icon

Koľko vám prispievajú dospelé deti na domácnosť?

16. jan 2026

Ahojte koľko vám prispievajú pracujúce deti na domácnosť? Energie, jedlo a pod?

Strana
z4
enya00
Dnes o 08:52

este mam pubertiakov, ale nieco prispievat budu. Tak 200-300 € a budeme im to odkladat, aby o tom nevedeli.Take mam plany 😂

antoni
Dnes o 08:52
@lorrainet

@mamaaja82 a kde ?? Veď prenájom stojí už pomaly 700€. Aspoň u nás v BA.

@lorrainet
@lorrainet Prešov 700€ dvojizbový už tiež

autor
Dnes o 08:54

Nuž ale asi je iné keď niekto akurát začína pracovať a niekto je doma už cez 5 rokov 🙂

antoni
Dnes o 08:57

Syn platí 1 izbu - garsónku cez 500€. Nechce brať hypotéku. Tak si vravím, že kúpim takú istú garsónku, budem synovi prenajímať za 500€, 150€ inkaso a 350€ mu budem odkladať. Nech po rokoch vidí, o čo prišiel. Aj tak to potom bude po nás dediť. Nech dostane za "vyučenou". Nedajú si povedať. Keby dostal peniaze na ruku teraz, tak ich rozhádže.

antoni
Dnes o 09:07
@antoni

@anonym_f61815 náklady na bývanie vo veľkom dome mala asi tretinu z toho, čo sme prispievali. Prispievali sme čisto za bývanie a energie. A teraz keď ide o dedičstvo, ty máš, tebe nič netreba (samozrejme som najstaršia).

@antoni Takže s holou riťou sme začínali. Dnes ale je to problém pre mladých, tiež je preto veľa bezdomovcov, ktorí za to nemôžu, že skončia na ulici. Naše deti budú pracovať do 70-ky, neviem, ako budú platiť podnájmy, keď budú chorľavieť.

lorrainet
Dnes o 09:10
@anonym_autor

Nuž ale asi je iné keď niekto akurát začína pracovať a niekto je doma už cez 5 rokov 🙂

@anonym_autor ja som začínala pracovať popri SŠ od 15, odovzdávala som celé výplaty. Následne v 18 som prestúpila na externé štúdium aby som už vedela mať TPP. Vtedy som zarábala cca tých 600-700€, 580€ som každý mesiac odovzdávala plus čo bolo treba do školy som si platila sama 🙂 po SŠ to trvalo naďalej a keď som šla do prenájmu sama naďalej som prispievala aj do domácnosti mami minimálne tých 200-300€ mesačne. Zarábala som okolo 1500€ , nájom som mala 550€

mateson2004
Dnes o 09:19
@lorrainet

@lorrainet tiez by ma to zaujimalo.

mamaaja82
Dnes o 09:23
@lorrainet

@lorrainet najde sa aj v ba.Kamoska prenajima v devinskej byt za 400,ma tam babu obidve spokojne,takze najdes.

lorrainet
Dnes o 09:29
@mamaaja82

@lorrainet najde sa aj v ba.Kamoska prenajima v devinskej byt za 400,ma tam babu obidve spokojne,takze najdes.

@mamaaja82 tak to je naozaj super, môj kamoš má prenajatú len samostatnú izbu za 450€

mateson2004
Dnes o 09:32
@mamaaja82

@mamaaja82 tak ja predpokladam, ze v tych 400 u rodicov je aj urcity servis. Ze mamina navari, operie apod. A aj strava. Tak som to pochopila. Syn ma 21, neprispieva nič pravidelne, občas zaplati nakup potravin. Peniaze ma usetrene, ak by sme potrebovali prispeje. Aj sa niekedy pyta, ci netreba. Ak by žil "flákačský spôsob života" tak by sme urcite takto nefungovali.

mamaaja82
Dnes o 11:02
@mateson2004

@mamaaja82 tak ja predpokladam, ze v tych 400 u rodicov je aj urcity servis. Ze mamina navari, operie apod. A aj strava. Tak som to pochopila. Syn ma 21, neprispieva nič pravidelne, občas zaplati nakup potravin. Peniaze ma usetrene, ak by sme potrebovali prispeje. Aj sa niekedy pyta, ci netreba. Ak by žil "flákačský spôsob života" tak by sme urcite takto nefungovali.

