icon

Kedy sa pitie partnera stáva problémom?

4. nov 2025

Ahojte,
potrebovala by som poradiť, lebo stojím pred veľkou dilemou a zvažujem, ako ďalej. Už vyše roka mám priateľa (39 r., ja mám 32), ktorý je dobrosrdečný, láskavý, skvelý. Asi 6 mesiacov bývam u neho, a hoci zo začiatku bol dosť bordelár, vycvičila som ho :D a v domácnosti sa mi snaží pomáhať. Problém je, že viac-menej každý piatok/sobotu chodí s kamarátmi do svojej obľúbenej krčmy piť. Začnú večer o siedmej a domov sa vráti opitý o nejakej druhej-tretej. Vadí mi to, neznášam smrad cigariet a alkoholu, prekáža mi ako opitý funí a pletie sa mu jazyk. Jediným plusom je, že keď sa opije, je veľmi rozkošný a rozpráva mi, ako ma ľúbi, aký je šťastný, že ma má a pod. Proste vtedy z neho priam srší láska, nikdy nie je agresívny. V spoločnosti je takisto veľmi obľúbený, kamaráti majú z neho srandu, keď pije. Mne to však prekáža čoraz viac. Keď sa na druhý deň zobudí, väčšinou celý ďalší deň preleží v posteli. Už som mu niekoľkokrát povedala, že mi to pitie a neskoré príchody vadia. On mi na to povedal, že to berie ako zábavu s kamarátmi a že to vnímam prehnane a maľujem si najhoršie možné scenáre (je pravda, že sa bojím, že v budúcnosti sa to pitie ešte zhorší a bude kvôli tomu mať zdravotné problémy). Povedal mi, že by chcel, aby som do spoločnosti chodila občas s ním, dal by si 2-3 pivá a šli by sme domov. Kvôli MNE by vraj šiel skôr domov... Ale prečo nejde domov skôr, keď tam nie som? Lebo mu je s kamarátmi dobre. A ja potom nemôžem spať a plačem doma do vankúša. Preháňam to? Kedy sa pitie považuje za problém, a kedy je to OK? Naozaj musím plánovať vopred na každý víkend nejaký výlet, len aby som mu zabránila ísť sa v piatok strieskať? Nechcem byť policajtka, ktorá ho komanduje, ale vyčerpáva ma strach, že sa niečo stane, že sa z priateľa stane alkoholik a ja sa budem do konca života trápiť. A možno fakt preháňam, lebo chodí normálne do práce, je to slušný človek, ktorý mi v mnohých ohľadoch rozumie a správa sa ku mne lepšie ako ktokoľvek iný. Čo mám robiť? Mám sa s tým zmieriť? Som precitlivelá?

Strana
z5
biba_18
4. nov 2025

áno, je to problém... a nie, nemáš sa s tým zmieriť. rob všetko preto aby nechodil ani raz za týždeň, ani každý druhý týždeň tak aby prišiel opitý .. pár pív je ok, ale nie že sa mu moce jazyk, prepana ...

tundra
4. nov 2025

Vela stastia...

anonym_23c38b
4. nov 2025

@anonym_autor pitie je vzdy problém. V jeho veku sa uz nezmeni. Odid od neho co najskor a alkoholikov si uz nehladaj. Existuju aj plne funkčný alkoholici, aj medzi inteligentnymi ludmi, aj vo vysokej politike. To ze chodí do práce, ho nijak neospravedlňuje.

anonym_ff1c4f
4. nov 2025

že sa z priateľa stane alkoholik

tvoj priateľ je už alkoholik.

brrunetkaa
4. nov 2025

Nie si precitlivelá. Ja by som to netolerovala. Raz za nejaké 2-3 mesiace, polroka, ok nech si ide, ale každý víkend? A ešte sa vkuse opiť? Absolútne nie. Zial, s kým si, taký si. Ak ma kamarátov, ktorí ako jedinu zábavu poznajú bar a alkohol, tak to ťažko zmení. Možno keby si nájdete spoločne hoby a v sobotu by ste Napr spolu vyšli na turistiku alebo behat, bicyklovať whatever a našiel by si iné záľuby, tak by ho to prešlo. Ale určite by som si na to nezvykala a radšej isla od neho…

