icon

Keď dá život facku, ktorú nečakáš

teskoma
17. apr 2016

Ahojte, velmi velmi dlho som zvazovala ci pisat ci nie, ale mozno aspon to vypisanie sa na chvilu pomôze.To co napisem bude vyzerat ako zo zleho filmu, no verte, ze uz niekolko mesiacov ho zijem a je to tak tazke, ze na to nezabudnem do konca zivota.Kedze je vsetko na sude, nemôzem pisat konkretne ceci a detaily, skusim napisat vsetko tak, aby ste si vedeli urobit obraz .Manzel dostal pred viac ako pol rokom vypoved, ktora je neplatna a dôvody ktore su tam uvedene sa nikdy nestali,nic neurobil, vypoved mu bola dorucena ked bol 2x v zivote na PN,vsetko maju v rukach pravnici a nam sa v ten den tak zmenil zivot, ze to neprajem ani najväcsiemu nepriatelovi. manzel pracoval na vysokej veducej pozicii, v podstate nas zivil, ja mam pracu ktora nam pokryje iba mesacne povinne poplatky.Prisli sme o firemne auto, vsetky uspory,ktore isli na pravnikov a bezne mesacne vydavky, mame hypoteku, ktora sa momentalne plati z muzovej PN a z mojho skolskeho platu ostane 100E na cely mesiac .Prezivame, lebo to sa inak napisat neda vdaka tomu, ze mozem ist na ucte do minusu, doteraz som to v zivote nepotrebovala,teraz som tam stale .Najväcsia sranda je, ze doteraz nebol vytyceny ani prvy termin pojednavania a netusime kedy bude. Kto toto nezazil, nevie si ani predstavit co je toto za zivot. Neskutocny stres, zdravy chlap, ktory sa na svoju poziciu vypracoval sam je doma, vo veku kedy by mal byt na vrchu svojej kariery, co aj bol, ja mam taky strach z buducnosti ,to s aani napisat neda. Vsetko co aj deti mali skoncilo, ja nemozem ist ani ku kadernicke, ziadne vylety s detmi, kupuju sa bezne veci,nic navyse,normalne stojim v obchode a rozmyslam ktoremu dietatu topanky a pod. kazdy den pozeram na tabl. co mam doma, ze si nieco svihnem, no strach z nich je väcsi ako z toho co je teraz...pripadam si ako schizofrenik, chvilu na to zabudnem, je fajn, potom neskutocna uzkost, plac ,co bude ..
Dakujem baby aspon za precitanie, viem ze to nase problemy nevyriesi, len mozno je tu niekto kto cosi podobne zazil a napise ako to v zdravi prezit..desim sa leta, okrem zahrady nevieme deti nikam zobrat, este aj zubarovi nemozem ist kedy potrebujem, ale kedy mozem ..desne, sialene,neskutocne no pravdive..jedine co ma drzi pro zivote su deti a viera, ze to raz skonci .. ☹

waneska231
18. apr 2016

@katy2 ok,tak my sme boli na tom horsie,necitala som vsetko

marcelatje
18. apr 2016

@waneska231 mňa to zaujalo
1. kvôli tomu že ako by to malo fungovať keď niekto krásne vyžije zo 150 eur a inému ani 2000 nestačí
2. Človek by mal mať akú takú rezervu v prípade straty zamestnania aby nebol odpísaný hneď prvý mesiac lebo spoliehať sa na štát je prinajmenšom naivné 😒
3. deti sú moje nie štátne. Ak by som prišla o prácu a ja nemám rezervu slúžiacu na preklenutie obdobia kým príde práca hodná môjho vzdelania a praxe a nedajbože by hrozilo že moje deti nemajú čo jesť beriem prvú ponuku čo príde hoc by to znamenalo aj v bordeli frcgumy zametať.