@lorrainet ja som platila v Kitzbühel za 95m2,980 eur,ked pozeram ceny v ba je mi zle.
@mateson2004 moj muz tiez,zil s rodicmi ale na dome zaplatil strechu,okna,novu pec.Dom mu ostal,oni su vedla v druhom,sli do mensieho.Svokra hodne podedila po bezdetnej tete.Ja by som od dietata 400nebrala,150max 200 zalezalo by od platu a asi by sme to davali bokom.

lopka1313
Dnes o 11:57
@lorrainet

@lorrainet radsej by som byvala samostatne v jednej izbe v zdielanom byte za 300, ako za 400 u rodicov a stale "posluchala". Niet nad samostatnost. A v zdielanom byte je ovela vacsia ako doam, kde to bude vzdy "kym si pod mojou strechou!"

dvanastka
Dnes o 12:52

@anonym_autor ja by som dospelému pracujúcemu dieťaťu dala platiť 250€, v tom by bol nájom, energie a strava. My sme tiež našim platili ešte keď boli SK 1000SK na osobu.

lorrainet
Dnes o 13:09
@lopka1313

@lorrainet radsej by som byvala samostatne v jednej izbe v zdielanom byte za 300, ako za 400 u rodicov a stale "posluchala". Niet nad samostatnost. A v zdielanom byte je ovela vacsia ako doam, kde to bude vzdy "kym si pod mojou strechou!"

@lopka1313 tak to je iné, prípad "pokým si pod mojou strechou" na mňa neplatil ani v 16tich.

anetka34
Dnes o 13:09

@anonym_autor To je vec názoru. Niekomu rodičia pomáhali a on to chce aj pre svoje deti takto. Mne napríklad zomrel otec, keď som mala 18. Mama to nemala ľahké, veľa sa vtedy nezarábalo, ešte som študovala a veru som jej finančne aj pomáhala hneď ako som mohla. Tiež si myslím, že by dospelé nemali mať celú vyplatu ako vreckové. Ale keď sú ešte dvaja zarabajúci rodičia, tak niekedy proste chcú aby si dieťa našetrilo.

spenat9
Dnes o 13:28
@anonym_autor

Myslite že je 400 EUR veľa pýtať od dieťaťa?

@anonym_autor podla mna zalezi na viacerych faktoroch 1. Ci ste sama alebo aj s manzelom
2. Ci taku ciastku potrebujete
3. Ci bez jeho pritomnosti by sa vam vyrazne znizili naklady
4. (A tento je podla mna najdolezitejsi) ci ma perspektivu a viziu sa odstahovat

Moj nazor: pokial sa dieta nesnazi osamostatnit sa, nesetri si, neplanuje si vziat hypoteku alebo ist do podnajmu a iba sa prizivuje na rodicoch tak 400 eur je este velmi malo za byvanie a komplet servis domacnost/varenie/poruchy.

Pokial vsak dieta ma viziu odstahovat sa, snazi sa pre to nieco robit, doma pomoze s cim sa da - tak pokial to vasa financna situacia dovoluje by som nepytala nic

martin96321
Dnes o 13:37
@anonym_autor

Myslite že je 400 EUR veľa pýtať od dieťaťa?

@anonym_autor To musis vediet Ty. Nikto nevie v akej si situacii. Ak mas mesacne o 400 vacsie vydavky ako prijmy, tak to zaplatat treba. Ale o tom radsej pokecaj s dietatom,tu aj tak nic nevyriesis.

vieroslavas
Dnes o 16:28

Tak u nás najstarší syn býva sám už v podnájme a dve najstaršie dcéry prispievajú 200 eur,pracujú už Keďsom žila s rodičmi tiež som musela prispievať ,akonáhle som isla pracovať. Tak ale bývame v prenajme ,kde platíme nájom 1000 a plus plyn ,voda ,elektrika ,internet ,takže mesačne spolu aj 1400 Ale periem im ,varím ako keď boli malé ,tak občas navaria ,zase nemôžem povedať

prosimopomoc
Dnes o 17:53
@enya00

este mam pubertiakov, ale nieco prispievat budu. Tak 200-300 € a budeme im to odkladat, aby o tom nevedeli.Take mam plany 😂

@enya00 super 😊

Strana
z4