autor
4. nov 2025

A nie je alkoholik človek, ktorý pije každý deň? Lebo on nepije, keď ide na druhý deň do práce. A keď nie je ku mne agresívny ani zlý, tak mám pocit, že reagujem prehnane. Každý chlap potrebuje vypnúť sem-tam... Ja ho veľmi ľúbim a nechcem, aby sa mu niečo stalo. Mám pocit, že jeden druhému máme čo dať... Ja mu môžem ukázať, ako môže zdravšie žiť a postarať sa o neho, on ma zase naučí, ako byť spoločenskejšia, lebo som dosť uzavretý typ a neviem sa baviť s ľuďmi.

barka1
4. nov 2025

Takto funguje vela chlapov a nie su to žiadni alkoholici.
Plakat do vankusa kvoli tomu nemusíš.

laskonka_lasky
4. nov 2025

Ze rozkosny ked je opity a srsi z neho laska..to hadam nemyslis vazne..nikto nie je rozkosny ked je opity🤮 nedaj sa opantat opileckymi recami..

biba_18
4. nov 2025

@barka1 ale áno, sú alkoholici... alkoholik nie je iba ten čo pije každý deň ... aj ten kto pije pravidelne každý piatok tak že sa opije je alkoholik... hovorí sa im nárazoví pijani ...

anonym_6f795b
4. nov 2025
@anonym_autor

A nie je alkoholik človek, ktorý pije každý deň? Lebo on nepije, keď ide na druhý deň do práce. A keď nie je ku mne agresívny ani zlý, tak mám pocit, že reagujem prehnane. Každý chlap potrebuje vypnúť sem-tam... Ja ho veľmi ľúbim a nechcem, aby sa mu niečo stalo. Mám pocit, že jeden druhému máme čo dať... Ja mu môžem ukázať, ako môže zdravšie žiť a postarať sa o neho, on ma zase naučí, ako byť spoločenskejšia, lebo som dosť uzavretý typ a neviem sa baviť s ľuďmi.

@anonym_autor máte dobre ružové okuliare a mali by ste navštíviť planétu zem ... Pevne nohami na zemi. Veľmi dobre vie a to VEĽMI DOBRE že vám to vadí a nič s tým nerobí tak kde je teraz jeho dobrosrdečnosť??? Lebo každý víkend je to prúser....

anonym_9e7225
4. nov 2025
@anonym_ff1c4f

že sa z priateľa stane alkoholik

tvoj priateľ je už alkoholik.

@anonym_ff1c4f Zobrala si mi to z ust.

lentakyterapeut
4. nov 2025

@anonym_autor opity nie je rozkosny. Trosku samu seba klames

brontofuz
4. nov 2025
@barka1

Takto funguje vela chlapov a nie su to žiadni alkoholici.
Plakat do vankusa kvoli tomu nemusíš.

@barka1 áno je to alkoholik alebo vsetci čo tak fungujú sú alkoholici

anonym_cbc47d
4. nov 2025

@anonym_autor tu je problem ze to nie je sem tam ale kazdy kazducicky blby vikend. To sa uz potom clovek ani nan netesi.

zuzanita1609
4. nov 2025

Alkoholik je ten, ktorý pije pravidelne , čiže aj ten, ktorý pije deň za dňom,aj ten ktorý pije víkend za víkendom. Nepoviem,že si dá jedno dva pivá a ide domov ešte v "normálnom" stave,ale každý víkend to by si už mala porozmýšľať,ako ďalej. Pretože sa veľmi ľahko môže stať,že tie intervaly sa budú zmenšovať,bude to už každý druhý deň a aj tie nálady alkoholické sa budú meniť. Ak ľúbi aj on teba,tak si dá s kamarátmi nealko pivo a bude aj 🐺 sýty,aj 🐑 celá. Skús mu to navrhnúť a výhovorky,že ho kamaráti vysmejú, neprejdu 😏.

sissy27
4. nov 2025

@anonym_autor medzi hobby a zavislostou je velmi tenka hranica. Ak sa nevie inak zabavit a vyplnit si volny cas ako ozierackou s kamosmi, tak za mna tu hranicu uz prekrocil.
A ty sa tiez rozhodni, ci ti vadi ako sa mu opitemu pletie jazyk, alebo je to rozkosne 🙈 ja som teda este nevidela nikdy opiteho cloveka, ktory by bol zaroven rozkosny.

