icon

Komplikácie v rodine. Rodičia verzus on a jeho rodina

piatok13teho
5. jún 2015

Ahojte, prisla som si k Vam po radu. Som rozvedena a za rozpad mojho manzelstva mozu predovsetkym moji rodicia - prilis sa starali do nas, az to dopadlo tak ako to dopadlo. Blizsie to vysvetlovat nejdem, nema to velmi zmysel. Dlho, velmi dlho som sa z toho rozchodu vspamatavala, mojho ex jednoducho spravanie mojich rodicov prestalo bavit a dal mi na vyber - bud oni alebo on. Ano, teraz si poviete - ved si dospela zena, nemas 15, , preco si das "kecat" do vztahu od rodicov? Lenze ono sa to lahsie povie, ako robi, hlavne ked medzi partnermi pridu prve hadky, nezhody a rodicia to vyuzivaju na "huckanie". Navyse moji rodica su... az je mi to trapne priznat - nadradeni nad tych, ktori nemaju vysoku skolu, to pre nich v zivote zohrava najvyssiu hodnotu. Pre nich aj moj ex a jeho rodina boli obycajni dedinsky nevzdelanci ☹. Viem, ubohe a ja ich nazor absolutne nezdielam. Teraz mam priatela, sme spolu takmer rok a tusim, ze v buducnosti pride stretnutie nasich rodicov. Ja sa to snazim zatial oddialit ako sa da. Zo strachu, ze jeho rodicov opat odsudia na nemilost a cely scenar sa bude opakovat. Uprimne povedane - najradsej by som bola, keby sa nestretli vobec. Pokusala som sa s nimi aj o tom milion krat rozpravat, ze titul dnes vela neznamena, neurcuje to, aky je clovek vnutri, no marne marne marne.... Desim sa dna, kedy pride napad spolocneho stretnutia. No ked to pride - co robit? Ako to zvladnut? Prosim len o inteligentne odpovede na riesenie, nie podpichovacne. Dakujem

Strana
z2
pribinak
5. jún 2015

Prepac, ale napisat, ze za rozpad tvojho manzelstva su zodpovedni tvoji rodicia, to je take detinske. To ty a tvoj ex. Ze ste nenasli ine riessenie a neodseparovali ste vasich uplne bokom

No co ti poradit, jedno stretnutie vsetci preziju a potom musia ist tvoji rodicia striktne bokom

natalym
5. jún 2015

@piatok13teho Tak sa nestretnete, no a ? Normálne im to povedz, že im ho skrátka nepredstavíš, preto lebo etc. etc. BODKA.

sissy27
5. jún 2015

@piatok13teho nejako nevidím dôvod, aby sa stretávali vaši rodičia vzájomne, pokiaľ teda nemáte už termín svadby... No ale keď sa inak nedá, tak priateľových rodičov slušne upozorni, čo sú tvoji zač, vopred sa ospravedlň a povedz, že nezdieľaš ich názor...a druhýkrát neurob tú istú chybu, aby si sa nechala buzerovať od svojich urodzených rodičov do takej miery, že si zničíš vzťah... inak súhlas s @pribinak - rodičia ti vzťah nezničili, zničila si ho sama tým, že si sa nedokázala od nich osamostatniť a postaviť sa na manželovu stranu...

natalym
5. jún 2015

Inak toto je smutné. Báť sa vlastných rodičov, lebo Ty sa ich bojíš. Toto vysvetľujem môjmu mužovi, že toto nechcem. Chcem aby ma deti rešpektovali, ale nebáli sa.

