icon

Kedy sa pitie partnera stáva problémom?

4. nov 2025

Ahojte,
potrebovala by som poradiť, lebo stojím pred veľkou dilemou a zvažujem, ako ďalej. Už vyše roka mám priateľa (39 r., ja mám 32), ktorý je dobrosrdečný, láskavý, skvelý. Asi 6 mesiacov bývam u neho, a hoci zo začiatku bol dosť bordelár, vycvičila som ho :D a v domácnosti sa mi snaží pomáhať. Problém je, že viac-menej každý piatok/sobotu chodí s kamarátmi do svojej obľúbenej krčmy piť. Začnú večer o siedmej a domov sa vráti opitý o nejakej druhej-tretej. Vadí mi to, neznášam smrad cigariet a alkoholu, prekáža mi ako opitý funí a pletie sa mu jazyk. Jediným plusom je, že keď sa opije, je veľmi rozkošný a rozpráva mi, ako ma ľúbi, aký je šťastný, že ma má a pod. Proste vtedy z neho priam srší láska, nikdy nie je agresívny. V spoločnosti je takisto veľmi obľúbený, kamaráti majú z neho srandu, keď pije. Mne to však prekáža čoraz viac. Keď sa na druhý deň zobudí, väčšinou celý ďalší deň preleží v posteli. Už som mu niekoľkokrát povedala, že mi to pitie a neskoré príchody vadia. On mi na to povedal, že to berie ako zábavu s kamarátmi a že to vnímam prehnane a maľujem si najhoršie možné scenáre (je pravda, že sa bojím, že v budúcnosti sa to pitie ešte zhorší a bude kvôli tomu mať zdravotné problémy). Povedal mi, že by chcel, aby som do spoločnosti chodila občas s ním, dal by si 2-3 pivá a šli by sme domov. Kvôli MNE by vraj šiel skôr domov... Ale prečo nejde domov skôr, keď tam nie som? Lebo mu je s kamarátmi dobre. A ja potom nemôžem spať a plačem doma do vankúša. Preháňam to? Kedy sa pitie považuje za problém, a kedy je to OK? Naozaj musím plánovať vopred na každý víkend nejaký výlet, len aby som mu zabránila ísť sa v piatok strieskať? Nechcem byť policajtka, ktorá ho komanduje, ale vyčerpáva ma strach, že sa niečo stane, že sa z priateľa stane alkoholik a ja sa budem do konca života trápiť. A možno fakt preháňam, lebo chodí normálne do práce, je to slušný človek, ktorý mi v mnohých ohľadoch rozumie a správa sa ku mne lepšie ako ktokoľvek iný. Čo mám robiť? Mám sa s tým zmieriť? Som precitlivelá?

princkrason
4. nov 2025

vsak mu daj test ci vydrzi ist s kamosmi do baru a nebude pit alkohol , ze ci to da aspon 3 mesiace , ak ano tak nie je alkoholik

brontofuz
4. nov 2025
@princkrason

vsak mu daj test ci vydrzi ist s kamosmi do baru a nebude pit alkohol , ze ci to da aspon 3 mesiace , ak ano tak nie je alkoholik

@princkrason alkoholik je aj clovek co si da 4x do tyzdna poharik vina alebo piva, jednoducho pijes to preto ze mas na to chut, alkohol je droga a je škodlivá

anonym_a1e670
4. nov 2025

Ak niekto naozaj ma rád a nieje závisly
určite nebude mať problém nevypit si

bludna
4. nov 2025

@anonym_autor Pre mna je cely tvoj prispevok jeden velky red flag. A to nemyslim len s ohladom na tvojho partnera.

hopsas
4. nov 2025

@anonym_autor nad čím prosím ťa špekulujes? Veď ako píšeš je taký rozkošný keď je ožratý a vtedy ťa najviac ľúbi? A každý víkend sa opije skoro do bezvedomia podľa toho čo píšeš a aj tak ťa ľúbi? Veľa nešťastných manželstiev takto začínalo. Ja ti odporúčam vezmi si ho, po svadbe sa to určite zmení. Teraz ešte nie, ale po svadbe určite.

muchotrafka298
4. nov 2025
@anonym_autor

A nie je alkoholik človek, ktorý pije každý deň? Lebo on nepije, keď ide na druhý deň do práce. A keď nie je ku mne agresívny ani zlý, tak mám pocit, že reagujem prehnane. Každý chlap potrebuje vypnúť sem-tam... Ja ho veľmi ľúbim a nechcem, aby sa mu niečo stalo. Mám pocit, že jeden druhému máme čo dať... Ja mu môžem ukázať, ako môže zdravšie žiť a postarať sa o neho, on ma zase naučí, ako byť spoločenskejšia, lebo som dosť uzavretý typ a neviem sa baviť s ľuďmi.

