Keď sa stará nezodpovedný otec
Ahojte, mam taky problem s otcom dietata sme sa rozisli, mame spolu 3,5 rocnu dcerku po ktoru si otec chodi raz za tyzden, ide o to ze velmi tazko znasam ked si ju berie nakolko je dost nezodpovedny napriklad rychlo jazdi s autom, som zato aby mala normalne teplu stravu on ju radsej napcha s cukrikmi, ked bola este v chodaku tak pri nej zaspal a skoro spadla zo schodov a dalo by sa este pisat....ja som proste typ matky ktora svoje dieta nespusti z oci,on nie je otec ktory sa svojmu dietatu plnohodnotne venuje, napriklad minule ked som sa jej pytala co tam robila tak vraj pozerala rozpravky na mobile a on si robil svoje veci, poradte mi prosim ako postupovat alebo co robit so sebou aby som sa viac nebala, je to pre mna velmi tazke 😥
Povedz si, ze on je tak isto rodic ako ty a tak isto zodpovedny ako ty. Zvyknes si. Tiez som zo zaciatku sledovala vsetko. No by som sa zblaznila. Ked je snim, nech sa stara on. Ked mu spadne, polame nohu (nedajboze, neprajem to len priklad) on s nou bude musiet ist k lekarovi, on s nou bude marodit a vsetko okolo toho) muzi su na to haklivi. Aspon ten moj ex. On kvoli praci radsej ani s dcerou nebude. Hlavne teraz pocas covidu. Ked som mu povedala, ze ked ju nakazi, on s nou bude doma, v karantene. Tak sa zlakol a radsej sedia doma. Inokedy by uz isli korculovat na jaxero, alebo liezt po stromoch a so stravou to iste. Len vyprazane nugetky, hamburgery...ale stale si poviem, ze je tam jeden den v tyzdni, ani nezomrie, ani z nej neubudne.
otec pokial dietatu neskodi, nieje nejaky psychopat a to tento clovek asi nebude, má právo vída5 svoju dc0ru a budovať si s nou vlastný vzťah...a to je vlastne aj pre to dieťa dôležitejšie ako všetko ostatné čo tu hrozí pokial teda ide len o to co si vymenovala) chápem ze ti jeho prístup nevyhovuje, ale je to len uhol pohladu. on by mohol tvrdit, ze ty to az moc preháňaš a tiež ti za to nebude brániť stretávať sa s dcérou. trochu tolerancie by to chcelo...skus mu vysvetliť význam teplej stra vy a inak asi nič.
@bazar3333 bože, toto dokonale poznám. vďakabohu, moja má už čochvíľa 11, ale mala 7, keď som od neho odišla a bolo to to isté... chápem tvoje obavy, mám však strach, že ak to máte nariadené súdom, asi toho veľa nenarobíš :( držím palce, určite niekto poradí nejaký postup, ale žiaľ, právo je na strane chlapov v takýchto prípadoch, aj tých nezodpovedných. nikoho nezaujíma, že ty sa doma trasieš o dieťa a chlap má v paži. čo si... každý ti povie: otec má na dieťa rovnaké právo a rovnako dobre sa oň postará. .no prd makový. vieme dobre, že tých naozaj dokonalých a zodpovedných otcov je tak cca 10%, zvyšok je o ničom. držím ozaj palce a hlavne pevné nervy!
Z takychto situacii ma pot oblieva, hlavne, odkedy som si precitala rozhovor s tou zenou, ktorej dieta sa utopilo ,pod dohladom' otecka, ked bolo unho v striedavke...
@sintra ja som citala x-pripadov, kde sa dieta utopilo, obarilo, spadlo pod dozorom matky... neporovnatelne viac... Nehody sa stavaju tu ci tam. Ze otec zaspal, ked bola s nim, nestalo sa to ziadnej matke? Takto to nemozes brat.
A k autorke porozpravaj sa s nim o tom. Rodicia nie su dokonali a este sa len ucia. Ak chces, aby jedla teplu stravu (a ide tam len napriklad na vikend), navar a zbal jej obedar, nech jej to prihreje. Alebo im odporuc restiku, kde sa da dobre najest aj s dietatom a co ma mala rada... moj muz napriklad varenie tiez 0,00 a ked je doma s detmi a ja v praci tak vzdy ide po donasku, proste vie, ze nakrmit musi, nepotrebuje pre to varit 😂 Kazdy jeden otec!! robi veci inak ako ich robi matka... ci su spolu alebo nie.. ale treba sa naucit trosku "pustit" s ruk to vedenie a kontrolu. Nabal im hry. Nabal im jedlo. Popros, nech s nou behne k dedkovi/babke, predsalen verim, ze aj to je malu zabavi a trosku viac traja dospeli usmernia jedno dietatko... drzim palce...
@anjelicek26 urcite sa tragicke nehody stavaju aj matkam, ale vo vseobecnosti aj z okolia co pozorujem, muzi su v tychto veciach viac nevsimavi. Ako keby nedokazali domyslat veci do moznych dosledkov.