bubinko1506
5. jún 2015

ahoj, nezavidim ti veru takych rodicov. Ked uz pride k stretnutiu, tak priatela a jeho rodicov normalne predstav, ved nemusis hned hovorit, ci maju alebo nemaju titul. Uvidis, v priebehu stretnutia, ci si maju vasi rodicia navzajom co povedat, mozno budes milo prekvapena, ze najdu spolocne temy a ani im len nenapadne, ze jeho rodicia nemaju titul.
Ak to bude naopak, ze tvoji rodicia sa budu opat spravat nadradene, aspon budes vediet do buducnosti, ze dalsie vzajomne stretnutia rodicov nehrozia. Koniec koncov, nikde nie je napisane, ze sa musia stretavat nejako casto. Ak pre teba nie je dolezite, ci tvoj partner ma alebo nema titul, tak to neries. Dolezitejsie predsa je to, ci si rozumiete vy dvaja, viete sa navzajom podporit a ci sa milujete.

bubinko1506
5. jún 2015

a tiez suhlasim s ostatnymi, ze sa rozpad predchadzajuceho vztahu si mozes sama aj so svojim ex, ked pre teba bolo podstatnejsie, co si myslia tvoji rodicia. ved ty si bola za neho vydata, nie oni. uz len to by mi chybalo, aby mi rodicia frflali do manzelstva.

janickacrazy
5. jún 2015

@piatok13teho Chápem ťa, moja matka je rovnaká, tiež chcela pre mna minimálne inžiniera, najlepšie však doktora alebo právnika. Proste je v týchto veciach úplne staromodna. No ja som si od nej nikdy nenechala do vzťahov kecať. Ako naschvál boli všetci moji frajeri bez titulu VŠ. Samozrejme mame sa to nepáčilo, ale ja som ju neriešila, vždy som si urobila po svojom. Moj manžel tiež nemá VŠ a čuduj sa svete, moja matka ho má rada, lebo zistila postupom času, že je šikovný, spoľahlivý, čestný, dokáže zarobiť viac ako niektorí s VŠ, atd. proste sama časom uznala, že sa mám pri nom dobre a nič mi nechýba. Možno aj tvojim rodičom to časom docvakne, že titul nie je všetko. A ak nie, tak smola, ale hlavne si od nich nenechaj pokaziť vzťah, vždy si rieš všetko pekne s partnerom, prípadne sa zdover kamarátke, ale nie rodičom, nerobí to dobrotu vo vzťahoch.

timea7
5. jún 2015

@piatok13teho pridávam sa k babám, ktoré ti písali, že vzťah nezničili tvoji rodičia, ale ty sama, lebo si nebola dostatočne silná, aby si si presadila svoje aj za cenu obmedzenia kontaktu s nimi. To už nevrátiš, treba sa z toho poučiť. Ak nechystáte svadbu, tak sa vaši rodičia nemusia stretnúť vôbec, ale je treba, aby si to vysvetlila jedným aj druhým. Svojím rodičom s tým, že je tí to ľúto, ale pokiaľ sa budú krvopotne držať svojho spôsobu posudzovania ľudí, bude lepšie, keď tam rodičov svojho priateľa neprivedieš, lebo by sa tam určite necítili dobre. Priateľovym rodičom povedz úprimne, ako sa veci majú, že si z toho smutná, ale bude lepšie, ak stretnutie neprebehne. Ak by ste svadbu plánovali, tak to máš ťažšie, asi najlepšie by bolo, keby ste si všetko zorganizovali a zabezpečili sami, rodičov postavili pred hotovú vec, svadbu mali len s nimi a súrodencami, tam si tvoji rodičia hádam odpustia nemiestne poznámky. Ak nie - svadba s dvomi svedkami a finito.

