icon

Kedy je ten správny čas na zásnuby?

10. dec 2023

Ahojte, sme s priateľom spolu 3 roky a rozprávali sme sa, že niektoré páry v našom okolí sa berú príliš skoro (po mesiaci vzťahu) a niektoré trochu neskoro (po 18tich rokoch vzťahu), a poznamenal, že minimálne 5 rokov nemám čakať že má požiada o ruku, čo by ste si o tom mysleli? Neponáhľam sa so svadbou ale zostala som zarazená

vilma7
10. dec 2023

Tak ja by som mu na to asi odpovedala, ze teda sex až po svadbe 🙂

diablikovci
10. dec 2023

To robia aj tie mobili, že ľudia nevedia komunikovať zoci voči.
S mojou povahou by som sa hneď pýtala či to mysli vážne. Rovno by som povedala, že nechcem strácať čas. 🙂

terezka1947
10. dec 2023

Zaujímavé,že vždy to skĺzne do rovine-ved je to iba papier.
Ale keď je to iba papier,tak čoho sa báť?veď je to iba papier.
Ja by som neplánovala budúcnosť ,kde ešte deti mala s človekom,kt.nevie,či má chce,či nechce,či čo vlastne chce. Dom, hypo, dieťa.....a také ťažké rozhodnúť sa,či chcem byť s človekom celý život,či nechcem.
Ale hypo a dieťa si na celý život zriesim.
Ale niekoho,s kým mám zdieľať najintímnejšie chvíle, myšlienky....toto nie. Len bývať,sexovať,platiť hypo a vychovávať deti. Papier nie. To už je záväzok.

domkakvet
10. dec 2023

Uz asi od neho ani netreba nic viac cakat.

yanka8952
10. dec 2023

je to sice len nazor, nepoznam tvojho partnera. ale ak po troch rokoch povie, ze minimalne dalsich pat rokov necakaj svadbu, pravdepodobne je este nezrely a nechce prebrat zodpovednost za vas vztah. podvedome citis, ze to nie je pre teba v poriadku, ked budes k sebe skutocne uprimna - srdce ta bude navigovat. drzim palce,

lapersefona
10. dec 2023

Myslím ze odpoveď uz vies ako žena. Hľadaj takého muža manžela ktorý bude túžiť po svadbe s tebou a nie ze máš si počkať. Kto vie co bude o 5 rokov. Zaslúžiš si viac

stevvvka
10. dec 2023

No nemyslím si, že je to ten prípad, že ťa chce požiadať na Vianoce o ruku a touto vetou ta chcel ukolisat do falošnej predstavy, aby si na Vianoce ostala prekvapená.

5 rokov je dosť dlhá doba, to už môžeš mať s iným aj dve deti, preto by som to riešila hlavne s partnerom, ako to myslel a ako vidí vás dvoch do budúcna on. Ale najprv si ujasni ty, ako to vnímaš, či on je určite ten pravý alebo si vieš predstaviť aj lepšieho, len by si sa už rada vydávala a tento by celkom stačil...

slovakboy
11. dec 2023

Ako to povedal? Tak doslova ako si to napísala? Lebo ak ani ty teraz nechceš svadbu môžete sa dohodnúť aj tak, že o 5 rokov sa vezmete. A bolo by slušne od neho ti dať zásnubný prsteň. Koľko ma rokov? Lebo mladym mužom to niekedy nedocvakává ja som tiež nevedel čo ďalej keď sme doštudovali. Až keď odišla do zahraničia a mne bolo za ňou hrozne smutno tak som ju požiadal v parku na lavičke o ruku a priniesol som snubný prstienok. Keď sa vrátila zo zahraničia, tak už sa len naplánovala svadba. Viem že vtedy pri zásnubách som nepovedal termín ale bolo jasne že keď bude bývanie a práca a ona bude na Slovensku, tak to pôjde. Len tych niekoľko mesiacov po škole som nejako nevedel čo ďalej. Mali sme sa radi ale robota ešte nebola istá nebolo ani bývanie samostatné. Preto som sa do toho nehrnul.

ankare
11. dec 2023

Koľko máte rokov? Žijete spolu?
A možno Ti robí láskavosť a deje sa to pre Tvoje dobro. Pretože, ak sa mám mužovi vnucovať a prosikat sa mu o svadbu, možno ani nie je ten pravý.
Držím palce!

