icon

Koľko vám prispievajú dospelé deti na domácnosť?

16. jan 2026

Ahojte koľko vám prispievajú pracujúce deti na domácnosť? Energie, jedlo a pod?

clementisa
Dnes o 03:08
@anonym_autor

Myslite že je 400 EUR veľa pýtať od dieťaťa?

@anonym_autor prosím , to by to dieťa muselo zarábať 3000€ aby som od neho chcela 400€.Tu ide hlavne o to aby sa naučili šetriť a aby pochopili že nič nie je zadarmo,nie som odkázaná nato aby mi deti financovali domácnosť ale prispievajú

anonym_037f84
Dnes o 04:53

Tak bacha, pri veľmi mäkkom rodičovi sa to môže rýchlo zvrtnúť. A potom sa z decka stane nechcená návšteva ktorej sa nezbavíte. Ak je viac detí, potom je problém. Po jednom sa pridá ďalšie, keď môže on, môžem aj ja. Výchova ide do kytiek, a budete oči otvárať, lebo zostanú len pre plač. A potom zistíte, že ste vychovali pijavice, ktoré vás vysajú do tla. Maminka mäkká, ja tvrďas, ale nechal som sa ovplyvniť. Keď že všetko rozpočtujem, a detičky si rýchlo na dobré zvykli, sumár a výsledok bol brutálny. 700;- len strava na jedného, robota a zárobok žiadne, a pri tom každodennom ležaní nonstop nájazd na chladničku. 2x denne plná vaňa, večer ožieračka s partiou, značkové handry.....fotrova peňaženka to zvládne, štípneme si euríčka, parta je vysmädnutá a vyhladnutá. Potom trávička, nasledovalo piko, zmizla telka, zlato, a nakoniec trpké zistenie, že sme na mizine. Presne toho som sa dožil od synov. Toto trvalo 7- rokov, a ani po 9-tich sa neposunuli vpred. Doslovne mi prejedli strechu nad hlavou. Keby som nemal tajný čarovný klobúk a bol neschopný, tak sme teraz houmlesáci. Už sa to stupňovalo tak, že si dovolili na mamu aj mňa dvíhať ruky. Zahral som divadlo, mal som tajne v rezerve kúpený investičný byt, tak sme sa s maminou a najmladšou dcérou presťahovali. Teraz žijeme len pre dcéry a vnúčatá, synáčikovia sú nám poloukradnutí. Keď zaškrabkajú na dvere, uvažujem,či ich vôbec pustím cez prah dverí, a maximálne tak na hodinku, si vypočuť náreky neschopnosti. Záver: prejedených cca 200 litrov a barák. Rada: v tomto čase by v mojom prípade bolo aj 700 eur málo len na stravu, ono nech radšej aj vlastné deti platia, aby sa naučili zodpovednosti a boli finančne gramotné. Rodič tu nie je ako sponzor, aby sa zodral až do hrobu, a pokiaľ má dieťa, ktoré málo zarobí, nech si nájde aj druhú prácu a maká, lebo nič nie je zadarmo a časy pečených holubov padajúcich do huby sú dávno preč. To je moja trpká skúsenosť a zistenie, že v starobe ako v jeseni života si treba vyložiť nohy na stôl, užívať si, a hlavne sa kvôli deťom nezodrať.

anonym_513ede
Dnes o 05:19
@anonym_autor

Cca1500 zarába

@anonym_autor vela pýtaš, 400 je velmi vela. Z toho platu maximálne 200. A plánuješ mu tie peniaze odkladať a neskôr dat alebo ich potrebuješ na svoju réžiu? Kamoskin syn teraz nechal vysokú školu a našiel si pracu za 1700 v Bratislave a prispieva 150 euro. Keby ml dávať 400 tak by radsej išiel bývať s jedným alebo dvoma kamošmi kde by sa skladali na nájom. Preco potrebuješ tých 400e od dietata ?

anonym_b33ce6
Dnes o 05:27

Takto : Som slobodná mamina a dosť dlho som s dcérou žila u maminy. Mesačne som jej platila dve tretiny nájmu, energií a stravovali sme sa samostatne. Tj.môj názor je : určite platiť .A koľko : Ak ste v byte traja, tak jednu tretinu všetkých výdavkov. Ak len dve, polovicu. Ak štyria, štvrtinu.

