icon

Keď platí muž

22. mar 2023

Ahojte,
Toto bude zvláštna téma, ale mám problém si nechať zaplatiť od muža, hoci len kávu.
Keď idem na rande, stále vytiahnem peňaženku prvá, lebo sa proste cítim strašne trápne keď platí niekto iný. Neviem si proste pomôcť, cítim sa potom zle a ako “zlatokopka” (aj keď to vobec nie je pravda). Príde mi milé, keď zaplatí muž ale mám čosi v sebe, kde v moment platenia som proste rýchlejšia.
Poradte, co s tym

matkahelka
22. mar 2023

ja mam 41 rokov a za cely svoj zivot som nikdy na ziadnom rande nic neplatila. a nie preto, zeby som nemala, lebo som v kazdom svojom vztahu zarabala viac ako ten-ktory frajer. mne by ani nenapadlo vytiahnut penazenku a keby to odo mna chcel chlap, to by bolo posledne nase stretnutie. Chlap ma byt chlapom a ukazat, ze sa o zenu postarat dokaze. Taky, co potrebuje prispievat na rande je presne ten typ, co ked bydes na rodicaku, bude ti vydelovat eura a nebudes mat ani sebe na pancuchy.
Moj dedo pred vyse 100 rokmi zarabal par smiesnych grosov a vsetky minul na to, aby cez pol slovenska dosiel za babkou a doniesol jej cokoladu a oriesky.a cast cesty odslapal peso, aby usetril na tu cokoladu a oriesky.
Dnesni chlapi uz fakt nie su chlapmi. Nezavidim dnesnym slobodnym zenam, absolvovat taketo rande...

anjelicek26
22. mar 2023

Vzdy na rande platil muz uz uplne na "zaciatku", nevidela som dovod to robit inak... ja som zasa zabookovala prve spolocne vikendy vo dvojici v hoteli a zaplatila, takze to bolo tak vyrovnane ;)

akiana
22. mar 2023

@matkahelka Este dodam, ze chlapom vyrazne napomahaju zeny ako niektore tu v diskusii, ktore sa rozculuju na ostatne, ktore su za model starej skoly. Tiez mi imponuje, ked chlap ukaze, ze sa vie postarat. Len ked zeny su dnes presvedcene, ze svoju hodnotu najlepsie demonstruju tym, ze budu urputne vytahovat penazenky a utocit na tradicnejsie zalozene zeny, tak aj muzi sa prisposobia a prestanu sa snazit. V mojej skorej mladost (dnes mam 32) to bolo este tak, ze ked ma chalan nevedel pozvat na rande, isiel na brigadu. A k tomu budem viest aj svojho syna.

uglybetty1234
22. mar 2023

Moj manzel ma nenechal platit nikdy nic. Tak som mu pomimo nieco kupila mile, oblecko atd.. Galantny je aj teraz, tasky, kabat, vselico.

akiana
22. mar 2023

@uglybetty1234 Tiez to tak mame. Prvy rok platil len on, postupne som zacala aj ja tak, ze po veceri napriklad inde kupim drinky, alebo mensiu cast zaplatim v supermarkete. Dovolenky plati on, ja zas sem tam pozvem na mieste.

deti95060810
22. mar 2023

tiež mi to bolo vždy trápne...
samozrejme teraz keď sme manželia to beriem v pohode keď platí manžel... 🙂

tramtada31
22. mar 2023

Mne to vzdy bolo tiež blbe, ale overilo sa mi v praxi, že kto si nechal zaplatit na prvom rande, ten sa neskôr prejavil ako zgrlos. Ja som človek, ktorý dopraje druhym a lakomecke správanie je mi cudzie.

deginko
22. mar 2023

@akiana ty si úplne zabila🙂sa inak smejem,ale svätá pravda.Takito chlapi sa najviac boja zlatokopiek,čo nemajú absolútne nic

akiana
22. mar 2023

@deginko Naopak mam skusenost, ze chlapi co nieco maju, su skor ochotni zaplatit ucet za oboch, pripadne si na to dokonca potrpia. Nieco uz dosiahli a vo svojej muzskej jesitnosti to aj radi ukazu. Chlap s holou ritou vie akurat za svoj neuspech vinit zeny - zlatokopky.