dager
13. dec 2023

@beataxxx a keď sa niekomu niečo stane, tak budú musieť komplikovane dokazovať, že k sebe patria. Za mňa keď "ten papier" pre nich nič neznamená, tak ho ľahko môžu mať. Tak ľahko, ako nemať. V takýchto prípadoch býva mindrak niekde zakopaný,zial,je to tak. Nemám ani 20 a už ani 30, za roky života som videla a zažila všeličo a myslím, že v tomto som na 99% presná.

akbara77
13. dec 2023

Ze s tebou neráta...

stanislavicenka
13. dec 2023

@autorka
Je tazke na to reagovat, ked niekoho milujes. Pamatam si, ako som dnes uz manzelovi povedala, ze sa nemienim zase s niekym vlacit 3 roky a stracat cas. My sme spolu zacinali chodit, bola som Po rozchode po 3 rokoch s clovekom, ktory mi to napisal v sms.
O rok ma poziadal o ruku a brali sme sa . Ja som vedela, co nechcem, aj ked to bolo tazke
Este jedna vec, mali sme po 25ke

scorpionflower1
13. dec 2023

Neviem, ci spolu zijete alebo nie, ale v prvom rade by som riesila spolocne byvanie az potom svadbu a pod. ci mas prsten na ruke a papier, ze si vydata je uplne jedno. Nie je to najpodstatnejsia vec na svete.

kassandra25
13. dec 2023

Aha. Tvoj prípad je lahký na poradenie, 😀, druhým sa to lahko radí. Za toto, co povedal, si dobre porozmýslaj, co mu povies ty na oplátku, ako ho slovne vytrestás, sa ho dotknes. Vseobecne, je kludne dobré sa zobrat, aj ked sa vám dieta narodí. Kludne sa tomu moze dat cas. Ale ked je si taký sebaistý, mozes mu to vrátit a bude to na mieste. A s tou svadbou, je to jednoduché. Ked prejde ten cas, nejaký cas, a budes cítit, ze tu v tomto bode, si ta má zobrat, ale chlapec to stále nespraví, treba sa zbalit a odíst. Tam a tam, bez návratu. A to bud to zacne pre teba nová etapa zivota, mozno aj s niekým iným, ale dojde tento tu. Ked bez prstena, treba mu to vykricat. To co ty más, vies, vsetko je zlé. Neni výhra chodic, zaladkovac, brač sa, svadby, extaza, vrcholy, jedinecna laska a potom bum rozvod, podvod. Ani toto neni výhra ziadna, pan z chlpatej deky a kopni donho, aby si sa s ním mohla viac pohnut, ked ty chces. Zase bud rada. Más priatela. Más niekoho. Ste vy dvaja..... moze byt svadba aj v pokoji, aj o 15 rokov. Má iba teba (?). Má iba teba. Dve vety v dvoch odlisnych vyznamoch. Nie je vyhra nic, ak ti teraz extaza prinese potom skazu. Vyhra neni ani skaza teraz a potom len take plápolanie sa. Vyhra je laska. Je tam láska? Je tam este láska? Vyhra je tvoja tvar v zrkadle. To, ci si spokojná okolo seba, v sebe, so sebou. Tazke su vsetky varianty na zivot, mozno ten tvoj je vacsie dobro ako ten oproti. Vseobecne zas platí aj to, kto lúbi, chce si vziat
....

mimi3008
13. dec 2023

Ze je to chrapunske to povedat takym sposobom

janka2273
13. dec 2023

Milujem tieto diskusie,kde niekto založí tému a potom sa vôbec neozve👌🙈🙏😂

euka210
13. dec 2023

Ty musis vediet, ...my sme po 2r mali svadbu, ale uz 20r sme nemali a ani sme pred svadbou nezili spolu.

lenkalienka321
13. dec 2023

@beataxxx tak aj v Škandinávii, kde sme s manželom žili na nás pozerali ako na mimozemšťanov, že prečo sme manželia, keď nemáme deti. A potom tie rozchody, či rozvody. Každá jedna kolegyňa bola rozvedená😔 Tak rozumiem, že pre nich papier nic neznamená, keď tam sú aj ľudia, žijúci spolu označovaní za partnerov a pod zákonom takmer rovnocenní ako manželia.