piatok13teho
autor
5. jún 2015

@pribinak
@natalym
@bubinko1506
@timea7 Dakujem za uprimnost, uznavam, ze musela byt chyba aj niekde v nas s ex, a hlavne som to mala ja riesit a nenechat rodicov ovplyvnovat moj zivot. Vyhovorky tu nie su na mieste. Teraz chcem hlavne, aby sa to v buducnosti neopakovalo a tak ako pise @natalym a @bubinko1506 a @janickacrazy . Ja svadbu uz riesit nechcem, neplanujem sa druhy krat vydat (ved naco aj? 🙂 ), islo len o take normalne stretnutie - navstevu a pod. Ak k tomu dojde, upozornim vopred priatelovych rodicov a verim, ze ostane len pri jednom stretnuti 🙂

sandra551
5. jún 2015

@piatok13teho Ja by som to tvojim rodičom nemala za zlé. Je síce trošku trápne odsudzovať ľudí len na základe VŠ, ale asi im ide o niečo viac - či zarába dosť, aby sa vedel o teba postarať. Šikovný byť môže, ale ak vidia, že ten intelekt nie je to, čo by si k tebe predstavovali, nemaj im to za zlé. Moji rodičia mi tiež takto raz "prekazili" vzťah, ale otvorili mi oči a teraz som rada. Oni ťa dobre poznajú, vedia kde sú tvoje ambície a "na čo máš" a s kým ich lepšie naplníš a hlavne robia to bez ružových okuliarov. Ako chceš neskôr fungovať? Nebudeš k nim chodiť, aby sa nestretli s ním? A keď budete mať deti tak čo? To je hlúpe. Rodina je dôležitá.

majaxy
5. jún 2015

Bojíš sa svojich rodičov, uvedom sa a odpovede prídu same

h2
5. jún 2015

@piatok13teho Ahoj, čítala som si, čo Ti tu baby radili a som veľmi prekvapená z názoru, aby si vopred partnerových rodičov upozorňovala. Ja s tým, naopak, nesúhlasím, partnerovi rodičia sa budú cítiť trápne a ponížení, tých svojich pred nimi odprezentuješ ako namyslencov, takže aj tí jeho už k nim nebudú priateľsky naklonení. Ja veľmi pochybujem, že Tvoji rodičia sú až natoľko netaktní, aby hneď na prvom stretnutí s pre nich dovtedy cudzími ľuďmi dávali najavo, že nimi pohŕdajú kvôli nižšiemu vzdelaniu. Ak chceš niekoho vopred upozorňovať, tak povedz svojim rodičom, že by si im rada predstavila priateľovu rodinu a že si želáš, aby stretnutie bolo príjemné pre obe strany. Ak nepochopia náznak, tak otvorene povedať, že stretnutie nebude príjemné, ak im budú otrepávať o hlavu, že sú dedinskí hlupáci. 😀

h2
5. jún 2015

@sandra551 Ahoj, no áno, intelekt je dôležitý, ale absolvent VŠ s titulom ešte nerovná sa automaticky inteligent. To platí aj naopak, to, že niekto nemá VŠ, neznamená, že je hlupák. 😉

majaxy
5. jún 2015

Mne nezobralo príspevok a nechcelo sa mi to celé písať, ale uvedom sa či tvoji rodičia, či tvoj život a tvoj partner, rodičia to časom pochopia, a ked nie, ich smola Môžeš milovať svojich rodičov ale pri tom si budovať svoj život, alebo nie?Rodičia môžu mať svoje názory, ale myich musíme usmerniť na tie svoje, sú stará škola a my spolu s priateľom to zvládneme!!!!nemyslíš????

mihula
5. jún 2015

@piatok13teho mne to pride,že si uplne zavisla od rodicov.A okrem ineho mozes nam prezradit aku skolu mas ty a kde pracujes?

janinah
5. jún 2015

ty čo dopredu riešiš?stretnú sa štyria cudzí ľudia,tak hádam sa nebudú baviť o svojich školách a kontách.....jedny o druhých si urobia mienku a tým to končí,žiť spolu nebudú a ani stretávať sa už potom nemusia..a možno si budú sympatickí 😉 nevyrábaj si dopredu stresy

sandra551
5. jún 2015

@h2 Nehovorím, že škola je neviem ako dôležitá... Ale zas nalejme si čistého vína... Nemám rada stereotypy typu že chlap ktorý dobre zarobí, ten má hrozný charakter. Ale prečo nemať niekoho, kto zarobí dobre? Väčšinou s VŠ sa skôr stane chlap manažérom, bankárom... alebo úspešným podnikateľom. Snaživí ľudia vedia, čo znamená vzdelanie a keď je niekto šikovný tak dobre zarába. Som rovnakého názoru a súhlasím s rodičmi piatok13teho. A to akože vôbec nemusí znamenať, že tí chlapi sú zlí ľudia 🙂 Rodičia chcú pre ňu to najlepšie...

