icon

Keď muž nepomáha s deťmi a ani v domácnosti

1annita1
16. júl 2018

Ahojte mamicky. Chcela by som sa opytat na vas nazor, ako nezaujatych osob, ktore nepoznaju mna ani manzela. S manzelom mame dobry vztah, celkovo sa takmer vobec nehadame. Dost mi vadi ale jedna vec, ktoru som doteraz tak akosi tolerovala . Ide o to ze manzel sa nikdy nesiel roztrhnut aby mi cosi doma pomohol (to je vysostna povinnost zien 🙂) ). Nepomaha mi moc ani s vychovou (rad ale pouziva vetu typu: No to je tvoja vychova). Nikdy nebol deti napriklad pokocikovat po vonku ked boli male, a tiez si nepamätam kedy si s nimi sadol na koberec v izbe a hral sa s nimi. Sem tam navari,ale inak nic. Aj som mu to na rovinu povedala co mi vadi, no akoze zo srandy mi povie "naco som sa zenil?!" , alebo ze to "vsetko je moja robota" on nosi domov hlavne peniaze a robi okolo domu. Ked argumentujem tym ze aj ja chodim do prace tak len hodi rukou 🙂) Deti strasne lubi, dal by im vsetko po com tuzia, no ja chcem len jedine, aby sa im viac venoval a aby s niecim v domacnosti pomohol.(aj ked len vylozit umyvacku riadu,alebo zlozit pradlo zo susiaka, alebo sa aspon opytat ci nepotrebujem s niecim pomoct). Ked vidim a pocuvam ako ini muzi doma pomozu alebo opatria deti tak ma to sere este viac. Uz sme sa par krat pohadali kvoli tomu, ale nic som si tym nepomohla. Co by ste robili na mojom mieste? Chcem tak vela?

lilitela
16. júl 2018

@1annita1 No a ja ti zase napisem, ze som si za xx rokov ani nezvykla, a ani sa mi nepodarilo prevychovat a nie je to vec diplomacie a neviem akych schopnosti, je to vec postoja partnerov. Teda ty si sa pokusila o zmeny, komunikovala si s nim a on ta slusne posiela "niekam". Takze ked raz ten druhy nechce, tak nechce - otazne je, keby si pritvrdila, a trebars zbalila kufre, akoby to dopadlo. U nas to nedopadlo dobre.
Ja neviem, nemali by sme tu zalozit temu: Ako vychovavat synov, aby mali naozaj rovnocenne vztahy a stastne partnerstva? Lebo tychto chlapov vychovali vsetko vlastne nase matky a svokry a ja sa obavam, ze mnohe robime tu istu chybu... pretoze aj nas vychovali tie iste matky a svokry.

@lubiss Aj toto som urobila, akurat sproste reci som si vypocula, ako mu nechcem ozehlit, poskladat do skrine, ani by mi takéto vydieracske reci nevadili, keby mi to semtam este v hadke nesplechne do tvare a to uz nechapem. Darmo vysvetlujem... nechce pocut nechce pochopit, potrebuje aby sa o neho niekto staruskal.

A to podotykam, ze moj manzel robil velmi dobry dojem na zaciatku vztahu a technicky sa da povedat ze dodnes maju z neho cudzi ludia velmi pozitivny dojem, aky je zodpovedny, ako sa venuje detom (ked ich niekam vezme na navstevu), ako sa o "vsetko" postara...,