@anonym_autor nie, alkoholik nie je ten, co pije kazdy den, je to kazdy, kto sa oziera pravidelne aj nepravidelne. Aj pohar vina, ked si ho musi dat kazdy vecer napriklad je alkoholizmus a na Slovensku velmi tolerovany. Tvoj partner alkoholik je a tazky. Lebo nie, neexistuje "mily opilec", proste je to clovek, ktory sa opija pod obraz bozi a je jedno, ze je to raz tyzdenne. Nevie byt bez toho. Stopni to, kym je cas. Lebo on sa jednoducho nezmeni. Hrdo pises, ze bol bordelar, ale ty si ho prevychovala. No tak to urcite. Si jeho sluzka v domacnosti, tak uz nie je bordelar tym padom? Ja mam takeho kamarata, jemu upratuju v praci kolegyne, lebo sa hanbia, ako to u neho v kancli vyzera. Doma detto. Spina hocikde, jemu je to jedno.

brontofuz
4. nov 2025
@anonym_a1e670

Ak niekto naozaj ma rád a nieje závisly
určite nebude mať problém nevypit si

@anonym_a1e670 slovo mat rád je, ze je alkoholik, Slováci sú celkovo alkoholici len si to nechcete priznať.

sova7
4. nov 2025

Ak potrebuje na uvoľnenie a zábavu alkohol ak je alkohol pre neho sucast zábavy ak pitie obhajuje tak je alkoholik. Alkoholikov je viac druhov sezónny, hladinkar, ľudia co pijú vo voľnom čase. Poznala som rodinu kde boli traja opilci. Jeden keď sa opil bol agresivny zly robil cirkus, druhý drichmal tretí bol veselý milucky zábavný. Mne by vadilo keby sa na mňa chlap pripoto usmieva a zrazu je sama láska a milé slovo keď je ožraty ale tak je na tebe či ti k životu stačí opilec

anonym_a1e670
4. nov 2025
@brontofuz

@anonym_a1e670 slovo mat rád je, ze je alkoholik, Slováci sú celkovo alkoholici len si to nechcete priznať.

@brontofuz alkoholici vymieraju,uz sa presedlava na iné závislosti🫣
No závislosť ako závislosť

anonym_a886b1
4. nov 2025

@anonym_autor tu nejdes dva tabory, zeny co neznasaju alkohol a pitie, a druhe, ktorym toto vobec nepride cez. A obe skupiny maju pravdu, lebo ide len o to, ako to beries ty. OBA tabory dokazu nepekne prehanat. Zbytocne sa asi vobec vyjadrovat.. za mna socializacia dnes ak este nejaka je, je uspech. To ze ma kamaratov, je oblubeny a ma s kym ist von, kym ty reves doma do vankusa = to je problem, je na zvazenie kto z vas je divni. Mne sa zda napr v dnesnej dobe horsie ako opit sa s kamosmi problem to, ze uz socialne neziju ludia = lebo musia vsade chodit za rucicky s polovickami. A niekomu to pride roztomile a ze to tak ma byt :DDd

Mne prekazalo na takychto akciach jedine to na druhe rano, cize napr u ans som ja nenenechala chlapa lehnit v posteli cely den, proste mna figu zaujimalo ze mu je zle.. nech sa pozbiera, alebo kontroluje kolko toho vypije nabuduce. Inak som normalna vyrovnana zena, co si dokaze spravit svoj program a urcite sa netutkam s opitym chlapom o 2hej rano, ja totiz davno spim, a on spi na gauci.. kym sa rano neokupe, nehodi veci do pracky atd.

sova7
4. nov 2025
@biba_18

áno, je to problém... a nie, nemáš sa s tým zmieriť. rob všetko preto aby nechodil ani raz za týždeň, ani každý druhý týždeň tak aby prišiel opitý .. pár pív je ok, ale nie že sa mu moce jazyk, prepana ...

