Keď si rodič po smrti partnera nájde niekoho nového
Moja mama zomrela pred dvoma rokmi. Otec má dnes 76 rokov a našiel si priateľku. Poznám ju, aj jej rodinu. Nemám voči nej zlý vzťah – rozprávame sa, keď sa stretneme, ale nemáme hlboké väzby.
Tento rok som chcela, aby otec prišiel na Vianoce ku mne alebo k bratovi. Pozvala som iba jeho – nie preto, že by som chcela niekoho vylučovať, ale preto, že som túžila stráviť sviatky so svojím otcom, rodinou, ktorú sme mali vždy spolu.
Lenže situácia sa otočila proti mne.
Otec sa rozhodol tráviť Vianoce s rodinou svojej priateľky – a ja som zrazu bola tá, ktorá vraj „neakceptuje jeho novú rodinu“.
Ale oni nie sú manželia, nežijú spolu, a ja mám pocit, že skutočná rodina, tá, ktorú sme vytvorili s mamou, akoby stratila význam.
Nechcem mu brániť v šťastí. Chcem, aby sa cítil dobre, aby mal spoločnosť. Ale zároveň ma bolí, že po všetkom, čo sme spolu ako rodina prežili, dáva prednosť cudzej rodine pred svojimi deťmi.
Niektorí povedia, že má právo na nový život. A áno, má.
Ale aj deti majú právo cítiť bolesť, keď majú pocit, že ich rodič sa odvrátil.
Ako to vnímate vy?
Je normálne, že starší človek po smrti partnera hľadá nový vzťah – aj za cenu, že sa vzďaľuje od svojich detí? Ako by ste sa k tomu postavili?
Kde je hranica medzi rešpektom k jeho slobode a ochranou rodinných väzieb, ktoré by mali ostať sväté?
Ďakujem.
H
predpokladam ze od rodicov sa ocakavalo pochopenie smerom k detom, ich novym laskam, partnerom, vztahom... skoda ze to neplati aj naopak.
a co ze nie su zobrati. to si fakt niekto mysli ze 76 rocni ludia budu robit svadbu?
navyse podla tejto logiky vsetky pary co nemaju svadbu su neplatne a nezasluzia si aby ich brali ludia ako partnerov? ved vacsina ludi na koni zije "nadivoko" to je ok? ale u stareho pana uz nie?
ano chapem autorku na druhej strane vidi len seba. nie to co citi co preziva jej otec.
je to hrozna predstava ze ani v starobe si clovek nemoze robit co chce. ked ho nebuzeruju rodicia, sef tak nastupia deti s ich predstavami o tom ako by mali fungovat. a nikdy clovek nemoze robit co citi bez toho aby nebol sudeny.
@amdornik áno ved ja to chápem a viem ze neskacu po sebe ako zajace, ale chápem aj autorku, že hneď po smrti matky si ten otec našiel "priateľku", tak ako sa ona mohla cítiť? , ved ona stratila matku. Tak je jasné že nebude tu priateľku vítať s otvorenou náručou. Neviem no...
@bielasovicka nie je to hneď, ale 2 roky. ja myslím, že vo veku 75 rokov sú dva roky ako minimálne 5 rokov u dvadsiatnikov.
@bielasovicka nie je to hneď, ale 2 roky. ja myslím, že vo veku 75 rokov sú dva roky ako minimálne 5 rokov u dvadsiatnikov.
@amdornik no práveže to bolo hneď. Ved preto to hovorím. Autorka písala ze mama umrela pred 2 rokmi. A že už minule vianoce bol u nej otec bez tejto priateľky, takže už ju mal.
Spravas sa ako rozmaznané malé decko. Otec ma po 70tke a aTy tuzos po čase, ktorý strávis len s ním... Az smiešne.
@anonym_e42b23 ona netuzi po case s nim, ona si chce uzurpovat len sviatky, resp. stedru veceru. Nastastie otec o taketo lacne klise nestoji.
@amdornik no práveže to bolo hneď. Ved preto to hovorím. Autorka písala ze mama umrela pred 2 rokmi. A že už minule vianoce bol u nej otec bez tejto priateľky, takže už ju mal.
@bielasovicka zrejme sa ešte len oťukávali, keď vianoce trávili osve. a tento rok už tvoria oficiálny pár. autorka ju nechce ani vidieť na vianoce, lebo však, čo má ona čo robiť s jej otcom, veď nie je manželka!!! tak sa rozhodli tráviť čas buď u nej alebo u jej rodiny. keďže otca partnerkina rodina nezavrhla.