hrasocek12
Dnes o 06:01

Podľa mňa by ste od detí,ktoré už skončili školu mali pýtať od 400 eur vyššie. Je to adekvátna suma v dnešnej dobe. A úprimne nechápem rodičov ,čo si po skončení školy mladých naučia,že nič nemusia platiť a všetko je lacné. Jasné ,že z detskej izby potom neodídu a vznikajú konflikty. Od 400eur vyššie pýtať za izbu. Skôr sa budú mať snahu osamostatniť. Ale zaviesť aj pravidlá ,ak čo len jeden mesiac nezaplatia. Veci budú mať von. Tak isto žiaden prenajímateľ by sa s nimi nemaznal. Musia si zvyknúť,že po skončení školy,alebo keď sa zamestnajú ,majú povinnosť prispievať na domácnosť. A takto sa naučia ,že nič nie je zadarmo. A bývanie niečo stojí. Cena od 400eur + stravu si hradia a varia sami. Podieľajú sa minimálne 2x do týždňa na upratovaní,tak isto si po sebe umývajú riad,perú si sami. Nie sú to deti ale dospelí ľudia.

anonym_54c6d2
Dnes o 06:05

Som samoživiteľka,dcéra nechala VŠ,zamestnala sa.Byva so mnou,varím výlučne ja,nákupy robím ja.Dava mi 150€.Tazka doba.Zarabame rovnako.A ešte je drzá,že musí dávať.Ma 22 rokov.Mysli si,že všetko sa platí samo,aj hypotéka.

ema234
Dnes o 06:12

@anonym_autor syn po skole 300 a myslim, ze je to adekvatne, kedze sme v dome a treba platit aj opravy a som s nimi sama. Len garsonka bez stravy by ho vysla 400

ema234
Dnes o 06:13
@anonym_54c6d2

Som samoživiteľka,dcéra nechala VŠ,zamestnala sa.Byva so mnou,varím výlučne ja,nákupy robím ja.Dava mi 150€.Tazka doba.Zarabame rovnako.A ešte je drzá,že musí dávať.Ma 22 rokov.Mysli si,že všetko sa platí samo,aj hypotéka.

@anonym_54c6d2 velmi malinko na dnesnu dobu

simcas75
Dnes o 07:47

Podľa mňa 400e vôbec nie je veľa.
A k tým, ktoré odpovedali že to by už mohol ísť bývať sám.... veď nech si to skúsi, samostatny život nie je len o tých 400e.

anonym_f61815
Dnes o 07:58

Moja mama mi vzala celú materskú a z manželovho príjmu ešte asi tretinu, lebo ona má ešte ďalšie deti. A prežehnala sa.

sticker
eva8
Dnes o 07:59

Poznamky nesuvisiaca s temou, mozno pomoze:
- Teraz mozu zarabajuce deti dat 2% dane jednemu rodicovi, aj druhemu rodicovi.
- Prispevok na studujuce dieta 60€.

anonym_f61815
Dnes o 08:01
@eva8

Poznamky nesuvisiaca s temou, mozno pomoze:
- Teraz mozu zarabajuce deti dat 2% dane jednemu rodicovi, aj druhemu rodicovi.
- Prispevok na studujuce dieta 60€.

@eva8 ale súd by ti vymeral viac, podľa príjmu. Nielen rodinné prídavky

antoni
Dnes o 08:05
@anonym_f61815

Moja mama mi vzala celú materskú a z manželovho príjmu ešte asi tretinu, lebo ona má ešte ďalšie deti. A prežehnala sa.

@anonym_f61815 náklady na bývanie vo veľkom dome mala asi tretinu z toho, čo sme prispievali. Prispievali sme čisto za bývanie a energie. A teraz keď ide o dedičstvo, ty máš, tebe nič netreba (samozrejme som najstaršia).

anonym_f61815
Dnes o 08:11
@antoni

@anonym_f61815 náklady na bývanie vo veľkom dome mala asi tretinu z toho, čo sme prispievali. Prispievali sme čisto za bývanie a energie. A teraz keď ide o dedičstvo, ty máš, tebe nič netreba (samozrejme som najstaršia).

