Koľko posielate svojim deťom na vysokoškolské štúdium?
Premýšľam nad tým pretože tá pár mesiacov to čaká aj náš a teda nejak zbežne internát 150, stravu som vypočítala tak 8€ na den v priemere s tým že samozrejme chcem aby jedla nejak vyvážene a nie vifonky a rožky s pastikou plus telefón 20 a MHD dalších 20cca. Takto mi to vychádza zaokrouhlene nejakých 450€. Myslite že to bude stačit na normálne fungovaniev Prahe? Plus nejaké väčšie jednorazové výdavky by som poslala. Brigádu nechcem aby si hľadala aspoň prvý rok nech sa sústredí hlavne na štúdium.
@janka_lolo nech sa Vasa dcera prestahuje inde. 1200 eur (neskor 1500) za dvojizbak nepytaju ani v BA...
@jabadabadu čo človek spraví keď nechce aby dieťa mu neskončilo na ulici v Trnave je veľký problém zohnať ubytovanie má spolužiakov od Žiliny, z Kysúc, Oravy aj Liptova čo dochádzajú len preto, že nezohnali žiadne bývanie, lebo väčšinou majitelia majú problém od obdobia Covidu, že náhodou zavrú skoly a oni prídu o peniaze, a tak aj naša dcéra by mohla dochádzať ale nezvládala to hlavne ráno, keď sme ju uz o pol 5 museli viesť na vlak aby stihla prísť do školy na 7:30 ráno
@lopka1313
Už to vydržíme tie 4 mesiace aj to teraz v januári tam moc nebude, február a marec vydrží a v apríli už tiez moc nie a v máji už končí, už si zvykla na to nejako za tých 5 rokov čo sú tam zatiaľ problémy nemala v škole žiadne a platíme od začiatku rovnako ale ako majiteľ telefóny nedvíha, na sms a maili neodpisuje a akonáhle sa platba za nájom oneskorí čo i len o deň tak už je automaticky ten človek vysťahovany ani sa s ním nebaví, že prečo meškal s platbou a podobne, toto minulý rok spravil jednému chalanovi čo tam bol, manžel sa snažil majiteľa kontaktovať ale nepochodil vôbec čiže ako pokiaľ dcéra nepríde s tým, že odchádza alebo žeby našla niečo lepšie alebo, že chce dochádzať tak mi to na nej nechávame a pokiaľ tam chce byť tak to zaplatíme, manžel sa dcéry pýtal či chce zostať povedala, že áno, pretože nechce dochádzať
@janka_lolo a intrák nedostala?
Ale nemozea sa cudovar nad reakciami..ked tvoj uvodny prispevok vyznieva, ze to riesis takmer na centy..kolko ta to bude stat..tak sme ti chceli len poradit..ak na to mate..potom nema tvoja otazka velky zmysel lebo kazdy ma ine naroky a ine podmienky..a suma co potrebuje sa dost lisi..ale ok
@janka_lolo tak uz nech to nejak dokope... Ale spolubyvajucim nech odporuci, aby si nabuduce prenajal byt len jeden z nich, s tym, ze zahlasi, kolko ludi tam bude byvat, a ostatne nech riesi s novym majitelom len on. On nech si ich najde, po nich nech si sami najdu nahradu, v pripade, ze bude z bytu odchadzat, uz nech ma pripravene riesenie, ze kto to za neho prevezme a na koho pojde zmluva. Lebo 1500 eur za 2 izby, kde zije 10 cudzich ludi bez akehokolvek sukromia, kde nemozme hovorit ani o uceni, ani o pospani si poobede, ani o klude alebo zlozeni tasky veci, ci dokonca ale ani len o blbom otoceni sa alebo chvilocky ticha, je sialene moc. Ako otroci, len robit na panskom nemusia (miesto toho za to este platia)...
Ja som byvala v niekolkych studenskych bytoch a vo vacsine bol sice aj depozit, ale vsetko riesil s majitelom len 1 clovek, na ktorom bola zmluva. A najomcovia si sami za seba hladali nahrady, v poslednom mal na seba dokonca jeden z nas napisane aj energie, a podla ich vysky sa obcas zdvihol najom, co sme mu platili... Urcite je to lepsie riesenie, ako by sa 10 ludi malo tlacit v 2 izbach len preto, ze majitel chce tak zaryzovat a vsetko ostatne mu je jedno...
zaujimava diskusia...