Nedoplatok 2000 Eur za elektrinu? Čo máte doma súkromné laboratórium? My na 3 izbový byť platíme mesačne cca 32 EUR a najvyšší nedoplatok čo sme mali bol 20,- EUR

waneska231
18. apr 2016

@marcelatje asi ste nepodniksli,takze odpoved je ,ze akakolvek usetrene peniaxe Ti nebudu stacit na pokrytie dalsieho mesiaca,a ked pride druhy mesiac,potom treti tak potom ano elektrina sa vysplha aj na tych 2000 ecok,a ano mohli sme sa zamestnat na sk,ale bohuzial tie ubohe platy by nam nepokryli ani stvrtinu
.......a to nehovorim o x dalsich veciach,fakt kto to nezazil,nepochopi,nech sa Vam vsetkym dari a nech nikdy Vase deti nepoznaju co je to but hladny....peace

marcelatje
18. apr 2016

@waneska231 to je pravda nikdy som nepodnikala no finančná rezerva je nevyhnutnosť. Keď sa mi darí odkladám viac keď sa nedarí odkladám menej (alebo nič) stať sa môže kedykoľvek a čokoľvek.

felycity
18. apr 2016

@waneska231 ale podla popisu autorky oni nepodnikali.. ak si beriem hypoteku tak musim si ju brat tak aby som to vedel splatit aj ked sa nueco prihodi, ano je to tazke,ale mba osobne skor prekvapilo co povzuje za problem ako napriklad ze sa desi leta lebo nemozu deti zobrat na dovolenku... no tak nepojdu jeden rpk na dovolenku... tak sa musia uskromnit.. neviem preco je manzel pol roka pn ale je hlava rodiny a pokial nie je inak vazne chory tak je cas potlacit hrdost a ist pracovat aj za 500-600 eur stale lepsie ako nic, maju to tazke ale musia zabojovat

jeannna
18. apr 2016

Porovnavanie je ludske a v tomto pripade porovnavate svoju predoslu verziu komfortu so sucasnou. Ano, na horsie sa tazsie zvyka a tato facka je lekcia pokory. Priklanam sa k vacsine, ze su ovela horsie facandy od zivota ako toto, uz aj "obycajny" rozvod je vacsia facka ako strata zamestnania.

Otazka je, preco to tvojho manzela takto vzalo, ocividne ma na tom postavene svoje hodnoty, inak by prehltol horku pilulku a siel dalej. Strata zamestnania alebo spolocenskej prestize nie je to najhorsie, co sa nam v zivote moze stat. Ako sa hovori: "Svetska slava, polna trava".

V podobnej situacii som nikdy nebola a neviem, co je to financny pad, ale davam si sakra pozor, na com staviam svoj zivot, comu prikladam vyznam, ake priority si stanovujem.

V kazdom pripade prajem skore vyriesenie sudno-pravnych zalezitosti a novy start.

viera27
18. apr 2016

@felycity "neviem preco je manzel pol roka pn" - lebo vie pocitat. Za toho polroka dostane maximalny vymer, 800E alebo kolko + je doma a porobi ostatne co treba. Vzdat sa toho a ist robit za menej + vydavky na cestovanie do prace atd. je blbost.

lubkavargova1
18. apr 2016

No, to je take klasicke typicke " zijem si svoj zivot supermanzelky, supermatky, superzeny pokial nepadnem na hubu....a potom sa clovek chyta za hlavu a nevie z kade-kam...
Ja nesudim, tiez viem co to je dostat sa do pruserov, ze az hlava sa zatoci. No hold, ostava len jedno zatat zuby, vyskrtat vsetko co sa da, pohladat brigady, dalse prace a setrit vsade ako sa da...
No a pripravit sa na plan B, ze ked drahy pojde do basy alebo dostane podmienku tak sa moze rozlucit s dalsou karierou. Ked je na papieroch jeho podpis, tak vam nepomoze ani svatena voda...to je realita nasich sudov a dokazovania.
Ale tak, sme silne..teda zeny (chlapy su babovky, aj ten sa poskladal ako domcek z karat a zena riesi vsetko)...tak to zvladnete...niektore veci torchu pustit z hlavy minimalne na 24 hodin a potom sa zamyslat ako dalej. Riesenie pride....
A tiez som s VS, a dvoma maturami pratala, zametala, vykladala tovar a nehambila sa za pracu. Aj do "bordelu" som chodila im instalovat PC ked sa nieco dobabralo...hlavne co ma zaujimalo, bolo aby vyplatili co sme sa dohodli...co-kde-skym ma nezaujimalo 😀