@biba_18 ani pár pív ak ich potrebuje pravidelne nie je ok alkohol nie je ok je to droga.

biba_18
4. nov 2025

@sova7 pár pív myslím 2-3, to zas môže byť spoločenská záležitosť, nie záležitosť závislosti ...

brontofuz
4. nov 2025
@biba_18

@sova7 pár pív myslím 2-3, to zas môže byť spoločenská záležitosť, nie záležitosť závislosti ...

@biba_18 daj si to chat gpt alebo gemini aby si tomu pochopila = )

autor
4. nov 2025

2-3 pivá by mi nevadili a nezakazovala by som mu, aby s tým úplne prestal, keď mu to pomáha vypnúť. Keby šiel tak na 2-3 hodiny von sa vyventilovať a prišiel by normálne domov, bola by som úplne spokojná. Ja zase nesedím vkuse doma, keď ide na pivo, zbehnem do fitka. Ale tam som dve hodiny a nie dobre že nie celú noc. A on napríklad cvičiť so mnou nechce chodiť, tak ako s ním ja nechcem chodiť piť. Tieto rozdiely ma ničia.

sova7
4. nov 2025
@anonym_autor

A nie je alkoholik človek, ktorý pije každý deň? Lebo on nepije, keď ide na druhý deň do práce. A keď nie je ku mne agresívny ani zlý, tak mám pocit, že reagujem prehnane. Každý chlap potrebuje vypnúť sem-tam... Ja ho veľmi ľúbim a nechcem, aby sa mu niečo stalo. Mám pocit, že jeden druhému máme čo dať... Ja mu môžem ukázať, ako môže zdravšie žiť a postarať sa o neho, on ma zase naučí, ako byť spoločenskejšia, lebo som dosť uzavretý typ a neviem sa baviť s ľuďmi.

@anonym_autor dospelú osobu nezmenis. Zle vzťahy a domáce násilie začína často tým ze žena si myslí že chlapa uzdravi zmení naučí zdravšie fungovať. Omyl. Takto to nefunguje. Alkoholik je aj to čo opisujes. Opije sa vždy keď ma možnosť keď nejde druhý deň do roboty keď ma voľno keď sa chce zabaviť. Nikdy nie je istota že to ustráži kľudne za čas už mu môže byť daka robota ukradnutá keď sa rozpije. Alkoholik nemusí byť agresívny. Podstata je že je pod vplyvom drogy. Takže ma iné vnímanie cítenie myslenie a nie je plnou pozornostou s tebou. A čo je ružové a pekne na ozratom chlapovi čo sa na teba sprosto usmieva? Ak on toto ako žije nevníma ako problem a žije takto od puberty nie je šanca že ho ty zmenis. Nulová. Toto je jeho životný štýl a nastavenie. Ani ty nemáš chcieť od partnera aby s teba aká si urobil inu osobu. Ak nie si veľmi spoločenská nájdi si niekoho s kým budete večer spolu pozerať telku alebo chodiť von spolu. Možno sa večer sami prechádzať. Partner ani ty nie ste pre seba navzájom projekt na zmenu. Máte spolu ladiť aký ste. Podstata osobnosti sa nikdy aj tak nezmení da sa s tým pracovat ak niekto chce. Viem že hľadáš moznosti ako s ním ostať čím je tento vzťah v poriadku ale vzťah s alkoholikom ok nie je. Zrejme aj ty si veľmi neveris a nie si si istá keď si myslíš že toto je zdravý vztah a myslíš si že iná dospela osoba sa má a dá vycvicit a že piť kazdy víkend je ok. Prečítaj si niečo o alkoholizmu zavislostiach a podobne. Alkohol je droga. Vždy ma pod kontrolou toho kto ju užíva nie naopak aj keď si zavislak myslí že to zvláda hranica keď to presvihne sa ustriehnuť nedá.

biba_18
4. nov 2025

@brontofuz nemusím si dávať žiadne gemini ... alkoholik je ten ktorý si ten alkohol dať musí ... to že si ho niekto dá neznamená že je alkoholik ... alkoholik je závislý človek

sova7
4. nov 2025
@biba_18

@biba_18 aj pár pív ak ich potrebuje a nevie sa inak uvoľniť je zavislost droga ako spoločenská záležitosť neexistuje zabaviť sa dá aj bez alkoholu

biba_18
4. nov 2025

@sova7 ale ty dávaš 2 veci dokopy - ja som písala že ak si dá 2-3 neznamená že je alkoholik lebo bez nich nevydrží ...

