icon

Keď sa cesty so súrodencami rozídu

26. dec 2025

Ahojte, nejdem zachádzať do detailov, ale situácia sa stala tak, že nie som v kontakte s mojou rodinou. Mamu ani otca už nemám. Počas roka som sa s tým nejako zmierila, ale teraz na Vianoce to cítim. Sú tu ľudia, čo tiež nie sú v kontakte so súrodencami?

priscilla07
28. dec 2025

Nie sme v kontakte s bratom. Vybrala som na seba pôžičku pre ňho, prestal platiť po pol roku. Ja som sa snažila o kontakt, ale márne. Naposledy som mu popriala k narodeninám pred pár dňami, ale zbytočne. Žiadna odpoveď. Tiež keď píšem jeho dcéram, žiadna odpoveď. Vždy mi bolí bližší cudzí ľudia, a cudzí mi v núdzi vždy pomohli, rodina málo kedy.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
anonym_63f38f
29. dec 2025
@anonym_autor

@ankare ja to nezmením. Jednoducho je koniec a nič to nezmení. Prerušené kontakty, zablokované v telefóne na FB, prestala som existovať.

@anonym_autor nie ste sama,ja mam jedneho brata a aj tak nie sme v kontakte,rozhadalo nas dedicstvo po rodicoch co je dost smutne,ale co uz neda sa nic robit,taky je zivot

bytovka295
29. dec 2025
@anonym_1ba0ee
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1ba0ee je to velmi smutne,ze ste to vsetko museli prezivat a prezivate aj nadalej

anonym_1ef6e9
29. dec 2025
@anonym_1ba0ee
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1ba0ee u nás je to podobne. A v mnohých rodinách viac bežné ako sa zdá. Máš absolútnu pravdu, že za 💩 vzťahy v rodine môžu rodičia. Časom, ak potomkovia vyrastú, ide každý svojou cestou a potom sa starí čudujú, prečo sa deti nemusia. A snívajú o krásnej šťastnej rodine ako zo seriálu. Nuž, neskoro

anonym_873cec
29. dec 2025

Moja mama sa uz 25 rokov nerozprava so sestrou, nespomina ju, ak sa nahodou stretnu, moja mama sa otoci a odchadza. Ma na to svoje dovody a ja ju chapem.
Moj otec tiez odstrihol sestru, tiez mal na to dovody, s jedinym rozdielom - ak by prisla za nim s tym aby ju odviezol na protialkoholicke, okamzite by jej bol k dispozicii.
Niekedy si ty sama alebo tvoja "nova" rodina musia byt prednejsi a odstrihnut sa je jedine riesenie pre zachovanie psychicleho zdravia. Ale potom su ludia co maju asi radi dramu v svojom zivote, "rozpravaju sa", ale vztahy su take hrozne, ze vsetci kolektivne trpia, ohovaraju sa, robia si naprieky poza chrbty, ale na rodinnych oslavach si s falosnym usmevom zelaju len to najlepsie.

anonym_04653d
29. dec 2025

Ja normálne cumim čo tu píšete.viem že rodina dokáže riadne potopiť a sklamať ale v živote by som nepotopila svojho brata . Je mi veľmi ľúto čo tu čítam čo ja by som dala za to keby ešte žil 😭

Najhoršie je keď berieme život ako samozrejmosť a potom keď sa ten sen rozplynie si často uvedomíme veci až keď je neskoro a teraz si budem do konca života vyčítať že som veľa veci nerobila ináč a že som mu nestihla povedať ako veľmi som ho lubila

anonym_0c22b9
29. dec 2025
@anonym_1ef6e9

@anonym_1ba0ee u nás je to podobne. A v mnohých rodinách viac bežné ako sa zdá. Máš absolútnu pravdu, že za 💩 vzťahy v rodine môžu rodičia. Časom, ak potomkovia vyrastú, ide každý svojou cestou a potom sa starí čudujú, prečo sa deti nemusia. A snívajú o krásnej šťastnej rodine ako zo seriálu. Nuž, neskoro

@anonym_1ef6e9 presne mate pravdu. Rodicia snívajú o tom ako sa s detmi budeme u nich stretavat a ze budeme casto chodit. Ale dopomohli k pravému opaku

karolinakr
29. dec 2025

ja si myslim, že to neni prirodzene, vždy som odcudzovala takych ludi a pozeram, že je to častejšie než by malo byt, aj kvôli partnerom aj kvôli majetkom a niekedy ten človek ani nevie prečo

autor
29. dec 2025
@karolinakr

ja si myslim, že to neni prirodzene, vždy som odcudzovala takych ludi a pozeram, že je to častejšie než by malo byt, aj kvôli partnerom aj kvôli majetkom a niekedy ten človek ani nevie prečo

@karolinakr bohužiaľ, kvôli partnerom a kvôli majetkom. Ale to je už o inom. A áno, na prvom mieste nie je rodina a vzťahy, ale už logicky ich rodina a fin. zabezpečenie.

karolinakr
29. dec 2025
@anonym_autor

@karolinakr bohužiaľ, kvôli partnerom a kvôli majetkom. Ale to je už o inom. A áno, na prvom mieste nie je rodina a vzťahy, ale už logicky ich rodina a fin. zabezpečenie.