majoska
18. apr 2016

Facka , ktoru som necakala , som dostala dnes...vybrala som rodicak z uctu, bola v bazari, kde som si nasla par kuskov pre seba a pre moje jedine dve ,,radosti,, a po ceste domov som stratila celu penazenku :'( ... zistila som to az na poste, kde som chcela zaplatit vodu +elektriku...takze cely mesiac bez prijmu, bez zaplatenej elektriky, som z toho este v soku...:'( ...plus vybavit vsetky doklady, karticky poistencov, ufff...takze dnes si niekto prilepsil o 200€...ktore patria mojim detom...

natalym
18. apr 2016

@majoska 😢

candii
18. apr 2016

@majoska .. kiez by sa nasla dobra dusa a peniazky by vratila 😕

mojkamojka
18. apr 2016

@majoska 😢 😢 😢 boze dobry to uz aky hajzel musi byt co si toto necha a ma doklady kam vratit to co mu nepatri...

felycity
18. apr 2016

@viera27 tak potom co sa stazuje.... ak im to nestaci tak sa musi posunut dalej a hladat zamestnanie,spor sa moze vliect roky...

lubkavargova1
18. apr 2016

@majoska ono klasicke pravidlo, ze to co kto najde tak je jeho...ale kto ma aspon trosku charakter tak to zabali a posle naspat. Ono niekedy v telke sa objavia take spravy, ze odnesu na policiu doklady, alebo penazenku..ale to je hotove sci-fi 🙄

irusa
18. apr 2016

ako je mi ľúto vašej situácie...no v prvom rade tvojmu manželovi dali výpoveď, nezobrali mi ruky a hlavu....pracovať môže.... môže sa aj normálne zamestnať, hoci beží pojednávanie... alebo sa mýlim ????

operaphantom
18. apr 2016

Na jednej strane chapem, ze ta stve strata vyssej zivotnej urovne. Ja sam sa mam celkom dobre, tiez si viem dopriat a dost velmi mi ma stvalo, keby som mal uz fungovat len v nejakom "zakladnom" rezime. Jednoducho clovek si lahko zvyka na to dobre, nechce sa toho vzdat. Tiez nechapem tie mudrovania, ze su ludia na tom aj horsie a bezne takto rodiny ziju a podobne. No to je pravda, ale kazdy mame ine normy. A ako hovorim, ja osobne si neviem predstavit vyzit z nejakeho platu 600-700 eur, ved to je hotova zobracenka.
Ale na druhej strane nechapem, ze ste nemali nic nasetrene? A zo dna na den ste sa stali chudobnymi? To je nejake divne, nie. Tiez ze tvoj muz nepracuje a sedi doma. Chapem, ze 600 eur je zobracenka, v najhorsom by som to zobral na max par mesiacov. Ale ked bol na vysokej pozicii, urcite by nemal mat problem sa zamestnat niekde inde. Co poznam ludi z vyssich pozicii a zmenili pracu ( niektori boli aj prepusteni), tak ziaden z nich nerobi v zlej robote. Kazdy si nasiel podobnu pozicii a pracu.

jeennyv
18. apr 2016

@irusa jej muz je na pnke je to v jej prispevkoch aj v tom uvodnom, z coho vyplyva aspon podla mna, ze sa na nu hodil, lebo ked ta prepustaju alebo sa potahujes s firmou das sa na pn a cakas co bude, cize aj tie najlepsie rady co tu padli su bezpredmetne, pretoze podla toho co pise, lamentuje, ale nijak to zmenit nemien, lebo cakaju na nejake spasenie zo sudu alebo co....ked si precitas cele je prispevky co sa tyka jej problemu su zahmlene a nejasne, cize vsetko koser tam nebude...

