icon

Konflikt ohľadom stravovacích návykov s mojou švagrinou

1. máj 2025

Nahnevala ma lekárka a potom aj švagriná. Mam 12 ročného syna z predchádzajúceho vzťahu a dve deti s jej bratom teraz je mojim manželom. Ten môj 12 ročný syn je úplne normálny chalan. Nie je chudý a lekárke sa nepáči jeho váha vraj má nadvahu a má mať prísnu dietu no má 149 cm a 65 kg Ja viem najlepšie či má mať dietu alebo nie. Veď s toho vyrastie nie ? Na veľkú noc sme boli u švagrinej a mali tam misu s čokoládovými zajacmi,vajcami atď a jej vadilo že si môj syn vzal najväčšieho zajaca a celého ho zjedol a ospravedlňovala to tým vraj sa to pred obedom nehodí a že by nemal také jesť a vadilo jej že to vraj doslova zožral. Ešte aj to pozerala na môjho syna že jedol zákusky úplne záhledy hádzala aj na neho aj na mňa a ešte sa ma vypytovala či riešime jeho jedalniček a prečo mu dovolim jesť toľko sladkostí pritom aj obed normálne celý zjedol ale švagriná mi nemá čo kecať do toho čo zje môj syn. Potom švagriná povedala že sa nemieni miešať do toho . Bola som na ňu kvôli tomu nepríjemná a nakoniec sme sa pohádali.
Čo by ste jej povedali vy

muchotrafka298
1. máj 2025

Ja by som to zhrnula tak,ze komu niet rady, tomu niet pomoci. Tu nejde o jedneho cokoladoveho zajaca ani o to, ze chodia do mekaca. Toto je treba zmenit celkove nastavenie a hlavne postoj rodicov k celej tejto veci. Zdrava strava, pohyb, primerany veku a kondicii. Nastavenie pravidiel aj do buducnosti. My sme to napriklad hucali do kolegyne kazdy bozi den, ze nedavaj jej tolko jest, uvedom si, ako jej skodis, ze sa uz od maleho decka "nezmesti na fotku", chodte castejsie von, nech ide mala na bicykel, prechadzku, do prirody, nie raz za rok. A jej jedina argumentacia na toto je vzdy a stale uz minimalne 5 rokov "Ja nebudem brat jedlo vlastnemu decku, ked jej chuti".

bielasovicka
1. máj 2025

Nezdá sa vám, že autorka nejak čudne komunikuje? Neviem ci to není celé vymyslene....

wayway
1. máj 2025

Nejde mi tu nahodit screeny, ale podla CDC (americkej) a NHS (britskej) kalkulacky ma tvoj syn hroznu nadvahu, je na 98-99 percentiloch a to teda aj v USA aj v UK maju deti skor tucnejsie. Mrzi ma to, ale ak je toto realna tema, tak svagrina aj doktorka maju pravdu. Svagrina to mozno mohla vyjadrit jemnejsie, ale na tom by som si rozhodne vztahy nekazila. Skor by som riesila synovu nadvahu.

ibrunova
1. máj 2025
@bielasovicka

Nezdá sa vám, že autorka nejak čudne komunikuje? Neviem ci to není celé vymyslene....

@bielasovicka presne

zuzana76
1. máj 2025
@bielasovicka

@bielasovicka je, vobec ziadna interakcia, len to svoje

milanemila
1. máj 2025

Ak ma tvoje dieta v 12 rokoch nadvahu, tak ano je to tvoja vina. A nie nie je normalne zjest velkeho cokoladoveho zajaca naraz a este pred jedlom 🤷🏼‍♀️ ale ako pises v prispevku, tak ty vies lepsie aj ako pediatricka aj ako svagrina, tak nechapem co ocakavas od tejto diskusie.

tilly
1. máj 2025
@bielasovicka

@bielasovicka je. Dnes je voľno, MK potrebuje, aby sa diskutovalo

autor
1. máj 2025
@milanemila

Ak ma tvoje dieta v 12 rokoch nadvahu, tak ano je to tvoja vina. A nie nie je normalne zjest velkeho cokoladoveho zajaca naraz a este pred jedlom 🤷🏼‍♀️ ale ako pises v prispevku, tak ty vies lepsie aj ako pediatricka aj ako svagrina, tak nechapem co ocakavas od tejto diskusie.

