Keď si rodič po smrti partnera nájde niekoho nového
Moja mama zomrela pred dvoma rokmi. Otec má dnes 76 rokov a našiel si priateľku. Poznám ju, aj jej rodinu. Nemám voči nej zlý vzťah – rozprávame sa, keď sa stretneme, ale nemáme hlboké väzby.
Tento rok som chcela, aby otec prišiel na Vianoce ku mne alebo k bratovi. Pozvala som iba jeho – nie preto, že by som chcela niekoho vylučovať, ale preto, že som túžila stráviť sviatky so svojím otcom, rodinou, ktorú sme mali vždy spolu.
Lenže situácia sa otočila proti mne.
Otec sa rozhodol tráviť Vianoce s rodinou svojej priateľky – a ja som zrazu bola tá, ktorá vraj „neakceptuje jeho novú rodinu“.
Ale oni nie sú manželia, nežijú spolu, a ja mám pocit, že skutočná rodina, tá, ktorú sme vytvorili s mamou, akoby stratila význam.
Nechcem mu brániť v šťastí. Chcem, aby sa cítil dobre, aby mal spoločnosť. Ale zároveň ma bolí, že po všetkom, čo sme spolu ako rodina prežili, dáva prednosť cudzej rodine pred svojimi deťmi.
Niektorí povedia, že má právo na nový život. A áno, má.
Ale aj deti majú právo cítiť bolesť, keď majú pocit, že ich rodič sa odvrátil.
Ako to vnímate vy?
Je normálne, že starší človek po smrti partnera hľadá nový vzťah – aj za cenu, že sa vzďaľuje od svojich detí? Ako by ste sa k tomu postavili?
Kde je hranica medzi rešpektom k jeho slobode a ochranou rodinných väzieb, ktoré by mali ostať sväté?
Ďakujem.
H
@staryjarec prečo sa voči tomu starému pánovi tak debilne vyjadrujes. S takym pohrdanim?
@pralinka25 Prepáčte, až teraz som si uvedomil, že starček je chorý človek a o takom sa treba vyjadrovať ohľaduplne. Veď on už nevie ani rozlíšiť, ktorá rodina je jeho, a ktorá ženy z ulice. Príznaky stareckej demencie. Verím, že sa o neho žena z ulice dobre postará.
@pralinka25 Prepáčte, až teraz som si uvedomil, že starček je chorý človek a o takom sa treba vyjadrovať ohľaduplne. Veď on už nevie ani rozlíšiť, ktorá rodina je jeho, a ktorá ženy z ulice. Príznaky stareckej demencie. Verím, že sa o neho žena z ulice dobre postará.
@staryjarec nuž ty sa modli nech ta raz nedobehne karma a keď sám budeš starý tak sa k tebe nebude nikto takto správať.
Dúfam že máš len 14. Strasne si vymlety a drzý.
Podobné sa stalo v našej rodine. Švagor (3 dospelé deti) si začal s priateľkou a jej rodinou rozumieť tak, že bez vedomia detí dal prepísať dom, záhradu, chatu aj auto na priateľku. Po smrti sestry deti sa dohodli, aby všetko po nej sa prepísalo na otca. Veď kto iný než oni po ňom by dedili? Využila to jeho priateľka, s ktorou vtedy nerátali a presvedčila ho, aby všetko prepísal na ňu. Po jeho náhlej smrti deti zistili, že nemajú čo dediť, otec všetko daroval za života priateľke, aj to, čo by boli dedili po mame.
@staryjarec prečo sa voči tomu starému pánovi tak debilne vyjadrujes. S takym pohrdanim?
@pralinka25 vieš, čo ho dráždi? že starý pán si vrzne asi častejšie ako starý jarec 😀
@staryjarec nuž ty sa modli nech ta raz nedobehne karma a keď sám budeš starý tak sa k tebe nebude nikto takto správať.
Dúfam že máš len 14. Strasne si vymlety a drzý.
@pralinka25 Mám po sedemdesiatke, takže ja presne viem ako sa má starec správať. Určite nie tak ako opísala autorka. A o mňa strach nemajte.
@pralinka25 vieš, čo ho dráždi? že starý pán si vrzne asi častejšie ako starý jarec 😀
@amdornik Ježiš, to bolo vtipné! Bruchá nám prasknú od smiechu.