marsmykkok
22. mar 2023

@matkahelka
@akiana Súhlasím, ja som v tomto tiež stará škola. Nemyslím, že pracujúceho muža by malo nejakých 5 eur priviesť na krach a a ak majú s tým problém, je to o tom, že bud sú držgroši alebo majú staré luxusné auto napríklad, ktoré sa vkuse kazí a celú výplatu vrážajú tam. Ale v oboch prípadoch sú to potom muži nevhodný pre spoločný život. Ja nie som zase zlatokopka a "nevyžeriem" celú kaviareň alebo si neobjednám všetky jedlá v kine, snažím sa objednávať striedmo, ale aj tak som za to, aby väčšinu vecí platil muž. A žena len občas ak sa rozhodne ak má muž napríklad sviatok alebo ho chce pozvať len tak.

babulkomale
22. mar 2023

Ja som zas bola tak zvyknuta ze vzdy zaplati muz, vacsinou kym som sla na wc pred odchodom, ze ked som sa bola sama najest, odisla som bez platenia 😃😃😃 ale potom mi to v meste doslo a vratila som sa, dobre sme sa pobavili, poznali ma tam.
Ked sme s niekym chodili dlhsie, tak bud som zaplatila alebo mu nanutila peniaze v aute alebo nechala vo dverach ked si nechcel vziat. Alebo mu pokupila kozmetiku alebo nejake veci co mal rad a tak som kompenzovala.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
22. mar 2023

@zoro9836 ale co je rovnopravnost? volby, rovnake platy, mat "hlas", moct mat nazor? alebo je pre teba rovnopravnost, ze vytiahne penazenku pri plateny uctu, ked pozves ju pozves von? Alebo ti oblecie kabat, otvori dvere, aby si sa citil rovnopravne? :D Ake vyhody a znevyhodnovanie. AK chlap narieka nad tym, ze chce ist so zenou na rande, ale nema ani na to aby zaplatil kavu v kaviarni, tak nech radsje urobi nieco so svojim zivotom :D on urcite ziadny patriarchat by nezvladol. Stale su muzi, ktori to vobec neriesia a proste zenu pozvu a zaplatia. Ved nejde o to, ze ju maju sponzorovat, zivit, kupovat kabelky a kozuchy.. iba o pozvanie niekam. A mimochodom aj tie dary su vacsinou len iniciativa muza, proste si na to zenu nauci.
Spolocnost sa netoci dookola, len sa trosku (pre mna) trapne meni, tym, ze uz nie chlap sa snazi dostat zenu,ale je to naopak. Potom sa nam muzi menia na barbinky a citlivky, chlapcov u barberov upravenych ako obrazocek, ale sekeru by to neudrzalo, ktori (vcera tu bola tema o tom) po dvoch odmietnutiach od zien, radsej povedia ze budu navzdy bez zien, lebo nestoji to za to:D Prost eniekedy treba zabojovat, aj tym ze sa bude chlap spravat galantne. Patriarchat nemusis vytahovat, lebo takymto stylom ked muzi stratia postupne postavenie, nakolko sa nevedia/nechcu/nemusia postarat o nic, su z nich casto zavislaci na kadecom, zeny pridu na to ze ich ani netreba :D a bude tu matriarchat. To by bolo :DD
Ako upozornujem, ze v tomto prispevku som naschval zvelicovala a zovseobecnovala. Keby sa tu isli vytahovat "slovicka".

modrykonik33
22. mar 2023

@zoro9836 ja ti zaplatím kávičku aj večeru a večer ťa pekne dám do riťky, aj toto je rovnoprávnosť či 🤫😇

kristiii
22. mar 2023

Tak na prvom rande je pravda, že tak nejak očakávam, že chlap zaplatí (ja nikdy nepozyvam prvá) a je aj pravda, že sa mi ešte nestalo, že by chlap očakával, že zaplatím ja, na prvom ani na ďalších rande. Ale to už som sa občas handrkovala, že teraz pozývam ja. Väčšinou som to ale musela uhrať, keď si odskočil alebo tak, prípadne som kúpila nejaké vstupenky popredu, ak sme niekam šli a pod.

makovnikova
22. mar 2023

Chorobná lakomosť je veľmi zlá vlastnosť, a v konečnom dôsledku všetko dobré a pekné ničí. Závisí to aj od výchovy v rodine, myslím si,že dospelé dieťa by malo rodičom prispievať na domácnosť, ak s nimi žije. Mnoho mužov je rozmaznaných, v mama hoteli neplatia nič, a potom sa z nich stávajú egoisti, a sebci. Keď si založia rodinu, treba sebectvo dať bokom, a potom nastáva problém.