@milanemila nie on ma taku ppstavu tak to nehádž na mňa a stravuje sa v škole a skôr by som sa ja mala sťažovať na školu ako varia keď toľko priberá

autor
1. máj 2025

Švagriná sa nemá čo pozerať a hodnotit moje dieťa kolko váži

kp7333
1. máj 2025

zo skolskej stravy este nikto nepribral. ak je to jeho jedine poriadne jedlo za den, tak sa necudujem, ze je hladny a hlce sladkosti.

autor
1. máj 2025
@kp7333

zo skolskej stravy este nikto nepribral. ak je to jeho jedine poriadne jedlo za den, tak sa necudujem, ze je hladny a hlce sladkosti.

@kp7333 a kto vyvara v týždni? Ja teda rozhodne nie

adrianap83
1. máj 2025

A desiatu a raňajky, olovrant, večeru v týždni mu kto dáva? Školská jedáleň?

beronsche
1. máj 2025

Ty si inak ok?
Čiže problém je škola? Tak ho odhlas z obedov a var mu zdravé jedlo ty. A žiadne "kto vyvára v týždni?"
Tak buď chces mať zdravé dieťa, alebo chces byť lenivá.. výber si.
A okrem toho, neverím, jednoducho neverím, že problém je školská jedáleň.
Problém je to, čo mu dávaš jesť TY.
A síce je pravda, že ho nemá švagriná hodnotiť, ty si však neuveriteľné zaslepena a nevidíš, ako vlastnému dieťaťu škodis, že až...
Aj tá lekárka má byť ticho? Ťa, ktorá ťa upozornila, že dieťa má nadváhu?
Máš aj ty nadváhu?

zuzubb007
1. máj 2025

Z jedálne určite nepriberie ani gram, po prvé robia tam malé porcie a to jedlo nieje žiadna sláva, ale zato zdravé suroviny tam sú použité, zato, že ty nevaris zrejme priberá tvoje dieťa lebo čo zje okrem toho obeda, predpokladám rožky a hocičo čo mu padne pod ruku? Nechápem ako môže jedna matka takto kašľať na dieťa a tvrdiť, že nieje pribrate a ešte nadávať na švagrinú, ktorá má jediná pravdu v tomto celom, zle sa to číta ale je to pravda, predpokladám a teda viem si predstaviť ako postavu má mamička

kp7333
1. máj 2025

@autorka ja teda vyvaram a nie kazdy den, mozno kazdy druhy. V dnoch, ked maju v skole na obed maso, varim len polievku alebo nieco bezmasite. V pondelky a piatky maju v skole bezmasite jedlo, tak vtedy mame doma maso. Nie je to ziadna veda - v pondelok dojedame z nedele. Vecer viem narychlo opiect kuracie maso, spravit sote so zeleninou, ci rybu na masle. K tomu ryza , zemiaky varene/pecene, dusena zelenina. Pripravou jedla netravim viac ako pol hodinu. Niekedy na veceru spravim len cestoviny, ci omeletu so zeleninou.

oblecenie99
1. máj 2025

Je to trolling, jak vyšitý.

petrahl
1. máj 2025

Ja som mala 65 kg pri vyske 167 cm a veru nic moc 🤦‍♀️. To si neviem predstavit, take chalanisko ani nie 150 centimetrove so 65 kilami 🤦‍♀️.

riyadh
1. máj 2025

Sorry tvoj syn je obezny, a treba to riesit a pocuvat obvodnu.. Mu len zarabas na zdravotne problemy v buducnosti,kks pri takom Tempe ma za par rokov aj 150kg,hroza.moj ma 182cm a 65kg,a moja ma 157cm a 50kg vysportovane telo,.. Ak nechces ohrozit jeho zdravie sa trosku zamyslia, kde robis chybu..