@anonym_513 učím ekonomiku. Deťom vravím, aby si vzali hypotéku, dnes je to tak nastavené, že nemajú inú možnosť prísť k vlastnému bývaniu. U nás platia 500-700€ podnájom (alebo vlastným rodičom), tak nech si splácajú 30 rokov vlastný byt (samozrejme po odrátaní nákladov na inkaso). Platiť 1 izbu u rodičov (alebo podnájom) alebo vlastný jednoizbový byt za 500€ vyjde rovnako.

trisha_r
Dnes o 08:11
@anonym_037f84

Tak bacha, pri veľmi mäkkom rodičovi sa to môže rýchlo zvrtnúť. A potom sa z decka stane nechcená návšteva ktorej sa nezbavíte. Ak je viac detí, potom je problém. Po jednom sa pridá ďalšie, keď môže on, môžem aj ja. Výchova ide do kytiek, a budete oči otvárať, lebo zostanú len pre plač. A potom zistíte, že ste vychovali pijavice, ktoré vás vysajú do tla. Maminka mäkká, ja tvrďas, ale nechal som sa ovplyvniť. Keď že všetko rozpočtujem, a detičky si rýchlo na dobré zvykli, sumár a výsledok bol brutálny. 700;- len strava na jedného, robota a zárobok žiadne, a pri tom každodennom ležaní nonstop nájazd na chladničku. 2x denne plná vaňa, večer ožieračka s partiou, značkové handry.....fotrova peňaženka to zvládne, štípneme si euríčka, parta je vysmädnutá a vyhladnutá. Potom trávička, nasledovalo piko, zmizla telka, zlato, a nakoniec trpké zistenie, že sme na mizine. Presne toho som sa dožil od synov. Toto trvalo 7- rokov, a ani po 9-tich sa neposunuli vpred. Doslovne mi prejedli strechu nad hlavou. Keby som nemal tajný čarovný klobúk a bol neschopný, tak sme teraz houmlesáci. Už sa to stupňovalo tak, že si dovolili na mamu aj mňa dvíhať ruky. Zahral som divadlo, mal som tajne v rezerve kúpený investičný byt, tak sme sa s maminou a najmladšou dcérou presťahovali. Teraz žijeme len pre dcéry a vnúčatá, synáčikovia sú nám poloukradnutí. Keď zaškrabkajú na dvere, uvažujem,či ich vôbec pustím cez prah dverí, a maximálne tak na hodinku, si vypočuť náreky neschopnosti. Záver: prejedených cca 200 litrov a barák. Rada: v tomto čase by v mojom prípade bolo aj 700 eur málo len na stravu, ono nech radšej aj vlastné deti platia, aby sa naučili zodpovednosti a boli finančne gramotné. Rodič tu nie je ako sponzor, aby sa zodral až do hrobu, a pokiaľ má dieťa, ktoré málo zarobí, nech si nájde aj druhú prácu a maká, lebo nič nie je zadarmo a časy pečených holubov padajúcich do huby sú dávno preč. To je moja trpká skúsenosť a zistenie, že v starobe ako v jeseni života si treba vyložiť nohy na stôl, užívať si, a hlavne sa kvôli deťom nezodrať.

@anonym_037f84 ale veď to bola vaša zodpovednosť ich vychovať. Nevychovali ste ich takže sa nesťažujte. A nie len mamička ale aj otecko! To je Vaša vizitka čo ste dokázali ako rodič 😘

prosimopomoc
Dnes o 08:18

@anonym_autor 100 €

eva8
Dnes o 08:18
@anonym_f61815

@eva8 ale súd by ti vymeral viac, podľa príjmu. Nielen rodinné prídavky

@anonym_f61815 ok, prispevok od statu na studujuce dieta je 60€, aj bez sudu mozes dostat 90€, ak si nizkoprijmova a podas ziadost na USVaR-e

Len som tym chcela naznacit, ze neminute peniaze od pracujuceho dietata by som odkladala na jeho sporiaci ucet, hodili by sa mu pri osamostatneni.

antoni
Dnes o 08:21
@eva8

@anonym_f61815 ok, prispevok od statu na studujuce dieta je 60€, aj bez sudu mozes dostat 90€, ak si nizkoprijmova a podas ziadost na USVaR-e

Len som tym chcela naznacit, ze neminute peniaze od pracujuceho dietata by som odkladala na jeho sporiaci ucet, hodili by sa mu pri osamostatneni.

