Keď muž nepomáha s deťmi a ani v domácnosti
Ahojte mamicky. Chcela by som sa opytat na vas nazor, ako nezaujatych osob, ktore nepoznaju mna ani manzela. S manzelom mame dobry vztah, celkovo sa takmer vobec nehadame. Dost mi vadi ale jedna vec, ktoru som doteraz tak akosi tolerovala . Ide o to ze manzel sa nikdy nesiel roztrhnut aby mi cosi doma pomohol (to je vysostna povinnost zien 🙂) ). Nepomaha mi moc ani s vychovou (rad ale pouziva vetu typu: No to je tvoja vychova). Nikdy nebol deti napriklad pokocikovat po vonku ked boli male, a tiez si nepamätam kedy si s nimi sadol na koberec v izbe a hral sa s nimi. Sem tam navari,ale inak nic. Aj som mu to na rovinu povedala co mi vadi, no akoze zo srandy mi povie "naco som sa zenil?!" , alebo ze to "vsetko je moja robota" on nosi domov hlavne peniaze a robi okolo domu. Ked argumentujem tym ze aj ja chodim do prace tak len hodi rukou 🙂) Deti strasne lubi, dal by im vsetko po com tuzia, no ja chcem len jedine, aby sa im viac venoval a aby s niecim v domacnosti pomohol.(aj ked len vylozit umyvacku riadu,alebo zlozit pradlo zo susiaka, alebo sa aspon opytat ci nepotrebujem s niecim pomoct). Ked vidim a pocuvam ako ini muzi doma pomozu alebo opatria deti tak ma to sere este viac. Uz sme sa par krat pohadali kvoli tomu, ale nic som si tym nepomohla. Co by ste robili na mojom mieste? Chcem tak vela?
@1annita1 Vieš čo, ale buď za to vďačná keď pre Vás zarobí dosť peňazí. To nebýva všade. Môjmu mužovi je napr. jedno koľko zarobí, keď mu poviem, že málo, ani ho netrkne, jeho nezaujíma, že sa potrebuje toto a tamto. On povie, že nepotrebuje. Na dovolenku? Vôbec nejde o peniaze, ale on povie, že on nepotrebuje ísť na dovolenku tak ani my nepotrebujeme.
Alebo keď máte dosť peňazí tak si zaplať upratovačku, ak ťa to zaťažuje. Alebo sa proste na niektoré veci vyprdni. Možno fakt nie je typ, že pokladá za dôležité mať umytú zem. Len ty to chceš mať urobené, pokladáš to za dôležité a on možno chce aby si ho radšej objala, napr.
@1annita1 ono to ani neni o tom ze toto je muzska robota a bude ju robit xhlap a zensku zas zena. Cele je to o porozumeni,laske a v podstate tuzbe urobit to pre toho druheho aby nam spolu bolo dobre,pricinit sa o cinnost obaja aby sme mali potim viac casu kt.mozeme stravit spolu,aby bola moja milovana zena spokojna a stastna. Toto mu zjavne unika. Ale aj ta upratovacka by mohla zabrat. Ja uz mam a je to super. U nas boli ale ine dovody ako nepomahanie. Nechcela som ho tym zatazovat pretoze robi 12tky a pomaha s dietatom ako najviac moze a ja sa so zdr.dovodov nemozem namahat a upratovat.
@lilitela Suhlasim s tebou na milion percent! Tento postoj chlapov je vecou vychovy a mne sa tiez zda, ze vela rodicov vedie svoje deti k tomu istemu! Cize, ak nechceme, aby nase dcery mali v buducnosti rovnake problemy, musime svojich synov vychovat inak.
To rozdelenie prac na muzske a zenske malo zmysel v minulosti, ked ludia mali statky, polia a pod. Starali sa o ne muzi a zeny varili a krmili deti. Ale teraz? Ak byvate v byte, tam nie je ziadna muzska praca (ak neratam, ze raz za rok treba nieco opravit). A uprimne, ani v dome nie. V dome treba obcas pokosit travu ci odpratat sneh, ale to je vsetko a je to navyse sezonne. Zeny varia, peru, nakupuju, vysavaju cely rok...