briketa
5. jún 2015

@piatok13teho ....nazory rodicov zavisia hlavne na tom, ze v socializme bolo naozaj jedinke co clovek mohol dosiahnut - vzdelanie. A jedine tak sa mohol posunut niekam dopredu. To je celogeneracne, a takych rodicov a starych rodicov je vela. Vela kultur ma stale prisne kastovanie. Ja si uprimne pamatam na zakladke, ze aj ucitelky sa k deckam s rodicmi kde mali obaja VS spravali inak.

Preto nerozumiem, preco Ta to tak ovplynuje, ved Tvoji rodicia nie su tymto vynimocni su len obrazom svojej doby. Staci len mavnut rukou, pretoze Tvoj zivot neziju oni, ale Ty. Ked Tebe vyhovuje cosi ine, zariad si to podla seba a uz sa prosim Ta od nich odtrhni.. ved nie si ziadny chvostik zavisly na niekoho ineho myslienkach.

mihula
5. jún 2015

vzdelanie,je dolezite,to vam nik v zivote nezoberie,ale sikovne ruky,a ktomu dobry sedliacky rozum,myslim,že chlap je za vodou a tym padom aj rodina.Preto ma tak velmi zaujima vzdelanie tejto kočky,ako to rodičia dotiahli vo vzdelani dietata.

lapalma
5. jún 2015

@piatok13teho ....ak sa nechceš vydávať, načo nasilu zoznamovať rodičov? Rodina nie ste a podľa teba ani nebudete, tak žiaden stres si nerob. Tvoji rodičia sú snobáci, neprerobíš ich. Ak tebe chlap a jeho rodina vyhovuje, to je podstatné.
Ak by prišli deti, situácia by bola iná - dedkovci by sa mali poznať ...ale rodičia frajerov sú cudzí ľudia 😉

h2
5. jún 2015

@sandra551 Ja tiež nemám rada tieto stereotypy, ani tie, že kto nemá VŠ, nemôže byť nie len inteligentný, ale ani šikovný, schopný či usilovný. Autorka témy nepíše, či má jej priateľ VŠ, alebo nemá (alebo som si to nevšimla), tu ide o to, že jej rodičia ho odsúdia, aj keby tú VŠ mal, lebo pochádza z "nevzdelanej" rodiny. ☹ Neviem, ako Ty, ale ja mám na výber partnera iné kritériá, než to, či dobre zarobí. Netvrdím, že to nie je dôležité 😀 , ale určite budem radšej s mužom, s ktorým si rozumiem a ľúbime sa, než byť z vypočítavosti s pracháčom. (Ak si teraz myslíš, že to píšem určite preto, že ten môj VŠ nemá, tak sa nemýliš. 🙂 Napriek tomu je oveľa inteligentnejší, než väčšina mojich bývalých spolužiakov z VŠ.)

fidka79
Odpoveď bola odstránená
majaxy
5. jún 2015

Súhlasím

katarinamarkova
5. jún 2015

@piatok13teho v prvom rade.....za rozpad tvojho manzelstva mozes len ty a tvoj manzel - nikto iny.....to ze sa do vas prilis starali ma byt pricina? a kto im to dovolil? a preco ste im to dovolili? keby ste ich nenechali, tak sa do vas nestaraju.
...ono je fajn, ze tvoji rodicia maju svoje hodnoty...je sice smutne ze jednou z priorit je blba vs.....ale to nic nemeni na tom, ze ty si dospela osoba a mas mat svoje vlastne presvedcenie, hodnoty a teda ked ich nazor nezdielas, nemas mat preco strach zoznamit ich....ved nech si maju svoj nazor, ty ak mas svoj, tak ako hovoris tak by potom malo byt uplne jedno co si o tvojom priatelovi bude niekto mysliet, nie?

