Keď si rodič po smrti partnera nájde niekoho nového
Moja mama zomrela pred dvoma rokmi. Otec má dnes 76 rokov a našiel si priateľku. Poznám ju, aj jej rodinu. Nemám voči nej zlý vzťah – rozprávame sa, keď sa stretneme, ale nemáme hlboké väzby.
Tento rok som chcela, aby otec prišiel na Vianoce ku mne alebo k bratovi. Pozvala som iba jeho – nie preto, že by som chcela niekoho vylučovať, ale preto, že som túžila stráviť sviatky so svojím otcom, rodinou, ktorú sme mali vždy spolu.
Lenže situácia sa otočila proti mne.
Otec sa rozhodol tráviť Vianoce s rodinou svojej priateľky – a ja som zrazu bola tá, ktorá vraj „neakceptuje jeho novú rodinu“.
Ale oni nie sú manželia, nežijú spolu, a ja mám pocit, že skutočná rodina, tá, ktorú sme vytvorili s mamou, akoby stratila význam.
Nechcem mu brániť v šťastí. Chcem, aby sa cítil dobre, aby mal spoločnosť. Ale zároveň ma bolí, že po všetkom, čo sme spolu ako rodina prežili, dáva prednosť cudzej rodine pred svojimi deťmi.
Niektorí povedia, že má právo na nový život. A áno, má.
Ale aj deti majú právo cítiť bolesť, keď majú pocit, že ich rodič sa odvrátil.
Ako to vnímate vy?
Je normálne, že starší človek po smrti partnera hľadá nový vzťah – aj za cenu, že sa vzďaľuje od svojich detí? Ako by ste sa k tomu postavili?
Kde je hranica medzi rešpektom k jeho slobode a ochranou rodinných väzieb, ktoré by mali ostať sväté?
Ďakujem.
H
@zara3 prosím ťa nebuď naivná. Predstav si situáciu, že zomrieš a muž si nájde po roku priateľku. Potom zomrie a všetko po ňom zostane priateľke. Tvoje deti nedostanú nič. Je to v poriadku podľa teba?
@anonym_df2fe1 a preto treba urdžiavať dobré vzťahy - aby neostalo všetko priateľke, ak už chceš niečo dediť… 😉
@barka1 Ďakujem za pohľad 🌿
Nejde o to, že by som chcela robiť dusno alebo scény. Len ma úprimne zranilo, že po všetkom, čo sme ako rodina prežili, sa otec rozhodol tráviť Vianoce inde.
To nie je o hneve, ale o pocite straty – nielen mamy, ale aj kúska rodiny, ktorá kedysi držala spolu.
Som dospelá, mám svoj život, ale aj dospelé deti môžu cítiť smútok, keď sa rodinné väzby menia.
Niekedy je jednoducho ťažké spracovať, že už nič nie je ako predtým.
@bellugia podľa mňa si do úvodného príspevku zabudla napísať hrozne veľa veci, ktoré by pomohli pochopiť prečo to tak cítiš a vnímaš ako si to doplnila neskôr, a keďže nie každý má možnosť čítať to cele, tak to vytvára úplne iný dojem ako to prežívaš. Chceli by sme, aby väzby boli stále take, aké bývali, lenže ľudia zreju a život plynie. Možno tvoj otec nechce tráviť čas s vami práve preto, že je to pre nho stále čerstvé ako prišiel o vašu mamu a nechce si to pripomínať, chce to v sebe uzavrieť, boli ho to. Daj mu ten priestor. Väzby ak sú, budú naďalej, on potrebuje zažiť niečo iné, nové, možno ľudí, ktori mu nebudú túto bolesť pripomínať. Možno to nie je pekne co píšem, ale boli spolu celý život. To, že má známosť, neznamená, že už necíti bolest zo straty. Známosti zahnal samotu, ale nie city. Upokoj2sa a neber si to osobne. Nemá to s tebou nič spoločné. On je len zmätený z tých zmien - moj názor
@luccija Minulého roku to bolo tak, ako som myslela, že to bude opäť. On s nami, mnou a mojou rodinou, potom s bratovov rodinu - ona so svojou rodinou...
@bellugia tu nejde o to, ze by sme ta nechapali, chapeme, ale musis pochopit aj ty, ze pre tvojho otca je teraz dolezita aj jeho priatelka a ak neprijmes/nepozves aj ju, tak otec vlastne nema zaujem travit s vami sviatky, lebo chce byt aj s nou. Jej rodina im to ponukla a preto sa rozhodli ist tam. Nema to nic spolocne s tebou, len proste chce byt otec s nou. Chapem, ze ta to trapi, ale jedine riesenie je uplne otvorene sa s otcom o tom uplne otvorene porozpravat, tak ako si to napisala a opakujes tu nam, lebo nic ine sa robit neda a uz ako to zoberie on, je len a len na nom, ale aspon bude vediet, preco si pozvala "len" jeho a ze tam nebolo nic proti jeho priatelke, len sa proste citis tak, ako sa citis.