@nikaella No pre môjho muža ani to jedlo nie je podstatné....🙂
baby vy sa tu sťužujete ale sú na tom ženy aj horšie jedna moja kamoška napríklad robí všetko že všetko! kosí, treba vymeniť pneumatiky na aute- už má monterky, treba opraviť kotol, už je pri ňom, k tomu dve deti dom, áno ten jej drahý chodí do práce a je veľmi milý chlapík ale...takže buďme radi že tí naši aspoň okolo domu porobia nie? mimochodom ja by som sa do kosenia teda nehrnula ani do opravy kdečoho...tak či tak mám jednu radu náhodou som sa dočítala vo výchovnej knižke pre deti, ale úspešne platí i pre manžela 🙂 vymenujte všetko všetko čo treba spraviť (riady, variť, upratať prádlo, vysávať, prach....) a každý si vyberte čo z toho spravíte, ja spravím zvyšok! všetci majú pocit jak dobre si vybrali a ked si to už vbrali tak to aj spravia, dokonca aj manžel je zamestnaný 🙂
@1andrea111 vies tam.bol aj.problem ze.polavila... nechala si skakat na hlavu a obskakovala ho len aby bol pokoj v rodine a netrpeli sme my deti... no a presne.to som.aj ja napisala potom nizsie v prispevku ze v prvom rade sa mysi chciet zmenit on sam...bez toho sa neda pohnut dalej...
@alex666 Ja som nad tým tiež rozmýšľala, že veru veľa chlapov je tak vychovaných z domu. Mama varí, upratuje, perie, pod nos mu podá tanier, ponožky, potom si myslia, že je to tak ok a očakávajú to aj v partnerstve. A dneska veru niektorí mladí chalani už inak kmitajú, ja mám dcéru má 19 rokov a veru daktorí kamoši sú šikovnejší ako ona. Len teraz sa to otočí.🙂
Lebo sa som moju dcéru naučila, že okolo chlapa sa až tak nekrúti.......
@nistika Ja od môjho ani nechcem aby doma upratoval, napr. Ja viem, že sa v robote narobí. Len to je na figu, čas. On má voľno a ja mám kopec roboty doma. Keď spolu oddychujeme, tak domácnosť mi stojí.
@saslavka73 tak zas nezarobi tolko ze mozme rozhadzovat. Len moju celu vyplatu zhltne uver. Takze ostatne musi dohnat on. Je sikovny v praci sa mu dari. A to ze mu nevadi bordel? No nevadi, an ho nevidi. Zbada to uz len vtedy ked si nema na gauci kde lahnut
@1annita1 A ešte Ti vynadá, že si nemá kde ľahnúť?
@saslavka73 nie nevinada 🙂 Len povie: Zena to co to tu je. A ja mu na to poviem ze to su predsa hracky s ktorymi sa hrali deti.
@nistika ano, su zeny ktore su na tom horsie, ale su aj zeny, ktore su na tom lepsie ;) keby sme sa cely zivot mali riadit tym ze su ludia ktori su na tom horsie, nikdy sa neposunieme dalej a neporastieme....su staty ktore maju lepsie zdravotnictvo, lepsie skolstvo, vyssie platy....a hovorime si ze nechat tak sak su staty ktore sa maju horsie? Nie, chceme lepsie...to je uplne prirodzene... ano, je mi.luto zien ktore su na tom horsie ale.tu ide o moj zivot a chcem.zit predsa najlepsie ako sa da 🙂
@1annita1 Tak mu povedz, že nech to odprace.Uloží. Vybavené.