@anonym_autor nehovorim, že partner neni dôležity, ale zapriet vlastnu krv kvôli nemu, neviem..

karolinakr
29. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vezmi si, manželstvo nemusi vyjst, každe stvrte alebo piate konči rozvodom a potom čo? kam pojde?

autor
29. dec 2025
@karolinakr

@anonym_autor nehovorim, že partner neni dôležity, ale zapriet vlastnu krv kvôli nemu, neviem..

@karolinakr ano, vlastna krv nie je dolezita. Dolezity je manzel a rodina. Nova rodina. Specificky u zien je to tak. Mam pocit, ze muzi su v tomto inak. Ale zeny, po svadbe zabudnu na rodinu a jedine ich manzel a deti.

ria_sprout
29. dec 2025

My sme so súrodencami v takom striedmom a zdravom kontakte. Tiež nemáme rodičov, vidíme sa pár krát do roka, ale nejako extra si napíšeme a hlavne tiež sú záležitosti kvôli ktorým ich nevyhľadávam. Kedysi sme sa stretávali viac ale teraz to už tak nie je. Nerozdelilo nás dedičstvo, ale životné rozdiely. Predpokladám že to tak bude aj u mojich detí, keď si založia rodiny, tak budem rada ak sa občas uvidia, ale nečakám že budú najlepší kamaráti celý život.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
anonym_2b1597
29. dec 2025

Ja nemám žiadny záujem byť so sestrou v budúcnosti v akomkoľvek kontakte. Radšej, by som bola úplne sama, ako s ňou. S človekom, ako je ona , nechcem mať nič spoločné.

anonym_729b8d
30. dec 2025

Moj brat je veľmi zvláštny človek, viem že ma má rád a preto ma raz za rok na Vianoce prekusne.
Na sms mi neodpíše, telefón nezdvihne, je starší o 6 rokov a nič zlé som mu nikdy neurobila.
Žiaľ ma mal v detstve na krku, musel ma varovať, vodiť do školky, školy a preto je najradšej keď ma nevidí, pokazila som mu detstvo a ďalší život si už so mnou kaziť nemieni🥹
Preto si nerobte deti s tým, že starší pomožu atď, moj brat mi to neodpustil, že som mu prišla do života.

anonym_9bc035
30. dec 2025

@anonym_autor So sestrou nás rozdeľuje diaľka a zdravie,ale sme v kontakte telefonicky.Minimalne 3x do týždňa si voláme.Nase hovory sú pekne dlhé,povieme si radosti u starosti,v prípade zlej nálady jednej, druhá sa snaží rozveseliť

anonym_8992fa
30. dec 2025

Tiez ma toto trapi, ja som.mala s bratmi super vztah, svagrine to trosku zmenili, nesadli sme si uplne. Ale stretavame sa vsetci a snazime sa najst sposob, aby sme spolu vychadzali. Z manzelovej strany brat je omnoho mladsi, spociatku s bami vsade chodil, ako dieta. Ale ako sme zacali riesit spolocny byt, otehnotnela som, zobralu sme sa, zacal byt na mna velmi neprijemny, ja som sa snazila aj tak, lebo muz na nom visel doslova. Ale postupne to zostalo v takom nedobrom nastaveni, k nam do noveho bytu neprisiel, stretavame sa len u svokrovcov nahodne. A tieto vinaoce to vyvrcholilo, ked sme prisli k svokrovcom na vikend a vchadzali sme do domu, on odisiel s priateľkou druhými, ani sa riadne neodzdravil... tak asi tak zial... svokrovci to okomentovali, ze ma chudak vela roboty...

anonym_7838b4
30. dec 2025
@anonym_8053a0

Mám 3 súrodencov - dvoch bratov, jedného vlastného, ktorý sa cca pred 25 rokmi rokmi odsťahoval do zahraničia a bez akéhokoľvek dôvodu prerušil kontakty s celou rodinou a druhého nevlastného, ktorého som videla raz v živote a nemám k nemu žiadny vzťah a sestru, ktorá tiež žije v zahraničí, takmer vôbec nie sme v kontakte /falošná osoba, nikdy sme nemali blízky vzťah a nemáme rovnaké názory takmer na nič/. Niekedy je lepšie nemať žiadnych súrodencov.