@bellugia ja neviem, co su pre Vas Vianoce...ci je to len Stedry vecer hlavne, ci tie 3 dni, ci cele 2t.
Lebo pre nas su Vianoce v podstate az do 3.kralov a to je dost casu, stretnut sa aj s mojoh mamou, svagrovcami atd. Stredry vecer sme doma a zvysok rodiny potom postupne.
Ja nevidim dovod neist k nemu 25.12.alebo ze pride k Vam na Silvestra a novy rok. Je to stale o diskusii a komunikacii.
@bellugia ja ťa chápem upne. By som urobila ako ty. Verim že ti mama veľmi chyba a nebolo by mi jedno keby otec prišiel na Vianoce s novou partnerkou. By mi to prišlo neúctivé voči matke. A vôbec nie si sebecká❤️
@bellugia je to absolutne normalne. Pred 5 rokmi zomrela moja mama vo veku 66 rokov. Otec ma novu priateľku. Ja som nesmierne šťastná ze ju ma. Je sebecké čakať ze otec tu bude len pre teba lebo si jeho dcéra. On ma svoj život. Ja som šťastná ze ma pri sebe ženu, ktorá ho ľúbi, s ktorou sa môže porozprávať, ktorá sa o neho s láskou stara. Nie je to moja mama a nikdy sa ju ani bude snažiť nahradiť. Mama je len jedna. A aj otcovi chyba. Ale zivot ide dalej a ja dúfam, ze ho moj otec prežije s novou priateľkou co najkrajšie ❤️. A mimochodom, pred 2 rokmi boli u nas na Vianoce, považovala som za samozrejmosť pozvať aj ju.
@amdornik no práveže to bolo hneď. Ved preto to hovorím. Autorka písala ze mama umrela pred 2 rokmi. A že už minule vianoce bol u nej otec bez tejto priateľky, takže už ju mal.
@bielasovicka estw aby si otec pytal povolenie od dcery kedy si najst znamost.tu je niekto fakt mimo
Ty mas svoju rodinu tak bud s nou. Pekne je, ze si otca zavolala, mala by si vsak respektovat s kym chce na Vianoce byt tak sa nechovaj ako hysterka a nerob dusno v rodine. Uzi si sviatky a nechaj otca nech si ich uzije tiez. Zavolaj ho iny den aj s priatelkou a chovaj sa ako dospela osoba, ktora respektuje svojich pribuznych 🙂
@anonym_946f03 Ja mu doprajem, ale sme 500 km od seba, takže toho času SPOLU máme málo.... A áno, keby sa rozhodol na staré kolená oženiť, tak je to vec, ktorú by som osobne neprijala.....
@bellugia A áno, keby sa rozhodol na staré kolená oženiť, tak je to vec, ktorú by som osobne neprijala.....
cize jeho priatelku neakceptujes a de facto nechces aby sa vzali.. vies ja ta chaoem keby napr tvoju mamu s nou pdovadzal.... moja otazka je v akom jeho veku by si prijala ze si z tvojho pohladu moze najst druhu partnerku? ak by ovdovel v 30tke ? v 40tke? v 50tke? potom uz ma.len povinnost nejako to doklepat a s laskou spominat na tvoju mamu a mat partnersky zivot nula? sama hovoris ze ste od seba daleko. tresnem ze vratsilava kosice. kto tvojmu otcovi pomoze ak napr si zlomi ruku ci nohu? ak bude mat par dni horucky a slabost??? kto ho opatri? ty ? ustav? akoze ak by to bola vypocitava osoba tak ti rozumiem ale ak sa proste maju radi? moj otec si nasiel milenku pocas manzelstva s ojou mamou a je s nou uz 20rokov a ano neakceptujem ju. ale kvoli tomu ze ai zacala so zenatym.... ak,mas otca rada chod na psychoterapiu.
@bellugia ja ťa chápem upne. By som urobila ako ty. Verim že ti mama veľmi chyba a nebolo by mi jedno keby otec prišiel na Vianoce s novou partnerkou. By mi to prišlo neúctivé voči matke. A vôbec nie si sebecká❤️
@anonym_268608 vies chciet od niekoho aby umrel za ziva je nefer. to ze on zije dalej nie je neucta je nej. je to povinnost k zitiu ako takemu.
keby som umrela skor ako moj muz chcela by som aby zil dalej. nie len ako prazdna fyzicka schranka ale naozaj. aj deti, chcem aby vyklepali zo zivota maximum co im moze dat. milujem ich a chcem aby zili plnohodnotny zivot so vsetkym co sa ponuka. neboztika smutok nevrati.
laska sa predsa nasobi. nevymiena sa jedna za druhu. je ina, v inom case. neznamena to ze to automaticky vynuluje minulost. ved vieme milovat viacerych ludi roznymi sposobmi predsa.