@1annita1 ahoj ak nefunguje to, že automaticky vie a pozoruje, s čím má pomôcť... tak radím jedine rozdeliť si presne kompetencie ( t.j. napísať si zoznam všetkých vecí, čo sa v domácnosti robia - je veru dlhý😉 to verím..a potom si to rozdeliíte..tak aby to obom vyhovovalo, aby všetko fungovalo a aby sa ani jeden necítil preťažený..inými slovami.. nemusia byť všetky práce presne napoly, ale napr. keď mi muž donesie domov peniaze a v práci je od rána do večera a ja som napr. na materskej je jasné, že väčšinu prác robím sama.. ale keď sme priblžne rovnako na tom obaja s časom.. tak si môžeme povedať napr. tvoja je kuchyňa.. a moja garáž, auto, záhrada atˇ. . rôzne to môže byť podelené..určite si sadnite a bez detí a dohodnite sa na tom..spíšte to, podpíšte.. ak treba..manželstvo funguje často ako obchodný kontrakt..😉..a ešte jedna vec.. ak si písala, že nie je sex.. to môže byť kameň úrazu a aj príčina týchto problémov, nie iba následok.. porozmýšľaj nad tým, uspokojený chlap určite radšej vychádza žene v ústrety a to sa týka všetkého..😍..
@lacibo Veľká pravda. To som si nevšimla, kde to autorka písala. Ak nie je sex a ešte má aj upratovať, no tak to sa nedočká. A áno sú ústretovejší potom. Preto som písala, že sa vyprdni na niektoré veci a radšej ho obím.
@1annita1 ...to je všetko tým že sa málo hádate a všetko toleruješ 😉
@1annita1 no aspon bud rada, ze nepride domov a hned medzi dverami ti nevynada ze je doma bordel, hoci si cely den upratovala... keby bol k tomu vsetkemu aj puntickar, tak to by este len bolo na zblaznenie. Mna ide porazit, ked nervacim, ze je vsade bordel a moj muz sa zacudovane opyta: Kde? Najskor som si myslela ze to hovori len preto, aby som neupratovala, ale potom som zistila, ze on prach na policke a dva neumyte teniere naozaj nepovazuje za bordel. Mozno staci ak zmiernis naroky na poriadok, nemusi byt vsetko tip top, radsej si namiesto toho skuste zase najst cestu k sebe.
@nini1010 jj presne, skusaju to tu nazvat baby vselijako, utesuju sami seba, ze nie je to az take zle, moze byt horsie, ale pravda je taka (nielen v tejto teme), ze casto maju doma proste lenive sebecke rozmaznane hovna. Normalnemu chlapovi, ktory lubi svoju zenu a vazi si ju, netreba robit finty a zvysit davku sexu, ak ovsem nie je z pomocnej skoly, ale povedat mu na rovinu, cistou logikou, ked uz mu to samemu kvoli dajme tomu oddrbanej vychove (ak sa to tak da vobec nazvat) nedochadza. Netreba ocakavat prudke zmeny, ale postupne ano, netreba vsak ustupovat, mrncat, donekonecna dufat ani pisat ziadne zmluvy (lebo podpise? aj tak nesplni a co? pride zmluvova policia? Nie je to zly napad, ale to funguje u normalnych chlapov, nie u takych exemplaroch). Nie kazdy muz vie ako sa s detmi hrat ci rozpravat a je to ok, vsetci sme ini a to neznamena ze horsi, kazdy dava lasku najavo inak. A nie kazdy vie a musi riesit aj domacnost, dolezity je ale fakt, ze sme vo vztahu a tym padom vsetko ma byt KONSENZUS, teda poriesit situaciu tak, aby vyhovovala OBOM! Preto je uplne ok, ak zena riesi pracu i domacnost a muz len pracu, AK to OBOM vyhovuje a su tak stastni, inak nie. Na tom to celom pada, nech si to ludia nazyvaju ako chcu. Nemoze jeden tahat za kratsi koniec a byt z toho nestastny - to potom nie je partnersky vztah, ale vztah pan/poddany. Je 21. storocie, poddany nemusi byt absolutne nikto.
@dorottka Dobre si to vystihla - ja ked som s muzom nieco riesila, tak vecne som si vypocula, ze to este par dni vydrzi (to co som potrbovala aby vyriesil, spratal), a potom samozrejme uz bol taky stav ze to bolo treba urgent riesit a tu uz neni castokrat cas cakat na pana velkomozneho, kym sa k tomu chyti. A castokrat so slovami, on by si rad zivot zlahcoval a zjednodusoval - vsak jasne, a ked som mu povedala ale ze tymto pristupom ho sebe zlahci a mne zkomplikuje, urazeny jak delo, jak mu krivdim, to by si on nedovolil... - proste neni schopny ani pripustit tu pravdu - ale to uz je o inom, to je na terapiu.