dorottka
16. júl 2018

@lilitela jj, ja ti uplne verim toto s tym dojmom - lebo ja som si s mojim zacala prave na zaklade toho, ze aky sa super zdal, fakt ani by clovek netusil, ze ake divadlo vie zahrat, potom ked sa konecne nastahoval, tak to zacalo, fakt ako zo zleho filmu. Mne sa ho ale prevychovat podarilo a to kvalitne, ale tie nervy, cas a pretrapene hodiny mi nik nevrati. Paradoxne u nas bolo velkym zlomom obmedzenie navstev u nich doma (z jeho iniciativy, vraj sa tam neciti dobre teraz), tam maju presne taky model, mama skace okolo zadku kazdemu, este v 28 rokoch oboch synov objednavala vsade (zubar, holic) a chystala tym vtacatkam ubohym pred vlastnou robotou ranajky (obaja robili z domu). Ale za to si vyzaduje absolutnu poslusnost a kontrolu vsetkeho. Cista katastrofa. Cize ak sa ta nova tema zacne, velmi rada tam prispejem, materialu mam po blud 😃
Mna moji rodicia tiez nepiplali preto, aby som cely zivot travila obskakovanim nevychovaneho decka niekoho ineho, ze ano?

janickacrazy
16. júl 2018

@lilitela Ono na začiatku vzťahu sa každý snaží urobiť dobrý dojem, to je predsa úplne normálne. Ja si myslím, že pokiaľ ten muž tú ženu ozaj miluje a záleží mu na nej, tak je ochotný robiť kompromisy takmer vo všetkom. Každý pár je iný a každý očakáva niečo iné. Moj mm napr. pracuje 12 hodín denne, ráno odchádza o 5:30, večer príde o 19:00, takže samozrejme neočakávam, že bude ešte variť teplú večeru a kúpať malého, ked viem, že je total unavený. Keby prišiel o 16:00 z práce, bolo by to iné. Ale zase vezme deti von cez víkend, umyje okná, vydrhne kúpeľnu a wcko, atd. Podľa mna je hlavný problém v tom, že veľa žien muža na začiatku obskakuje a potom, ked prídu deti, tak je problém, lebo žena zrazu nestíha.

jankavt1
16. júl 2018

@1annita1 A on ta posiela kosit travnik? Betonovat? Opravovat veci okolo domu? Robit fyzicky narocnu muzsku pracu? Zaraba ovela viac ako ty? Muzi by sa mali venovat funkcii muza a zena funkcii zeny. Isla by si bojovat do armady? Nerobme z muzov zeny. Potrebujeme muzov, maju nas chranit. Nerobme z nich metrosexualov v leginach, ktory chodia na manikuru a lifting... Nie je to sexi. Aby sme nedopadli ako v severskych krajinach ci v Nemecku, kde su zeny feministicke muzatky a ani pred agresivnymi pristavovalcami ich nikto neochrani. Muzi nechrania svoje zeny. A zeny uz ani nemaju zaujem mat deti, lebo ich brzdia....

veronicka88
16. júl 2018

Moja mamina má "toto" doma už 30 rokov ;) a vieš čo?ja som tak bola vedená,proste všetko teda väčšinu okrem občasného povysávať ja obývačky a navarenia sem tam robila všetko ona...nepamätám sa mimo vyjazdou do lesa a podobne žeby sa ocino s nami hral doma na koberci...nikdy som to nepociťovala ako zle...vždy nám to vynahradil inak-rozpravanim na výletoch,lakovaním ciest a podobne...obdivujem ho dodnes tak ako je mamina vzorom je mojím vzorom aj on...keď si mamka vymyslela v domácnosti že potrebuje toto a toto do týždňa to mala vyrobené a má to takto aj dnes keď majú dom(aj keď dnes pomáha oveľa viac;)neber to ako zle...ale tým sa treba asi neuvit žiť,zmieriť sa s tým...naši sa zbožňujú dali by jeden druhému aj posledné a takisto aj nám aj môjmu synovi...každý sme nejaký...môj ocino sa s malým nejako extra doma teraz nehrá iba málokedy...zato ho zoberie za ruku a ukáže mi hviezdy,pília spolu drevo a podobne...