mamatroch
13. dec 2023

Ved normalka, najskor si Ta musi otestovat poriadne. Ako varis, peries, upratujes, ako ide sex, ako vychovavas deti, ako sa staras o seba i onho... Po siedmich az desiatich rokoch si Tvoje meno prihodi na zoznam do excelovskej tabulky a podla bodov za jednotlive kategorie si potom urobi sucet a vyberie jednu zo zoznamu, ktora ziska najviac bodov... Tu potom pocti ziadostou o ruku. Ved pohoda, nic sa nedeje, ste spolu len na skusku, ked to nevyjde, neva, deti (diskusiu o priezvisku ani nejdem zacinat) date do detskeho domova (ci tie nie su na skusku? Jasne, ved tie nie su dolezite, to len taka dekoracia bytu) a skusis stastie u druheho skusajuceho 🤪 Mozno nebude taky prisny a u neho titul manzelka ziskas.
...vies, no, ako sa hovori, ked ma mlieko zadarmo, nebude si kupovat kravu 🤷
vsetko si mu uz dala doteraz aj bez "papiera", sama seba si nevazis a nielen Ty, ale vsetky zeny, co su na tom podobne... Ma milenku, upratovacku, kucharku, sexualne radovanky a takpovediac za pekny usmev... Ziadne dlhodobe snazenie sa o zenu, aby si ju muz ziskal a presvedcil, ze je hodny toho, aby mu dala svoje srdce a spojila s nim svoj zivot. Teraz je "moderne" vsetko ako na zlatom podnose muzovi dat hned, "idealne" zacat sexom, potom sa rano zoznamit, zacat spolu byvat (idealne sa spoločne aj zadlzit hypotekou alebo este lepsie ked ju plati len zena, nech muz vidi, ze je "schopna"), deti s otcovym priezviskom... A potom o x rokov zacat riesit, ze Ti je trapne sa volat inak ako Tvoje deti a otec Tvojich deti... A potom su tu tie prakticke veci, ako ze nemas narok na info o jeho zdravotnom stave a keby bolo nutne urobit vazne rozhodnutie, tak Ty nemozes, lebo pred zakonom si mu nic.
Vdovske, sirotske atd... Jasne, manzelstvo neuzatvaras kvoli peniazom, ale v takychto pripadoch Ti to pomoze... Vtedy zistis, ze ten papier je predsalen dolezity.

cimage
13. dec 2023

V inej teme sa baba stazuje, ze ju jej priatel nuti do svadby a ona nechce, tak si vymente chlapov a bude klud 😁

natalia912
13. dec 2023

Buď si ťa vziať nechce,alebo práveže chce,a chce aby si bola prekvapená 😂

iveta1970
13. dec 2023

Je to jednoduché. Ak máš pocit že je to ten pravý, tak mu na rovinu povedz, že je to pre teba zásadná vec, že v iných veciach nemáš problém urobiť kompromis. Ak je to človek s ktorým si nevieš predstaviť bežný život a výchovu detí. Tak od neho utekaj.Toť vsio.

beataxxx
13. dec 2023

@dager nemyslím si, že u nich je niečo za tým, že neriešia svadbu….oni majú fakt pekný vzťah, sú od nas veľmi ďaleko, aj od jej rodiny, majú síce veľa kamarátov, ale sú odkázaní jeden na druhého, keď som ich bola navštíviť, tak sme boli mesiac v kuse spolu a to by som vycítila…..skôr myslím, že my s mužom sme neboli práve vzorové manželstvo a u nas to bol fakt len ten papier, tak asi preto ma syn zafixované, že obrad na úrade alebo v kostole nie je vo vzťahu to najdôležitejšie🙂 a hlavne toto fakt neriešim, teraz len aby bábätko bolo zdravé, to je najdôležitejšie🙂

dager
13. dec 2023

@beataxxx jasne, ved ja som to ani nemyslela v zlom. Ale práve z formálneho /právneho hľadiska ide o dôležitý doklad a keď sa im nechce do toho obradu, dá sa to len ľavou zadnou podpísať na úrade. Ak je toto nepredstaviteľné, asi tam hra rolu fakt, že to chcú inak. Inak - s obradom, ktorému neveria, boja sa ho, je pre nich príliš zväzujuci, alebo ide o financie. Iné dôvody na "nezobrat sa" nepoznám. A všetky sa dajú riešiť.
Ale ako to opisujes, je super, ak to tam majú a funguje to. Určite lepší nepodpisany kvalitný vzťah, než podpísaný nekvalitný. Ale už práve pre tu kvalitu sa oplatí ho podpísať. A vyhnúť sa mnohým problémom v budúcnosti. Daj ma im prečítať 😀
Aby sme si rozumeli poriadne, ja sama som sa zatiaľ nevydala - preto, lebo som ešte nenašla človeka, ktorý by zväzok manželský bral tak vážne ako ja. So synom aj preto žijem sama. Hnilobu neberiem 😎 a medzičasom už ani hniloba mňa 😂😂😂