irusa
18. apr 2016

@jeennyv ako tak to chodí dnes máš lukrartívny flek a zajtra vychadzov...no nie každému sadneš

jeennyv
18. apr 2016

@irusa jasne, ja len na margo toho, ze baby aj chlapi jej tu ponukaju x moznost akoi preklenut toto obdobie, ale ked si poriadili inak a nechcu kvazi pomoc...ako chapem, ze sa chce postazovat, ale ked too da takto na forum je jasne ze ju budu riesit...

mircalla
18. apr 2016

Necitala som posledne 3 strany, ale inak pre manzelovu psychiku je najhorsie sediet doma, hrat to na PNku (predpokladam, ze na PN sa vyslovene hodil, aby dostaval prijem, kym sa to nevyriesi). Sorry ak sa mylim.
Neviem, ci to je naj riesenie, lebo bude upadat do hlbsich a hlbsich depiek. Mal by ukoncit PNku, dat vypoved a zamestnat sa. Aj ked vyhra sud, tak predpokladam, ze na povodnom mieste robit nechce. Musi byt akcny a nieco robit, a nie hnit doma, inak sa z toho zblazni. Skratka pracovat, zarabat a prist na ine myslienky.
Tu nejde len o to, ze zarobi menej, ale aby nieco robil

barcelona94901
18. apr 2016

@teskoma kto čaká na facku? Nikto,pozitívum je,ze ste mali na pravnikov ,vies ono sa to deje a ľudia ale nemajú úspory,nemajú na pravnikov,nemajú vlastne bývanie,nemajú na jedlo,na podnájom,mnohí sa prestahovali aj z luxusného sídla do garzonky,ci k pribuznym,pretoze ,,,áno deje sa to ,veľa rodín nespãvali,pretože žijú ledva od výplaty k výplate,deti nepoznajú dovolenky,mamky nepoznajú kadernícky,chlapy nevedia kedy a či vôbec dostanú vyplatu aj keď majú dorobene,to všetko je realita a ani nie každý má rodičov babky dedkov v plnke aby pomohli skôr aj im treba pomáhať,mnohé babky su pracujúce ,deti nemá kto strãžit ,tak sa tu žije ,no nech je toto prechodné obdobie pre teba akokoľvek veľmi moc ťažké ,spomen si na to,ze máte jeden druhého tvoj muž sa môže spoľahnúť na teba a ty sa môžeš o neho oprieť,vase deti sú zdravé,vies,sú na tom naozaj horšie,my mame teraz hlboko do kapsy tiež riesime obrovskeeeee výdaje ,ktoré nás neminú ,ale vies co ,sme na to dvaja,sme zdraví a máme zdravé deti to je to najväčšie šťastie v tejto krajine aké mozes mat pretože ak ochorie vtedy je to skutocna facka od života ,matky,ktoré sú choré a majú choré dieťa,este aj samé ,je to úplne brutus ,ver tomu,ze vám bude lepšie,len to obdobie kým bude súd musíte prečkať,no mas nádej,mas možnosti,ved ber to aj pozitívne,možno vás to aj viac spojí ,fakt tu je toľko rodín ,kde nemajú peniaze na nic ,nema im kto pomoct nemajú z coho našetriť nemajú bývanie nemajú auto dovolenky príde im účet za plyn a musia si vybavovať pôžičky nakupujú najlacnejšie najnutnejšie veci a nemajú dobre vyhliadky,ochorejú a nemajú na lieky ,ja čím viac ľudí poznam ,pribehov,tým viac som vďačná že sme zdraví a držte spolu s muzom ,je to určite na nervy stres záťaž ale máte nádej nezabúdajte na to,ze čoskoro môžete žiť ako predtým veľa ľudí to tak žiaľ nemá

mijo53
18. apr 2016

@majoska škoda, nahlásila si stratu na polícii? je dobre si zadať inkaso na elektinu ,vodu,plyn a trvalé príkazy na iné platby a platiť v obchode kartou. Mne sa bežne stane, že v peňaženke ani cent, 10-20 EUR to už je pre peňaženku veľa a pre prípad, že v niektorom obchode nemajú POS terminál

panuzasny
19. apr 2016

@teskoma Neviem čo chcete dosiahnuť súdom, podniky majú lepších právnikov, asi nebol až taký dobrý vedúci, keď sa nevie zamestnať znovu. Niektoré neviete zvládnuť krízu v manželstve, ja ti poradím. Nájdi si lepšieho a bohatšieho chlapa a toho svojho vykopni, keď sa nevie postarať o todinu. Posledná veta je myslená ironicky. Aj moja manželka len utekala od problémov. Teraz vážne, nech sa nespolieha na svoju bývalú robotu a nech si okamžite hľadá novú a ty stoj pri ňom.

