icon

Kedy sa pitie partnera stáva problémom?

4. nov 2025

Ahojte,
potrebovala by som poradiť, lebo stojím pred veľkou dilemou a zvažujem, ako ďalej. Už vyše roka mám priateľa (39 r., ja mám 32), ktorý je dobrosrdečný, láskavý, skvelý. Asi 6 mesiacov bývam u neho, a hoci zo začiatku bol dosť bordelár, vycvičila som ho :D a v domácnosti sa mi snaží pomáhať. Problém je, že viac-menej každý piatok/sobotu chodí s kamarátmi do svojej obľúbenej krčmy piť. Začnú večer o siedmej a domov sa vráti opitý o nejakej druhej-tretej. Vadí mi to, neznášam smrad cigariet a alkoholu, prekáža mi ako opitý funí a pletie sa mu jazyk. Jediným plusom je, že keď sa opije, je veľmi rozkošný a rozpráva mi, ako ma ľúbi, aký je šťastný, že ma má a pod. Proste vtedy z neho priam srší láska, nikdy nie je agresívny. V spoločnosti je takisto veľmi obľúbený, kamaráti majú z neho srandu, keď pije. Mne to však prekáža čoraz viac. Keď sa na druhý deň zobudí, väčšinou celý ďalší deň preleží v posteli. Už som mu niekoľkokrát povedala, že mi to pitie a neskoré príchody vadia. On mi na to povedal, že to berie ako zábavu s kamarátmi a že to vnímam prehnane a maľujem si najhoršie možné scenáre (je pravda, že sa bojím, že v budúcnosti sa to pitie ešte zhorší a bude kvôli tomu mať zdravotné problémy). Povedal mi, že by chcel, aby som do spoločnosti chodila občas s ním, dal by si 2-3 pivá a šli by sme domov. Kvôli MNE by vraj šiel skôr domov... Ale prečo nejde domov skôr, keď tam nie som? Lebo mu je s kamarátmi dobre. A ja potom nemôžem spať a plačem doma do vankúša. Preháňam to? Kedy sa pitie považuje za problém, a kedy je to OK? Naozaj musím plánovať vopred na každý víkend nejaký výlet, len aby som mu zabránila ísť sa v piatok strieskať? Nechcem byť policajtka, ktorá ho komanduje, ale vyčerpáva ma strach, že sa niečo stane, že sa z priateľa stane alkoholik a ja sa budem do konca života trápiť. A možno fakt preháňam, lebo chodí normálne do práce, je to slušný človek, ktorý mi v mnohých ohľadoch rozumie a správa sa ku mne lepšie ako ktokoľvek iný. Čo mám robiť? Mám sa s tým zmieriť? Som precitlivelá?

Strana
z5
sova7
4. nov 2025
@anna777115

@anonym_a886b1 Keby si zazila nejaku tragediu ktorú sposobyl alkohol, tak by si inak rozpravala.Sú rodiny, kde alkohol zobral deťom oboch rodičov a nehovorim v čom musia ziť deti a príbuzní takichto alkoholikov. Bez alkoholu sa dá žiť, aj rodinne, aj spolocensky, nie je podmienkou dobrej zábavy , relaxu, ani intetarakcie s priatelmi, len na taketo nastavenie treba dozrieť.

anna777115
4. nov 2025
@kikush182329

@sova7 pisete, ze nie je podstatné množstvo. Preto spominam pralinky. Alkoholizmus je reakcia tela na deficit alkoholu. Aj ten co si da kazdy den pivo moze nebyt alkoholik, ak nema problém zrazu nepit. A tak isto aj partner autorky nemusí byt alkoholik ak nema problém byt bez tych piatkov.

@kikush182329 Alkohilizmus nie je len fyzicky deficit alkoholu, ale aj psychicka zavislosť napiť sa, chuť dať si, alebo chuť byť pod vplyvom.

anna777115
4. nov 2025

Poznám znameho, ktorý si nevie dať jedno alebo dve piva, alebo 3 dcl vina, potrebuje stav opitosti. Takže už viem,že je obrovsky problem, ked začne, lebo to nikdy neskončí pri jednom alebo dvoch.