@bielasovicka zrejme sa ešte len oťukávali, keď vianoce trávili osve. a tento rok už tvoria oficiálny pár. autorka ju nechce ani vidieť na vianoce, lebo však, čo má ona čo robiť s jej otcom, veď nie je manželka!!! tak sa rozhodli tráviť čas buď u nej alebo u jej rodiny. keďže otca partnerkina rodina nezavrhla.
@amdornik hej, nejak takto to môže byť. Aby bolo jasné, ja nemám nič proti tomu keď si nájdu takto starší ľudia niekoho. Ved je to ich vec. Len v tomto prípade trosku som na strane autorky. Ale myslím si ze sa s tým po čase aj ona stotožni a bude všetko ok. Len asi potrebuje ešte čas.
@amdornik hej, nejak takto to môže byť. Aby bolo jasné, ja nemám nič proti tomu keď si nájdu takto starší ľudia niekoho. Ved je to ich vec. Len v tomto prípade trosku som na strane autorky. Ale myslím si ze sa s tým po čase aj ona stotožni a bude všetko ok. Len asi potrebuje ešte čas.
@bielasovicka vieš, ja by som autorku aj pochopila, však mama je len mama. ale na základe jej príspevkov a spôsobu vyjadrovania... toto nie je o mame. toto je o niečom inom. či strach o majetok v prípade sobáša, či nenávisť voči tej novej osobe. ktohovie. nič neprizná, ako by aj hej. ale v pozadí toho vyjadrovania cítiť nejaký odpor alebo strach.
@bielasovicka vieš, ja by som autorku aj pochopila, však mama je len mama. ale na základe jej príspevkov a spôsobu vyjadrovania... toto nie je o mame. toto je o niečom inom. či strach o majetok v prípade sobáša, či nenávisť voči tej novej osobe. ktohovie. nič neprizná, ako by aj hej. ale v pozadí toho vyjadrovania cítiť nejaký odpor alebo strach.
@amdornik možno je to ten strach. Neviem.
@bellugia nie ty si ju neprijala aj keď nám tu píšeš že ano. Otec ide tam kde môžu byť s priateľkou spolu. U vás by nemohli. Sama píšeš že ak by sa na staré kolená oženil neprijala by si to. Potom napíšeš že ju si nepozyvala lebo nie sú manželia. Tak ako? Má sa oženiť aby s ňou mohol prísť k vám? Ale píšeš že to by si neprijala. Ani z voza ani na voz. Mala by si sa ty sama zmieriť s tým ako to je
Ked jeden z rodicov zomrie, vianoce uz nikdy nebudu take ako kedysi. Tvoje otec je samostatna jednotka, stratil celozivotnu partnerku a mal to stastie, ze vo svojom veku stretol niekoho, s kym rad travi cas a s kym si rozumie. Prist o celozivotneho partnera je nocna mora vacsiny z nas, a tvoj otec si tym nedavno presiel.
Nie pre kazdeho su vianoce dolezitym sviatkom, a aj ked ta dokazem pochopit, dokazem sa aj vzit do koze tvojho otca. Ja som napriklad stravila niekolko vianoc na dovolenke s muzom, alebo vtedy Este Len priatelom a moja mama mi dlho nevedela odpustit, ze som uprednostnila cudzieho cloveka pred rodinou. Ale niekedy proste ludia konaju podla seba, a daju seba na prve miesto a vtedy je asi najlepsie nebrat si to tak velmi osobne. Nie vsetko je o mne, a nie vzdy budu veci tak ako si to ja predstavujem.
No a Este ked ste ju ani nepozvali k stedrovecernemu stolu, to je jasne znamenie, ze nie je prijata do rodiny.
Ale ako som uz povedala, dokazem sa vzit aj do tvojej situacie. len by som chcela verit, ze ak by sa taketo nieco stalo v mojej rodine, mala by som tolko dovery v lasku mojho otca ku mne, ze to, ze si vyberie travit vianoce s niekym inym, nam nenastrbi vztahy. Hlavne je ako travime zvysok roka, a ci si navzajom prejavujeme dost zaujmu po cely rok.
To sú proste chlapi, treba tieto situácie riešiť s ňou, otec chce mať len kľud, chlapom je jedno kde mu dajú večeru.
Dohodnúť sa musíte vy ženy..