anonym_e06680
4. nov 2025

on ma 39 a zije zivot dvadsiatnika, mentalne zaspal dvadsat rokov dozadu a toto je pre teba akoze terno? ved to je cisty luzer, ak je toto jeho relax, tak sa ti naozaj cudujem dievca - si slepa, hlucha - zjavne este si zalubena - pockaj este rok dva, ked ti padnu ruzove okuliare a potom uz budes realne v riti - v spolocnom byvani, zavazkami a naozaj nasrata

anonym_9e7225
4. nov 2025

"Naozaj musím plánovať vopred na každý víkend nejaký výlet, len aby som mu zabránila ísť sa v piatok strieskať?"
Toto poznam aj z okolia. Ze zeny furt rozmyslaju, kalkuluju, planuju cesty autom atd., lebo to je aspon aka-taka zaruka, ze muz vtedy nebude pit.
Mna by to teda nebavilo, robit dospelemu chlapovi vychovavatelku a byt stale v strehu.

A btw, snazi sa MI pomahat v domacnosti. On tam nebyva ci ako? Ale to uz je mimo temy.

biba_18
4. nov 2025

@anonym_9e7225 už aj to tu bolo v nie jednej diskusii - pripravila program, zorganizovala celú rodinu aj s deťmi - a bum, mužiček došiel naliaty domov a na žiaden výlet sa nešlo. dokonca ani na dovolenku ...

anonym_9e7225
4. nov 2025
@biba_18

@anonym_9e7225 už aj to tu bolo v nie jednej diskusii - pripravila program, zorganizovala celú rodinu aj s deťmi - a bum, mužiček došiel naliaty domov a na žiaden výlet sa nešlo. dokonca ani na dovolenku ...

@biba_18 Nj, niekedy nevyda, no😄

anonym_33dd10
4. nov 2025

No toto by mi teda vadilo.Moj muž tiež ide do krčmy raz za týždeň, ale ide o 17 a o 19 je uz triezvy doma.Ide pokecat a dat si jedno pivo, v lete idú aj decka, su tam trampolíny, ihrisko a tak

ivik4
4. nov 2025

Ja alkohol nestrpim ,nebola by som s nim a odisla z kratsej cesty. Nevieme ci chcete rodinu ale takto je to jednoduchsie. Ale to som ja

autor
4. nov 2025

Ťažko sa mi číta táto diskusia. Ľúbime sa, ale prvé roky vzťahu sú asi vždy najkrajšie a najružovejšie. Bojím sa, že časom sa to zhorší. A možno by sa to u neho nezhoršilo, keď týmto štýlom žije v podstate od puberty, a jednoducho nie sme kompatibilní.

luccys
4. nov 2025

Este keby mal 22, by som to chapala. Ale 39 a chodi sa opijat kazdy vikend? 🚩🚩
Len dufam, ze nezijes v predstave, ze po dietati sa zmeni. Lebo-nie.
Bude vylihovat v posteli po pijatike a budes na dieta sama.

alkoholik
4. nov 2025

Podla mna hladate probelm kde nieje. ( Zatial) Nicit si vztah kvoli tomu nema podla mna zmysel ale predpokladam ze vela komentarov tu bude ze je alkoholik.
Nechat si radit na tomto pri.... fore nieje naj cesta. Poznam vela ludi co takto ziju a nie niesu alkoholici. Skor by mi vadilo ten nasledovny den ze je v ... Ja by som to riesil. Nech si da 3-4 pivka a ide domov.

moonlight1210
4. nov 2025

"Kvôli MNE by vraj šiel skôr domov... "

Ake krasne arugumenty ludi, co maju potrebu robit veci, co robia a nechcu sa ich vzdat, na ukludnenie svojho svedomia.
Keby si tam bola, tak by siel. Aha. A ked tam nie si, tak sa za tebou vobec neponahla.
Tak nech tieto rozpravky hovori svojej starej mame.
Siel by mozno raz. Potom by si vypocul posmesky od kamosov a uz by to dalsi raz bolo: "ved este jedno", "ved este nie je ani polnoc", "nalej si aj ty este" (obvykle okamzite zavrsene objednavkou dalsieho nevyziadaneho pohara pre teba, aj ked povies nie. Absolutny nerespekt k tomu, co chces ty. A ak ho odmietnes, tak nutenie. Ak ho odsunies stranou, tak posmesky a rypanie.), "kam sa ponahlas", "nevies sa zabavit", "nebud sucha", "moji kamosi si o tebe myslia...", "ak mas rada, tak...", "iba si ma tam strapnila a seba tiez".