momo00
1. máj 2025

To sú tie ceckaté deti. Sádlo sa má nich trasie. No strach sa na ne pozrieť. Čo budú mať za zdravotné problémy. Ale mami kám je to jedno. Namiesto toho aby si uvedomila, že chyba je v nej. Dieťa sa stravuje tak ako uviedla. Nutela, párky( len neuviedla koľko ich zje jej syn a ostatné deti), vianočka... Ide o to koľko to chúďa dieťa pohlce. A ona sa obráni tým, že ak dám mladším, tak jemu nedám? Záleží od množstva. Ale švagriná mala predsa nachystané a doma také nemajú. No asi to bolo pre všetkých ale on nemá mieru. Pokiaľ je na stole, potiaľ jem. A mamička iba prihliada ako sa jej prvorodený napcháva a nemá mu za zlé, že by všetko zjedol sám. Načo doma variť? Radšej poďme do McDonald's, tam si dáme. Ach žena zobuď sa. Kazdá matka chce pre svoje deti to najlepšie. Ale ty si ho začala asi po rozvode s jeho otcom zanedbávať. Vynahradzovala si mu to blbosťami. No keby som zjedla to čo si opísala, tak by som vracala. Ani by som to nedokázala zjesť. Teda ja som pribrala ale to je chorobami a liekmi a aj vekom. A nežijem ani polovicu toho čo si opísala. A uvedomujem si to. Snažím sa niečo zo sebou robiť. Ty by si mala ísť za doktorkou a aby ťa s malým poslala k distológovi aby sa mu nastavil ako taký jedálniček a bol pod dohľadom.V škole to musí mať veľmi ťažké. Viem aké sú deti. Môj synovec bol starší a na prehliadke s ním bola moja mama. Doktorka mu povedala, že je moc silný. A vieš čo sa stalo? Hneď začal cvičiť, varil si dokonca sám zdravé jedlá. Začal sa o to zaujímať. Tiež má pevné kosti. No on aj celá rodina mu hneď povedali, že je to správne. A ešte dodám on tak nevyzeral hneď, že bol vypapkaný ale iba jeden rok. A teraz má takmer dva metre a je akurát. Len ty si neuvedom, že ty si tomu na vine

momoftwo
1. máj 2025

Autorka, naozaj by si to mala riesit a vyhodit z domu vsetky sladkosti, sladke vody a cipsy. Poviem ti teraz realny priklad. Asi v 3 rocniku na zakladke som zacala dost priberat, bola som proste pazrava. Kolaciky sladkosti, hybat sa mi nechcelo. Bola som riadne vypasena a deti sa mi v skole smiali, ze som tucny zemiak a podobne. Doteraz si pamatam ako tazko som to ako dieta niesla. Rodicia vyhodili z domu vsetko sladke, davali pozor na stravu, ale ja som bola natolko presibana ze som si spravila napriklad zltok s cukrom ked som mala chut na sladke a oni boli v robote. Rozpravali sa so mnou vela snazili sa mi jemne vysvetlit ze nemozem jest tolko sladkeho lebo z toho mozem ochoriet. Nastastie mi zacala moja vaha vadit ked som mala 12, mala som aj zdravotne problemy a museli mi vybrat mandle takze som isty cas nemohla jest nic pevne, scvrkol sa mi zaludok a potom som uz zacala jest normalne a aj som sa zacala hybat, schudla som na velkost xs. Doteraz som chuda, aj po dvoch detoch pritom jem dost vela a vsetky moje spoluziacky co sa mi vtedy smiali su povacsine teraz matrony. V mojom pripade to dopadlo dobre ale tymto som chcela poukazat ze ty ako rodic musis tiez zakrocit ako zo zdravotneho hladiska ale aj to posmievanie od rovestnikov..ver mi ze to nieje nic prijemne pre take dieta. Moja dcera je tiez troska pevnejsia, ale nic hrozne(ja som v jej veku bola 2x taka😬) pritom ma 4x do tyzdna tenis, sladkosti ma obmedzene na minimum len proste lubi papat. Verim ze ked bude vo veku ked jej bude na tom zalezat, upravi si tu stravu ako ja vtedy, teraz jej nemozem hovorit nejedz prilohy a podobne lebo budes tucna podla mna ani tato cesta nieje OK, nechcem jej zarobit do buducna na anorexiu alebo bulimu. Ale drzime ju v mantineloch co moze a co proste uz nie a ver mi ze sprasit velkeho cokoladoveho zajaca obed a zakusky teda ok nieje. Pride mi ze problem nevidis a pre tvojho syna to nie je dobre

andreakg
1. máj 2025

Fúha môj má 150 CM ,41 kg,tvoj má o 20 kg viac,je to veľmi veľa, samozrejme,že ty si na vine,kto iný, zbytočne sa urážaš,nevyrastie z toho,pokiaľ takto sa bude napchávať sladkosťami.

