Koľko vám prispievajú dospelé deti na domácnosť?
Ahojte koľko vám prispievajú pracujúce deti na domácnosť? Energie, jedlo a pod?
@anonym_autor myslíš tak že žijú ešte u teba doma? Alebo tak ako to myslí moja svokra že už má dospelé ,, dieťa,, svoju rodinu a má jej prispievať?
Este nemam dospele dieta, ale urcite ak uz bude mat TPP, a bude byvat u nas doma, bude symbolicky prispievat. Ved sa musi naucit, ze za zivobytie sa plati.
Samozrejme ak tam býva 🙂
My sme našim prispeivali z mužom v roku 2007 a 2008 3000Sk to je tak 150eu ale jedlo sme si museli nám kupovať sami a variť si.
Ono je to podľa mňa individuálne. Ja keď som nastúpila do prace tak naši nechceli odomna nič za podmienky že si budem sporiť. Povedali že nie sú na to odkázaní a nič sa pre nich nemení. Budú variť aj svietiť rovnako
Ale neodsudzujem ani domácnosti kde deti prispievajú. Je zlá doba, všetko drahé. Ak tie peniaze potrebuješ tak myslím že v pohode aj 200€ ( 100 energie a 100 strava)
To je super cena oproti tomu keby isiel bývať do podnájmu. Pripadne záleží aj od nástupného platu. Je to na dohode. Ty musíš poznať vašu finančnú situáciu
Na potraviny je momentálne adekvátna suma 230 eur/1 osoba/mes., na energie je to rôzne podľa toho, či bývate v RD, alebo v byte, koľkí tam bývate, čím kúrite...
Samozrejme ak tam býva 🙂
@anonym_autor nič s tým, že si šetril. Po 2 rokoch bývania s nami si kúpil byt na hypotéku. Mal 21 rokov
@anonym_autor Plánujem tento rok mame dať 10000 eur, asi na Vianoce za to, že mi vždy pomáha a podporuje ma, že nám poskytla skvelé príležitosti presťahovaním sa do lepšieho mesta. Budem mať 23 rokov.
Zatiaľ mám deti malé ale plánujem od nich brat nejakú symbolickú cenu a tu im dávať na šetriaci účet. Myslím ze výdavky (aspoň teda dúfam) budeme vedieť pokryť s manželom aj bez ich pomoci.
A záleží hlavne aj od toho aky ma dieťa príjem, či si vari a stravuje sa samé mimo domu atď...
Tak studujuce deti u mna platit nebudu a zarabajuce deti dufam uz nebudem mat v detskej izbe. Ak by ale z nejakeho docasneho dovodu museli doma este ostat, normalne by sa rozratala ciastka na byvanie na mesiac na osobu + strava. Odkladala by som to mozno bokom, ak by som tie peniaze nepotrebovala. Ale nech sa naucia samostatnosti aj ferovosti aj v tejto sfere.
@anonym_autor odsťahoval sa v júli...dovtedy mi dával 150€...viac som nechcela aby si šetril...
@anonym_autor moji zatiaľ študujú, ale ak by u nás bývali a pracovali, tak by som nastavila povinný príspevok 200-300€. Nie preto, že by som na to bola odkázaná, ale aby mali pocit, že nemajú všetko zadarmo a mozu si na náš úkor užívať. Tie peniaze by som im potajomky odkladala a keby sa odsťahovali, tak by som im ich dala. Toto je moja teória, tak uvidíme, či sa to nejako potom v praxi zmení... Ale zadarmo odmietam, pretože potom všetko preflaknu na výlety, dovolenky a ja im budem platiť za jedlo a energie...no nehrozí...
Nic od nej nechcem. Kupuje si co potrebuje, nech si odklada.
Nikdy by ma nenapadlo pytat od dcery peniaze na stravu a energie.
Kým sme študovali, naši od nás nič nechceli.
Akonáhle sme skončili školy (a hneď začali pracovať), tak príspevok na stravu a adekvátnu čiastku za energie (normálne sme to rozrátali na osobu).
@anonym_autor odo mna rodicia nechceli nic, ale oblecko a kozmetiku a diskoteky ci kavicky som si samozrejme platila sama. ale na domacnost nepytali nikdy ani korunu.
Moji odomňa nikdy nič nechceli (do cca 27-28, potom som mal vlastné). Ani ja by som nikdy nechcel nič od svojich detí, aj keby 40 mali…
Tiež nič od svojej dcéry nepýtam, sme dohodnuté, že sa o seba stará sama - jedlo, oblečenie, kozmetika a všetko čo k životu potrebuje si musi hradiť sama.
@anonym_autor moji zatiaľ študujú, ale ak by u nás bývali a pracovali, tak by som nastavila povinný príspevok 200-300€. Nie preto, že by som na to bola odkázaná, ale aby mali pocit, že nemajú všetko zadarmo a mozu si na náš úkor užívať. Tie peniaze by som im potajomky odkladala a keby sa odsťahovali, tak by som im ich dala. Toto je moja teória, tak uvidíme, či sa to nejako potom v praxi zmení... Ale zadarmo odmietam, pretože potom všetko preflaknu na výlety, dovolenky a ja im budem platiť za jedlo a energie...no nehrozí...
@anonym_f8dbdc a ja som mala kolegynu , co tak robila.
byvali s nou dve dospele mlade deti, zarabali, mame platili nejaku ciastku akoze za byvanie a ona im ju odkladala. Potom ich samozrejme potesili uspory, ked sa chceli osamostatnit vo svojom.
0 e
Od 18. som pracovala, byvala som u rodičov do 20.
Dávala som im 100eur, ktore oni dávali na poducet a ked som sa odsťahovala, tak mi ich dali späť. Nevedela som o tom, ale 2400eur potešilo🙂
@anonym_autor
Nic, este aj nasu kreditku pouzival na stravu, studoval postgradual robil, nikde nechodil minat, uz ma vyse polky hypoteky Parizskeho bytu vyplatenu.
Dcéra od 15 brigádovala, od 16 už veľmi slušne zarobila na brigáde.Vsetky peniaze jej zostávali. Mala ich na prilepšenie, na lepšiu kozmetiku, oblecenuenadeanec bežného. Sama často kúpila nejaké potraviny do domácnosti. Nežiadali sne, rada to robila. Mne bolo občas až tak zvláštne, že si veľa veci vedela po kúpiť sama a nechcela od nás peniaze na to.
Keď som bola ja mladá, mama si tiež nebrala peniaze odo mňa. Ale z každej výplaty sme za určitú sumu nakupovali "výbavu".
@anonym_autor ja som to dospelé 24 ročné dieťa, ktore plati len 100 eur ale s tým, že jedlo si kupujem sama a kupim aj domov ak niečo treba ale mám to takto pod podmienkou, že si mám šetriť a ja si naozaj 90% výplaty odkladám a teraz si budem brať hypo na vlastný byt 🙂
Kým som študovala a aj brigády mala, nič odo mňa nechceli. Ani keď som potom už pracovala, ani keď sme začali stavať a s mužom sme u nich bývali v byte na poschodí - no platili sme si odpad, stravovali sa, pomáhali s údržbou a ak niečo bolo tteba, kúpili aj v rámci domu. Dali nám to ako pomoc pri stavbe. No moji rodičia sú na tom finančne dobre, nepotrebovali to. Keby však bolo treba, určite by sme platili pomernú časť - náklad deleno počet ľudí v dome (zarábajúcich samozrejme).
150e platí brat, má 33

@anonym_autor kým bývali u mňa, nič, ale museli si odkladať a šetriť. Po vysokej odišli do podnájmu ich a už si gazdovali sami.