Keď si rodič po smrti partnera nájde niekoho nového
Moja mama zomrela pred dvoma rokmi. Otec má dnes 76 rokov a našiel si priateľku. Poznám ju, aj jej rodinu. Nemám voči nej zlý vzťah – rozprávame sa, keď sa stretneme, ale nemáme hlboké väzby.
Tento rok som chcela, aby otec prišiel na Vianoce ku mne alebo k bratovi. Pozvala som iba jeho – nie preto, že by som chcela niekoho vylučovať, ale preto, že som túžila stráviť sviatky so svojím otcom, rodinou, ktorú sme mali vždy spolu.
Lenže situácia sa otočila proti mne.
Otec sa rozhodol tráviť Vianoce s rodinou svojej priateľky – a ja som zrazu bola tá, ktorá vraj „neakceptuje jeho novú rodinu“.
Ale oni nie sú manželia, nežijú spolu, a ja mám pocit, že skutočná rodina, tá, ktorú sme vytvorili s mamou, akoby stratila význam.
Nechcem mu brániť v šťastí. Chcem, aby sa cítil dobre, aby mal spoločnosť. Ale zároveň ma bolí, že po všetkom, čo sme spolu ako rodina prežili, dáva prednosť cudzej rodine pred svojimi deťmi.
Niektorí povedia, že má právo na nový život. A áno, má.
Ale aj deti majú právo cítiť bolesť, keď majú pocit, že ich rodič sa odvrátil.
Ako to vnímate vy?
Je normálne, že starší človek po smrti partnera hľadá nový vzťah – aj za cenu, že sa vzďaľuje od svojich detí? Ako by ste sa k tomu postavili?
Kde je hranica medzi rešpektom k jeho slobode a ochranou rodinných väzieb, ktoré by mali ostať sväté?
Ďakujem.
H
@staryjarec prečo ozaj o tej žene píšeš ako o žene z ulice
@minenkaa toto som ani ja nepochopila 😀.
@staryjarec urcite nie mohol by mi byt dedkom to je jedna vec. a druha nikde nepisem ze viem co preziva, pisala som len rozne moznosti aby sa nad tym zamyslela, pretoze clovek vo svojej bolesti straca schopnost objektivne vidiet sirsie suvislosti. to je proste fakt. moznosti je vela.
@pralinka25 dotyčný nemá kapacitu pochopiť to z objektívnej stránky, keď sa o starom pánovi vyjadruje ako o starcovi a o jeho priateľke ako o žene z ulice.
@pralinka25 dotyčný nemá kapacitu pochopiť to z objektívnej stránky, keď sa o starom pánovi vyjadruje ako o starcovi a o jeho priateľke ako o žene z ulice.
@huxy Á, dokvitla ďalšia veštica.
@huxy Á, dokvitla ďalšia veštica.
@staryjarec ako inak, keď ti niekto nepritakáva, tak si len drzý a arogantný
@staryjarec ako inak, keď ti niekto nepritakáva, tak si len drzý a arogantný
@huxy To máte z toho, že nemáte kapacitu pochopiť to z objektívnej stránky. Teraz je to už v poriadku?
@staryjarec ja nemam aktívneho starca. Mam aktívneho otca 🙂.
@gerrwie_girl A voláte ho otec, dedko, či nebodaj starký?
Myslel som si, že na staré kolená ostanem sám v tmavej, nevykúrenej izbe a hľa, koľko je tu príjemných dám, ktoré si so mnou tak pekne vypisujú. Ďakujem milé dámy veľmi pekne, že ste sa so starým mužom podelili o svoje pocity. A ten z Mc Donaldu bol najlepší. Ešte raz vrelá vďaka!
@gerrwie_girl A voláte ho otec, dedko, či nebodaj starký?
@staryjarec Oco. Nie je to moj starý otec ani dedko.
@staryjarec Oco. Nie je to moj starý otec ani dedko.
@gerrwie_girl Ak smiem ešte otázočku, vnúčatká ho volajú dedo, či nebodaj starký?
@gerrwie_girl Ak smiem ešte otázočku, vnúčatká ho volajú dedo, či nebodaj starký?