Už prestaňte,ste zákerné mrchy bez štipky empatie,viete sa len vysmievať.
Keď sa ocitnete v podobnej situácii ako autorka potom sa ozvite,to už také hrdinky nebudete.
Absolútne aleže absolútne neviete čítať s porozumením,miešate jablká s hruškami a ešte sa tu tľapkajte po pleci aké ste dokonalé a ustretové.
Normálne mi z vás zle ostalo.
@pralinka25 Mám po sedemdesiatke, takže ja presne viem ako sa má starec správať. Určite nie tak ako opísala autorka. A o mňa strach nemajte.
@staryjarec no tak to je este smutnejsie.
a kde je nejaky manual ako sa ma "starec" spravat?
ja som bola pred tromi tyzdnami na rockovom koncerte bola tam 80 rocna babicka a 70tnikov dost. a to sa jednalo o mladu rockovu kapelu kde mlade baby padaju do kolien z clenov kapely. pacilo sa mi to. za mna sa presne takto maju spravat 70 tnici. uzivat si zivot co to da. vytrieskat z neho maximum lebo maju malo casu. nevzdavat sa uz ziadnych snov a nic neodkladat. ziadny dasli reparat uz nebude. mozem prdiet spravat sa ako zombik. a cakat na smrt lebo .... lebo preco vlastne?
co ta teda na tom tak serie? vysvetli. mozno porozumiem. pre mna su vsetci ti "starci" zijuci naplno extremne inspirativni. turisti, skokani s padakom, babicky na metalovych koncertoch aj chlap co si kupi porsche cabrio len aby povozil frajerku no a ku.va co? o com ma byt zivot? o tabletach na tlak, ciernom saku do truhly? pre boha to preco?
vsak kazdy si je strojcom SVOJHO stastia. nie on uz nie je dlzny nikomu nic. a ani ty. prestan umierat za ziva zober posledne zvysky seba sameho a zacni zit aj ty. toto si si predstavoval ked si mal 18? alebo si bol aj vtedy suchar?
@amdornik no to je jasne , zavidi mu tu priatelku , hanebny starec co nesedi doma sam ako tuto ujec ,ale uziva si novu spolocnicku, zatial co o ujca nikto z rovesniciek ani nezakopne
Keď sa ocitnete v podobnej situácii ako autorka potom sa ozvite,to už také hrdinky nebudete.
Absolútne aleže absolútne neviete čítať s porozumením,miešate jablká s hruškami a ešte sa tu tľapkajte po pleci aké ste dokonalé a ustretové.
@anonym_6f4241 ja som v tej istej situácii a aj mnohé z nas 🙂. A predsa je sebecká. Na tom trvám. Ona uz nie je male dievcatko, aby sa ocko zaujimal len o jej šťastie. To ona sa ma naopak na jeho staré kolená zaujímať o jeho šťastie.
@staryjarec teda ja neviem teraz vedľa mňa v McDonald sedia dvaja pani dobre cez osemdesiat a ficia si na telefónoch ,dokonca sú aj obaja šik a celkom aktívny podľa chôdze
@anonym_6f4241 tak sa chod vygrckat nech sa nezadusiš keď ti je tak zle
@staryjarec teda ja neviem teraz vedľa mňa v McDonald sedia dvaja pani dobre cez osemdesiat a ficia si na telefónoch ,dokonca sú aj obaja šik a celkom aktívny podľa chôdze
@minenkaa tiez sa čudujem. Moj oco ma 70, casto chodí s bratmi na dovolenky, veľa bicykluje, ma priateľku a žije normálny život. Neviem si predstaviť ze by len sedel doma a robil si poriadok okolo domčeka 🙂.
@minenkaa tiez sa čudujem. Moj oco ma 70, casto chodí s bratmi na dovolenky, veľa bicykluje, ma priateľku a žije normálny život. Neviem si predstaviť ze by len sedel doma a robil si poriadok okolo domčeka 🙂.