@bruuumka nežijú v jednej domácnosti ale zjavne tieto vianoce chcú tráviť spolu 😏 btw, je viacero aj manželov ktorí nežijú spolu, napr. aj vincent cassel s monicou bellucci nikdy nežili v spoločnej domácnosti, aj keď boli manželia 14 rokov a majú 2 deti …aj na slovensku sa mi zdá že nejakí herci, len si už nespomeniem… a mám aj bývalú kolegyňu takú, hádam aj 25 rokov sú spolu a nežijú spolu, každý sám pritom sú pár úplne oficiálne… to len tak pre predstavu, že ľudia žijú rôzne…
@bruuumka nežijú v jednej domácnosti ale zjavne tieto vianoce chcú tráviť spolu 😏 btw, je viacero aj manželov ktorí nežijú spolu, napr. aj vincent cassel s monicou bellucci nikdy nežili v spoločnej domácnosti, aj keď boli manželia 14 rokov a majú 2 deti …aj na slovensku sa mi zdá že nejakí herci, len si už nespomeniem… a mám aj bývalú kolegyňu takú, hádam aj 25 rokov sú spolu a nežijú spolu, každý sám pritom sú pár úplne oficiálne… to len tak pre predstavu, že ľudia žijú rôzne…
@biba_18 no vidíš. Ďakujem za info. Ja som o takých ešte nepočula 🤷
Ja som tým chcela povedať, že chápem, že ju to nenapadlo. Pozvať oboch. Áno mňa by to nenapadlo...
V tejto situácii jej už však nezostáva nič iné, len sa zmieriť so situáciou takou, akou je.
Ja som v poslednom štádiu rakoviny, mám 45 rokov a veľmi by som chcela, aby si potom...aj manžel niekoho našiel... viem však, že to bude veľmi ťažké, sme spolu 24 rokov... No človeku je smutno samému. Takže aj otec autorky pochopiteľne nechce byť sám ... A ja mu veľmi fandím. No chápem aj dcéru... Rozprávala som sa o niečom takomto s mojím synom. Má 22 rokov...a je to ťažké...
V každom prípade držím palce, aby autorka dokázala spracovať emócie a dokázala situáciu prijať takú, aká je...
@bellugia nie ty si ju neprijala aj keď nám tu píšeš že ano. Otec ide tam kde môžu byť s priateľkou spolu. U vás by nemohli. Sama píšeš že ak by sa na staré kolená oženil neprijala by si to. Potom napíšeš že ju si nepozyvala lebo nie sú manželia. Tak ako? Má sa oženiť aby s ňou mohol prísť k vám? Ale píšeš že to by si neprijala. Ani z voza ani na voz. Mala by si sa ty sama zmieriť s tým ako to je
@anonym_815606 možno vidí do toho viac ako ty,chcelo by to trochu viac empatie od teba a aj od ostatných, ktorí tu hneď idú súdy vynášať nad autorkou
Ďakujem všetkým za názory.
Zrejme som sa pýtala na nesprávnom mieste, pretože som nehľadala rady ani súdy, len pochopenie.
Niektoré reakcie ma skôr zranili, než posunuli ďalej – ale aj to je skúsenosť.
Ďakujem tým, ktorí reagovali s empatiou. 🌿
@bellugia keby boli spolu kratko, tak sa ti necudujem, ze si ju nepozvala k Vam ale ako pises, musia byt spolu min rok, ked pises, ze minule vianoce bol ocino u vas a ona u dcery. Navyse tvrdis, ze ju mas rada a vychadzate spolu dobre o to viac je pre mna nepochopitelne, ze chces u teba iba otca. Ja ti napisem svoj nazor ako to vidim ja. Mam z teba pocit akoby si to este stale nespracovala, ze otec ma inu zenu a beries to ako krivdu, zradu? Mozno mas strach, ze ti ocina ukradne a vy sa prestane stretavat uplne. Nie si ani vyrovnana so smrtou svojej matky takze, po tejto stranke sa to da chapat, ze sa takto spravas. ALE v ramci zachovania peknych vztahov, sa snaz to v sebe spracovat, vyrovnat sa s bolestou a uvedomit si, ze ocino bude vzdy tvoj ocino, aj ked s tebou netravi Vianoce. Neprikladaj Vianociam taky vyznam, je to den ako ktorykolvek iny ale ked ti naozaj ide o tu atmosferu, mozete si tie vianoce spravit aj iny den, ked pride k Vam. Skus sa s nim porozpravat a urobit nejaky kompromis. Na Vianoce bude u priatelky, tak ho pozvi k Vam na Silvestra na par dni. Ak sa este necitis ju pozvat tak sa do toho nenut. Podla mna to ocino pochopi a ak je jeho priatelka rozumna tak aj ona. Myslim si, ze casom sa ti to podari spracovat a mozno si aj uzijete spolu spolocne dovolenky, co ty vies?