@janickacrazy S tym dojmom suhlasim, no toto je ine, tazko sa to vysvetluje. Ja myslim, ze som bola sama sebou, nebala som sa povedat, ked s niecim nesuhlasim a ked sa mi nieco nepaci. Aj ked to bolo v rozpore s vacsinovym nazorom. Kdezto moj mazel presne vie, co sa ma v spolocnosti hovorit a nieze on mlci, ak nesuhlasi, on aj pritakava - keby si sa ho spytala, aky ma nazor na rovnocennost muzov a zien, tak ti povie ze to je spravne a podobne, ale akosi to nechce premenit do cinov. A myslim, ze ma lubil velmi na zaciatku, ale tak sebecky, proste ako ked ma nejaky deficit, potrebu, cize v konecnom dosledku vlastne seba lubil viac a na sebe mu viac zalezalo. ja som ho obskakovala, ale tak, ze od neho som ocakavala to iste, ze bude on obskakovat mna, proste ze aj takto si dame najavo ze sa lubime a zaroven to bude rozdelene, a nie ze budem pocuvat reci o tom, ze jeho uteranie prachu nebavi - no tak ani mna nie. A nebavi ma ani stat na poste v rade a rano cestovat do prace a pod, ale treba to, ze? Ci budem sefovi vykladat, aka som chuderka, ze musim kazde rano sadnut do toho autobusu, a ze preco si firmu neprestahuje pod moj dom, alebo preco mi neposiela taxika, ci inak mi vyriesi moj problem a podobne blbosti.
@lilitela Hmm, ty si ho obskakovala a očakávala si, že aj on teba bude a robil to aspon na tom začiatku vzťahu? No ja som išla ešte dalej, ja som sa nechávala obskakovať hned od začiatku vzťahu (hlavne ked som videla ako dopadla moja sestra, ktorá od začiatku obskakovala partnera, ked bola zamilovaná a on si na to zvykol a ked prišli deti, tak zrazu bol problém). Moj mm by mi na začiatku hádam aj to modré z neba doniesol. My sa stále lúbime ako kone aj po 9 rokoch, takže aj preto moj mm nemá problém urobiť pre mna čokoľvek, odkedy som s ním som okná ešte neumývala, nemám to rada a on to vie. Ja zase varím, lebo jeho to nebaví. A o tom to celé je, dohodnúť sa tak, aby boli všetci spokojní.
To aj ja mam ten problem, vsetko robim od rana do vecera ja.. A on iba sedi a hra pocitacove hry.. aby toho nebolo malo tak vsetko co spravim skritizuje... ze nemala som si pranie nechat na poslednu chvilu teraz mam toho vela, zle som navarila ten obed, mala som castejsie vytierat podlahu kvoli tomu to ide tazsie dole, ze som leniva lebo som nestihla vylozit susicku.. a proste vsetko som urobila zle ale aby to on spravil, tak to nie...kto nic nerobi ten nic nepokazi 😁
@vierakuli to si robíš srandu, nie? joj zle si obed navarila? tak na druhý den by bol bez obeda chlapec a kábel na kompe prestrihnutý, konečne by sa možno zobudil 😈
@saslavka73 😁 ale ja som predsa nepisala že nemame sex. To by som tak trošku išla aj sama proti sebe. 😉 Iba toľko som spomenula že sa teraz častejšie stane že kvôli unave po celom dni s malou zaspim
@1annita1 Tak je to ok.🙂
A hlavne mi dokolecka vycita ze preco robim tolko odpadkov a spinaveho riadu, ze mam si brat priklad od neho, ked to dokaze on dokazem to aj ja 😤😄

Ja mam doma skoro to iste. Az na to, ze moj muz sa o deti postara a mna vsade chvali, ci uz pred inymi, alebo to povie iba mne. Okolo domacnosti nepohne ani prstom. Tu vsak musim byt ticho, lebo ked sme spolu zacinali, robil od varenia, vysavania vsetko vsetucko. Mlada sprosta zalubena po usi som docielila, ze teraz nerobi nic. Nuz tak mi treba.