kikusahoj
4. nov 2025

@anonym_autor mam priatela,sme spolu 6 rokov. Ked sme sa spoznali,tiez mal partiu "kamosov", s ktorymi pravidelne chodili popijat ako ten tvoj. Mne to teda pekne vadilo. Zacal byvat u mna, s partiou sa prestal casom stykat. Teraz si da pivo raz za rok a tie opijacke zrazy mu nechybaju a ti podareni kamosi tiez nie.

luccys
4. nov 2025
@anonym_71689b

Vlastna skusenost-do bodky to bolo takto aj u nas.Nezlepsilo sa to nikdy iba mne to vadi dnes neznesitelne.Co urobim po tolkych rokoch???Mal mi toto povedat niekto pred rokmi,ked som bola na tvojom mieste.Ze sa to nikdy nezlepsi,ze cloveka nezmenis,ze mam hladat stastie tam,kde mame rovnake hodnoty a pohlad na tak zasadne veci.Rokmi bude menej a menej ochotny o tom co len diskutovat,nieto to riesit.Ja na tvojom mieste by som sa rozisla a nevratila.Alkohol NIE.

@anonym_71689b Teraz to vidis inak, ale som si na 99% ista, ze keby ta aj niekto varoval, ostala by si s nim. Tak to proste je. Zamilovani su hluchi a slepi. Logicke argumenty nefunguju. Iste, keby si vedela vtedy, co vies dnes, rozhodla by si sa inak. Lenze to sa bohuzial neda.

denithestrange1993
4. nov 2025

@anonym_autor a to naozaj musi byt kazdy piatok v nalade? Ako nepoviem ist sa odreagovat 1-2 piva po skonceni prac tyzdna ale dohnat to do opilosti kazdy vikend to je za mna varovny signal. Jeho nervovy system je uz zvyknuty sa takto "odmeňovat,relaxovat". Pride tazsie obdobie a zrazu sa z piatka stane kazdodenna zalezitost.

anonym_71689b
4. nov 2025
@luccys

@anonym_71689b Teraz to vidis inak, ale som si na 99% ista, ze keby ta aj niekto varoval, ostala by si s nim. Tak to proste je. Zamilovani su hluchi a slepi. Logicke argumenty nefunguju. Iste, keby si vedela vtedy, co vies dnes, rozhodla by si sa inak. Lenze to sa bohuzial neda.

@luccys Ja to skor vidim tak,ze som tomu vtedy neprikladala vahu,nevnimala som to z dlhodobeho hladiska.Toez som mala bujaru mladost,ruka hore.Ale nemala som skusenosti a neuvedomovala si,ze tak ako to mam ja - ze pride rodina deti a ja to vsetko necham za sebou a zameriam sa na rodinu,ze on to tak mat nebude.Ako hovorim,nebyva spity,ale alkohol je unho norma,samozrejmost,bez neho nevie a nechce byt a na tom uz nikto nikdy nic nezmeni.Ale ja som uz dnes mudrejsia a zameriavam svoju pozornost cas a peniaze na deti a samu seba.Nech si robi co chce,jeho nezmenim.

lolapocarovska
Odpoveď bola odstránená
cacianka
5. nov 2025

Je alkoholik, či je roztomilý a milučký, či nie. pije dosť a pravidelne, k tomu aj cez týždeň si lupne na chuť, tak to len potvrdzuje. Celý život mám pred očami alkoholikov v rodine, v okolí, vyše 20 rokov mám aj odborné skúsenosti z komunitných terapií liečených alkoholikov ( a iné závislosti)

zuzanita1609
5. nov 2025
@cacianka

Je alkoholik, či je roztomilý a milučký, či nie. pije dosť a pravidelne, k tomu aj cez týždeň si lupne na chuť, tak to len potvrdzuje. Celý život mám pred očami alkoholikov v rodine, v okolí, vyše 20 rokov mám aj odborné skúsenosti z komunitných terapií liečených alkoholikov ( a iné závislosti)

@cacianka tak tak,tiež mám skúsenosti s alkoholikmi v rodine,moji strykovia (maminy bratia),ani jeden sa neoženil, pretože bola presnejšia fľaška,bohužiaľ jeden zomrel tragicky kvôli alkoholu na ceste a ten druhý má problémy s cievami,nedokrvuje. Výhovorky boli,ako mi mamina vravela,keď si nemôžu nájsť partnerku na dlhšie, rodičom sa nepáčila,bola lenivá,bola všeličo,no nakoniec sme pochopili, že fľaška bola tá, ktorá neodvrávala,ako vie žena. Keď je alkohol v rodine, všetci to vidia,iba alkoholik nie,veď však pivo ku pivu,poldecak ku poldecaku s kamarátmi ešte nikoho nezabilo...cocotina 😑.

