icon

Koľko prispeli rodičia na prvé bývanie?

16. dec 2023

Diskusia sa týka len tých, ktorím rodicia zo začiatku takto pomohli. Ideálne väčšie mesto, kde sú ceny nehnuteľností drahšie.

Ps: Ak ti nič neprispeli a všetko si si zarobila sama, tak sem nepíš.

Strana
z2
11bodka11
16. dec 2023

Mame dom po mojej starkej. Vyplatili sme ocinovych surodencov. Ocino za svoj podiel nechcel od nas. Odpustil nam ho.

ibajaanikiny
16. dec 2023

Na staromladenecky byt dala mamina depozit a pomohla ako vedela so zariadenim,nie naraz,postupne. Na dom pomohli tiez a velmi,keby nie ich,vela veci by z uvodu nebolo. Ak zratam celu pomoc,tak sa urcite bavime aj o sume cca 20 000 eur,ale nie naraz,postupne,islo vsak o dost velke veci,napr zariadena cela izba alebo drahe veci na dvore…

miadi
17. dec 2023

Tvoja otazka je odveci. Ved kazdy da Podla svojich moznosti a svojho presvedcenia. Ty si robis prieskum aby si mohla povedat rodicom ze inym dali tamto a hento? Ved ked ti nedali tak nemozu alebo nechcu a ani nemusia. Je jedno ze vo velkych mestach su vyzsie ceny .. su tam aj vyzsie zarobky. Ak ta zivili a starali sa o teba 18r ich povinnost si uz splnili. Su tu aj take matky co maju male deti a uz maju pre ne byt ci dva ktore kupili alebo zdedili a prenajimaju stym ze raz ich detom daju. Ale tebe to nijak nepomoze kedze nie si ich dieta . Musis sa k tomu svojmu byvaniu nejak dopracovat bez ocakavani niecoho od rodicov .

sashenocka007
17. dec 2023

Založili mi stavebne sporenie tak som si vďaka tomu mohla zobrať úver.

eva8
17. dec 2023

@miadi tato otazka vobec nie je odveci.

valeria_h
17. dec 2023

Zaujímavá téma. A tie, ktorých sa to týka čušia ako voš pod chrastou, lebo by museli priznať, že sa majú dnes dobre vďaka rodičom či dedičstvu. To sú presne tie osoby, ktoré sa veľmi nepekne vyjadrujú o ľuďoch bez vlastného bývania, pritom ktovie či by sa samé na nejaké zmohli.

martul
17. dec 2023

@valeria_h nečušia ako voš pod chrastou. Veď tu baby na dvoch stranách píšu, koľko im rodičia pomohli.
Len by bolo férové aby prvá začala autorka, koľko jej rodičia pomohli keď to chce od druhých.
A nevidím na tom vôbec nič zlé, keď niekto pomôže. Ak chce a môže... veď komu keď nie vlastnému dieťaťu.

alazala
17. dec 2023

@stellarstar prečo vám to vadí?

alazala
17. dec 2023

@stellarstar prepacte, že mimo témy, ale naozaj ma to zaujíma, že prečo vám to vadí, že autor je anonymný. Ved ak by mal nejaký vymyslený nick, tiež je anonymný, či nie? A prečo práve pri “týchto témach”?

valeria_h
17. dec 2023

@martul Nie je na tom vôbec nič zlé, naopak, je super, keď rodičia takto pomôžu. Ale... Treba si uvedomiť, či by mali, to čo majú bez pomoci. A nepozerali na druhých, ktorí nemajú cez prsty. A tie "dámy", o ktorých píšem tu nenapísali.

valeria_h
17. dec 2023

@alazala Vadí im to preto, lebo potom to autorke nebudú môcť v každej téme otĺkať o hlavu. O mne vedia, že som veriaca a v každej téme ma zhadzujú, napríklad "choď sa radšej pomodliť", "ty farizej" a tak podobne.

bubuzu
17. dec 2023

Ja som sa už na výške živila sama a keď som "odchádzala" žiť do Prahy, tak mi mama dala na začiatok 30 eur. Bolo to pred 20 timi rokmi, vtedy tam bol nájom, čo som mala platiť cca 100 eur na mesiac. A to bolo všetko.

miadi
17. dec 2023

@eva8 je od veci lebo nema zmysel , Na co ti je dobre vediet komu co rodicia dali? Napriklad ze som nedostala nic ale naopak som mame pomahala renovovat kupila nove okna nabytok podlahu atd? Uplne na nic informacia. Rovnako ako tie kolko komu rodicia dali. Nijak to nezmeni tvoje ci autorkyne skusenosti . A vasim rodicom je to jedno. Je to len na ich voli a schopnostiach ci a kolko daju.

stellarstar
17. dec 2023

@alazala je to normálna otázka autorky a normálnu otázku treba anonymne dať? Veď to nie je až taká hanblivá alebo intímna otázka kde by som sa musela skryť. Keby šlo o takú otázku temu ok pochopím. Mne nejde o to ako jedna tu píše ze nebudem mat možnosť ju v iných témach otlkat nie to určite nie.

eva8
17. dec 2023

@miadi pre mna je to dolezita informacia, aby sa mi priblizili pocity mojich deti. Samozrejme, ze kazda rodina ma ine moznosti. Samozrejme, ze deti su si toho vedome. A ak niekto polozi otazku, povazuje ju za dolezitu. Ten, kto otazku povazuje za irelevantnu, moze ju preskocit. Mozno aj autorka ju bude povazovat neskor za zbytocnu, ale v okamihu polozenia nie.

Ja tiez verim v p. Boha a netajim sa tym.

@stellarstar mozno preto je autorka v anonymite, aj ked je to "normalna otazka", aby jej to "nebolo otlkane o hlavu", pretoze na fore su rozne osobky 🙂

pupavka234
17. dec 2023

Nam dali 3500 eur, ale v roku 2022, nie pred 15 rokmi ked boli nehnutelnosti lacnejsie. Som vdacna aj za to, ale 3500 eur je pri dnesnych cenach nehnutelnosti relativne nizka suma. Samozrejme som vdacna, ale nevnimam to ako prispevok na byvanie

kikulienka94
19. dec 2023

2018, cca 12k na 2izbák v ZA

sense
19. dec 2023

Mne nič, ale môj dostal 20perc na byt keď bral hypo, neskôr na neho prepisali druhý byt po babke aby mu vyšla hypo na tretí byt.
Ak ti prispeli rodicia čímkoľvek akoukoľvek sumou treba si to vážiť a byť vďačný a je jedno ci veľké alebo mesto

pieksamaki
19. dec 2023

Rucili mi dochodcovskym prijmom na prvu hypoteku v kombinacii so stavebnym.....splacala som im ako prvym....

Strana
z2