@staryjarec ty nemáš deti, vnúčence?
Je bežné volať otca (aj keď je starý) otec, tati... A vnúčatá bežne volajú starký, dedko...
Očividne si robíš prdel, ale týmto len ukazuješ svoju inteligenciu
@staryjarec ty si hrozný magor. vnúčatá by asi volali chlapa dedo, dedko, aj keby mal ten chlap 45 rokov a jeho dieťa by už malo dieťa.... o čo sa pokúšaš? silou-mocou dokázať dôvod, prečo si nazval pána dedom či starcom? choď si pohonkať na tej svojej motorke. na viac nemáš.
@staryjarec ty si hrozný magor. vnúčatá by asi volali chlapa dedo, dedko, aj keby mal ten chlap 45 rokov a jeho dieťa by už malo dieťa.... o čo sa pokúšaš? silou-mocou dokázať dôvod, prečo si nazval pána dedom či starcom? choď si pohonkať na tej svojej motorke. na viac nemáš.
@amdornik Vy ste taká empatická. Radosť si s vami písať. Na tú motorku zajtra pôjdem.
@staryjarec u nás ho nevolajú nijako lebo nemá potrebu kontaktovať svoje vnúčence a pravnúčence
On je proste starý nadržaný pako, ktorý je na seba hrdý, že si ešte môže pred skokmi do truhly zavrzať a rodinní príslušníci sú zavistlivé svine, ktoré mu nedoprajú,dokonca zavidia
@staryjarec ty nemáš deti, vnúčence?
Je bežné volať otca (aj keď je starý) otec, tati... A vnúčatá bežne volajú starký, dedko...
Očividne si robíš prdel, ale týmto len ukazuješ svoju inteligenciu
@huxy A vy ako ukazujete svoju inteligenciu, pretože zatiaľ som ju u vás akosi nepostrehol.
@staryjarec preco tu ženu nazyvaš ženou z ulice
@staryjarec u nás ho nevolajú nijako lebo nemá potrebu kontaktovať svoje vnúčence a pravnúčence
On je proste starý nadržaný pako, ktorý je na seba hrdý, že si ešte môže pred skokmi do truhly zavrzať a rodinní príslušníci sú zavistlivé svine, ktoré mu nedoprajú,dokonca zavidia
@anonym_6f4241 Podľa 99% prispievateliek ste aj vy závistlivá egoistka, mysliaca len na seba, nevediaca pochopiť, že starec má predsa právo ešte si užiť mať právo na lásku . Idete hlavou proti stádu.
@huxy A vy ako ukazujete svoju inteligenciu, pretože zatiaľ som ju u vás akosi nepostrehol.
@staryjarec este ze existuje ten internet a mozes sa so svojou malostou podelit so svetom. byt drzy arogantny a tvarit sa anonymne ako majster sveta. vsetci su debili len ty si lietadlo, my ti rozumieme.
na druhej strane ked sa ti teda tymto sposobom ulavi preco nie.
pises ze vies ako sa ma dedo slusne spravat. hm si si isty? lebo ty sa pod ruskom anonymity spravas ako idiot. blahozelam. tu je vidiet ze ani vek urcite veci nevyriesi
@anonym_6f4241 ale toto je tvoj pribeh. tvoj otec ktory sa o teba asi nestaral (ti si sem pred par dnami pisala temu) a si z toho frustrovana a mas nevyriesene traumy. autorka o svojom otcovi takto nepise. dokonca pisala pekne aj o tej pani. ty si si to prebrala sama na seba a vlozila do toho svoje emocie ktore ale nie su autorkynymi emociami.
neviem ci si dospela ale ak ano takt svoje krivdy zacni riesit. kym ta zomelu.
@anonym_6f4241 Podľa 99% prispievateliek ste aj vy závistlivá egoistka, mysliaca len na seba, nevediaca pochopiť, že starec má predsa právo ešte si užiť mať právo na lásku . Idete hlavou proti stádu.
@staryjarec toto stádo mi je ukradnuté,nech sa ozvú keď budú v podobnej situácii,potom si pokecáme
@staryjarec dedo.