Neviem autirka, ci este naberies odvahu to sem prist citat, ale si zbytocne prajna a toletantna... aka nova rodina, vsak v 76.ma mozno uz odzite, mozno rok pred sebou, mozno 10. Ja nehovorim, ze ma trenovat skoky do truhly, ale povysit cudziu zenu pred dcerou a rodinou, na co sa on hra, nema on majetky v 1/1???aby to nebola nejaka sikulka, ktora ti ho dopraje po odmajetneni. Dufam, ze mate v LV aspon maly zlomok, dnes sa deje vselico. 🏠
Neviem autirka, ci este naberies odvahu to sem prist citat, ale si zbytocne prajna a toletantna... aka nova rodina, vsak v 76.ma mozno uz odzite, mozno rok pred sebou, mozno 10. Ja nehovorim, ze ma trenovat skoky do truhly, ale povysit cudziu zenu pred dcerou a rodinou, na co sa on hra, nema on majetky v 1/1???aby to nebola nejaka sikulka, ktora ti ho dopraje po odmajetneni. Dufam, ze mate v LV aspon maly zlomok, dnes sa deje vselico. 🏠
@anonym_8f6c7c ty si fakt prudko mimo. ved on je este stale zivy clovek. to ze ma 76 neznamena ze nema city, emocie, sny a tuzby. asi si prilis mlada (to jedine by ta ospravedlnilo za takuto bohapustu sprostost.) aj keby mal len jediny den zivota pred sebou (o to skor) nech ho vyuzije naplno. kde beries tu drzost hovorit o cloveku ze uz nema pravo zit podla seba, naplnit svoj zivot, byt stastny. on ju nestava pred dceru. dcera ma vlastny zivot. osamostatnila sa odisla od nich 500 km so svojou terajsou rodinou. to bolo ok? nechala ich 500 km daleko a bolo to v pohode. zrazu sa on ma posrat, obetovat a zas len sluzit vyssiemu dobru? rodic sa obetuje cely zivot pre deti. myslim si ze aj on ma pravo byt proste stastny podla seba a nema to nic spolocne s tym ze by povisil priatelku. dcera si tiez vybrala zivot po boku pre neho cudzieho chlapa. on to prijal.
si to predstav opacne.
kde je hranica kedy clovek prestava mat narok uzit si zivot po svojom. a kedy vlastne na to pravo ma? ked je decko komanduju ho rodicia, ked je pubertak rodicia, ked sa ozeni prisposobuje sa zene detom rodine, praci. ani na sklonku zivota nema sancu mat zivot pre seba? nikdy?
boze hnus toto.
@anonym_6f4241 tebe riadne haraší. vôbec tú ženu nepoznáš, ako sa opovažuješ ju označovať vypočítavou škatuľou??
@anonym_6f4241 tebe riadne haraší. vôbec tú ženu nepoznáš, ako sa opovažuješ ju označovať vypočítavou škatuľou??
@biba_18 píšem o žene ktorú poznám, mám rada keď sa niekto vyjadruje a mudruje k niečomu, čo nezažil
@anonym_6f4241 to keď niekomu zomrie partner ma si pri pohrebe tam pozostalý ľahnúť do hrobu a dať sa zasypať ?Ved ten človek žije ďalej a tým že si nájde potom nového partnera/ku neznamena,že toho mŕtveho nemiloval
@anonym_6f4241 poznáš tú ženu o ktorej píše autorka?
@anonym_6f4241 to keď niekomu zomrie partner ma si pri pohrebe tam pozostalý ľahnúť do hrobu a dať sa zasypať ?Ved ten človek žije ďalej a tým že si nájde potom nového partnera/ku neznamena,že toho mŕtveho nemiloval
@minenkaa jasne. kedysi sa to v niektorych kulturach robilo doslovne.
@biba_18 píšem o žene ktorú poznám, mám rada keď sa niekto vyjadruje a mudruje k niečomu, čo nezažil
@anonym_6f4241 netahaj sem svoj pribeh. tato zena je aj podla autorky uplne ina. autorka sama napisala ze je to dobra zena. tak co sem pleties kraviny.
nie kazdy je bezcitny ako ty.
pracovala som so starymi ludmi a ver mi aj oni maju svoje city. nie su vsetci zatrpknuti, vyhoreti bezcitni a vyschnuti. do ludi si projetkujeme spravidla samych seba. to ako sa vyjadrujes o starsich ludoch o tebe vela napoveda.