kikush182329
4. nov 2025

Ja narozdiel od ostatných odborníkov nedokážem z tohto povedať ci alkoholik je alebo nie. Každopádne uviazol v puberte. Toto uz sa na dospeleho muza nehodi. Ked budete mat dieta tak chce každý piatok travit dalej takto? Ako sa spraval ak sa vyskytol piatok, ked nemohol odist vypit s kamosmi? Za mna je prijatelnejsie dat si 2-3 piva kazdy vecer ako sa takto narazovo dorazit.

sova7
4. nov 2025
@biba_18

@sova7 ale ty dávaš 2 veci dokopy - ja som písala že ak si dá 2-3 neznamená že je alkoholik lebo bez nich nevydrží ...

@biba_18 ak vydrzi úplne bez alkoholu aspoň rok a nedá si ani ako súčasť zábavy potom ok inak je to druh alkoholizmu

sova7
4. nov 2025
@kikush182329

Ja narozdiel od ostatných odborníkov nedokážem z tohto povedať ci alkoholik je alebo nie. Každopádne uviazol v puberte. Toto uz sa na dospeleho muza nehodi. Ked budete mat dieta tak chce každý piatok travit dalej takto? Ako sa spraval ak sa vyskytol piatok, ked nemohol odist vypit s kamosmi? Za mna je prijatelnejsie dat si 2-3 piva kazdy vecer ako sa takto narazovo dorazit.

@kikush182329 prijateľné je nepiť vôbec. Alkohol je droga. Ani 2 , 3 piva večer nie sú ok. Je fuk či sa dorazi každý večer alebo sa celý týždeň teší na to ako sa dorazi cez víkend. Jeho život sa takto točí hlavne okolo alkoholu

autor
4. nov 2025
@sova7

@anonym_autor dospelú osobu nezmenis. Zle vzťahy a domáce násilie začína často tým ze žena si myslí že chlapa uzdravi zmení naučí zdravšie fungovať. Omyl. Takto to nefunguje. Alkoholik je aj to čo opisujes. Opije sa vždy keď ma možnosť keď nejde druhý deň do roboty keď ma voľno keď sa chce zabaviť. Nikdy nie je istota že to ustráži kľudne za čas už mu môže byť daka robota ukradnutá keď sa rozpije. Alkoholik nemusí byť agresívny. Podstata je že je pod vplyvom drogy. Takže ma iné vnímanie cítenie myslenie a nie je plnou pozornostou s tebou. A čo je ružové a pekne na ozratom chlapovi čo sa na teba sprosto usmieva? Ak on toto ako žije nevníma ako problem a žije takto od puberty nie je šanca že ho ty zmenis. Nulová. Toto je jeho životný štýl a nastavenie. Ani ty nemáš chcieť od partnera aby s teba aká si urobil inu osobu. Ak nie si veľmi spoločenská nájdi si niekoho s kým budete večer spolu pozerať telku alebo chodiť von spolu. Možno sa večer sami prechádzať. Partner ani ty nie ste pre seba navzájom projekt na zmenu. Máte spolu ladiť aký ste. Podstata osobnosti sa nikdy aj tak nezmení da sa s tým pracovat ak niekto chce. Viem že hľadáš moznosti ako s ním ostať čím je tento vzťah v poriadku ale vzťah s alkoholikom ok nie je. Zrejme aj ty si veľmi neveris a nie si si istá keď si myslíš že toto je zdravý vztah a myslíš si že iná dospela osoba sa má a dá vycvicit a že piť kazdy víkend je ok. Prečítaj si niečo o alkoholizmu zavislostiach a podobne. Alkohol je droga. Vždy ma pod kontrolou toho kto ju užíva nie naopak aj keď si zavislak myslí že to zvláda hranica keď to presvihne sa ustriehnuť nedá.

@sova7 toto si veľmi pekne napísala, ďakujem. Máš pravdu s tým projektom, je nefér, aby som tak vnímala partnera a aby som od neho očakávala, že ma nejako "zlepší".

anonym_787483
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takže každý víkend sedi v krčme, ozere sa, prelezi..
A ty prečo plačeš do vankúša??
Véd urob program na víkend, kúp lístky do kina, ci krčmu vymeni sa víkend s tebou.
A vlastne až tak moc ti to nevadí, lebo ako ožratý je milý a nie agresívny??