@gerrwie_girl ja tiež neviem moji rodicia tiež sú po sedemdesiatke a furt sú niekde prec z domu a mama ta chodí aj cvicit a so sestrou po koncertoch s fotrom som teraz cez mesenger telefonovala a robil si zo mňa srandu ako malé decko a smial sa na mne keď mi doplo
@gerrwie_girl ja tiež neviem moji rodicia tiež sú po sedemdesiatke a furt sú niekde prec z domu a mama ta chodí aj cvicit a so sestrou po koncertoch s fotrom som teraz cez mesenger telefonovala a robil si zo mňa srandu ako malé decko a smial sa na mne keď mi doplo
@minenkaa super, tak to ma byt 😀
@amdornik no to je jasne , zavidi mu tu priatelku , hanebny starec co nesedi doma sam ako tuto ujec ,ale uziva si novu spolocnicku, zatial co o ujca nikto z rovesniciek ani nezakopne
@anonym_03faad Prezradím vám tajomstvo. Tuto ujec využíva posledné slnečné lúče a chodí sa prevetrať na motorke po obľúbených trasách. Tuto ujec má toľko aktivít, že nepotrebuje k šťastiu ženu z ulice na rozvrátenie vzťahu so svojimi blízkymi.
@anonym_03faad Prezradím vám tajomstvo. Tuto ujec využíva posledné slnečné lúče a chodí sa prevetrať na motorke po obľúbených trasách. Tuto ujec má toľko aktivít, že nepotrebuje k šťastiu ženu z ulice na rozvrátenie vzťahu so svojimi blízkymi.
@staryjarec ale potrebujes vrtat do ineho ktoreho naplnaju ine veci ako teba. jeho naplna mat vztah teba naplna motorka alebo bohvie co. zi a nechaj zit. a odpusti si taketo sudy. ty tiez mozes niekomu pripadat ze si dedko co sa jasi na motorecke lebo si nechce pripustit starobu. proste naco to je dobre. na jednej strane sudis chlapa co si najde vztah na druhej strane machrujes ze sa vozis na motorke ako 18 rocny nie je ti trochu ******** z tolkeho pokrytectva?
@staryjarec kazdy si užíva starobu svojim štýlom ,ty to tiež nerobíš ako sa ma ,tak teda nevieš ako sa ma taký starý dedko správať
@gerrwie_girl
@minenkaa
@minenkaa
@anonym_03faad
@pralinka25
@amdornik
Skúste mi prosím nájsť, kde píšem, že starec má sedieť doma. Jedna s tým začala a ostatné zo stáda sa za ňou rozbehli ako splašené ovce a začali tu vypisovať a chváliť sa, akých majú aktívnych starcov. A jedna dokonca videla dvoch v Mc Donalde a pocítila neskutočné nutkanie sa s nami o tento zážitok aj podeliť. Aká to radosť!
@gerrwie_girl
@minenkaa
@minenkaa
@anonym_03faad
@pralinka25
@amdornik
Skúste mi prosím nájsť, kde píšem, že starec má sedieť doma. Jedna s tým začala a ostatné zo stáda sa za ňou rozbehli ako splašené ovce a začali tu vypisovať a chváliť sa, akých majú aktívnych starcov. A jedna dokonca videla dvoch v Mc Donalde a pocítila neskutočné nutkanie sa s nami o tento zážitok aj podeliť. Aká to radosť!
@staryjarec a čo by som sa nepodelila,ty sa tiež deliš
@staryjarec ale potrebujes vrtat do ineho ktoreho naplnaju ine veci ako teba. jeho naplna mat vztah teba naplna motorka alebo bohvie co. zi a nechaj zit. a odpusti si taketo sudy. ty tiez mozes niekomu pripadat ze si dedko co sa jasi na motorecke lebo si nechce pripustit starobu. proste naco to je dobre. na jednej strane sudis chlapa co si najde vztah na druhej strane machrujes ze sa vozis na motorke ako 18 rocny nie je ti trochu ******** z tolkeho pokrytectva?
@pralinka25 Takže poďme po poriadku. Nikde neodsudzujem starca, že si našiel kamarátku. To mi vôbec žily netrhá. Čo mi ale vadí, je jeho vzťah k autorke. Nie som na mieste starca, ale sviatky by som strávil buď so svojou rodinou sám, alebo s kamarátkou u nej, alebo u mňa. Nie u jej rodiny.
@staryjarec a čo by som sa nepodelila,ty sa tiež deliš
@minenkaa Veď píšem, že radosť.
@minenkaa Veď píšem, že radosť.
@staryjarec tak potom čo ta trápi na druhom starcovi,,že nerobí ako si ty predstavuješ ,že sa ma?