ok, koniec podpichovania......
ako to zvladnut?
jednym uchom dnu druhym von.....nech si tvoji rodicia o vs myslia co chcu, ty, ak si o spravnosti svojho partnera presvedcana stoj za nim a s kludom anglicana im vysvetli, ze si hrda na chlapa co mas - je to super uzasny clovek, sikovny, zarobi mozno 2x viac ako niekto co ma vs, je k tebe mily, dobry atd atd atd... ( teda snad to tak je 🙂 lebo inak by som musela povedat, ze tvoji rodicia v danej chvili vyhrali.... ) a tebe je uplne jedno co si o nom myslia, hlavne ze vy dvaja si rozumiete.
sorry, ale prides mi tak trosku dost naockovana nazormi tvojich rodicov, aj ked tvrdis ze nie.....musis viac verit tomu, co si myslis ty, nie tomu co by si si akoze mala mysliet - az potom si mozes povedat, ze mas svoj nazor, ktory sa s tym ich nestotoznuje.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
lucinkaboz
5. jún 2015

hm, prepač ale cely tvoj zivot rozhodovali tvoji rodičia o tebe...a čo by chceli, co dnes znamena VS? Clovek bez VS zarobi viac ako ten s vysokou školou, Ludia s titulom maju niekedy menej ako viac a dnes by som na tituly nepozerala uz vobec ,kedze obyc VS urobi dnes soro kazdy....Bojiš sa povedat rodičom vlastny nazor, tvrvat na svojom, si pod ich nadvladou.

sandra551
5. jún 2015

@h2 Neviem, ale práve hovoríš o tých stereotypoch...že radšej budeš s niekým s kým si rozumieš, ako s niekým kto zarobí. Čo keď je to, že si s niekým rozumieš základným kameňom a k tomu je bonus že zarába? Prečo by si žena mal vybrať jedno alebo druhé keď sú aj chlapi ktorí majú obidve spolu 🙂
@fidka79 Nie každý kto má peniaze je nadutý a nemiluje deti 🙂 Prečo používate takéto protiklady?
Nechápem tomuto raz ženy... Asi ako žena môže byť buď pekná a sprostá alebo škaredá a múdra...a muž môže byť sprostý, arogantný, škaredý a bohatý alebo dobručký a milujúci otec. Takto to ale nefunguje... 😅 😅 😅 Príde mi to len ako obrana vlastného ega.

sandra551
5. jún 2015

@lucinkaboz Baby ale strašne generalizujete... Povedz mi konkrétne aké profesie bez VŠ zarobia viac ako so SŠ? Samozrejme v nejakom schopnom meradle. Možno tak 1 rok po VŠ stredoškolák platom prevažuje, pretože má o 5 rokov viac praxe. Ale v dlhodobom meradle sa v silných vysokoškolských odboroch uplatnenie a platové ohodnotenie so stredoškolákmi ani len nedá porovnať. Pozrite sa do tabuliek prv než si niečo vsugerujete 🙄 😅 Nehovorím, že je to tak vždy, sú aj výnimky, ale drvivá väčšina VŠ je na tom lepšie...

pribinak
5. jún 2015

@sandra551 moj muz IT-čkar, samouk, ma len SŠ, ma velmi slušný plat. Ja VS, furt nejake prace a seminárky, teraz akreditácie a vedecké prace, okrem toho akože šéfujem skupine cca 15 ľudí a nemám ani polovicu z toho co ma muz. A to mam vkuse nejake projekty, lebo bez nich by som mala plat Jak predavačka

Napriek tomu mam svoju pracu rada a robím to co som študovala

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2