icon

Koľko peňazí vám rodičia darovali na začiatku?

reia6
30. apr 2024

Keď ste odchadzali z domu, napríklad za prvou pracou alebo pomohli vám financne a byvanim?Dali vam byt? Kolko je štandard dat svojim dospelym detom

zuzinabila
1. máj 2024

@reia6 vacsina co tu pise hovori o tom ze rodicia nedali,lebo nemali...taka je realita SR,a tato diskusia to aj ukazuje,ze tu mame bud velmi bohatych slebo chudobnych a stredna trieda chyba.otazka mala byt skor,ci rodicia dali ked mali...ked nemam,nedam,logicky.ok,par tu takych napisalo ze nedali aj ked mali.ale vo svojom okoli ,ci uz rodina,kamarati,kolegovia..ked rodicia boli z tych bohatsich bezne platili detom hypoteku,kupili dom,byt.a na tych ludoch (a su to 40+),nebadam ze by si to nevazili alebo boli rozmaznanci ani nic podobne.normalne pracuju,vychovavaju deti,su aktivni v spolocnosti, a maju v zivote pridanu hodnotu-menej stresu...lebo nali lahsi start a to sa s nimi nesie roky.

sickynickyobsadene
1. máj 2024

Wau...tu sú aky lakomci? Vlastním deťom nepomôžu. Wau! Aj keď dám po 50 000 je to malinko pri dnešných cenách nehnuteľnosti, aj tak budú musieť zobrať hypo. Je mi ich ľúto. A tu ... ze by si vážili hodnoty. To fakt super nechať deti splácať hypo do dôchodku,ale ešte predtým platiť drahé nájomné roky rokuce kym si našetri niečo aby mu bola schválená hypo. Teda ak našetri, lebo musí platiť drahé nájomné a to aj rodičom. Otras

bubuzu
1. máj 2024

A teda, podľa mňa vždy záleží od rodiny. Poznám rodinu z dediny, klasika, veľa detí, všetko pracovití ľudia, čo ešte vyrastali všetci spolu v dvoch miestnostiach s pecou na drevo. A mali role, kde pestovali. Časom sa všetci z nich vypracovali, niektoré role prestali byť rolami, ale stavebnými pozemkami. A oni to berú tak, že rodina si pomáha, starajú sa o seba navzájom, keď ich deti vyrástli a chceli sa osamostatniť, tak sa dohodli, niečo predali a dali deťom. Ktorým to riadne pomohlo a sú im vďačné. Ale je logické, že aj počítajú s tým napr. že sa o rodičov zas oni na starobu postarajú. Toto je podľa mňa ideál, ale jasné, že každý to tak nemôže mať. My sme traja a mama bola na nás sama, takže u nás je to naopak, ak niečo treba, platíme a pomáhame jej my.

kikusahoj
1. máj 2024

@reia6 Nic som nedostala,platim si sama hypoteku na dom. Som zo 4 surodencov a nasi nemali na to dat mam na start. Sice nevyskakujem,ale nestazujem sa.😉

avanka
1. máj 2024

@zuzinabila presne,ako môže niekto napísať, že keď dieťa dostane štart do života,neváži do to. Možno sa toto deje vo veľmi bohatých rodinách, kde je to bráne,ako samozrejmosť.
Ale ako som písala, ja som dostala 3 izbový byt,ale rodičia pracovali od nevidím do nevidím. Mamina po nociach šila, aby ušetrila, do toho mali ďalšiu prácu,tatino sa staral o 3 záhrady,aby sme ušetrili. Na zahraničnej dovolenke sme boli raz,nechodili sme ani do reštaurácií,ani na výlety.
Som a budem im vďačná, že sme mali ulahceny štart do života, že nám dali vzdelanie a vysoké školy. Pre mňa to rozhodne samozrejmosť nebola a vážim si každý cent. K tomu vedieme aj naše deti.

0silvia0
1. máj 2024

@avanka az mi je tvojich rodicov luto, ako lopotili. Sice vam ulahcili start, ale pripada mi, ze ich zivot bol len o odriekani a nedoziceni si.
U nas sa napriklad tiez makalo na zahradach popri beznej praci, ale ziadne majetky sa nenaskrabali. Bolo to len o vlastnej urode ako bonusu.

avanka
1. máj 2024

@0silvia0 bol,ale chceli to oni a bolo to ich rozhodnutie z mnohých osobnych dôvodov,o ktorých nám povedali až neskôr. Byt kúpili,keď som mala asi 13 a ja som o tom ani nevedela a prenajímali ho.
Čiže to bola vec,o ktorej som nevedela a ani s ňou nerátala.