@gerrwie_girl
@minenkaa
@minenkaa
@anonym_03faad
@pralinka25
@amdornik
vies co chod radsej na tu motorku.
napisal si o dedovi ze sa pojasil lebo si niekoho nasiel. ja neriesim ci pises ze ma sediet doma. riesim to ze aj ten "starec" si zasluzi zit konecne zivot podla seba a ked chce teraz toto preco by to nemohol mat.
dcera od nich odisla byvat so svojim muzom 500 kilometrov. zije si svoj zivot
na vianoce precitne a chce od neho aby mali vianoce ako kedysi (vobec neriesi ze by to pre neho mohlo byt bolestive, neprijemne, ze potrebuje iny impulz. nie ani ako dcera nema ani tusenie co ten chlap preziva. ona si zmyslela ze ona chce byt v kruhu svojej rodiny cize jej muz (pre starca cudzi chlap) jej deti. ona chce mat vsetko. co tam po nom ze aj on ma niekoho s kym chce byt, ze by mu ten clovek chybal.
ty by si travil. ved trav. jemu to mozno nerobi dobre pretoze by mu to mozno znovu jatrilo rany. nevies co za tym je. nesud ... to je cele co tym chcem povedat. odsudil si ho z fleku pritom citas prispevok len z jednej strany.
sudit je take lahke rovnako ako spolahlivo vediet co by kto mal a co by bolo pre koho spravne ...
@staryjarec tak potom čo ta trápi na druhom starcovi,,že nerobí ako si ty predstavuješ ,že sa ma?
@minenkaa Tak potom čo ťa trápi na autorke, že nerobí ako si ty predstavuješ, že sa má. Zaujímavé, že u mňa ti to vadí, ale u teba nie.
vies co chod radsej na tu motorku.
napisal si o dedovi ze sa pojasil lebo si niekoho nasiel. ja neriesim ci pises ze ma sediet doma. riesim to ze aj ten "starec" si zasluzi zit konecne zivot podla seba a ked chce teraz toto preco by to nemohol mat.
dcera od nich odisla byvat so svojim muzom 500 kilometrov. zije si svoj zivot
na vianoce precitne a chce od neho aby mali vianoce ako kedysi (vobec neriesi ze by to pre neho mohlo byt bolestive, neprijemne, ze potrebuje iny impulz. nie ani ako dcera nema ani tusenie co ten chlap preziva. ona si zmyslela ze ona chce byt v kruhu svojej rodiny cize jej muz (pre starca cudzi chlap) jej deti. ona chce mat vsetko. co tam po nom ze aj on ma niekoho s kym chce byt, ze by mu ten clovek chybal.
ty by si travil. ved trav. jemu to mozno nerobi dobre pretoze by mu to mozno znovu jatrilo rany. nevies co za tym je. nesud ... to je cele co tym chcem povedat. odsudil si ho z fleku pritom citas prispevok len z jednej strany.
sudit je take lahke rovnako ako spolahlivo vediet co by kto mal a co by bolo pre koho spravne ...
@pralinka25 Dcéra nemá ani tušenie, čo ten chlap prežíva. No hlavne, že ho máte vy. Asi ste s ním každý deň, keďže už máte to tušenie. Nebudete vy tá žena z ulice?
@minenkaa Tak potom čo ťa trápi na autorke, že nerobí ako si ty predstavuješ, že sa má. Zaujímavé, že u mňa ti to vadí, ale u teba nie.
@staryjarec presne preto ,prečo teba trápi ,prečo si starý pán robi tak ako on chce ,ba nie ,ako ho dcera núti
@pralinka25 Dcéra nemá ani tušenie, čo ten chlap prežíva. No hlavne, že ho máte vy. Asi ste s ním každý deň, keďže už máte to tušenie. Nebudete vy tá žena z ulice?
@staryjarec prečo ozaj o tej žene píšeš ako o žene z ulice
@staryjarec urcite nie mohol by mi byt dedkom to je jedna vec. a druha nikde nepisem ze viem co preziva, pisala som len rozne moznosti aby sa nad tym zamyslela, pretoze clovek vo svojej bolesti straca schopnost objektivne vidiet sirsie suvislosti. to je proste fakt. moznosti je vela.

@anonym_0a30bc Ospravedlnenie s úctou príjmam. Aj keď sa v otázke pozvania starca a jeho kamarátky z ulice k vianočnému stolu nezhodneme.