@sintra ano kedze nie su muzi v drvivej vacsine s detmi 24/7, chyba im ten automaticky siesty zmysel...ta myslienka vopred - ked dieta pojde dalej urcite zakopne o tu hracku a padne, natiahne matka uz ruku dopredu, aby sa dieta neudrelo nad roh stola - toto chlap nespravi nikdy... na druhej strane ja ocenujem, ze muz nie je ustrachany, dovoli detom lozit po stromoch, lietat v mociari a robit koniny, kde mne vstavaju vlasy dupkom... o tom je detstvo... o rovnovahe opatrnnosti a skusani noveho dietatom... ja som rada, ze deti maju oba vychovne komponenty. V nemocnici sme boli zakazdym kvoli zraneniam, ked boli deti so mnou - syn mi s kolobezkou vybehol na eskalator a pretocilo ho, rozbil si hlavu a to som bola pol metra od neho, krpaty si kym som mu napustala vanu vyskocil na roh a sekol si bradu (tiez som tam bola), preskocil plot ked nahanal sliepku (napichol sa doslova na plot mega trieska v chrbate a smer chirurgia), na trampoline zhltol 2cm privesok a skoro sa pridrhol... a dalo by sa pokracovat... ale to nehovori o tych milion pät veci, co sa nestalo, kedze som tam bola a zabranila im...
ja viem, ze tebe sa to zda hrozne, no mozno to az take nie je. treba si uvedomit, ze my matky vnimame jednotlive veci inak a ty isto nie si vynimkou, zvlast ak nie ste dlho od seba je jasne, ze sledujes kazdy jeho pocin
Súhlasím s @anjelicek26
Nachystaj na ten deň dcérke stravu, zbal jej hracky, omaľovánky, plastelinu, čokoľvek ma rada.
Ale zase ak je otec s dieťaťom 1 deň, to je hamba, že dieťa pozerá rozprávky na mobile a otec si robí svoje. To si to dieťa ani nemusí brať. Veď po týždni by sa mal tešiť, že budú spolu, že si budú kresliť, rozprávať, ísť na prechádzku. Veď Coronou sa život neskončil.
Nič v zlom ale 3.5 ročne dieťa naozaj ešte nieje schopné reálne opísať co všetko a ako dlho robilo celý deň. Ona ti povie ze jedla cukríky a pozerala mobil pretože to bol v jej detských očiach super zábava, ostatne pre ňu nepodstatne, vypúšťa z hlavy.
Skus to brat tak ze je to jej otec, ma z neho veľa. Možno keď vyrastie bude tiež ako on jazdiť rychlo, veci moc neriešiť a milión ďalších vlastnosti ktoré ti u neho idú na nervy.
Je tak isto rodic ako ty a každý rodič vychováva deti ako vie a vo svojom životnom style, vieš niekto vari svojim deťom domácu biostravu a každý den sú v lese na prechádzke a niekto objedná pizzu a pusti im TV. Tak to proste je.
Skus sa uvoľniť, prestať to riešiť (nepomôže si, iba sa budeš trápiť) a nevypytuj sa príliš dcery co tam robila.
Neriesit. Zapni si telku, citaj knihu, pust si vanu, chod k maserovi- uzi si volny cas. Ja som s muzom totalny protipol- predvidam nie jeden, ale dva kroky dopredu a moj muz by s detmi aj so strechy na bezkach skakal, ked ho to napadne. Ja im sladkosti obmedzujem, on im nakupi dve igelitky- nech si uziju, zivot je kratky🙈🙈🙈🙈 a deti to miluju- presne ten protipol, kedze chlapi maju iny pohlad na vec ako matky a vo vacsine menej stresuju. Tak detom tie chvile doprajem.... (a ja len zatvaram oci, usi a usta)🙈🙉🙊
Musis si povedat,ze za ten den z nej neubudne. Vedela by som litanie pisat o nezodpovednom otcovi,ktori si berie deti a pritom ich posadi k pocitacu a cely den hraju hry,pozeraju youtube a on si drichme na gauci. Pofoti ich vysmiate tvare ako sa tesia z nejakej stupidnej piesne pre dospelych a ukazuje vsade,ake su s nim deti stastne. Jedia iba cokolady a chipsy a ocko je svetovy,lebo unho nic nemusia. Raz za rok ich vezme von,aby mal fotky a cim sa pysit. Takyto su otcovia a detom to uplne staci. Snad,ked budu starsi,pochopia,ze otec by sa im jeden den v ttyzdni mohol aj venovat. Musis sa od toho odosobnit a casom si zvyknes. Zaciatky su najhorsie a tie predstavy,co vsetko sa moze stat. Ale musis sa naucit zahnat kazdu predstavu. Inak sa zblaznis.

Neviem či to máte dane súdom alebo ste sa vy dohodli,ale podať návrh/dohodnúť sa len na stretávani v tvojej prítomnosti?