caelley
16. júl 2018

Vyper iba sebe a detom. Pozbieraj zo susiaku iba vase, jeho nie. Do skrine poodkladaj sebe a detom, jemu nechaj v kosi na pradlo. Moj zasa vsetko nechava kade tade, hrnceky od kavy nachadzam od zachodu cez chodbu az po terasu, spinave ponozky ci trenky na zemi pri vani. Niekedy ma to stvalo a nic som nerobila iba po nom odkladala, teraz pozriem a idem dalej 🙂 Tie trenky a ponozky mu tam necham pokojne aj tri dni, ani ma nehne zbierat vkuse. Hrnceky to iste. Ked mu dojdu ciste, uvedomi si, ze asi ich treba po sebe dat do umyvacky, alebo aspon odniest do kuchyne 🙂

jana_eyre
16. júl 2018

co by som robila? keby ma raz nastval, urobila by som riadny cirkus a pekne si s nim dohodla pravidla, co.bude robit a nie ze je to.moja robota, lebo je to nasa domacnost.. ja som celkom vybusna povaha, nedokazala by som taketo nieco tolerovat a ze potom po par rokoch by som sa uvedomila..

opakujem uz mojim detom, ze som mama a tatova zena, ziadna sluzka.. (mne muz pomaha najma s detmi, nema iny kto a je to ich otec, to teda nikoho ineho "robota" nie je robit im tatka)

yoxinka
16. júl 2018

@jana_eyre
Ja to isté vravím deťom, že som mama nie slúžka. Tak pokojne môže zdvihnúť riťku, keď kuká rozprávku a môže sa ísť napiť, nemusí kričať mamiiiii, som smädný 😂😂😂

pininka
16. júl 2018

@lilitela nie on sam vedel, rok sme vedeli ze pojdem na tu operaciu. Ale aj ked som bola v porodnici zvladal to sam, ziadna pomoc od babiek. Len ako pisem nebolo ziadne velke pratanie, zehlenie a pod. Ale na chlapa aj tak super. A to podotykam ze najmensia ma rok a este vstavala v noci. Fakt by som to dopriala hlavne tym chlapom ktori sa sapaju na zeny vecer a po neuspechu su urazeni. Lebo teda moj muz o sex ani nezavadil, nieto ze by ho vobec spomenul. Aj som sa mu smiala potom. Ale si uznal ze mam toho dost.

dorottka
16. júl 2018

@jankavt1 omfg a ty si bola niekedy v tych severskych statoch? Pretoze ja ano a dost dlho na to, aby som vedela, ze je to blud. Never vsetkemu, co pisu blogy frustrovanych pisalkov, lebo su to nafuknute nezmysly, nahodne priklady mimo kontext. Zeny su tam sebavedomejsie, ale co sa tyka tych vztahov, si uplne mimo. A muz, ktory sa zapoji do chodu domacnosti a odbremeni tiez do roboty chodiacu a makajucu zenu namiesto toho, aby si valal necinne vajca na gauci kvoli 'pohodicke', ktoru on ma, ale ona nemoze (lebo on snad raz pojde bojovat do vojny *facepalm* a treba ho setrit), je akoze ekvivalent metrosexuala v leginach? Ach...

sashabb
16. júl 2018

@jankavt1 inak ja bez problemov pokosím trávnik a už som videla viacero žien robiť túto činnosť. Rovnako som pomáhala mužovi murovať a neubudlo zo mňa (a celkom ma to aj bavilo). Zato on navarí, či uprace.
A inak taký muž čo býva v byte a robí za pc má akú ťažkú fyzickú prácu? či po robote pôjde bojovať alebo loviť mamuty? 🙈🙉🙊

beadgirl
16. júl 2018

@sashabb môj otec mal stále takú prupovidku že ked sú deti zlé, tak sú ženine. jeho sú vychované 😁