0silvia0
1. máj 2024

@avanka ved jasne, len ked to takto opisujes, fakt sa chudaci narobili. Ale jasne, oni si to takto zelali, ich rozhodnutie.

ivangeline
1. máj 2024

Počas vs ma vždy mama podporovala a potom som skôr ja bola iniciatívnejšia a nechcela pomoc. ;D Nvm, prečo mi neverila, že to zvládnem alebo čo za tým bolo. Dostala dom ešte 3tis z poistky a myslím si, že teda štedrý svadobný dar. Moja mama je štedrá.

brrunetkaa
1. máj 2024

Mne pomohli s financovaním nábytku keď som išla do prenájmu pár rokov dozadu. Skriňa, posteľ, gauč. Cca 2000€. Ten nábytok mám stále a dosť mi to pomohlo. 🙂

tiezjedna
1. máj 2024

dostali sme obaja od rodičov, nie na začiatku, ale až neskôr, keď sme kupovali prvú nehnuteľnosť. Vďačne im to teraz vraciame. Jednej strane priamo finančne, pretože sa tam zásadne zmenila životná situácia, druhej strane pozornosťou, výletmi, starostlivosťou (peniaze by nevzali, majú dosť). Naše deti dostanú podstatne viac ako sme dostali my. Niežeby sme do nich plánovali bezprírozne pumpovať peniaze, ale dostanú vzdelanie, vycestujú, naučia sa jazyky, spoznajú svet. A budú to musieť zužitkovať. A keď tu raz už nebudeme zdedia pomerne hodnotné nehnuteľnosti, ktorými im môžeme medzičasom ručiť pri zabezpečovaní vlastného bývania. Zdedia pochopiteľne aj ostatný majetok a aktíva a my už budeme len dúfať, že do tej doby budú mať dosť rozumu, aby vedeli, čo je hodnota peňazí a všetko obratom nerozfofrujú. Ale to už nám bude (musieť byť) jedno😎😂

tykat
1. máj 2024

@reia6 mne so sestrou dali - VS studium a po 100tis aby sme mali na zaciatok. To bolo pred 30r. Rodicia neboli bohati ale nemali sme sa zle.
My detom - studium (aj platene) + byvanie (startovaci byt). Este nie su z domu.

avanka
1. máj 2024

@kakakina veď jasne..v dnešnej dobe ani my na to mať nebudeme. Vtedy boli ceny bytov úplne niekde inde..
Ale samozrejmosťou bude vzdelanie a aj nejaká suma do budúcna.

zuzinabila
1. máj 2024

Inak viacere tu pisete,ze vzdelanie detom...ale to je snad v ramci rodicovskych povinnosti norma,ci?na rozdiel od tych bytov a domov pre deti.

tilly
1. máj 2024

Povinnosť ani štandard nie je. Každý podľa toho ako môže alebo chce.

majlo1234
1. máj 2024

@zuzinabila mozno myslia nadstandard, ako platene skolne v zahranici. V krajinach, kde to nie je zadarmo sa skolne na semester plus zivotne nakldy pohybuju v desattisicoch euro

mimusha3
1. máj 2024

Nič. Ani materinskú lásku. A vieš čo? Mohli by mi dať hocičo, spomienky na zničené detstvo aj tak ostanú, tak nech si všetko nechajú..

beronsche
1. máj 2024

@reia6 standard je dat svojim detom bezpodmienecne prijatie, lasku a vychovu. Zabezpecit moznost studovat. K tomu este adekvatne materialne zabezpecenie, az kym sa o seba to dieta nestara same.
Viac nemusi rodic davat nic. Ziadne byty, viac ciferne sumy, nic.
To tvoje narokovanie si na financnu pomoc rodicov NIE je v poriadku.

beronsche
1. máj 2024

@avanka prijat taky byt by pre mna bolo tazke si uzivat.. keby za tym vidim tazku lopotu rodicov, ich odtrhanue si od ust, ziadnu radost zo zivota...

avanka
1. máj 2024

@beronsche vieš, to je otázne. Rodičia nerobili fyzicky, bolo to ich rozhodnutie a pomoc, mám ešte 2 starších bratov a naši žili celý život pre nás...vyššie som písala, že mali na to osobne dôvody,ale to by bolo veľmi nadlho. Nikto od nich nič nečakal a ako som písala,som im vďačná a máme pekný vzťah. Moji rodičia majú 71 a 73 rokov a sú to vitalni ľudia, ktorí majú stále 2 veľké záhrady, pracovitosť im zostala. Zvládajú niekedy ďaleko viac ako my a dúfam, že budú ešte veľmi dlho medzi nami.

avanka
1. máj 2024

@beronsche a odtrhanie od úst..nikdy nám nič nechýbalo,ako som písala, pracovali na vyšších postoch, čiže sme vždy mali viac ako ostatní. Ale..nikdy som to nezneužívala, už na strednej som v lete brigádovala, počas vysokej školy detto, v podstate od 1 ročníka.
Len teda napr v porovnaní s manželom,keď sme s rodičmi jeho,spomínajú na dovolenky,stanovacky, čo zažili, majú pochodene celé Slovensko . My sme chodili "iba" k babke do Tatier,naši sa odsťahovali na západ, žiadne výlety,lebo veľa pracovali,ale napr do táborov na 3 týždne cez roh sme chodili každé leto všetci traja.