katkami123
13. dec 2023

A po 3 rokoch vzťahu je toto 1x téma ktorú ste odomkli ohľadom svadby? Lebo za ten čas by ste mali mat odkomunikované čo kto chce, kedy ako… Sú zeny, ktoré sa rozídu s chlapom aj po 3-4 rokoch vzťahu, pretože sa nikam neposúva a sú zeny, ktoré čakajú aj tých 18 rokov. Vie ten tvoj čo chceš ty a akú máš predstavu?

sponkaa
14. dec 2023

Neexistuje jediná správna odpoved o tom, ako je to správne. To, že nechce ešte svadbu, lebo povedzme si úprimne, svadba neznamená nič významne, je to kopec výdavkov a úradne zaviazanie sa, že budem s Tebou - ale záruka, že skutočne bude, nie je nikdy. Je to niečo, čo sme sa naučili od generácie našich rodičov a prarodičov. Poznám pary, čo sa rozchádzali do roka od svadby a poznám pary, čo sú spolu 20 rokov a nikdy sa nezobrali. Niekedy majú ľudia pocit, že sú neuplní, pokiaľ nie sú v trvalom vzťahu, s niekým, s kým môžu zdieľať svoj život. To však nie je dobrý základ vzťahu. Chcieť, aby bol nejaký vzťah základ toho, že sa budem cítiť dobre, nie je múdre. Často sme presvedčení, že manželstvo nám dá pocit lepšie sa cítiť a byt šťastnejší, avšak pozri sa okolo seba: koľko dlhodobých vzřtahov plných lásky, radosti a vzájomnej podpory poznáš? Koľko Tvojich známych hovorí pekne o partnerovi? Partnerke? Využi čas na to, aby si si vybudovala svoj svet plný radosti a spokojnosti, nielen ten vonkajší, ale hlavne ten vnútorný, nájdi radosť sama so seba a ver mi, ak to zvládneš, partner sa pridá a bude Ťa milovať celým srdcom. Vzájomne na sebe oceňuje tie dobre vlastnosti a podporujete sa v tom, čo vám robí radosť. Svadba nie je zárukou ničoho. Môže Ťa nekonečne milovať aj bez svadby. Proste tak to teraz cíti a je krásne, že je k Tebe úprimný.

stanislavicenka
14. dec 2023

@sponkaa snazis sa bagatelizovat nieco, comu dava aj stat vaznost a zavazok.
Ked je pre teba manzelstvo iba papier, nemusi to byt vseobecna pravda pre vsetkych. Mas pravdu, ze ludia sa rozvadzaju, rozchadzaju, ze manzelstvo nie je zaruky lasky na cely zivot. Rovnako aj v tom, ze ludia dokazu zit v stastnom partnerstve cele roky, aj cely zivot.
To vsak tiez neznamena, ze sa to tyka kazdeho partnerstva. Ked obom ludom vo vztahu vyhovuje, ze budu partneri bez "papiera", vtedy je to v poriadku. V tomto pripade to tak minimalne autorka nevidi, urcite nie nasledujucich 5 rokov. Pre mna by to tiez bolo vela.
Akakolvek laska, partnerstvo znamena uctu a respekt, toleranciu voci tomu druhemu

majarumm
14. dec 2023

Tak keby mi to niekto takto narovinu povie 😀

maranco
14. dec 2023

@sponkaa * svadba neznamená nič významne, je to kopec výdavkov *
Na uzavretie manželstva nie je potrebná svadba s kopou výdavkov, stačí sobáš na matričnom úrade a ak jeden zo snúbencov má trvalý pobyt v danom obvode matriky tak je úplne bez poplatkov.
Aj následná zmena dokladov pri zmene priezviska je oslobodená bez poplatkov.

* poznám pary, čo sú spolu 20 rokov a nikdy sa nezobrali *
Poznal som pár čo už mali 20 ročné deti a sobášili sa v nemocnici na onkológii, keď zomierala partnerka. Nechápem načo keď im doteraz manželstvo "nechýbalo".

sidicek
14. dec 2023

@beataxxx mňa by zaujímalo, či by si bola taka spokojná aj v opačnom prípade, čiže dcéra slobodná matka a syn ženatý?Lebo žena v týchto prípadoch väčšinou ťahá za kratší koniec.