yoxinka
17. júl 2018

@1annita1
No, máš to blbé. Moja sesternica sa vydala za chlapa, ktorý v živote nemusel pohnúť prstom, ona robila všetko a ísť nemohla sama ani k vlastnej matke na návštevu. Sú spolu 20 rokov. Navonok ok, ale vieme, že sesterka navštevovala psychiatra, odpadáva len tak, komplet stratila svoju osobnosť. Celá rodina ju vníma ako slúžku a všetci sa tak ku nej správajú. Garantujem ti, že takto skončiť nechceš, ale máš to tak načaté. Moj tiež nejako neupratuje, nevarí voooobec. Ale keď som zavalila, že ma kamoši volajú na chatu a potom som začala pochybovať, či mám ísť, osobne mi vyniesol von tašku, že “choď a oddýchni si”. A tiež sa smejem doma, že keby sa mi niečo stane, by mal vzrušo, ale na to mi povie, že to by musel zvládať. Po prvom porode som bola dlho mimo. Vredy po večeroch žehlil a sám mi navrhol pani na upratovanie. Z toho nevarenia som mala nervy, lebo on povie, že babka navarí keby dačo, ale nemusí babka akurát mocť a tak sa sem-tam dačo naučí.

1annita1
autor
17. júl 2018

@jankavt1 ja ale predsa nechcem od neho aby mi doma denne luxoval a utieral detom zadky. Snazila som sa mu vysvetlit ze ak mi trosku pomoze ked mam toho naraz vela mozme byt na druhu stranu viac spolu pretoze to bude rychlejsie hotove. No nehlo to s nim. Ja niekedy doma spravim pracu ktora je skör definovana ako muzska a nerobim z toho vedu. Jemu je za tazko vylozit raz za tyzden umyvacku, tak to sa mi zda uz trochu moc.

saslavka73
17. júl 2018

@bb6 Tak to by mi vadilo. Nepomôže a ešte aj pindá?

saslavka73
17. júl 2018

@1annita1 Ťažko radiť. Napíš niečo čo robí len on a si rada, že to tak je. Napr. môj sa stará o auto, ja na ňom neurobím nič, ani neumývam. Chcel, ale on mne tiež podlahu napr. neumýva, zvykol si.
A skúsila si mu vopred presne povedať čo má spraviť?
Napr. ,, prosím ťa vylož umývačku.,,

1annita1
autor
17. júl 2018

@saslavka73 ahoj...u nas auta umyvam ja, lebo ja na nich jazdim, on ma firemne. Nenapada ma co take robi len on za co by som bola rada a co ma odbremenuje. Ale hej napadlo ma, dava pozor na vyplacanie sekov a vyvoz odpadu v obci. To je celkom fer lebo ja si musim v hlave drzat kopu inych veci, terminov a vybavovaciek, takze za toto som naozaj rada. A ano presne ho konkretne poprosim o to co potrebujem spravit. Neprikazala som mu to ale poprosila. Par krat ked ma odbil nejakou super vetou tak ma presla chut ho o nieco prosit

puklica13
17. júl 2018

@1annita1 tak ho nepros ale oznamuj..

1annita1
autor
17. júl 2018

@puklica13 no akurat by sa mi zasmial do ksichtu 🙂 no dnes s nim hodim rec. A zacnem otazkou ci je spokojny s tym ako to u nas funguje. Tak si vytvorim priestor na to aby som mu jasne povedala ze s niektorymi vecami ja nie som spokojna a on je jediny ktory mi v tom moze pomoct aby som bola stastnejsia a spokojnesia. Budem mu hrat na city a mozno vyronim slzicku.

puklica13
17. júl 2018

@1annita1 tak by som sa mu potom zasmiala do ksichu ja ak by nieco chcel..pradlo, veceru..
Omg to co nas za hnupa

1annita1
autor
17. júl 2018

@puklica13 no veru niekedy sa ozaj sprava ako sebecky hnup to je pravda. Ale lubim ho, viem ze aj on mna. Ale mylne sa domnieva ze pre mna su prejavom lasky ine veci napr. ze pre nas zaraba dost penazi, zaplati dovolenku all enclusive na ktorej nic nemusim robit,alebo uz len to ze ma nebije 🙂 (porovnava sa zo svojim "uzasnym" kamaratom- casto spomenie: Bud rada ze som neni ako sused.

