icon

Koľko posielate svojim deťom na vysokoškolské štúdium?

11. jan 2023

Premýšľam nad tým pretože tá pár mesiacov to čaká aj náš a teda nejak zbežne internát 150, stravu som vypočítala tak 8€ na den v priemere s tým že samozrejme chcem aby jedla nejak vyvážene a nie vifonky a rožky s pastikou plus telefón 20 a MHD dalších 20cca. Takto mi to vychádza zaokrouhlene nejakých 450€. Myslite že to bude stačit na normálne fungovaniev Prahe? Plus nejaké väčšie jednorazové výdavky by som poslala. Brigádu nechcem aby si hľadala aspoň prvý rok nech sa sústredí hlavne na štúdium.

Strana
z8
owecka
13. jan 2023

Este raz si precitaj co som pisala. Zda sa mi, ze si ides svoje. Neporovnavaj studium mediciny. O tom, ci je prace dost som nepisala. To nie je predmetom mojho zdelenia ani riesenia. Autorka si pytala rady, ak jej dceru zoberu, je pravdepodobne, ze prve tri roky sa bude len ucit, aby zvladla napor ucenia. Potom bude rada, ze je rada. Viem o com hovorim.

kvietocek87
13. jan 2023

A to je akože také strašné, že niekomu zavonaju peniaze a ide radšej pracovať? Študovať sa dá aj popri zamestnaní.Nakoniec môže byť, že ju vyrazia hneď v prvom ročníku alebo si uvedomí, že to nechce robiť alebo xy možností.Netreba mať ružové sny.Bola som na internáte z budúcimi medikmi, právnikmi a atď a len zlomok ich skončilo.Kedze sme ostali v kontakte.Niektori neurobili skúšky aj v 3 ročníku a museli ísť preč zo školy.A to ani nebrigadovali.Lebo to boli väčšinou deti z finančne lepších rodín.

makovnikova
13. jan 2023

My sme dávali dcére zhruba 300 eur na VŠ v Prahe, vyštudovala medicínu, a už tretí rok pracuje...Dcéra si ale aj popri tomto náročnom štúdiu privyrábala..ako lektor pre mladšich spolužiakov, ..ako externý zamestnanec Anatomického ústavu, a nepravidelne aj na recepcii penzionu.....

autor
14. jan 2023

@kvietocek87 viete čo je zle na tom že niekomu zavoňaju peniaze? To že kopa mladých ľudí ukončí štúdium, pretože vidíš že uživiť sa dá aj inak a nemusia na to roky študovat. Lenze nevidia už napríklad to že nemajú možnosť kariérneho rastu, že dvoch ľudí by z toho neuživili atd. Viete koľko vysokoškoláčok sa vybodlo na školu len kvôli tomu že v Kauflande "dobre" platili?

kvietocek87
14. jan 2023

A to že niekto má VS je nejakým meritkom úspešnosti a šťastného života??Viete o tom, že v tom Kauflande robia aj mladí ľudia s ukončením VŠ vzdelaním.Aj vo fabrikách vo výrobe za pásom.Nerobte modlu z VS vzdelania, ktoré je už tak zdegradovane, až je hruza.Necitali ste štatistiku zo sčítania obyvateľstva, koľko percent ľudí má na Slovensku VŠ vzdelanie? Strašne vysoké percento vyšlo.Si myslíte, že vedia uživiť rodiny? Prečo je taká chudoba na Slovensku.Su radi keď pokoncia školy a zoberú ich aspoň do Kauflandu alebo do Fabriky a prežívajú z mesiaca na mesiac.Alebo odídu do zahraničia,kde robia práce na ktoré im netreba VŠ vzdelanie napr.chyzne a atď.aby sa uživili

eva8
14. jan 2023

@kvietocek87 hovorí sa o medicíne. Lekárov je nedostatok. Osobne poznám VŠ technického smeru, ktorý robil za pásom. Rozdiel medzi ním a "zvyškom" bol, že sa hneď vypracoval, chodil sa zaúčať do zahraničia, aby zaucal na Slovensku. Čo sa týka úrovne VŠ vzdelania, vrátim sa k mečiarizmu, keď sa v každom okresnom meste musela založiť VŠ. No a potom, keď sa školy financovali na základe počtu žiakov. No a prečo je kopec voľných pracovných miest za pásom? Lebo sa Slovensko zmenilo na "automobilovú veľmoc", a "obyčajný nezamestnaný" nepôjde robiť za pás kvôli pár drobným, ubytovanie na ubytovni, výhovoriek milión. Stretla som. A "vypiplany vysokoškolák si cení prácu, ma iný prístup k životu, najmä ak má deti a prišiel o inú prácu. Je flexibilný, nájde si a prijme, čo je v regióne, pretože cítia zodpovednosť. A sú ľudia, so stredoškolským alebo ucnivskym vzdelaním, ktorí takú "podradnu prácu" pri páse nevezmú. Ale sťažovať sa a nadávať budú.
A obrovský súhlas, že mnohí stredoškoláci sa dokážu vypracovať aj bez VŠ. A vysokoskolaci nenájdu uplatnenie, resp. "nemajú na to". Neviem ako u nás, ale niekde v zahraničí tým šikovným zvyknú niektoré firmy preplatiť doplňujúce univerzitné studium.
Každopádne, ak na to človek predpoklady má, nech študuje. 5 rokov života zas tak veľa obety nie je.