adreena
1. máj 2025

No ty si teda mater roka..... Že tabulkovu čokoládu zje na posedenie? A to mu dovolíš? Aj toto zvališ na školskú jedáleň?

hortenziaj
1. máj 2025

Ak je stále hladný,mala by si možno lepšie a kvalitnejšie variť,viac vlákniny, pred každým jedlom nie čokolády ale zelenina aby zaplnila žalúdok, dostatok bielkovín. Proste ho naučiť zdravšie sa stravovať a dávať si na to pozor,vysvetliť mu čo ho čaká do budúcna,kľudne mu ukáž nejakú časť z extrémnych premien. Veď týmto mu poseres celý život možno.
Alebo to môže mať psychické problémy, emocionálne jedenie,možno skúsiť psychologicku

aurora33
1. máj 2025

Jasne urcite za to môže školská jedáleň 😂😂😂😃😃😃 a cez prázdniny je štíhly ako prútik?

personality
2. máj 2025

Ospravedlňujem sa, ale musím byť úprimná – tvoje dieťa má podľa všetkého nadváhu až obezitu, a to nie je len vec vkusu lekárky alebo výčitiek švagrinej. Je to realita. 149 cm a 65 kg je vážny zdravotný signál, nie len „normálny chalan, ktorý z toho vyrastie“. Práve deti, ktorým dospelí dovolia jesť bez hraníc a bez vedenia, do toho dorastú – do problémov.

Lekárka robila svoju prácu. A švagriná, hoci možno nemala najlepší prístup, jednoducho len povedala to, čo veľa ľudí už vidí, ale radšej mlčí – že tvoje dieťa zjavne nemá nastavené hranice v jedle. Ak zjedol celého zajaca pred obedom a potom ešte koláče, to nie je o tom, že ‘mu chutilo’. To je vzorec správania, ktorý vedie k nezdravému vzťahu k jedlu.

Je tvojou zodpovednosťou ako mamy, nie len ho ľúbiť a brániť, ale aj ho naučiť starať sa o svoje telo. Láska nie je to, že mu dovolíš všetko. Láska je aj to, že povieš „stačí“ a nastavíš hranice, keď to sám ešte nedokáže.

Ak nevieš, ako na to, vyhľadaj výživovú poradkyňu, ktorá sa špecializuje na deti – alebo aspoň dobrú literatúru. Ale nerob z lekárky ani zo švagrinej nepriateľa len preto, že ti povedali nepríjemnú pravdu. Najväčšou medvedou službou, ktorú môžeš svojmu synovi urobiť, je zatvárať oči pred tým, čo je zjavné.

renesance80
2. máj 2025

priserna nadvaha a ano zerie ako nemanazvat to inak neviem ,

memma
2. máj 2025

Moja dcéra má 12 rokov 163 cm a 55 kg. Je baculatejsia a vždy sa opýta ci si niečo môže zobrat aj na navsteve aj doma.aj keď je sama doma, nám zavola a spýta sa. A pred obedom by ju to ani samu nenapadlo. Prepáč, ale tvoja švagriná a lekarka maju pravdu

sidicek
2. máj 2025
@mimka1402

No dobre všetkým je nám jasne, ze toto je vymyslene.😀

@mimka1402 ano toto je vymyslene , ale aj tu vidno kolke nevymyslene zeny sa matky zastavaju

mimka1402
2. máj 2025
@sidicek

@mimka1402 ano toto je vymyslene , ale aj tu vidno kolke nevymyslene zeny sa matky zastavaju

@sidicek Veď čoby, "každé dieťa z toho vyrastie".😄

mabenn
2. máj 2025

autorka, daj svoju vahu (uz sa pytali viacere), ked ti pride 65kg normalna vaha u 12r chlapca...lebo tam bude zakopany pes...ja mam 70+kg a som si vedoma svojej nadvahy a bojujem s tym....moj syn ma 21kg 7rocny a je na spodnej hranici normalnej vahy, uz sa bojim ze az podpriemer, kde minimalne tyzdenne ma hamburger (hovadzie maso inak nezje), cokoladu denne, pcham do neho jedlo, ale ma sam od seba hranicu a hybe sa denne...toto zavaha ako uz pisali kompenzaciou niecoho, alebo rodinnym stylom, ale prinajlepsom mu zarabas na sikanu