anonym_8a00ac
5. nov 2025
@anonym_5a95b2

@anonym_autor chlap ktorý sa nevie ovládať a nevie kedy má dosť je k ničomu

keď sa nevie ovládať v čase relatívnej pohody a pokoja, čo bude robiť v stresových situáciách, ak bude kríza v práci, bude nevyspatý kvôli uplakanému dieťaťu, málo sexu, viac zodpovednosti o rodinu tak jediné potešenie na ktoré bude čakať je rozbiť sa cez víkend s kamošmi a zabudnúť na starosti, ak vôbec vydrží do víkendu a nebude chcieť zabudnúť na problémy aj cez týždeň
ty mu to začneš vyčítať, tak prídu aj prvé facky, veď kamoši ho usmernia aby ukázal kde je tvoje miesto

@anonym_5a95b2 presne toto 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

any_soj
6. nov 2025

@anonym_autor "Ja mu môžem ukázať, ako môže zdravšie žiť a postarať sa o neho, on ma zase naučí, ako byť spoločenskejšia, lebo som dosť uzavretý typ a neviem sa baviť s ľuďmi."

Za 1. nie, nezmeniš ho!!! Najväčšia klasická chýba stroskotanych vzťahov - myslela som, že ho zmením. Nie, toto nie je na romantický vzťah, ale na závislý vzťah na štýl "dospelý + dieťa", kde sa môžeš snažiť zachraňovať.

Za 2. Ako ťa naučí byť spoločenskejšia? Tým, že ti ukáže, že na to treba alkohol??? Toto, čo robí, nie je spoločenské správanie. Je to zneužitie spoločnosti na ospravedlnenie svojej závislosti.

Za 3. hocikedy cez týždeň ešte pomedzi to ide na 2-3 pivá do 23? A ty sa pýtaš, či má problém s alkoholom? Áno má, obrovský.

Tie reči že to nerobí aby ti ubližoval.... Ty kokso, milé od neho.

Ste nekomlatibilni. Ty chceš partnerský život, spoločenský život, rodinu. On žiaľ podľa toho, čo opisuješ, chce doma zázemie, kam sa môže vrátiť, keď mu to vyhovuje (časom to kľudne môže byť menej a menej, keď ho tam budú čakať ukričané deti), chce navarené, chce emocionálnu podporu keď o ňu požiada, chce alkohol, a sex.

A to, že ak pôjdeš s ním, skončí skôr... Veď vie, že si doma, môže sa za tebou vrátiť, ak by chcel s tebou byť... Ale - toto zvalovanie zodpovednosti na teba, to je hrôza. A keby nebol s tebou, a povedzme mal dovolenku (ak teda ho zatiaľ drží práca, aby sa neopil cez týždeň), tak by pil každý deň? Ako dlho mu budeš stačiť na to, aby nepil častejšie?

Nielen ty máš ešte ružové okuliare, aj pre neho je ešte vzťah v rovnakej fáze. A si vezmi, že takto sa k tebe správa s ružovými okuliarmi. Že teda je aspoň ochotný ísť na výlet, hoci večer potom aj tak si krčmy. Ako sa k tebe bude správať, keď jeho ružové okuliare opadnu?

Dospelý muž s takýmto koníčkom... S takýmto mrhanim času a peňazí, mrhanim svojho života. Veď by sa mohol normálne rozvíjať, učiť sa nové veci, slúžiť druhým cez nejaké dobrovoľníctvo,.... Rozumiem, že ti ho je ľúto. Aj mne ho je úprimne ľúto. Ale ty ho nemôžeš zachraňovať z pozície jeho partnerky.

Pusti si skvelý podcast Ako si nezobrat teľa zvlášť prvá časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu.