dorotik
17. júl 2018

Týmto ti asi nepomôžem, no mne vždy príde fascinujúce, že muž má "pomáhať" v domácnosti. Osobne to vnímam tak, že domácnosť by mala byť podelená 50:50, pokiaľ obaja partneri pracujú. Je pravda, že keď sme spolu s priateľom začali bývať, nebol na to naučený z domu, no jasne sme si vykomunikovali, že ženy nemajú nejaké špeciálne bunky na upratovanie ani varenie a že v rovnocennom partnerstve nesieme za domácnosť rovnakú zodpovednosť. Rozdelili sme si úlohy podľa toho, čo komu ide lepšie, niektoré činnosti zas spraví ten, čo má práve viac času, energie alebo sa toho proste chytí skôr. Je to ale celé vec vývoja nášho vzťahu, kde sme si vyladili, aby sme fungovali vo vzájomnej úcte.

1annita1
autor
17. júl 2018

@dorotik veru nikdy som si nemyslela ze moze byt az takyto, ani neviem kedy som si to tak zacala uvedomovat. U nich doma otec tiez robil len okolo domu a jemu to pripada tak spravne a nepochopitelne mu je aby okrem varenia doma obcas spravil aj to co inokedy spravim ja.

wieruska1
17. júl 2018

@1annita1 on je problrm v tom, ze zrejme bol vzdy taky a tebe to nevadilo. Zrazu ti to vadi co je v poriadku len on to zrejme vidi resp. Nevidi a nechape kde je teda problem ked nebol. Ak nechodis do prace je pre mna pochopitelne, ze je na tvojich pleciach vacsina domacnosti. Ak aj ty robis hoci za menej uz to ok nie je. Pomahat nezacne, lebo to nerobil do teraz, ale tebe nech zaplati pani na upratovsnie. Ak je k tebe aj detom dobry, stara sa o vas, dlazku pozmyva aj brigadnicka

1annita1
autor
17. júl 2018

@wieruska1 ahoj.Ano pracujem aj ja. A je to tak ako pises. Presne tak. A je na nas dobry deti lubi a asi mozno zacnem rozmyslat nad upratovackou. Ked bude videt ze nas to stoji peniaze mozno bude viac ochotny mi pomoct 🙂

dorotik
17. júl 2018

@1annita1 Ono je to naozaj komplikované, keď si to človek neprináša z domu. Pravdou ale je, že drvivá väčšina ľudí čo poznám to má nastavené takto, ako muži, tak aj ženy. Čiže je potom len na partneroch, aby zo seba nenechali robiť servis. Pokiaľ s týmto človekom chceš fungovať celý svoj život, je dôležité, aby chápal, že si jeho žena a nie slúžka 🙂.

nikaella
17. júl 2018

@1annita1 akurat sme sa s kamoskou bavili o tomto... ze chlap proste sa chce len nazrat, mat svaty pokoj a sex a vsetky ostatne aktivity su pre neho nadludsky vykon. 😂

1annita1
autor
17. júl 2018

@nikaella tak dievcata aj vy mate veru v tomto pravdu🙂 Ak su zaistene tieto zakladne poziadavky tak spokojnost je zarucena 🙂

1andrea111
17. júl 2018

@veronice keď sa chlap nechce zmeniť, tak s ním nepohneš. Mám podobnú situáciu a to som sa celé tie roky snažila to zmeniť, až som nakoniec pochopila, že ak chlap nechce, tak sa jednoducho nezmení a neurobíš s tým nič, buď sa zmieriš alebo odídeš. Je možno, že keby sa aj Tvoja mamina snažila, aj tak by dopadli rovnoako

1annita1
autor
17. júl 2018

@1andrea111 aj ja ratam s moznostou ze sa s tym budem muset zmierit a nechat to tak. No urcite sa aj ja este pokusim o to aby sa to aspon trochu zmenilo.