charity
19. apr 2016

@teskoma Chces usetrit? Tak prestante zehlit /draha elektrina/ a daj vypnut internet.

natalym
19. apr 2016

@charity Ja si myslím, že to jej fakt pomôže. 😉

charity
19. apr 2016

@natalym To, ze povazuje kraviny za vazny problem jej uz napisali ine baby. 😉

natalym
19. apr 2016

@charity Pre každého je vážne niečo iné.

jolinka
19. apr 2016

no neviem mne to tiez nejak matematicky nesedi.

z prispevku z min. roka kde pisala ze maju na domacnost 1900 e, z toho 600 ona, tak jeho 1300 eur sa mi nezda az taky extremne velky na vysoky riadiaci post...ale budiz mozno v mensom mestecku 😨 jedine ze by to bolo bez hypo 500 eur a dokopy by on mal 1800. a na "domacnost" by ostal prijem po zaplateni hypo.

Aj pri vysokej hypo 500 eur z takychto prijmov 1900 plus 500 , je 2400 euro...by mala rodina usetrit viac, prip. investovat do niecoho, co by bolo nejakou rezervou. Asi nie som jedina, ktora sa zamysla, preco pri takych prijmoch je rodina zrazu zo dna na den na mizine s minutymi usporami... My tak mame mensi byt ktory prenajimame...je to lepsie ako uspory, zo zisku sa plati pol hypoteky a keby sme dostali taku "facku" do zivota ako autorka prip. nieco ine...vieme ho spenazit a pomoct si.

pri takom prijme by mala byt samozrejmost zivotna poistka, poistenie splacania hypoteky, vacsie uspory, resp. investicie. 😲
kolko ludi nema moznost usetrit ci investovat a potom a z mala idu do skoronic. 😢

takze ako baby vravel sucasnost 600 plat, max PN 720, dokopy 1320 bezny prijem na SK. ak aj odratame hypo 500, ostane 800 eur na zivobytie. treba prehodnotit vydaje, pausaly na mobily, zbytocne poistky deti, drahe kruzky a trenerov. ...

lila69
19. apr 2016

@teskoma Jedine ako si mozete pomoct, je tym, ze manzel si najde novu pracu. Ja uplne chapem ako dokaze psychika cloveka uplne polozit, ale aj jemu by pomohlo vypadnu z domu od zehliacej dosky a zacat sa znovu realizovat v praci.
A povedat nieco take, ze sud urcite vyhrate, lebo ste v prave a mate dobrych pravnikov.... to by som si v dnesnej dobe a v tejto krajine urcite nedovolila povedat 😒 Nemozes vediet ci uz v tomto momente nie je rozhodnute ako to dopadne a to bez ohladu na dokazy a spravodlivost. Lebo spravodlivost je slepa ako sa hovori a v tomto state to plati na 100000% .
Muz do roboty, vy ako rodina trosku sa uskromnit a bude dobre. A pokial nahodou vyhrate este aj sud, tak budete mat dovod na radost o to vacsiu. Len to moze byt kludne aj o niekolko rokov, ak vobec... ☹

segga
19. apr 2016

Co mna uplne najviac zaraza je fakt, ze na kazdej jednej strane sa najde nejaka, ktora ma totalne financne problemy, nema z coho nakrmit deti a pod... ALE... vsetky maju pripojenie na net a vsetky maju doma pocitac alebo inteligentny telefon...a cas, ktory mohli venovat hladaniu prace/brigady, travia browsovanim po nete... 🙄