@anonym_268608 vies chciet od niekoho aby umrel za ziva je nefer. to ze on zije dalej nie je neucta je nej. je to povinnost k zitiu ako takemu.
keby som umrela skor ako moj muz chcela by som aby zil dalej. nie len ako prazdna fyzicka schranka ale naozaj. aj deti, chcem aby vyklepali zo zivota maximum co im moze dat. milujem ich a chcem aby zili plnohodnotny zivot so vsetkym co sa ponuka. neboztika smutok nevrati.
laska sa predsa nasobi. nevymiena sa jedna za druhu. je ina, v inom case. neznamena to ze to automaticky vynuluje minulost. ved vieme milovat viacerych ludi roznymi sposobmi predsa.
@pralinka25 súhlasím aj s tebou, ale chápem autorku že chce tento čas stráviť len s otcom. Autorka píše že je rada, že si otec našiel priateľku .
@pralinka25 súhlasím aj s tebou, ale chápem autorku že chce tento čas stráviť len s otcom. Autorka píše že je rada, že si otec našiel priateľku .
@anonym_268608 no ano lenze ona nebude len s otcom. bude tam aj jej rodina. toto nebude ich cas osamote. ona bude mat pri sebe vsetkych co miluje on nie. nefer. navyse pisala ze mohol byt aj s bratom cize by s nim tak ci tak nebola. proste na pozadi ide nieco ine nie len tuzba byt s nim. inak by tak zanovito neslo len o ten jeden vecer. skratka chapes ona bude mat deti muza budu sa tesit spolu a on ich sice miluje ale bude mu stale okrem zosnulej zeny chybat aj dalsia zena. jednoducho si myslim ze stratil uz dost. naco to hrotit. naco komplikovat. ved on nie je pubertak co sa bude cely den cicmat s tou pani zatvoreny v izbe. bol by tam pritomny rovnako aj keby tam ta zena bola. mozno este viac ako keby bol sam duchom niekde inde.
@anonym_268608 ja ju tiež chápem ale to je tak všetko. ešte je tu aj ten otec a čo chce on…
Nečítala som komenty, ale ty mi prídeš neskutočne sebecká....myslíš len na seba, na otca vôbec... samozrejme, že sa rozhodol že pôjde tam, kde bol prijatý ako pár so svojou priateľkou....nie tam, kde to neakceptujú..a ani sa mu nečudujem...
@bellugia Ja to vnímam podobne, ako keď deti rastú a túžia sa osamostatniť. Nechala by som ho tráviť Vianoce, ako túži on.
@bellugia u nas v okoli bola taka situacia..kamoskin otec bol vdovec, ale uz dlhu dobuplus este pracoval plus staral sa o babku, svoju choru mamu…zena mu zomrela mlada …cize ziaden zivot vlastne nemal, stale starost o deti, babku atd..babka odisla, ked mala cez 90…cize on zacal zit az potom vsetko a tiez si nasiel po tych rokoch priatelku, tiez kamoska chvilu zili daleko, tak chcela s nim travit cas, ale on chcel tiez vianoce a tak byt s partnerkou, tiez trosku jej luto bolo, ale musela uznat, ze potreboval konecne svoj kusok zivota..za mna to je tak aj u vas tvoj otec potrebuje svoj zivot
@anonym_268608 ale otec ten cas s autorkou zjavne stravit nechce a dal prednost partnerke , tak teraz co ?Len to prijat a nabuduce pouvazovat ako to sklbit
Možno to tu už bolo spomenuté ale nanasla som tak prepáč ak sa budem opakovať. A prečo si ich nepoznala oboch? Nepovedali ti ze neakceptujes jeho priateľku presne preto ze si ju vyčlenila? Tak jej rodina ich volali oboch. A ver ze takto je to milion krát lepsie ako keby sa tvoj ocko trápil a chradol sam doma
Možno to tu už bolo spomenuté ale nanasla som tak prepáč ak sa budem opakovať. A prečo si ich nepoznala oboch? Nepovedali ti ze neakceptujes jeho priateľku presne preto ze si ju vyčlenila? Tak jej rodina ich volali oboch. A ver ze takto je to milion krát lepsie ako keby sa tvoj ocko trápil a chradol sam doma
@anonym_0a30bc lebo ona chcela mať Vianoce s rodinou ako kedysi ,takú spomienkovú ,je jej veľmi smutno za mamou a otcovi asi nie
To otcovi asi nie ,je irónia ,autorka si mysli,že ona jediná prežíva smútok a bolesť po strate milovaného človeka
@anonym_268608 autorka je rada ze ma o ptca postarane pocas roka a ona ma pokoj a cez vianoce este ukaze novej priatelke ,kde je jej miesto.krasa ,milujuca dcera ozaj.
