vsetci omielaju, mat tak klud na dedinke, vyvalit sa a uzivat si ticho okolia :D Akurat tak kosaciek, motoriek 🙂) ale cez tyzden je super klud a okolie je krasne, to je fakt:D ale uz nebyvame tak casto chori aby som to uzila inak ako mimo dovolenky...

maminuska
12. sep 2016

Mne cestovanie nevadí , bývam síce v centre mesta , ale za prácou cestujem často po celom Slovensku , ráno je to síce niekedy na mašlu 😀 , pretože rozvážam 4 deti , chystám 2 deti a jednu dospelú postihnutú dcéru do denného stacionára , 16 ročný syn mi často pomáha o 7:15 som v aute a začína rozvoz ktorý končí o 8 hodine, to sa už napájam na dialnicu smerom BA alebo smer ZA. Do piatej hodiny musím pozbierať, ak je manžel doma , tak on , alebo niekedy syn .
Manžel donedávna cestoval 160 km tam a 160 späť, každý deň , takto cestoval 7 rokov , teraz sme sa dohodli že to absolvuje 2 krát do týždna a ostatné dni ostáva v mieste práce.
Takže aj ked bývame v krajskom meste a nie na dedine .. cestujeme , mne to nevadí , u manžela sme to prehodnotili .

zitaje
autor
12. sep 2016

@maminuska fu, denne cestovat 2x 160 km, tak to je sila, to si neviem predstavit.
Asi zalezi aj od toho, co za to - ak to stoji za to financne aj inak, zrejme sa to da zvladnut. Moj muz v zime niekedy prespava v meste, nechodi domov denne, a to je len 45km. Ale ked je dlho v praci, ani sa mu neoplati hnat sa sem a tam...

maminuska
12. sep 2016

@zitaje ano stojí to za to , a cestu tam a naspäť mu hradi firma , len už ho to po 7 rokoch unavovalo . Ráno o 6 vstat o pol siedmej vypadnú a príst domov okolo 19:30, jedna cesta hodina trištvrte . Tak sa dohodol so zamestnávateľom že vpondelok ráno odchádza , urobí si riadny nadčas , v utorok ráno cestuje do práce iba 20 km a odchádza z práce okolo 15:00 , doma u nás je okolo 17 hodine , v stredu je home Office , vo štvrtok ráno cestuje , nadčas , v piatok už je v práci kolo 7 hodine ráno a odchádza o 15 : hodine, doma u nás je o 17 hodine , a víkend je náš , dohodli sme sa že cez víkendy nepracujeme pokiaľ niečo vyslovene že nehorí a venujeme ho obidvaja rodine , deťom a sebe. Toto nám momentálne vyhovuje viac .

missdiva
12. sep 2016

Aj ja som dlho denne dochadzala 2 x 160 km ako muz @maminuska . Obcas je to unavne ale da sa to vpohode zvladnut, neskor som si to tiez upravila len na dva dni v tyzdni 🙂 .

@zitaje Co sa tyka dochadzania z dediny do mesta, deti vozime denne do i zo skoly, ktora je vzdielena 13 km (pri premavke cca 20min autom). Nechcela by som byvat priamo v meste (nakolko preferujeme sukromie domu so zahradou pred bytom) a ani deti sa nestazuju (vyzdvihujeme ich takmer vzdy hned po skole, niekedy neskor ked idu do mesta s kamaratmi, kruzky maju v skole). Takze za mna dedina urcite ano 🙂 , ale len v pripade ak ma kazdy dospely svoje auto a moze si casovo zariadit vozenie deti.

zitaje
autor
12. sep 2016

@maminuska super, no presne take nieco vlastne planujem aj ja 🙂 nedochadzat denno-denne, a nejak sa zariadit lepsie.

mb269
12. sep 2016

20km, chodim autom za 15-20 min,som tam. muž moj lenivčok to má pešo za 10 min ale chodí tiež autom 😀

Strana
z2