@bellugia tak si predstav, že by otec pozval teba, bez tvojho muža. Pre neho je tiež jeho žena samozrejmost. Je to velmi necitlive, že ste ich rozdelili minuly rok. V jeho veku nikdy nevieš, čo sa môže prihodit nedajbože, v našej dobe krasny a požehnaný vek, este ku tomu má chuť do života. Buď pozveš obidvoch, alebo nikoho. Čo keď si im ublížila, tym, že si ich rozdelila? Možno tvoj otec nechce zase ublížiť svojej žene. Nie každý človek by to bral normálne a nadniesol sa , prešiel by to bez komentu. Dopraj mu šťastia a pohody, však ra žena sa o neho stará a pravdepodobne bude pri ňom aj v poslednych minutách, nie ty, tak daleko. Malá by si být vďačná Bohu samemu za ňu, že sa o neho nemusíš báť.
@bellugia tak si predstav, že by otec pozval teba, bez tvojho muža. Pre neho je tiež jeho žena samozrejmost. Je to velmi necitlive, že ste ich rozdelili minuly rok. V jeho veku nikdy nevieš, čo sa môže prihodit nedajbože, v našej dobe krasny a požehnaný vek, este ku tomu má chuť do života. Buď pozveš obidvoch, alebo nikoho. Čo keď si im ublížila, tym, že si ich rozdelila? Možno tvoj otec nechce zase ublížiť svojej žene. Nie každý človek by to bral normálne a nadniesol sa , prešiel by to bez komentu. Dopraj mu šťastia a pohody, však ra žena sa o neho stará a pravdepodobne bude pri ňom aj v poslednych minutách, nie ty, tak daleko. Malá by si být vďačná Bohu samemu za ňu, že sa o neho nemusíš báť.
@zara3 Nie je to jeho žena, dedo ju vyhrabal niekde na ulici po smrti svojej manželky. Je to len kamarátka, s ktorou nežije v spoločnej domácnosti a ktorá pripraví autorku o dedičstvo a lásku deda. Dedovi poplietla kamarátka hlavu tak, že jej dáva prednosť pred pokrvnou rodinou. Prečo by nemohli starci prežiť sviatky so svojimi rodinami? A vy si myslíte, že ded bude v novej rodinke šťastný a nespomenie si na svojich? Bude ho to veľmi mrzieť. Odkopne rodinu pre známosť z ulice. Ts, ts, ts.
@anonym_8f6c7c Do písmenka s vami súhlasím. Diskusia na šesť strán a všetky proti autorke. By som ich chcel vidieť ako by svojmu dedovi dopriali lásku, ak by sa to malo týkať ich. Ak by ich vymenil za lásku z ulice.
@anonym_8f6c7c Do písmenka s vami súhlasím. Diskusia na šesť strán a všetky proti autorke. By som ich chcel vidieť ako by svojmu dedovi dopriali lásku, ak by sa to malo týkať ich. Ak by ich vymenil za lásku z ulice.
@staryjarec Ja tiež len čumím. Všetky do jednej hon na autorku, aká je a hentaká a nedopraje dedovi lásku a neviem čo, pričom ona nič také ani v jednom komentári neuviedla.
Hrdinky všetky do jednej, ale keby sa to stalo im a otec by ihneď po smrti mamy našiel novú známosť, nazýval ju "novou rodinou" a po cca 50 rokoch manželstva a nejakých rodinných zvykov, väzieb a podobne by ich šmahom ruky vymenil za inú dámu, už vidím, aké by boli všetky nadšené a nedotkla by sa ich obyčajná prasprostá žiarlivosť, že nejaká pani vymenila ich maminu.
Jasné. :D :D :D :D Hviezdy.

Napisem ti to z pohladu vdovy, lebo ta Pani je ASI vdova.
Ked manzel ochorel a zomrel, bolo to strasne, velmi, ale velmi strasne. Ten pocit beznadeje, vysokej mentalne zataze, vsetko na mne, male dieta na krku, nulova, Ake naozaj nulova pomoc od svokrovcov a manzelovej rodiny.
Bola som Sama ako prst a tri roky mi to trvalo dat SA dokopy. Prave dva roky po manzelovej diagnoze si vobec nepamatam.
Teraz, keby mi vstupil do zivota novy muz, a zacala by som s nim budovat vztah, tak po tych 2 rokoch, ako pises, by som ocakavala, ze budeme brana aj s mojim synom ako clen rodiny. Velmi, ale velmi by ma bolelo, keby som Bola na tak vtznamny sviatol, ako su Vianoce vylucena.
Tvoj otec je s tou Pani 2 roky. Je nacase to akceptovat.
Vinulosti by bol do polroka znovu zenaty.
@oslo1 občas zachytim tvoj pribeh.
Velmi ti držím palce, aby si sa este mala v živote pekne.