@staryjarec 😁🙈s blbcom sa viac doťahovať nebudem
@staryjarec este ze existuje ten internet a mozes sa so svojou malostou podelit so svetom. byt drzy arogantny a tvarit sa anonymne ako majster sveta. vsetci su debili len ty si lietadlo, my ti rozumieme.
na druhej strane ked sa ti teda tymto sposobom ulavi preco nie.
pises ze vies ako sa ma dedo slusne spravat. hm si si isty? lebo ty sa pod ruskom anonymity spravas ako idiot. blahozelam. tu je vidiet ze ani vek urcite veci nevyriesi
@pralinka25 Si prečítaj čo všetko ste tu popísali o autorke, ty jediná spravodlivá. Jedna ju tu dokonca nazvala psychicky chorou, podľa vás je to hnusná egoistka, závistlivá, neprajná. Nič, ale vôbec nič o nej neviete, nič neviete o jej vzťahu s otcom, ale odsúdiť ju bolo pre vás veľmi jednoduché. A áno, k takým ľuďom ako si ty budem drzý a arogantný, pretože vy ste tï vševedkovia, ktorí vedia všetko.
@pralinka25 Si prečítaj čo všetko ste tu popísali o autorke, ty jediná spravodlivá. Jedna ju tu dokonca nazvala psychicky chorou, podľa vás je to hnusná egoistka, závistlivá, neprajná. Nič, ale vôbec nič o nej neviete, nič neviete o jej vzťahu s otcom, ale odsúdiť ju bolo pre vás veľmi jednoduché. A áno, k takým ľuďom ako si ty budem drzý a arogantný, pretože vy ste tï vševedkovia, ktorí vedia všetko.
@staryjarec ja som sa jej snazila ukazat iny pohlad na vec. pisem to uz druhy krat.
to ty sa tu pasujes za vseveda. vies ako sa ma 70tnik spravat, vies ako sa spravat nema aj co ma robit. napojil si sa tu na zlomenu zenu a len jej pocity su podla teba spravne. ja tvrdim ze jej pocity su opravnene ale aj tie jeho. a je to o kompromisoch. pisala ze ta pai je fajn. nuz ja keby som naozaj chcela byt s otcom, milovala ho a chybal by mi brala by som ho aj s novou partnerkou. viacere tu pisali ze laska ma byt bez podmienok. a toto tu chyba.
drviva vacsina jej napisla ze ju chapu. aj ja ju chapem. stratit matku je tazke. ale drviva vacsina ma na to triezvy pohlad bez zraneni ovplynujuce usudok. vidime jej smutok a zranenie ale aj ten jeho. rovnako ako nepoznas ju (napisat moze hocico niektore veci na pozadi nesedia) nepoznas ani jeho. jej ale uznas emociu jemu nie. si jedostranny. len z opacnej strany. takze nie si o nic iny ako tie ktore tu spominas. hoci rozhodne ich tu nebola vacsina ako si domyslas.
@staryjarec preco tu ženu nazyvas ženou z ulice ??
@bellugia ja som na vašej strane, veľmi by mi tým ublížil.
@bellugia ja som na vašej strane, veľmi by mi tým ublížil.
@slecnazkosic tak teraz kto vyhráva,smutná dcera či otec. kto vlastne ma nárok na šťastie,obaja ani jeden ,dcera na úkor otca alebo otec na úkor dcéry
@staryjarec preco tu ženu nazyvas ženou z ulice ??
@minenkaa koľkýkrát si sa to pýtala? kašli naňho, je to nejaký magor.

@gerrwie_girl
@minenkaa
@minenkaa
@anonym_03faad
@pralinka25
@amdornik
Skúste mi prosím nájsť, kde píšem, že starec má sedieť doma. Jedna s tým začala a ostatné zo stáda sa za ňou rozbehli ako splašené ovce a začali tu vypisovať a chváliť sa, akých majú aktívnych starcov. A jedna dokonca videla dvoch v Mc Donalde a pocítila neskutočné nutkanie sa s nami o tento zážitok aj podeliť. Aká to radosť!
@staryjarec ja nemam aktívneho starca. Mam aktívneho otca 🙂.