beronsche
1. máj 2024

@avanka no ano, niektori ludia to maju takto nastavene.. Len makat a asi s nikto nic neurobi, zmenit to nastavenie.
Ale je to taky, co ja viem, smutny zivot.. taka rovnovaha v tom chyba..

avanka
1. máj 2024

@beronsche áno..my žijeme tak, aby mali chlapci na čo spomínať..presne tak, ako sa mi to páči u manzelovych rodičov

emm_i
1. máj 2024

Mne rodičia prispievali na bývanie (najprv internát, potom podnájom) počas celej VŠ. Keď som odchádzala do Bratislavy, išla som z vlastných našetrených peňazí. Šetríme si spolu s priateľom sami aj na vlastné bývanie. Ja mám 2 práce, priateľ sa pomaly posúva na vyššie pozície v rámci jeho práce vlastným chcením a tým, že je ambiciózny. Posúva sa aj platovo.
Poznám dosť ľudí, a asi iba 1 človek dostal od rodičov staršie auto. Ostatní si všetko, či už bývanie, vlastný biznis, autá vybudovali sami. Často totiž mali len 1 rodiča alebo skrátka na to nebolo. Všetci sú veľmi šikovní a hoci to trvalo dlhšie, vážia si to o to viac.

Čo sa mne nepáči, je len to, ak niekto povie, ako sa má v živote super, čo všetko vlastní, aký on je šikovný a človek zistí, že všetko len dostal od rodičov, ani prstom nepohol. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale taký človek by mal byť hrdý na jeho rodičov a nie sám na seba, keď bez ich pomoci by nič nemal.

ivanaks
1. máj 2024

@reia6 Byt mi nedali, ale pomohli mi pri vybavovaní úveru na jeho kúpu (požičali mi chýbajúce peniaze). Presnú sumu si nepamätám, ale bola to asi štvrtina z celkovej ceny 1-izbového bytu pred 20 rokmi... Ten byt ešte mám, a ak sa nedostaneme do finančných problémov, dostane ho raz môj syn.

juliacenc
1. máj 2024

@reia6 tu kazdy odpoveda ako mu vyhovuje a aby bol za hrdinu a frajera. Ja poznam vacsinu co dostali byty, pozemky, financie a nie male. A potom mensiu polovicu co nedostali nic, alebo skoro nic. Moji susedia dali dcere na 18tku auto. Kupili teda a nove. Takze je to rozne. Zavidi vela aj od toho ako zmyslaju rodicia. Pretoze niektori vyslovene nechcu dat nic ved deti zarabaju… a niektoru chapu ze mlady potrebuju peniaze lebo platy su nizke atd alebo aj bez nejakych dovodov chcu detom dat ci uz veno do svadby, alebo lepsi start do zivota. A na tom nie je nic zle prave naopak. To su pre mna frajeri kt pomozu detom

gabrielkaa
1. máj 2024

@juliacenc Tiež si myslím, že neni zle pomôcť deťom ak mám ako. Naši mi pomohli, aj keď oni to za socializmu nemali tak ťažké s bývaním. Teraz je doba omnoho horšia a bývanie nedostupnejsie. Kedysi napríklad dávali rodičia dcéram veno….bolo to úplne normálne.

juliacenc
1. máj 2024

@gabrielkaa presne tak suhlasim

majlo1234
1. máj 2024

@mimusha3 to sa strasne cita, a verim, ze to muselo byt tazke.

Ja zas nepoznam nikoho okrem par ludi z kruhov zlatej mladeze, kto by dostal od rodicov extra vela(akoze byt, auto na 18tku a taketo veci) som klasicke decko strednej triedy, obaja rodicia stredne platene prace, na dovolenke sme boli s nimi vsehovsudy par krat, ziadne tabory, jedny tesilaky na cely tyzden do skoly…postupne sa vypracovali a ako vacsina co to nasetrila, no a niecim prispela potom do dospelosti. Sampzrejmostou bolo financovanie pocas vysky.
Cize si myslim, ze kazdy laskyplny rodic da svojmu dietatu, co moze. Ale tiez mam kamosku, otca mala ozrana a celozivotneho nemakacenka, mamka jej cely zivot funancovala celu rodinu a teraz na jej stare kilena si este kamoska musela zobrat hypoteku, aby vyplatila otca z maminho bytu a konecne im vypadol zo zivota.

indiankaindi
1. máj 2024

@reia6 ja ani muž sme nedostali nič. Všetko čo máme sme si vybudovali sami od nuly. Platíme hypotéku, makáme, snažíme sa. Mojim deťom nebudem pomáhať, hoci pre obe máme zabezpečené byty. Dostanú ich iba v prípade pohromy, katastrofy a podobne. Je to proste rezerva či už pre ne alebo pre nás na "staré kolená". Čiže najprv budú makať a snažiť sa tak ako sme sa aj my museli a ak to pôjde dobre, dostanú to na prilepšenie. Ak v 18 dostanú len tak byt a kapitál, ako to asi skončí? Vidím to naokolo, peniaze sa roztrúsia a tí ľudia si potom nič nevážia.