@anonym_0a30bc Nečítate s porozumením. Ona ich pozná obidvoch, svojho otca aj jeho kamarátku.
@maminkadeticiek Rozumiem, čo tým myslíš. Nie je to však o majetku, ale o vzťahoch a rešpekte. To, čo ma bolí, nie sú veci, ale to, ako sa zmenila rodinná blízkosť. Samozrejme, ak by sa otec rozhodol urobiť nejaký takýto krok - tak budem konať....
@bellugia bravó, egoizmus v priamom prenose. Ešte raz sa zamyslí.
Nehnevaj sa, na jednej strane píšeš že si ju nepozvala lebo nie sú manzelia. Na druhej strane píšeš, že by to si to neprijala ak by sa chcel oženiť. Takze za mna si celkom odporujes. V zasade pre teba vždy bude to, že by si ju na Vianoce u seba nechcela. Chápem síce prečo, ale naozaj si ju neprijala. Ani keď píšeš všetko ostatne
Oni sú pár. Či sa ti to páči alebo nie. Je uplne fuk či sú manzelia. Ja som toto zažila v ale v mladosti s partnerovej strany (kým sme manzelia neboli) a je to veľmi nepríjemne.
On išiel tam, kde ich ako pár akceptuju a prijímajú. Veď nie sú spolu mesiac
@anonym_0a30bc Nečítate s porozumením. Ona ich pozná obidvoch, svojho otca aj jeho kamarátku.
@staryjarec ja tam mam preklep ospravedlňujem sa. Viem ze ich pozná oboch, otázka mala byť prečo ich nepozvala oboch.
@anonym_268608 ale otec ten cas s autorkou zjavne stravit nechce a dal prednost partnerke , tak teraz co ?Len to prijat a nabuduce pouvazovat ako to sklbit
@sidicek ja som sa nikde nedocitala ze nechce. Len to,ze autorka chcela stráviť vianoce len s ním,bez jeho partnerky. Keby bola chcela stráviť vianoce s tak aby tam bola aj ona, nebol by žiadny problém
@anonym_0a30bc lebo ona chcela mať Vianoce s rodinou ako kedysi ,takú spomienkovú ,je jej veľmi smutno za mamou a otcovi asi nie
To otcovi asi nie ,je irónia ,autorka si mysli,že ona jediná prežíva smútok a bolesť po strate milovaného človeka
@minenkaa autorka býva 500km ďaleko. Aj keď píše ze sa stretávajú často, ako často to pri tejto vzdialenosti môže byť? Aj keby to bolo každý weekend co teda pochybujem Aj tak by bol pán väčšinu času sám. Je úžasné ze si niekoho našiel a nie je sám. Autorka je je veľmi sebecká
@staryjarec ja tam mam preklep ospravedlňujem sa. Viem ze ich pozná oboch, otázka mala byť prečo ich nepozvala oboch.
@anonym_0a30bc Ospravedlnenie s úctou príjmam. Aj keď sa v otázke pozvania starca a jeho kamarátky z ulice k vianočnému stolu nezhodneme.

@bellugia Mne mamička zomrela tiež pred 2 rokmi presne 3 mesiace na to, čo jej bola diagnostikovaná rakovina žalúdka. Mala len 50, ja v tom čase 22. Tá bolesť, čo som prežila bola jedno veľké peklo a mám pocit, že poslednú dobu ma to bolí ešte viac. Vianoce 2023 boli prvé bez nej, všetci sme boli mimo, smutní, v depkách, otec podráždený, mali sme chuť sa tváriť, že Vianoce neexistujú. Vianoce 2024 som strávila v zahraničí v práci a bola som šťastná, že sa nemusím pretvarovať, aká som rada, že sú Vianoce. V marci 2025 si otec našiel novú priateľku a vieš čo? Aj keď som maminku najviac na svete milovala a nikto mi ju nikdy nenahradí, tá priateľka mu prakticky zachránila život a som rada, že sa našli. Nebyť nej, možno by tu ďalší rok už nebol. Neskutočne sa trápil a k tomu bol celý život alkoholik (teraz je už na tom lepšie). Tieto Vianoce budeme tráviť všetci spolu a ja som rada, že budem cítiť v tento deň, že otec tam niekoho má, aj keď maminka bude chýbať navždy. Mňa osobne by nenapadlo udržiavať staré zvyky, keď tu už maminka nie je, bolelo by ma to ešte viac a otca tiež. To čo bolo sa už nikdy nevráti….