Nebud hlúpa, chlastu každý víkend, normálne povedz ze ti to vadí, prekáža a chceš aby ste víkendy trávili spolu.
Alebo si predstav plus dve deti a on v krčme, nebude ti to vadiť, ci nsucne si myslíš, ze deťmi krčmu vypustí?
Nikdy.

0kristina0
4. nov 2025

39 rocny sa potrebuje kazdy piatok spit? To robia násť rocny. Toto sa ti paci mat pri sebe? Ani ty uz nemas vek, ze mas cas na vyber celozivotneho parnera. Cas rychlo leti, tak ho nestracaj s niekym, kto je este v puberte.

muchotrafka298
4. nov 2025

Ja som mala pre rokmi kolegu,ktory presne zil takto. Bol to chlap, 30-tnik na manazerskej pozicii a kazdy vikend chodil takto s partiou kamaratov. Nie raz nam hovoril, ze za vikend prepije 300-400 EUR. Kym bol sam, bolo to OK. Potom si nasiel sucasnu manzelku a ta tomu dala raznu stopku. Ano, bola to ona, co mu stupila na krk s tym, ze bud s tymto prestane alebo nasleduje rozchod a cauko. On to obmedzil, len potom tak vypadali firemne akcie, ze sa vedel spit do nemoty, hlavne ked ona nebola v dosahu resp. bolo to mimo a mal sa cas dat dokopy.

mk22
4. nov 2025

A teda 39r by uz mohol tráviť víkendy aj inac, nie ozieranim sa v krčme.
Je to jeho životný štýl, ani deti ho nezmenia.
A ako trávite víkendy vy dvaja ? Ste pomerne krátko spolu, mal by okolo teba lietať, stale zamilovaný, ruesit spoločný program,výlety..
A prosím ta, ze je ožratý milý, neber ako plus.
Tebe sa páči ze ta vtedy veľmi lubi, ved je nad*bany??

letfenixa
4. nov 2025

Že rozkošný!

mk22
4. nov 2025
@letfenixa

Že rozkošný!

@letfenixa ožratý a rozkošný
A ze plus.

bomba36
4. nov 2025

Nemáš kde bývať, tak si chceš nahovoriť že je to vlastne ok? Len si nerobte deti, že ty si chceš posrať život, ok, ale neprivádzaj do toho prostredia nikoho ďalšieho.

sova7
4. nov 2025
@anonym_autor

@sova7 toto si veľmi pekne napísala, ďakujem. Máš pravdu s tým projektom, je nefér, aby som tak vnímala partnera a aby som od neho očakávala, že ma nejako "zlepší".

@anonym_autor nepotrebuješ zlepšovať. Ak ty cítiš že sa chces v niečom posunúť zlepšiť pre seba svoj dobrý pocit viac pohody v živote tak to urob. Ale urob to ty nečakaj že ťa bude zvonka niekto menit. Nefunguje to. Ak si malo spoločenská utiahnuta je to tiež jeden štýl života a keď tebe v podstate vyhovuje partnera je dobré si hľadať v podobnom nastavení. Úplne naopak sa nikto nezmení ani by to nebolo reálne a dobre. Už to nebudeš ty. Ale zmena nie preto aby si bola pre niekoho prijateľnejšia lepsia aby ta chcel. Príklad. Nájdem si chlapa a dám si plastiku lebo sa mu páčia velke prsia. To nie je ok. Ale napríklad som trochu výbušná nervna viem že mi to lezie do vzťahov skúsim na sebe pracovať aby sa mi s ľuďmi lepsie fungovalo. To je lepšia cesta. Alebo som utiahnuta ale občas si skúsim sama vyjsť na kávu do kina začnem tam kde nebude toľko ľudí. Uvidím či sa budem cítiť v pohode. Partner ak to vyjde je niekto na dlhší čas. Mal by s tebou v základe ladit mali by ste ako osobnosti byť podobný fungovat spolu motivovat sa posúvať. Nemá to začínať tým že on síce kazdy víkend už roky pije ale láskou a svojim príkladom ho zmením. Takto začínajú nie veľmi zdravé vzťahy kde sa jeden pokusa zmeniť druhého aby spolu mohli žiť. Tiež nie je dobre ak on je závisly na alkohole a ona závislá na ňom a predstave že všetko bude ok keď on sa zmení a ona ho láskou a príkladom vylieči lebo taký deň prísť nikdy nemusí