@eva8 dobre rozmýšľate, učím ekonomiku a rozčuľuje má, že samotné deti takto neuvažujú, treba s nimi viac o tom rozprávať. Ale dnes sú deti iné, sama mám 4 a nevysvetlím, majú vlastnú hlavu. Aj môj muž. My sme mali úplne inú východziu pozíciu v ich veku, aj uvažovanie.

ria_sprout
Dnes o 08:21

Ja plánujem, keď začnú zarábať a u nás bývať pýtať si cca 150€, kde im budem 100€ odkladať a ostatné budem dávať na stravu, či iné výdavky.

lenkadenisa
Dnes o 08:23

Moja mama odo mňa nikdy nechcela ani korunu. Manžel svojej ale musel platiť od prvej výplaty. Ani jednému z nás sa to nepáči, my od detí nebudeme chcieť nič, to sme sa dohodli už dávno.

antoni
Dnes o 08:26
@anonym_f61815

@anonym_513 učím ekonomiku. Deťom vravím, aby si vzali hypotéku, dnes je to tak nastavené, že nemajú inú možnosť prísť k vlastnému bývaniu. U nás platia 500-700€ podnájom (alebo vlastným rodičom), tak nech si splácajú 30 rokov vlastný byt (samozrejme po odrátaní nákladov na inkaso). Platiť 1 izbu u rodičov (alebo podnájom) alebo vlastný jednoizbový byt za 500€ vyjde rovnako.

@anonym_f61815 ja som to synovcovi načrtla a hneď kúpil dom pri Nitre. A moje vlastné deti nič, ani ťuk. Oni chcú žiť. Prepačte, ja tvrdím, že niektorí ľudia sú ekonomickí analfabeti.

antoni
Dnes o 08:31
@anonym_037f84

@anonym_037f84 súhlasím s vami, dnes deti uvažujú inak. Prišla za mnou bývalá maturanta, že už má kde bývať, u fešáka, ale vôbec si neuvedomuje, aké to má riziká. Ja sa dodnes učím, čo všetko tieto veci obnášajú.

alexa1289
Autor odpoveď zmazal
alexa1289
Dnes o 08:39
@anonym_d703c8

@anonym_autor Plánujem tento rok mame dať 10000 eur, asi na Vianoce za to, že mi vždy pomáha a podporuje ma, že nám poskytla skvelé príležitosti presťahovaním sa do lepšieho mesta. Budem mať 23 rokov.

nemám dospelé deti, ale mojej známej syn 25 ročný dáva 150€ mesačne a to mu odkladá. Chlapec okrem toho spraví aj väčší nákup atď. Drogériu si kupuje sám. Pracuje a študuje na VŠ, ktorú si platí sám.

lorrainet
Dnes o 08:42
@anonym_autor

@anonym_915a80 a býva tam aj mama?

@anonym_autor áno, asi som sa zle vyjadrila, je to prenajatý byt, nie náš.

anonym_f61815
Dnes o 08:43

Nie som tu za múdru, ale rodičia by si mali sami niečo nechať za bývanie, rozpočítať náklady na bývanie na osobu (napr. 200€ : 4 osoby) a plus stravu, drogériu... podľa dohody. Deti nemajú problém peniaze minúť na iné hlúposti. Syn mi povedal, že on chce žiť teraz, že sa možno dôchodku nedožije. Tiež ho z času načas dotujem - zakonponujem to do darčekov (moja chyba), ale nesúhlasím s ním. Nezvaľujte vinu len na rodičov či školu. Každý má svoju hlavu. Keby syn býval doma, pýtala by som príspevok, vedela by som argumentovať aj zákonom.

antoni
Autor odpoveď zmazal
lorrainet
Dnes o 08:46
@alexanderkovacs

@anonym_915a80. Huh. keby moja dcera bola na materskej ako samostatna mamicka v mojom investicnom byte urcite by som ani 1cent nezobral keby som tie peniaze nepotreboval.

@alexanderkovacs nie investičný byt, obyčajný prenájom. Nikto nemáme vlastné bývanie, všetci sme po prenajmoch. Ty by si možno nezobral ale bývanie treba platiť. A ona zarobí okolo 900€ , platí nie len náš nájom ale aj starým rodičom. Takže preto 🙂

anonym_822a01
Dnes o 08:47

Neprispievala, bola som rada, že jej nemusím dávať vreckové a kupovať aj tampóny.
Občas urobila nákup do domácnosti.
Peniaze si šetrila na vlastné bývanie.

lorrainet
Dnes o 08:49
@mamaaja82

Za 400 moze uz byvat sam a mat svoje sukromie.

@mamaaja82 a kde ?? Veď prenájom stojí už pomaly 700€. Aspoň u nás v BA.