@anonym_8053a0 Bez dôvodu to určite nebolo.

dada741
30. dec 2025
@anonym_c014b5

@anonym_autor ja som v minimálnom, takmer žiadnom. Roky som sa snažila, ale nemá to zmysel, ak je súrodenec ovplyvnený partnerom, nenarobíš nič. Mne to už ani nepríde, že by to malo byť ináč, bývame od seba 15 minút autom, ale sme sa ani na Vianoce nevideli, iba sme si napísali. Vždy sa len pobavím, keď tu niekto napíše, že súrodenec je to naj, čo môžu rodičia dieťaťu dať. Viac mi pomohli kamaráti a známi, keď som to v živote potrebovala

@anonym_c014b5 úplne s tebou súhlasím...skor pomôže kamarát, ako vlastný súrodenec.

ibrunova
30. dec 2025
@anonym_afd82f

@anonym_autor
Toto je hrozné aj čítať, čo tu všetci píšete. Chyba bude asi na oboch stranách, keď máte vzťahy, aké máte. Neviem si predstaviť nebaviť sa so súrodencami, nekontaktovať sa. Píšeme si, voláme, stretávame sa a kupujeme si darčeky na sviatky aj Vianoce.
Verím, že to tak aj ostane. Funguje to takto už niekoľko desaťročí ❤️.

@anonym_afd82f práve som chcela nspísať to isté

katymt
30. dec 2025

@anonym_autor ja mam starsieho brata,ako deti sme spolu dobre vychadzali. Aj ked postupne mi doslo,ze mama ho preferuje a zacalo mi to vadit. Z neho sa stal cudak - nepracuje,byva u rodicov,cely den cumi do PC a riesi konspiracie...Poslednych 20 rokov mi nikdy nepomohol,ani raz moje deti ani na zahradu nezobral,nic...len riesi ako zidia ovladaju vsetko a ako nas idu zacipovat...takze s nim nemam ziaden kontakt,nemam nervy na jeho spravanie a ako mama ho furt doma obskakuje ako male decko. Niekde som citala,ze vacsina surodeneckych nezhod sposobi v detstve matka a u nas to teda plati....

anonym_7838b4
30. dec 2025

@anonym_autor
@anonym_autor mam jedneho surodenca. Je mladsi nez ja. Odkedy sa narodil takmer vsetky hadky a nezhody a celkovo zhorsenie vztahu nášho je spôsobené nasou matkou, zvyšok menej je spôsobené nasim otcom a ludmi z jeho okolia, ktorí ma zo žiarlivosti jemu ohovárali. Drasticky zhorseny vztah

anonym_d2ed9b
30. dec 2025
@anonym_autor

@karolinakr ano, vlastna krv nie je dolezita. Dolezity je manzel a rodina. Nova rodina. Specificky u zien je to tak. Mam pocit, ze muzi su v tomto inak. Ale zeny, po svadbe zabudnu na rodinu a jedine ich manzel a deti.

@anonym_autor môj otec má 6 súrodencov s rodinami , množstvo neterí, synovcov, pokiaľ ich kontaktoval on, pomáhal im, tak boli v kontakte, keď on už nie, tak sa naňho všetci vykašľali. Rodičov už nemá, keby nemal nás, tak nemá nikoho. Aj na to sú občas súrodenci v dospelosti.

anonym_7838b4
30. dec 2025
@priscilla07

Nie sme v kontakte s bratom. Vybrala som na seba pôžičku pre ňho, prestal platiť po pol roku. Ja som sa snažila o kontakt, ale márne. Naposledy som mu popriala k narodeninám pred pár dňami, ale zbytočne. Žiadna odpoveď. Tiež keď píšem jeho dcéram, žiadna odpoveď. Vždy mi bolí bližší cudzí ľudia, a cudzí mi v núdzi vždy pomohli, rodina málo kedy.

@priscilla07 moj brat mal tiez narodeniny tento mesiac. Prvýkrát v živote som mu nijak negratulovala, ani k Vianociam som sa mu neozvala. Nie preto, ze by som bola zabudla. Vzdy som myslela na jeho narodeniny vcas a vždy skor nez nasi rodicia.

terus00
30. dec 2025

So sestrou sa máme veľmi rady, je to moja naj kamoška a aj muž dobre vychádza so svojimi súrodencami. Som rada, že to tak je a čudujem sa tomu, ako tu väčšina píšete aky vzťah/nevztah máte so súrodencami

foxyfox
30. dec 2025

Ani ja nie som a niekedy mi je to ľúto, ale keď si dám na misku váh, čo dobré a čo zlé mi sestra dokázala dať, tak mi to až tak nechýba

anonym_bce51e
30. dec 2025

@anonym_autor ja sa prezentujem (najblišie okolie vie) Ja som sám súrodenec ...to znamená že Ano oficialne mam brata , ale tam to celé začína a končí Žiaľ 🥹
Pretože mne surodenec chýba Ale v tomto živote mi nebolo dopriane.
Mam brata ale žiadne pekne zažitky ani s dectva, dospelosti skrátka nic. On je ťažka povaha (celé zle) žiadne deti žena s nikým kontakt. Veľmi smutné

karolinakr
30. dec 2025
@terus00

So sestrou sa máme veľmi rady, je to moja naj kamoška a aj muž dobre vychádza so svojimi súrodencami. Som rada, že to tak je a čudujem sa tomu, ako tu väčšina píšete aky vzťah/nevztah máte so súrodencami

@terus00 takto by to malo po spravnosti byť, niekedy je človek v tom.marazme nedobrovoĺne