Vies ako to je. Aky si, to pritahujes. Akych ludi si okolo seba vyberas, tak sa formujes.
To ma teraz on.

Ked mas desat kamosov, s ktorymi flamujes po vikendoch a veris, ze si pre nich spravny chlapik/baba, a zmenis zivot, tak ti horko-tazko ostane jeden. Lebo pre zvysok sa stanes cudzim, cudakom, nudnym, uz s tebou nie je zabava, podpapucnikom, suchar, ...
Takze to vlastne neboli kamarati, ale ludia, s ktorymi si zdielala iba rovnake prostredie a potreby. Nespajalo vas uprimne priatelstvo, iba rovnaka situacia.

anna777115
4. nov 2025
@anonym_autor

Ťažko sa mi číta táto diskusia. Ľúbime sa, ale prvé roky vzťahu sú asi vždy najkrajšie a najružovejšie. Bojím sa, že časom sa to zhorší. A možno by sa to u neho nezhoršilo, keď týmto štýlom žije v podstate od puberty, a jednoducho nie sme kompatibilní.

@anonym_autor Budeš trpieť celý vzťah pri ňom. Ty, máš ine nastavenie ako on a on sa kvoli tebe nemieni meniť. Tebe to bude vadiť stále viac a viac a z veĺkej lásky prejdeš do hnusu a nenavisti. Ružove okuliare opadnu a uvidiš holu pravdu, že s takymto nespoĺahlivym individuom sa neda spolocne nič planovat, nedá sa na neho spoĺahnut, neda sa mu veriť a tie intervali sa budu skracovať, hlavne ak pridu deti, bude sa chciet ist vyventilovať a zbavit zodpovednosti. Sú dva typy chlapov. Rodinne založení a krčmove, kamaratske, párty typy. Ty si vyfasovala toho druheho, nesprávneho pre život. S takymto typom chlapa možeš byť super kamoška, lebo oni sú vtipní, zábavní, ale rodinu a vzťah by som si s ním nezakladala.

unicornlady
4. nov 2025

Ako dieťa z rodiny alkoholika (otec), je toto pre mňa proste NIE!

Určite nechceš svoj život pretrpieť a strachovať sa, kde je, kedy príde domov a v akom stave. A potom, keď sa majú na to pozerať ešte aj deti.

brontofuz
Autor odpoveď zmazal
brontofuz
4. nov 2025
@alkoholik

Podla mna hladate probelm kde nieje. ( Zatial) Nicit si vztah kvoli tomu nema podla mna zmysel ale predpokladam ze vela komentarov tu bude ze je alkoholik.
Nechat si radit na tomto pri.... fore nieje naj cesta. Poznam vela ludi co takto ziju a nie niesu alkoholici. Skor by mi vadilo ten nasledovny den ze je v ... Ja by som to riesil. Nech si da 3-4 pivka a ide domov.

@alkoholik Záver
Aj keď sa tento človek cez týždeň alkoholu nedotkne, jeho správanie spĺňa viaceré kritériá škodlivého užívania alkoholu (alkoholizmus podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb má viacero štádií).
Podľa odborníkov v oblasti liečby závislostí je nárazové pitie do opitosti (binge drinking), ktoré je navyše pravidelné, považované za veľmi rizikové správanie, ktoré často prechádza do plne rozvinutej závislosti.
Ak by ste ho chceli označiť, presnejšími pojmami by mohli byť:
Škodlivé užívanie alkoholu
Rizikový pijan
Vysoko funkčný alkoholik (ak počas týždňa normálne funguje v práci a rodine)
V každom prípade ide o problém, ktorý si vyžaduje pozornosť a hrozí prechodom do chronickej, ťažkej závislosti.

Strana
z5