nicegirl369
22. mar 2023

Citis sa ako zlatokopka, ked ti muz zaplati kavu? To on by sa mal citit ako hlupak a nevychovanec, ked to dovoli, aby si ju zaplatila.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
beata_k
22. mar 2023

@akiana Tak sa treba posunut v inej firme. Presne toto by urobil muz. Dal by vypoved a posunul by sa v inej firme. Takze netreba vyplakavat ako to maju zeny tazke, ale treba konat. Lebo mas aj zeny generalne riaditelky. A ked to dokazali ony, tak ine zeny niesu vynimka. Takze mozne to je.

akiana
22. mar 2023

@beata_k Ano, mas zeny generalne riaditelky, lenze ich je neumerne menej, ako muzov. V akademii je to okolo 20% profesoriek zien, k 80% muzov. Tu nikto nevravi, ze karierny postup je pre zeny nemozny, ale je ovela, ovela tazsi. Dat vypoved a posunut sa v inej firme je ok riesenie pre slobodneho a bezdetneho muza, ale single matka, pripadne zena po materskej alebo na skratenom uvazku kvoli detom, by ti povedala nieco ine.

makovnikova
22. mar 2023

@nicegirl369 mne priateľ neustále vykrikoval, že som mu nezaplatila ani pivo .Pritom som mu viackrát doniesla, víno, koláče. on sám bol chorobný zberač, doma nemal ani obývačku, mal ju zapratanú, a víno kupoval len v plastovej fľaši, najlacnejšie. Žiaľ, takéto správanie je nikdy nekončiace peklo.

beata_k
22. mar 2023

@akiana A myslis, ze ked muz je jediny zivitel rodiny, ze pre neho to je jednoduche? Spolocnost tiez ocakava, ze muz sa o zenu postara ked je na RD. Ani muzi nemaju na ruziach ustlane. Treba len ist za svojim cielom a nebedakat. Sa tu pol MK hrdo bije do prs ako zvladaju karieru i dieta....tak kde je problem?

akiana
22. mar 2023

@beata_k Stale nechapes a ja nemam silu dalej vysvetlovat uplne jednoduche veci. Uz som tu skor spomenula, ze ja mam proste na to moj pohlad a neprisla som sem diskutovat o tom, ci je spravny, alebo nie. Mne sa osvedcil a vo vztahu mame aj tak podelene financie. A ano, pracujem na plny uvazok, nesedim doma.

beata_k
22. mar 2023

@akiana Ved ja ti nazor neberiem. Pekny vecer

zobaka
22. mar 2023

mas malu sebahodnotu, nie si hodna ani jednej kavy? urcite si

eva8
23. mar 2023

Na prvom rande nech zaplatí ten, čo pozýva. Potom môžte aj na striedačku, alebo podľa toho, kto pozve.

liljana
23. mar 2023

Mne tu vadi iba ta pohrdavost, ze s takym by som nesla. 🙂 Tak nechod. Potom tu behaju 30-40tky v panike, ze kde su normalni muzi a ako im usiel vlak. 🙂 Muz moze byt fajn, len tiez ma svoje zasady, alebo zvyky, ze na (prvom) rande nechodi do drahych restauracii, aby sa jeho rande poriadne napapalo, s prepacenim aj kvalitne vyka.alo a uz sa neozvalo. A zase opacny extrem a no go je niekto, co naopak necha zaplatit partnerku. Ala Alan Harper. Extremy nie su dobre ani na rande, ani v zivote. Vzdy zlaty stred, ohlad a respekt.

zuzinka888
23. mar 2023

Ak je to ozajstne rande- vopred dohodnuta schodzka, samozrejme muz. No ak ide o kavicku( drink) tak mi to nevadi. Akurat vcera mi vyskocil na IG jeden psycholog a vravel - ak muz nedokaze/nechce zaplatit zene za tanier s jedlom( co je prenesene zakladna ludska potreba v excluziv baleni, zena nemoze ocakavat ze jej zaplati nieco ine.(hocico v spolocnej domacnosti..) Ze sa dokaze postarat o rodinu. A nebolo to myslene,ze sa ma starat len muz.( ak by niekto namietal)Tak by ma zaujimalo ako to mali zienky, ktore tu obcas pisu, ze partner od nich chce polovicu vydavkov, alebo im nedava ziadne peniaze, aj ked nepracuju lebo su na MD ci RD aj s jeho detmi? Ale to sa asi nedozviem. 🤷‍♀️ ci mal panko pravdu.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená