icon

Komplikovaný vzťah so svokrou: Ako riešiť problémy?

matushka20
2. feb 2025

Ahojte, mozno mi budete vediet poradit v mojej situacii. Mam dost komplikovany vztah so svokrou.Od zaciatku sme si navzajom neboli velmi sympaticke resp. ona sa od zaciatku ku mne spravala vzdy velmi chladno a bez zaujmu o moju osobu a moju rodinu. Na zaciatku vztahu som ju chodila 4-5 krat rocne navstevovat (byvame od seba dost daleko), ale musim priznat ze pri kazdej navteve som sa u nej citila vzdy ako piate koleso u vozu, nekomunikovala nikdy so mnou poriadne, ak sa aj nieco nahodou opytala, co suviselo s mojou osobou, tak cez muza ako by som tam ani nebola, ja som sa snazila tvarit, ze sa nic nedeje, ale bolo mi to neprijemne...Co sa tyka jej navtev u nas, tak dosla vzdy len ked sme mali nove byvanie, popozerala byt, nikdy nic nepochvalila len sa tvarila ako ju tom tam nebavi a vyzerala z okna, kedy ju niekam vezmeme...No a az potialto by mi to nevadilo, nejako som to stravila, ale zlom nastal, ked sa mi narodili deti, ktore mi ani pozriet neprisla, poriadne sa o ne nezaujima, akurat na Vianoce, narodeniny im posle nejake peniaze (meniny vynechava), ale inak nic, ze by si deti k telefonu vypytala, aby sa porozpravali, fotky deti ju vobec tiez nezaujimaju...Ked jej muz povedal, ze je skoda, ze deti poriadne babku nepoznaju, tak na to nereagovala alebo pri podobnej poznamke mala pripomienku, ze ona uz nic nemusi, ona si svoje vychovala a je rad na muzovi (podotykam, ze skutocne ju nejak nezatazujeme, nechodime k nej kazdy druhy vikend, aby nas hostila, detom program robila a pod.- tu podotknem, ze ked som k nej este ked sme nemali deti chodila, tak ledva nieco navarila a nieco popratala aj to mal clovek pocit, ze ju neskutocne otravuje, ale ked ona prisla na navstevu, tak sa nechala hostit, dokonca do doz si kolace drzo pobrala).Pred par rokmi si nasla frajera vo veku jej syna, ktoreho si v podstate vydrziava, plati mu dlhy a chova si ho, ked jej muz povedal, ze by ho rad spoznal, tak mu odsekla, ale jej priatel jeho nechce spoznat. Klame, ze ona ho nefinacuje, pritom vsetci vieme, ze ano a len preto je s nou, neda si dohovorit.Ak nahodou aj muz chcel prist sam na navstevu ju pozriet, tak velmi vyberala termin s prihliadnutim, kedy tam bude jej frajer, pritom vlastneho syna nevidela vyse roka... Raz som sa snazila jej vysvetlit, ze mi vadi tento jej sposob spravania, vysledok bolo, ze ja nemam rada introvertov plus bola dost hystericka a tvarila sa dost urazene.Co by ste robili zeny na mojom mieste, ma vyznam absolvovat par stretnuti raz za rok-dva s touto osobou, pocas ktorych sa v podstate ignorujeme alebo uplne ju vynechat zo svojho zivota a ked budu deti vacsie pustit ich s muzom k nej na navstevu?

Strana
z4
minenkaa
3. feb 2025

@matushka20 nemas na to ziadne pravo ,nezabudaj ze tvoje prava koncia tam, kde zaciaju prava toho druheho a jedineho koho mozes znenit si len ty.Takze zmen ty svoj pohlad na svokru, ona ma svoj zivot a ty svoj

cacianka
3. feb 2025

Inteligentne ju ignoruj. Čo iné to poradiť. Skúsila si nájsť cestu, nadviazať vzťahy, komunikovať, ale asi stačilo. Nemá záujem, je chladná, nemá city, ok, nech si žije ako chce. A keď jej bude ťažko, zostane sama, prídu problémy, s čistým štítom jej môžeš / môžete zrkadlit jej prístup k vám. Nemáte a nebudete mať žiadne nieže pekne vzťahy ale ani len normálne, tak nejako prirodzene odpadne aj snaha z vašej strany vrátiť jej niečo. Nemáte a nebudete mať čo. Ani ty, a už dupľom nie deti, bude to pre ne úplne cudzí človek.
Ak je taká studená celý čas, vo všetkom, ku všetkým, nemaj výčitky a odstrihni sa. Úplne. Čo nebudeš mať na očiach, to nebude bolieť.

mateson2004
3. feb 2025

@minenkaa takže aj syn tej pani, myslím tú babku, to má tak brať podľa teba? Ona nejako narúša práva tej babky? Ty o čom tu vlastne melieš? Aký pohľad má ako na tú svokru mať? Má ho presne taký , aký si "babka" zaslúži. Je to presne ten typ babky čo raz bude vyžadovať starostlivosť od syna, nevesty vnúčat. Potom by si mali povedať , že majú svoj život.

minenkaa
3. feb 2025

@mateson2004 a ty co melies,vsak preco ona furt riesi zivot svokry a ani decko nema co riesit zivot rodica

minenkaa
3. feb 2025

@mateson2004 co ako zle robi jej svokra,ze si zije tak ako ona chce a ci bude potrebovat casom pomoct?to este nik nevie

matushka20
autor
3. feb 2025

@minenkaa halooo, este ti nedoplo, ze jedneho dna tuto svoju "vydarenu" mamu bude musiet riesit prave syn, lebo tymto svojim "zivotnym stylom" smeruje na dlazbu...Obuvas sa tu do ludi, ktori celkom slusne zachytili pointu...Takze ano, mame co hovorit do zivota takejto osoby, lebo jej zivot je spojeny s nasim.

minenkaa
3. feb 2025

@matushka20 nie nedoplo mi ze ju bude musiet syn riesit a ako co bude musiet riesit

matushka20
autor
3. feb 2025

@minenkaa nie je vzdy vsetko ako vyzera na prvy pohlad, niekedy je fajn neodsudzovat hned nazor a spravanie druhych...A vazim si tvoje postrehy, ale tu nepomoze zmena na mojej strane, tu je to vaznejsie, ale mas pravdu, nema vyznam sa tym trapit, ked si niekto neda dohovorit, tak musi padnut na kolena...

minenkaa
3. feb 2025

@matushka20 prve rozumne tu dnes od teba citam

matushka20
autor
3. feb 2025

@minenkaa no ale ale az tak ma chvalit nemusit 😂

janagem
3. feb 2025

@matushka20 nehnevaj sa na mňa, tento príspevok nemyslím vôbec v zlom, ale je to niečo čo som si všimla.

Neviem, či to robíš naschvál lebo nie ale:

1. Veľmi, ale veľmi genralizujes. Naši starí rodičia boli takí a takí. To bol zdravý pohľad na svet, etc (aj keď i viac ľudí povedalo, že to tak nemali a zdravo to nevnímajú) vyznieva to ako keby in tvoj názor bol správny - ľudia s vysokým (a teraz nehovorím taký ten normal) ale s vysokým EQ nerobia a tak.

2. Všeobecné ak sa ozve niekto s kým nesúhlasis, rsp. Sa nie úplne stotozuje s tvojim názorom a potom mu odpisujem vyznievas strašne pohrdavo - opäť neviem či naschvál alebo nie, ale takto vplyvas na ľudí, resp. Mňa

3. Aj keď to uzavries tým, ďakujem za názor, stalo to vyznieva ako keby si niekoho názor zmietla zo stola a teba nezaujíma - čo ťa nemusí, ale zasa , takto vplyvas na ľudí.

4. Vyznievas strašne judgemental. Ale hrozne aj keď to možno nie je čo robíš.

Moja mamina také rada nazýva Hitlerovsky ton, a stále to opakuje mne, takže to poznám 😂

A možno o vôbec nie je tým, ale možno práve preto aj tvoja svokra o tvojej osobe komunikuje so synom.

laskonkaq
3. feb 2025
zoe111
3. feb 2025

@matushka20 Kašli na ňu. Veď s ňou nemáš žiadny vzťah, dokonca ani tvoj muž(jej syn). Žiadne problémy ti nerobí... Nerieš nič.

hrasocek12
3. feb 2025

Ja mám tiež takú svokru ,až nato že ona teda nemá nového mladého frajera. A vieš čo? Vôbec ma to netrápi. Mám kľud a pokoj. Buď rada že sa ti svokra nemieša do výchovy a nestará sa ti do života a dá ti dýchať s mužom. Ja na tvojom mieste sa tiež oňu nezaujímam ,nechodím k nej a podobne. Ona nepotrebuje k životu vás a ani ty a vaše deti ju. Načo si držať pri sebe človeka ,s ktorým máte len rovnaké priezvisko? Nie je to tvoja rodina,je to rodina tvojho muža a pokiaľ on je s tým v poho,načo sa s tým trápiš ty? Kašli nato a uži si život.
Viac sa venuj deťom a mužovi a nahraď im starých rodičov ,ktorých nepotrebujú vôbec k životu. Voľakedy sa na starých rodičov prihliadalo,teraz sú to nepotrebné osoby ,ktoré sa nechcú podieľať na živote vnúčat a treba to akceptovať. A ako ti povedala,ona si svoje deti vychovala a nemieni im robiť babku. Má mladého frajera a necíti sa byť babkou,chce byť mladuchou 😂 tak ju nechaj nech si užije pubertu. A nech s ňou komunikuje len tvoj muž,je to jeho matka ,ty s ňou nemáš žiadne spojenie,pre teba je to cudzia osoba

matushka20
autor
3. feb 2025

@janagem dakujem pekne za spatnu vazbu👍moj muz mi zvykne spominat, ze spatna vazba je dar a ja s tym plne suhlasim...Ono mozno, keby sme sedeli oproti sebe a komunikovali o tejto teme so vsetkym co k tomu patri(ton hlasu, mimika, gestikulacia), tak mozno by si mala uplne iny dojem z mojej komunikacie a mojej osoby...a mozno aj nie, mozno je to len moj prejav, na ktorom musim popracovat...Ale vo vseobecnosti ludia, ktori ma poznaju mi hovoria, ze vzbudzujem autoritu, ale som dobrak a mam srdce na spravnom mieste, az sa niekedy necham zneuzivat.Beriem argument, ze toto moze vadit mojej svokre na mne, ale zas deti s tym nemaju nic spolocne, tak by sa to na ne nemuselo prenasat.
Ale fakt dakujem za velmi vecnu spatnu vazbu👍

matushka20
autor
3. feb 2025

@laskonkaq toto je velka pravda a obhajoba vsetkych svokier, ktore maju svoje vnucata na haku...

janagem
3. feb 2025

@matushka20 ja to úplne chápem :D na internete sú slová chladné a každý ich prečíta nejakým spôsobom - preto som povedala, že sa mi to môže len tak zdať, a možno to tak vôbec nemyslíš, ale áno, na nete chýba ten 'ludsky' faktor - ton reči, mimika.

A mozno je to len táto konkrétna diskusia, lebo každá mama sa stavia za svoje deti, takže chápem, že to cítiš hlbšie. Len ak je tvoja svokra spolovice ako hovoríš, tak jej sa to môže tiež zdať trošku ťažšie, nájsť spoločné a možno sa boji tvojej autority, keď si ju spomenula 😄nikdy nevieš.

Nechaj svokru svokrou. Nech si tam užíva zajačika :D u teba vidno, že ti na deťoch záleží a myslím, že to je to teplo domova, čo oni potrebujú. Jedna babka hore dolu.

matushka20
autor
3. feb 2025

@hrasocek12 vies co, ja s nou vobec nekomunikujem, naozaj pri osobnych stretnutiach boli snahy z mojej strany, aby rec nestala, lebo ona nekomunikuje, tak som rozpravala o deťoch na ake kruzky chodia, co maju radi, pribehy zo skolky, ale z jej strany bol vyraz, ze mna to nezaujima a ziadna snaha o komunikaciu v tomto smere, tak ja som to vzdala a jednoducho uz nemam volu s nou komunikovat, okrem deti bohuzial nemame spolocne temy.

hrasocek12
3. feb 2025

@matushka20 netreba sa vnucovať. Ja viem,že ťa to vnútorne možno trocha škrie,že sa s tebou nebaví alebo že si nie ste blízke a máš pocit,že to musíš zmeniť. Ale proste ste si cudzie. Ja som to tiež pochopila až po čase a už roky mi je fajn. ☺️ Nie je to moja rodina a nikdy nebude a život je príliš krátky ,aby som venovala čas niekomu,kto zato nestojí ..Miluj svoje deti a manžela nadovšetko a buď tu pre nich a svokra nech si ide vlastnou cestou. Karma je zdarma a ona to pochopí,keď bude staršia a aj deti vyrastú. Nebola tu nikdy pre vnúčatá a ani oni tu nebudú časom preňu. A dohnať čas ,ktorý im nevenovala sa už nedá ,ani vypestovať vzťah ,ktorý medzi nimi nie je ☺️ ber to ako znamenie,že tú osobu si máš držať ďaleko od tela ☺️ nemala byť vo vašich životoch ☺️
Držím ti palce ,hlavne nech to všetko zvládneš ☺️

margotka17
10. feb 2025

@matushka20 načo riešiť svokru,veď nema zaujem, nestojí o stretka. Ži si svoj život so svojou rodinou a svokra nech si žije po svojom. Netráp sa pre zbytočnosti.

misa_3
19. feb 2025

@mateson2004 netrep a precitaj si radsej co tu ta osoba pise. Serie ju, ze babka vyhadzuje peniaze, ze ma mladeho milenca a neviem co.

matushka20
autor
19. feb 2025

@misa_3 trepes tu akurat ty a poriadne, uroven niektorych dam na MK je fakt uboha....Bud taka dobra a vynechaj nabuduce tuto diskusiu, ked si potrebujes do niekoho kopnut...Vobec, ale ze absolutne vobec si nepochopila moj prispevok nejde v nom o ziadnych milencov a peniaze, a zjavne je to nad prahom tvojho pochopenia veci...Uzi si vecer a prajem ti krasnu starobu s mladym milencom bez otravnych vnucat.

Strana
z4