@lacibo nemyslím si že to riešim na centy, ale mať prehľad o Tom koľko študent potrebuje na život nie je na škodu? Či mám začať na 1500 a nech si žije ako sa jej zapáči? Normálne som sa pýtala na skúsenosti iných ľudí, ktorí živia vysokoškolákov.
@sendy1977 12 hodín?
@janka_lolo to v Trnave nie su lepsie prenajmy? Vsak to je ako dobytok…
všetko to vychádza na tých cca 500€ , sú dvaja, takže 1000€ measčne + plus majú brigády....z toho si hradia svoje osobné vec, ako oblečenie, posednie niekam, disco a pod...syn aj zápasy a všetko na šport....15€ telefon, 15€ mesačník v BA, 60€ internát...posielam 50€ na tyždeň, ak tak ostávajú aj cez víkend 30€...stačí im to sotva na jedlo...keďže stravné šlo hore...tak občas pridám...a ešte potruju občas na knihy, skriptá, drogériu - ale nie osobnú, to dávajú zo svojich...myslím toalečák, šampon, sprchovací gél, prášok na pranie...cistiace prostriedky....syn tam aj perie...jedno pranie stoji hrozne vela on športovec má toho teda vela + polisňovňa ( on študuje telovýchovu)...a uvažujeme, že im pridáme...lebo tých 10€ na deň hlavne syna, ktorý potrebuje mať vyváženú stravu a aj veľa...je to málo...pri obede, ktorý stoji aj 4,50€ mu na raňajky a večeru veľa neostane.
@mooonika1975 áno. On tým myslí, že odkedy odíďte z internátu a dôjde domov. 😀 Cesta na železničnú stanicu, potom vlakom do Košíc a z Košíc domov. Autom nám trvá cesta do Prahy aj s prestávkami cca 10 h.
No ale ved to..ze vysokoskolaci to maju rozne..nemozes porovnavar velmi
a co ti studenti na tych brigadach robia?aky druh prace cez sk. rok? a to im rozvrh umoznuje pravidelne chodit do prace, ci chodia po nociach, ci ako? no nie je mi to jasne...a to je v tych mestach ozaj tolko prace pre vsetkych?
@luxus10 ja som napríklad popri škole brigádovala na recepcii na polovičný úväzok. Chodila som tri dni v týždni, tri dni v týždni som mala školu. Ale dalo sa mi v robote učiť a nestudovala som medicínu ale farmacii takže je to o myšlienku jednoduchšie štúdium. A práce je habadej. Kto chce, určite si nájde. Bary, reštaurácie, hotely, fastfoody, upratovanie kancelárií, bytov vchodov. Stačí otvoriť inzeráty na profesii alebo na stránkach obchodných centier. Prácu nenájde len ten, kto nechce. Aj dcéra teraz keď hladala brigádu popri strednej tak otvorila fb skupinu brigáda - mesto a do hodiny bola aj dohodnutá. Ale nechcem ako hovorím aby robila na úkor školy, sama viem ako ľahko je k tomu skĺznuť keď zavoňaju peniaze.
Ono sa trosku musia deti postarat o seba aj same. V Prahe mi studovala cast rodiny a urcite im rodicia nedavali 450€, lebo z takej sumy zili rodicia. Takze deti brigády, štipendia a všelijaké projekty, ktore vysokoškolákov podporujú. Tam je to trosku ine v tom, ze šikovných študentov si beru rovno firmy z odboru na brigády. Takze ak sa bude tvoje dieta snazit uz v druhom ročníku moze byt od teba ekonomicky nezávisle.
450€ mi na začiatok príde fajn a dcéra ti časom povie, či jej to stačí alebo nestačí. Ale k štúdiu medicíny by som ešte pripomenula, že skriptá, medicínske knihy tiež niečo stoja, nie všetko sa dá požičať v knižnici
BTW moja kamarátka študovala medicínu v MT a takmer celé štúdium brigádovala v nemocnici. A vyštudovala s červeným diplomom, a mala aj asponň nejakú (aj ked nie oficiálnu) prax. Takže aj takú brigádku by si mohla dcéra nájsť
@sendy1977 jasne, z Košíc veru hej
Inak s tým zavonanim peňazí máš absolútnu pravdu, nás robí iné popri škole, začal cez prázdniny , ale už vidí , že by ho to možno uživilo, tak sa mu už tak moc učiť nechce.
Dcéra je prvý rok na medicíne v Brne a dostáva 450€.

@heidy222 presne tak aj my. Na "nasu" zabavu sme si zarobili same.