autor
14. jan 2023

@kvietocek87 ja vôbec vysokoškolské vzdelanie nepovažujem za meritko úspechu. Ale pri odboroch ako je medicína je uplatnenie absolventa takmer 100% a určite sa má lekár lepšie ako pokladník v Kauflande. To že si niekto vyberie neperspektivnu vysokú školu s nulovou možnosťou uplatniť sa mimo akademickej pôdy a potom robí za pásom vo fabrike, je úplne mimo. Ale často je to inak chyba rodičov, ktorí na dieťa tlačia len pre to aby malo titul pred menom. Poprípade sú to ešte ľudia, ktorí si chcú predĺžiť študentský. Ale to je úplne iná situácia a v tejto téme sa jedná o budúce študenta medicíny .

kvietocek87
14. jan 2023

@eva8 čo sa týka VŠ školstva tu už je veľký problém uplatňovať sa aj z rôznych ekonomických univerzít,dokonca z právnických.Tam ak nemáte známosť,aby ste mali u koho robiť koncipientsku prax tak je človek skončení.Z prírodovedeckej išli baby na materské po škole.Podla autorkynho zmýšľania a percent vysokoškolského vzdelania na Slovensku nechápem, prečo toľko ľudí chodí s pokazeným chrupom.Ked však keď je niekto vs vzdelaní musí aj dobre zarábať.Co sa týka lekárov,na to by som sa tiež nespoliehala, že lukratívne.Myslim si, že po krachu firiem sa štát vykasle aj na nich, nebudú ich platiť.Budu ako súkromníci a nechajú ich žiť z poplatkov za úkony, ktoré budú robiť ľuďom.No kto si to bude môcť dovoliť a prachacov toľko nebude.Uz teraz VŠ vzdelaní ľudia nemajú na zubárov, keď im treba živiť deti.Este bude "veselo" v Európe.Za socializmu to malo aspoň hlavu aj pätu so vzdelávaním.Ale teraz... história sa opakuje, len aby vojna nebola.Bude nám VS akurát tak na hovno, keď nebudeme mať, čo jesť.Ideme po revolúcií od 9 ku 5.Ale to je už iná téma.Pekny deň

eva8
14. jan 2023

@kvietocek87 v mnohom s tebou súhlasím, niektoré moje myšlienky, ako by si zosumarizoval. Nevidím ale východisko v tom, že nechajme teraz mládež nielen chudobnú, ale aj nevzdelanu. Prečo len Mária Terézia zaviedla povinnú školskú dochádzku, keď bolo výhodnejšie, aby deti pomáhali na poli, doma, učili sa remeslu v dielňach, chodili po žobrani....

kvietocek87
14. jan 2023

@eva8 hej ale tam sa jednalo aspoň o to,aby deti vedeli čítať a písať a počítať.Taky ten základ.Ako fakt ten mnohými ľuďmi zaznavany socializmus mal niečo do seba,ze štát si to nejak reguloval stredné a vysoké školstvo.Sekretarky mali stredné školy a stačilo to, učiteľstvo tiež, stačil gympel a takto by sme mohli pokračovať.Boli silné stredoškolské štúdium.Teraz sme sa dostali do bodu,,kedy VŠ sú na úrovni stredných škôl a takisto aj mzdové ohodnotenie.Pocitam s tým že bude zavedené nekresťanské školné aj na denných štúdiách.Sice takýmto tempom si rodičia nebudú môcť dovoliť študovať deti na denných štúdiách.Deti budú musieť ísť robiť a tak si platiť.No koho mi toto pripomína.. alá Amerika.Uz chcú budúci rok riešiť aby si ľudia pripoistovali lekársku starostlivosť a od toho je len krôčik, že to už bude fakt len všetko súkromné.A keď to bude súkromné no nevidno, že by nejak extra tí doktori vyskakovali v prepychu.No nič uvidíme čo nás čaká a neminie

eva8
15. jan 2023

@kvietocek87 po reolúcii sme nepozmenili fungujúce, aby možnosti vzdelania a adekvátnej práce mali všetci, ale zavrhli sme všetko a chceli sme opakovať po "západe", o ktorom sme reálne poznatky nemali kvôli tvrdej izolácii. Okrem výnimiek. Gorbacovova perestrojky začínala postupne, no i tak neboli ľudia pripravení. A u nás, vyvolení začali svoj kapitalizmus napĺňaním svojich peňaženiek a šikovné zahraničie skupovanie slovenských dôležitých "uzlov"
Čo sa týka školstva, bolo silnejšie. Učitelia aj vychovávatelia museli mať pedagogické minimum. Po roku pôsobenia, ak chceli ostať, povinné si ho museli popri zamestnaní robiť. Prihlášku na VŠ sme mohli podávať len 1, ak nás neprijali, smola. Najhoršie boli na Tom gymnazisti, pretože vedeli všetko a zároveň nevedeli nič. Podľa novej koncepcie, posledné 2 roky štúdia mali výberové zameranie (napr. stavebnictvo, chémie....) , z toho povinná maturita ako 5. predmet.
Zdravotnicka starostlivosť bola dôslednejšia, nečakalo sa 2-3 mesiace a dlhšie na vyšetrenia, ako teraz. A koľko liečebni sa nechali schátraný, zanikli kúpele.

Ale to sme úplne odbočili od témy.

mamina7070
1. júl 2023

no ako autorka dostala sa dcera na medicinu do Prahy?

Strana
z8