Chceš vzťah na celý život. Odporúčam riadiť sa tým, čo v tej časti hovoria. Je to o tom, ako zistiť, či je druhý ozaj schopný milovať. Musíš hľadať, a to hľadať slobodne. Slobodná ísť ďalej hneď, ako zistis, že toto nie. A potrebuješ to vedieť zistiť pri každom mužovi čo najskôr. A to sa nerobí tak, že s ním začneš mať sex a bývať. Naopak, to vo fáze psychologického zbližovania zaslepuje. Lebo veď oxytocín a podobne. Človek potom prehliada a toleruje veci, čo by inak nerobil a zostáva vo vzťahu aj ak by inak už dávno z neho odišiel. Držím ti palce.
https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...

luccys
6. nov 2025
@any_soj

@anonym_autor "Ja mu môžem ukázať, ako môže zdravšie žiť a postarať sa o neho, on ma zase naučí, ako byť spoločenskejšia, lebo som dosť uzavretý typ a neviem sa baviť s ľuďmi."

Za 1. nie, nezmeniš ho!!! Najväčšia klasická chýba stroskotanych vzťahov - myslela som, že ho zmením. Nie, toto nie je na romantický vzťah, ale na závislý vzťah na štýl "dospelý + dieťa", kde sa môžeš snažiť zachraňovať.

Za 2. Ako ťa naučí byť spoločenskejšia? Tým, že ti ukáže, že na to treba alkohol??? Toto, čo robí, nie je spoločenské správanie. Je to zneužitie spoločnosti na ospravedlnenie svojej závislosti.

Za 3. hocikedy cez týždeň ešte pomedzi to ide na 2-3 pivá do 23? A ty sa pýtaš, či má problém s alkoholom? Áno má, obrovský.

Ste nekomlatibilni. Ty chceš partnerský život, spoločenský život, rodinu. On žiaľ podľa toho, čo opisuješ, chce doma zázemie, kam sa môže vrátiť, keď mu to vyhovuje (časom to kľudne môže byť menej a menej, keď ho tam budú čakať ukričané deti), chce navarené, chce emocionálnu podporu keď o ňu požiada, chce alkohol, a sex.

A to, že ak pôjdeš s ním, skončí skôr... Veď vie, že si doma, môže sa za tebou vrátiť, ak by chcel s tebou byť... Ale - toto zvalovanie zodpovednosti na teba, to je hrôza. A keby nebol s tebou, a povedzme mal dovolenku (ak teda ho zatiaľ drží práca, aby sa neopil cez týždeň), tak by pil každý deň? Ako dlho mu budeš stačiť na to, aby nepil častejšie?

Nielen ty máš ešte ružové okuliare, aj pre neho je ešte vzťah v rovnakej fáze. A si vezmi, že takto sa k tebe správa s ružovými okuliarmi. Že teda je aspoň ochotný ísť na výlet, hoci večer potom aj tak si krčmy. Ako sa k tebe bude správať, keď jeho ružové okuliare opadnu?

Dospelý muž s takýmto koníčkom... S takýmto mrhanim času a peňazí, mrhanim svojho života. Veď by sa mohol normálne rozvíjať, učiť sa nové veci, slúžiť druhým cez nejaké dobrovoľníctvo,.... Rozumiem, že ti ho je ľúto. Aj mne ho je úprimne ľúto. Ale ty ho nemôžeš zachraňovať z pozície jeho partnerky.

Pusti si skvelý podcast Ako si nezobrat teľa zvlášť prvá časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu.

Chceš vzťah na celý život. Odporúčam riadiť sa tým, čo v tej časti hovoria. Je to o tom, ako zistiť, či je druhý ozaj schopný milovať. Musíš hľadať, a to hľadať slobodne. Slobodná ísť ďalej hneď, ako zistis, že toto nie. A potrebuješ to vedieť zistiť pri každom mužovi čo najskôr. A to sa nerobí tak, že s ním začneš mať sex a bývať. Naopak, to vo fáze psychologického zbližovania zaslepuje. Lebo veď oxytocín a podobne. Človek potom prehliada a toleruje veci, čo by inak nerobil a zostáva vo vzťahu aj ak by inak už dávno z neho odišiel. Držím ti palce.

@any_soj 👏👏

katkazuz
6. nov 2025
@any_soj

@any_soj
Dokonalé zhrnutie 👍👍👍
Pre mňa by bolo najhoršie koľko času, peňazí, energie premrhal a prečo vlastne? Pre pár príjemných chvíľ? Páči sa mu, že robí kamarátom “opičku”?
A ešte si dobrovoľne ničí mozgové bunky.
Mám v blízkom okruhu človeka, ktorý 4 roky pred 50-
kou skončil s mozgovou encephalopatiou zapríčinenou alkoholom. Konečná.

Strana
z5